35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
caffe wrote:przygarniesz mnie???
A co to jest ten mus z grochu? bardzo mnie zaintrygował.
U mnie potrawy bardzo podobne. Ale w tamtym roku jadłam pierwszy raz, a w tym roku będzie powtórka, pierogi z makie z polewą. Boszzzzeee jakie to było pyszne. Teraz mają być też z suszonymi śliwkami, ciekawa jestem jak smakują.
Te z makiem to były chyba z masa makową taką jak do makowca, ale nie przypominam sobie żeby były w nim bakalie. Polewa się te pierogi sosem ze śmietany + wanilia + cukier + żółtka. To było przepyszne, chociaż polewy to tylko trochę spróbowałam bo była z surowych jajek, a ja przecie w cionrzy byłam.
Kurde powiem ci ze mi smaka narobilas na takie pierogiAle to cos jak łazanki z makiem i bakaliami i miodem mozna tez polac takim kremem Tylko ,ze zamiastz surowych jajek mozna je ubic na parze na puszysta mase z wanilia i cukrem plus troche smietanki slodkiej Ja taki krem z jajek robie nie raz jako dodatek do bucht z owocami
caffe, dorbie, Iwone lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyU nas podajemy:
kapustę z grochem polewaną konopnym olejem z cebulą
kaszę gryczaną z sosem grzybowym ( grzyby suszone)
pierogi z kapustą
barszcz czerwony z uszkami grzybowymi
karp smażony z polewą maślano- migdałową
łupcie czyli malutkie gołąbki z kaszą jeczmienna bądź jaglaną
kompot z suszu
sledzie z majerankiem
i na słodko racuszki i struclę makową
caffe, dorbie, Heretyczka, Mega, Iwone, iwcia77, kkisia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
kapturnica wrote:Groszek polowka suszony gotuje sie w grubym garnku bo sie lubi przypalic..Po ugotowaniu przeciera sie na gestym sitku dodaje usmazona bardzo drobniutko cebulke na masle plus przyprawy i obowiazkowo majeranek...Mozna dolac troche wody ejsli robi sie geste za bardzo..Ja uwielbiam ten smak mimo , ze to taka papka wychodzi
Kurde powiem ci ze mi smaka narobilas na takie pierogiAle to cos jak łazanki z makiem i bakaliami i miodem mozna tez polac takim kremem Tylko ,ze zamiastz surowych jajek mozna je ubic na parze na puszysta mase z wanilia i cukrem plus troche smietanki slodkiej Ja taki krem z jajek robie nie raz jako dodatek do bucht z owocami
Wklejam pierwszy z brzegu przepis na te pierogi.
http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/2011/12/pierogi-z-makiem-i-sosem-waniliowym.html
Wychodzi na to, ze żółtka można ubić na parze.
Co do miodu, to myślę, że jak masz taką fantazję to pewnie też będzie dobrze smakował.
Ja powiem szczerze, byłam zaskoczona pozytywnie smakiem tych pierogów i cały rok, od zeszłej wigilii o nich myślęWiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2014, 20:22
Iwone, moremi lubią tę wiadomość
-
caffe wrote:Wklejam pierwszy z brzegu przepis na te pierogi.
http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/2011/12/pierogi-z-makiem-i-sosem-waniliowym.html
Wychodzi na to, ze żółtka można ubić na parze.
Co do miodu, to myślę, że jak masz taką fantazję to pewnie też będzie dobrze smakował.
Ja powiem szczerze, byłam zaskoczona pozytywnie smakiem tych pierogów i cały rok, od zeszłej wigilii o nich myślę
AA widze ,ze to ciasto z dodatkiem drozdzy jest wiec napewno jest mieciuchne po ugotowaniu..Cos jak ciasto na buchty drozdzowe , tyle ,ze tamte sie naparze gotuje..Hm hmcaffe, dorbie lubią tę wiadomość
-
kapturnica wrote:No caffesuper temat , kiedys mialam wlasnie napisac z ciekawosci jak to u kazdej wyglada bo przeciez tradycje w kazdym domu sa inne..
Zaczne ja
A wiec na wigilii u mnie jest=
kompot z suszonych owocow ,
żur kwaszony z ziemniakami,
barszcz czerwony z uszkami 2rodzaje (grzyby , pasztet),
pierogi z (kapusta smażoną na cebulce na złoto , z grzybami lesnymi) ,
groch z kapusta ,
kasza ze sliwkami -ohyda
mus z groszku połówek,
kilka rodzajow smażonych ryb(pstrag, mintaj , miruna , sola ,tilapia)
śledz w śmietanie , sledź po cygańsku, śledź po kaszubsku
łazanki z makiem,miodem i owocami suszonymi
Na słodko najcześciej robie =
rozne drobne ciasteczka(krucho-drożdzowe rogaliki ,pierniczki, kokoski , rurki i babeczki z kremem)
strucla z makiem(obowiązkowo)
miodownik z masa krówkową
królewiec
sernik z piana z kokosem
piernik przekladany dzemorem
Mama moja piecze rowniez ciasta jakies i sie wymieniamy w zw z tym zawsze jest ich kilkanascie rodzajów
niestety nie jadamy karpia ze wzgl na specyficzny smak ,SolarPolar, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
kapturnica wrote:Pewnie sprobuje bo i tak sie strucle piecze to mozna farszu zrobic wiecej....
AA widze ,ze to ciasto z dodatkiem drozdzy jest wiec napewno jest mieciuchne po ugotowaniu..Cos jak ciasto na buchty drozdzowe , tyle ,ze tamte sie naparze gotuje..Hm hmmoremi lubi tę wiadomość
-
robiłam w tamtym roku coś takiego :
https://www.google.pl/search?q=mrowisko+ciasto&biw=1366&bih=608&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=rJOMVNODFsXtO7PPgOAP&sqi=2&ved=0CB8QsAQ
ale dużo z tym jest pierdoleniakapturnica, Simba, moremi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnycaffe wrote:robiłam w tamtym roku coś takiego :
https://www.google.pl/search?q=mrowisko+ciasto&biw=1366&bih=608&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=rJOMVNODFsXtO7PPgOAP&sqi=2&ved=0CB8QsAQ
ale dużo z tym jest pierdoleniacaffe lubi tę wiadomość
-
Moimi ulubionymi daniami z wigilii sa karp smazony (to jedyny dzien w roku kiedy zjem karpia, tak na codzien to by mi nie smakowal) i makiełki - to sa te lazanki z makiem i dodatkami ktore sa tez na liscie u Kapty, jak ja uwielbiam to danie, ale tez jem tylko raz w roku!
Przypomnialo mi sie, jak bylam w ciazy z corka, to w wigilie bylam w 8 miesiacu i wypilam kilka dzbanów kompotu z suszu, nie moglam sie opanowaca moja mama nie nadążała z dolewaniem, niczym innym sie nie zajmowala przy kolacji jak tylko produkcja tego kompotu dla mnie
caffe, dorbie, kapturnica, ComeToMeBaby, anna maria, Mega, SolarPolar, Iwone, moremi, kkisia, Mala79 lubią tę wiadomość
-
caffe wrote:robiłam w tamtym roku coś takiego :
https://www.google.pl/search?q=mrowisko+ciasto&biw=1366&bih=608&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=rJOMVNODFsXtO7PPgOAP&sqi=2&ved=0CB8QsAQ
ale dużo z tym jest pierdoleniadorbie, caffe lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnykapturnica wrote:Dorbie ale schab na kolacje wigilijna??? jecie mieso wtedy??
a chłopaki pewnie do szwagierki pojdą, bo Wigilię to w Olsztynie spędzamy
kapturnica, moremi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyParka wrote:Przypomnialo mi sie, jak bylam w ciazy z corka, to w wigilie bylam w 8 miesiacu i wypilam kilka dzbanów kompotu z suszu, nie moglam sie opanowac
a moja mama nie nadążała z dolewaniem, niczym innym sie nie zajmowala przy kolacji jak tylko produkcja tego kompotu dla mnie
A biegunki nie miałaś po nim?
Ja go też uwielbiamParka, moremi lubią tę wiadomość
-
A ja kurde z suszek nie lubie..Wypije jedynie ja moj nazwozi daktyli , moreli i innych owocow..Ale dawniej jak sie robilo tylko z suszonych jablek , sliwek i gruszek to ledwo przelykalam symbolicznie troche..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2014, 20:41
Parka, Mega, Simba, moremi lubią tę wiadomość