35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
kapturnica wrote:A ja kurde z suszek nie lubie..Wypije jedynie ja moj nazwozi daktyli , moreli i innych owocow..Ale dawniej jak sie robilo tylko z suszonych jablek , sliwek i gruszek to ledwo przelykalam symbolicznie troche..
Parka, Mega, Simba lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnymacduska wrote:U nas podajemy:
kapustę z grochem polewaną konopnym olejem z cebulą
kaszę gryczaną z sosem grzybowym ( grzyby suszone)
pierogi z kapustą
barszcz czerwony z uszkami grzybowymi
karp smażony z polewą maślano- migdałową
łupcie czyli malutkie gołąbki z kaszą jeczmienna bądź jaglaną
kompot z suszu
sledzie z majerankiem
i na słodko racuszki i struclę makową
dwie potrawy zupełnie mi nieznane na Wigilię
łupcie - super!a co do tego farszu oprócz kaszy?
kasza gryczana z sosem grzybowym - pycha, a to taknormalnie robicie z moczonych suszonych grzybów, potem duszonych i z czym z cebulką czy tylko grzyby?
a na karpia polewa maśłano-migdałowa to jaka to? przed smażeniem czy po się to glazuruje? -
Pytałyście kiedyś o sprawdzony przepis na pasztet. Moja mama robiła z poniższego. Jadłam go juz kilka razy i jest super wilgotny i delikatny. Bardzo polecam.
http://garymichy.blogspot.com/2013/03/najlepszy-domowy-pasztet-z-drobiowy.html
Można go pasteryzować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2014, 20:49
kapturnica, Bozia3, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
dorbie wrote:A biegunki nie miałaś po nim?
Ja go też uwielbiam
O dziwo nie, a pilam go tyle, ze myslalam, ze zaczne sie zaraz oczyszczac i ze moze to objaw nadchodzacego porodu.
Urodzilam w koncu 3 tygodnie pozniejdorbie, moremi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
kapturnica wrote:Hmm to juz wiem jaki pasztet zrobie
Ja się nim zajadałam i zajadam. Wynalazła ten przepis bo miałam ochotę na pasztet (będąc w ciąży), a nie chciałam jeść śmieciowego ze sklepu.
Mnie on bardzo odpowiada, bo tak jak wspominałam, jest wilgotny i delikatny. Długo szukałyśmy idealnego dla nas przepisu i ten znalazłyśmy i już innego eksperymentować nie będziemy.kapturnica, peppapig, Simba, moremi, iwcia77, kkisia lubią tę wiadomość
-
mogę też polecić:
- zrobienie pasztetu z selera. Mało kto rozpozna, ze nie jest z mięsa. Robiłam też z innego warzywa pasztet, ale muszę odgrzebać przepisy bo zapomniałam.
- rolady z ciasta biszkoptowego ze szpinakiem, a nadzienie to łosoś i ser.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2014, 21:06
macduska, moremi, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
mam nadzieje ze linki i przepis dodajecie do odpowiedniego dzialu?
Wigilia w tym roku mojego taty- bedzie tylko sztuk 4 w tym polowa majaca problemy z insulina- wiec szalec nie bedziemy- ale juz czekam z utesknieniem na kluski z makiem, grzybowa, i barszczyk z uszkami( w zeszlym roku u tesciowej- i tego mi brakowalo - co prawda makaron z makiem byl- ale dla mnie wigilijna profanacja kupczy makaron z makiem z puszki blee)
kompot z suszek uwielbiam ja wrzucam jeszcze gozdziki i cala laske cynamonu, na koniec miod i cytryna mniam
w ciagu dnia je sie u mnie tzw sledziowke
gotowaniem zajmuje sie moj brat
ja jestem od rzeczy slodkich- pojedzie wlasnie 1/3 bagaznika ciasteczek do pl- bo 2 dzien u tesciowej ok 40 osob
caffe, kapturnica, ania.g, moremi, iwcia77 lubią tę wiadomość
gretka -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnydorbie wrote:dwie potrawy zupełnie mi nieznane na Wigilię
łupcie - super!a co do tego farszu oprócz kaszy?
kasza gryczana z sosem grzybowym - pycha, a to taknormalnie robicie z moczonych suszonych grzybów, potem duszonych i z czym z cebulką czy tylko grzyby?
a na karpia polewa maśłano-migdałowa to jaka to? przed smażeniem czy po się to glazuruje?
-do farszu łupciowego dodaje się kasze można osobno można mieszać rodzaje, podsmażoną na oleju cebulę , duuużo cebuli i przyprawy,
kapuściane liście oczywiście musza być kiszone,
-grzyby z cebulką oczywiście
- karp polewany masłem z podsmazonymi w nim płtkami migdałów
a i olej koniecznie konopnyWiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2014, 21:12
kapturnica, caffe lubią tę wiadomość
-
Polecam sernik w takim wydaniu, nie z tego przepisu.
http://martexsweetdreams.blox.pl/2012/04/Sernik-Hali.html
Niech każda z Was zastosuje sprawdzone metody
Ja mam cieńsze ciasto niż na obrazku. Na ciasto (surowe) wylewa się ugotowany słodki budyń czekoladowy (mleka jak na dwa budynie, a wsypuje się 3) i trzeba poczekać aż wystygnie. Potem na ten budyń wylewa się masę serową (ja robię bez masła/margaryny) i piecze się. Potem wiadomo, polewa lub lukier, co tam kto lubi.Iwone, moremi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnycaffe wrote:mogę też polecić:
- zrobienie pasztetu z selera. Mało kto rozpozna, ze nie jest z mięsa. Robiłam też z innego warzywa pasztet, ale muszę odgrzebać przepisy bo zapomniałam.
- rolady z ciasta biszkoptowego ze szpinakiem, a nadzienie to łosoś i ser.caffe lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnywłaśnie się dowiedziałam, ze przypalony groch to moja wina bo powinnam po wyjsciu mamy sprawdzić czy aby czegoś nie zostawiła....
ofkors...
jakby nie mogła mi powiedzieć przez telefon w końcu dzwoniła ze trzy razy...caffe, gretka, kapturnica, Mega, Iwone, moremi, iwcia77, kkisia lubią tę wiadomość
-
ania.g wrote:Macduska, zajefajne streszczenie
Kupiłam choinkę, pogromu w tym roku nie było bo pod tym lerła mieli zajebiste w bardzo dobrych cenach. Buszowałam tam jak wściekła tylko mi się z drogi usuwali. Efektem poszukiwań jest równiusieńka jodła wielkości 120 cm za 55 zetaA teraz robię porządki w szafkach w kuchni i znów mnie te zasrane mole zaatakowały. Mam takie klejące świństwa na te latające robale i nic. Walczę z tym już od dawna. Pewnego razu nawet zdemontowałam wszystkie szafki w kuchni w poszukiwaniu gniazda...i gucio bo nadal pojawiają się falami. Produkty spożywcze przeglądam raz w tygodniu. Teraz znalazłam w orzechach włoskich, ryżu i mące. Szlag...idę kopać dalej.
A u nas na święta: zupa grzybowa z łazankami, pierogi z kapusta i grzybami, kapusta z grochem, śledź w oleju, śledź w śmietanie, karp smażony, sałatka jarzynowa, pieczemy schab, szynkę, pierś z indyka, bedą ciasteczka, pierniki, ciasto kokosowe, sernik i babka...caffe, kapturnica, ania.g, Simba, Iwone lubią tę wiadomość
-
macduska wrote:właśnie się dowiedziałam, ze przypalony groch to moja wina bo powinnam po wyjsciu mamy sprawdzić czy aby czegoś nie zostawiła....
ofkors...
jakby nie mogła mi powiedzieć przez telefon w końcu dzwoniła ze trzy razy...macduska, Mega, Simba, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPolecam cisto - szybko się robi i jest pyyyszne, kruchutkie i słodziutkie ( musiałam zdrobnić inaczej nie oddaje prawdy)
chociaż ma paskudną nazwę
https://www.mojeciasto.pl/przepisy/paznokiec-3426.html#.VIyfHdKG9go
a i nie używajcie do posypywania niczego innego - traci cały urokcaffe, kapturnica, Bozia3, moremi, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMega wrote:U mnie tez były, mam wszystkie sypkie w pojemniki przesyłane, a szafki myliśmy woda z octem, na razie jest spokój
Aniu , są takie pułapki z feromonami na te mole, nie wiem czy miałaś
wyglądają jak pudełeczka
zwabiają samice albo samce i te wredoty nie mogą się rozmnażać,
to paskudztwa a składają jaja nawet w zawiasach szafrk, rogach gdzie się da,
przywlokłam to z jakąś kaszą ze sklepu - nie do wytępienia prawieMega, moremi, iwcia77 lubią tę wiadomość