X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • caffe Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    Aniu , są takie pułapki z feromonami na te mole, nie wiem czy miałaś
    wyglądają jak pudełeczka

zwabiają samice albo samce i te wredoty nie mogą się rozmnażać,

to paskudztwa a składają jaja nawet w zawiasach szafrk, rogach gdzie się da,

przywlokłam to z jakąś kaszą ze sklepu - nie do wytępienia prawie
    Ja takie rzeczy jak orzechy czy suszone grzyby trzymam w lodówce. W szafce tym się lubią żywić te stwory.

iwcia77 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Ja takie rzeczy jak orzechy czy suszone grzyby trzymam w lodówce. W szafce tym się lubią żywić te stwory.

caffe one się zywią WSZYSTKIM

nie znalazłam ich tylko w pieprzu i papryce

każda inna rzecz jak najbardziej i lubią nawet dziury wygryzać w opakowaniach

moremi, iwcia77 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    -do farszu łupciowego dodaje się kasze można osobno można mieszać rodzaje, podsmażoną na oleju cebulę , duuużo cebuli i przyprawy,
    kapuściane liście oczywiście musza być kiszone,
    -grzyby z cebulką oczywiście
    - karp polewany masłem z podsmazonymi w nim płtkami migdałów

a i olej koniecznie konopny
    No super, szkoda, że takich kiszonych liści niegdzie się nie kupi... A mozna zrobić z normalnych liści? I podaje się same czy polewane czymś?
    Gdzie to taka tradycja jest w Polsce, na Roztoczu?

macduska, iwcia77 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:

aaaa to nie wiedziałam... współczuję ...

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parka wrote:
    O dziwo nie, a pilam go tyle, ze myslalam, ze zaczne sie zaraz oczyszczac i ze moze to objaw nadchodzacego porodu.
    Urodzilam w koncu 3 tygodnie pozniej :)
    To ja też urodziłam po Wigilii chyba 3 tyg, bo 10.01. Pamiętam jak do Olsztyna jechałam z torbą by nie urodzić w Święta bez niczego jakby co, ale Hubi wytrzymał do 10.01, 10 lat temu to było

Parka, Simba, Iwone, moremi, iwcia77, kkisia lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    moja mama nie dodawała czosnku (bo nie lubi) i gałki muszkatułowej (nie wiem dlaczego).
    Ja się nim zajadałam i zajadam. Wynalazła ten przepis bo miałam ochotę na pasztet (będąc w ciąży), a nie chciałam jeść śmieciowego ze sklepu.
    Mnie on bardzo odpowiada, bo tak jak wspominałam, jest wilgotny i delikatny. Długo szukałyśmy idealnego dla nas przepisu i ten znalazłyśmy i już innego eksperymentować nie będziemy.
    no to ten, który ja podawałam dukanowy jest w sumie bardzo podobny - tylko ja daję pół na pół udka normalne i wędzone - dodaje to takiego wędzonego smaku. Czasami dodaję zielony pieprz

Simba, caffe, iwcia77 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• ania.g Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macduska, no takie pułapki mam i jest w nich gęsto. Zmieniam często a te cholery nadal lecą nie wiadomo skąd.
    Kapta, niezłe menu. A może tak wpadniesz do mnie i pogotujesz ;)
    U nas na wigilię: kompot z suszu, zupa grzybowa ( mix z lasu), ryba po grecku( wiadomo że nic wspólnego z Grecją nie ma),kapusta z grochem, pierogi z soczewicą, sałatka warzywna, sałatka z tuniorem, śledź w śmietanie z cebulką, pasztet wege z cukinią,sernik, makowiec, brownies i ciasteczka produkcji starszej córki, mniam :)To będzie wigilia u mojej mamy, potem późnym wieczorem czeka nas powtórka u moich teściów piętro niżej. Tam na pewno będzie karp smażony, pierogi z kapustą, postna kapusta, barszcz czerwony, ze dwa rodzaje śledzi i stado ciast. O i tyle.

Bozia3, Simba, kapturnica, Iwone, moremi, iwcia77, kkisia, caffe lubią tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • gretka Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorbie wrote:
    No super, szkoda, że takich kiszonych liści niegdzie się nie kupi... A mozna zrobić z normalnych liści? I podaje się same czy polewane czymś?

moze w sklepach z wegierska zywnoscia? wiem ze w Kraku jest, wiec moze w Twojej okolicy, ja tu kupuje w balkanskich sklepach -pychota

Mega, iwcia77 lubią tę wiadomość

gretka
  • Simba Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    o co chodzi, bo nie chwytam????
    Narpiew zamiast najpierw - to słyszałam od kilku osób z okolic Łukowa.

macduska, Bozia3 lubią tę wiadomość

a8vSp1.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale nuda z tymi potrawami. Juz gowna byly fajniejsze, bardziej ekstremalne. Ide spac, bo nie licze, ze szybko zakonczycie. :-P

Mega, ania.g, dorbie, Simba, kapturnica, moremi, iwcia77, kkisia, BISCA lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorbie wrote:

dokładnie na roztoczu,
    polewa się oczywiście olejem konopnym i można jeść na zimno jak i na ciepło
    o liście zapytam mamy ale raczej się kisi całe główki,

iwcia77 lubi tę wiadomość

• Simba Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To sa pomówienia
    macduska wrote:
    STRESZCZENIE Z DWÓCH DNI DLA HAPPYJO

Wczorajszy dzień zdominowała na poczatku dziewczyna kryjaca pod nikiem Bella - i z tego co można było wywnioskować z jej postów to byc może ciało miała piękne natomiast duszę nie.

Po południu rozpętała się z kolei burza w szklance wody rozpoczęta postem Simby , która sprzeciwiła się kaleczeniu języka polskiego przez Evans. Osobę u nas nową i dosyć zagadkową.

evans miast spokojnie wyjaśnic, ze kraj rodzinny oglądała ponad 30 lat temu małym dziecięciem będac , fochnęła się wzorcowo
    i się zaczęło...

do dyskusji właczyło suię jeszcze parę osób ( w tym ja) wiec temat wiodącym pozostał do późnych godzin wieczornych.

W rezultacie Evans opuściła nasze szacowne grono, możliwe ze nas czyta
    ( pozdrawiamy!) a reszta forumowiczek pisze posty ze słownikiem poprawnej pisowni coby naszej koleżanki nie urazic.
    Bądź co bądź bycie u schyłku bliźniaczej ciąży to nie w kij dmuchał, co tam dziewczynie przysparzac stresów... :-)

Paszczak opiekuje się jakimś niedostymulowanym (zdaniem higienistki Pusura) 1,5 rocznym dzieckiem i radzi sobie świetnie więc jej obawy , ze nie bedzie dawać rady ze swoim są trochę na wyrost. Ponadto Paszcza wpadła w szał pieczenia ciasteczek światecznych , przez co nam tyłki rosną bo czytając i oglądając jej wypieki wszystkie lecą po coś słodkiego.

Ewka była z Tupkiem u neurologa i niestety wieści nie są zbyt dobra ale mały mając taką przebojową i energiczną mame na pewno da sobie radę z każdym choróbskiem. Wg najnowszych doniesień Tupek otrzymał zakuopioną przez mamę matę edukacyjną co tylko potwierdza wcześniejsze zdanie.

Małgoś jest nagminnie wkurwiana przez koleżankę z pracy, która będac chudą pindą śmiała zajsć w ciązę w trzecimm cyklu naturalnie ( skandal!!!)i jeszcze gada o tym bez przerwy do zanudzenia.

Elfik się ostatnio zrobił nadaktuwny co zapewne związane jest z nadciągającym wielkimi krokami terminem egzaminu a co za tym idzie koniecznoscią wzmożonej nauki.

Mała jest po operacji kolana i wszystko ją wkurwia co zapewna sama spostrzeżesz czytając ostanie posty.

Pusur wczoraj rozpoczął gównianą dyskusję opowieścią o hydrauliku grzebiącym w śmierdzącej rurze kanalizacyjnej, co z kolei pociągnęło za sobą falę wątków technicznych o sedesach myjących tyłek i ich szerokim zastosowaniu...
    U małej w domu zaczęło śmierdzieć szmbo co stanowi gównianej epopei ciag dalszy.
    w temacie smrodu to u mnie w domu przypalił się groch w garnku a jakby mało było nieszcześcia to mój maż właśnie przed chwilą rozwalił sobie nos
    ( bez związku z gównem ale zaraz - mozesię na nim pośliznął??? muszę sprawdzić tę hipotezę)

Reszta dziewczyn zajęła się świąteczno - weekendowymi porządkami i zaglądała sporadycznie.

To tyle, chyba

macduska, Mega, HappyJo, moremi, kkisia lubią tę wiadomość

a8vSp1.png
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:

U mnie raz były w soli. FU!

macduska lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O moze Simba ze mna pogada.
    Ty z Lublina. Tam po raz 1 uslyszalam slowo brejdak. I ze brejdak to tez kuzyn moze byc.

Simba, iwcia77 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simba wrote:
    Narpiew zamiast najpierw - to słyszałam od kilku osób z okolic Łukowa.
    aaa, nie chwytałam bo nie znam nikogo z tych okolic i nie słyszałam słowa, ale wkurzające tak samo jak tanten, brrr

Mega, Simba, HappyJo lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    O moze Simba ze mna pogada.
    Ty z Lublina. Tam po raz 1 uslyszalam slowo brejdak. I ze brejdak to tez kuzyn moze byc.

w Lublinie bardzo popularne , a siora - siostra

u nas też się uznaje bliskich kuzynów z tego samego pokolenia za rodzenstwo-tzw. cioteczne, ale mówi się siostra , brat

i dla tego ja mam trzy siostry, a tak naprawdę - jedną :-)

Pusurek, Simba, moremi, iwcia77 lubią tę wiadomość

• ania.g Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    Ale nuda z tymi potrawami. Juz gowna byly fajniejsze, bardziej ekstremalne. Ide spac, bo nie licze, ze szybko zakonczycie. :-P
    Pusur nie marudź ;) jak masz ciekawsze pomysły to dawaj :)

kapturnica lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simba wrote:
    To sa pomówienia

:-)
    a w ogole Simba, jak trafiłam do was to ledwie się dowiedziałś że to będą bliźniaki i suwaczek się pojawił, a tu proszę na finiszu prawie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2014, 21:53

malgos741, Simba, Mega, HappyJo, Arwena, iwcia77, kkisia lubią tę wiadomość

• Simba Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heretyczka wrote:
    nie wyrobie z tymi pszepisami i bede zygał tenczom
    ide po mszalne do zakrystji
    A.
    Idę z tobom. U mnie głównym daniem wigilijnym bedzie zgaga.
    W.

Pusurek, malgos741, Mega, Heretyczka, HappyJo, iwcia77, kkisia, SolarPolar, BISCA lubią tę wiadomość

a8vSp1.png
  • Bozia3 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe - wrzuć proszę przepis na pasztet z selera - jestem ciekawa smaku...

iwcia77, caffe lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

‹‹ 6110 6111 6112 6113 6114 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ