35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyiwcia77 wrote:..poza tym np na plastyce w podstawowce uczylismy sie np historii malarstwa i rzezbiarstwa a potem musielismy wykazac sie umiejetniosciami plastycznymi i wprowadzic teorie w praktyke czyli uzyc danej techniki malarskiej w cwiczeniu, to samo z muzyki , najpierw teoria, nuty, takty a potem spiewanie, wystukiwanie taktu na trojkaciku lub tamburynie
, zpt- do dzis wiem co to jest haft Ryszelje ( nie wiem jak to sie pisze poprawnie-sorki), umiem szydelkowac i robic na drutach szaliczki
, cerowac skarpetki. Somalii bede szukala w Afryce a nie w Azji, z w-f zrobie wymyk i odmyk, znam zasady roznych rozgrywek sportowych itd..jestem ciekawa czy tego teraz w szkolach ucza...
szydełkowania i tp. raczej nie, ale wymyk i zasady rozgrywek, jak też same rozgrywki są na pewno, przynajmniej w mojej szkole.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2014, 17:49
iwcia77, Mega lubią tę wiadomość
-
SolarPolar wrote:Co Ty kobieto opowiadasz. Co z tego ze znasz geografie i pelno wierszykow na pamiec - system socjalistyczny ciagle ma sie w Polsce dobrze . Ze szkoly czlowiek wychodzi bez podstawowej wiedzt ekonomicznej, planowania, myslenia zadaniowego. Chodze i robie awantury. Natomiast bylam b zadowolona ze szkoly brytyjskiej - wspaniale podejscie do ucznia, swietni, mlodzi nauczyciele , duzo ruchu, sportow i zajec poza szkola.
malgos741, Sabina, moremi, Mega lubią tę wiadomość
-
jej, ale Wy dzis powazne tematy..
my nie zamierzamy wracac przez dluzszy czas, ale wiem, ze z tego powodu Adas wcale nie stanie sie BelgiemWszystko kwestia domu, wychowania- mam mnostwo znajomych, ktorych dzieci urodzily sie tutaj i wcale nie zatracily poczucia "skad" sa.. Moje dziecko bedzie Polakiem przystosowanym do zycia w Belgii..
Mam tez znajomych, ktorzy nawet nie mowili do swojego dziecka po polsku, zeby nie mialo akcentu mowiac po niemiecku (w DE mieszkali). I tego nigdy bym nie zrobila, bardzo dla mnie to smutne, ze dzieciak dwojga Polakow ma problemy w dogadaniu sie w jezyku calej swojej rodziny..
Simba, Pusurek, kapturnica, kkisia, malgos741, Sabina, moremi, Mega lubią tę wiadomość
-
iwcia77 wrote:..poza tym np na plastyce w podstawowce uczylismy sie np historii malarstwa i rzezbiarstwa a potem musielismy wykazac sie umiejetniosciami plastycznymi i wprowadzic teorie w praktyke czyli uzyc danej techniki malarskiej w cwiczeniu, to samo z muzyki , najpierw teoria, nuty, takty a potem spiewanie, wystukiwanie taktu na trojkaciku lub tamburynie
, zpt- do dzis wiem co to jest haft Ryszelje ( nie wiem jak to sie pisze poprawnie-sorki), umiem szydelkowac i robic na drutach szaliczki
, cerowac skarpetki. Somalii bede szukala w Afryce a nie w Azji, z w-f zrobie wymyk i odmyk, znam zasady roznych rozgrywek sportowych itd..jestem ciekawa czy tego teraz w szkolach ucza...
-
SolarPolar wrote:Tez mialam w szkole muzyke i plastyke i wf i chodzilismy do teatru, opery, na wystawy. Znalam stolice wszystkich panstw swiata, pasma gorskie, najwieksze rzeki kazdego kraj. Ale ciagle nie uwazam ze nasz system jest lepszy niz zachodni.
Simba, Pusurek, Arwena, kapturnica, kkisia, macduska, malgos741, Aasiula, Sabina, moremi lubią tę wiadomość
-
Poza tym, ja nawet po tylu latach mieszkania tutaj nie wiem, co oznacza "byc Belgiem". To dla mnie plus tego kraju- wiele jest państw w Europie, w ktorych imigracja jest przeogromna. Niestety nie raz ludzie mieszkajacy w tych krajach opowiadali mi o tym, ze traktowano ich jak tych szeroko omawianych przez nas "polaczkow". Tu tego nie ma- zakala spoleczenstwa nie jest kark z Tyskim w reku, znalesc ekipe polakow do remontu to jak pana Boga za nogi chwycic, Polacy jako pracownicy roznych typow sa bardzo doceniani. W zaden sposob nie wstydze sie tu swojego pochodzenia, nie czuje sie obco, bo Belgowie nie sa jednolitym narodem i kazdy przy odrobinie dobrej woli sie wpasuje. Nie odpowiadal mi klimat stolicy, wyprowadzilam sie do o niebo lepiej zorganizowanej Flandrii, ale przy samej granicy z Walonia, wiec z uroczymi balaganiarsko-romantycznymi wplywami, nie samą kostką brukową
iwcia77, Arwena, SolarPolar, kapturnica, Simba, kkisia, Pusurek, macduska, malgos741, Aasiula, moremi, Sabina, Mega lubią tę wiadomość
-
Hello!
Poznajecie tę świętą rodzinę?
Fotka została usunięta.
P.S. Proszę nie cytować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2014, 21:58
iwcia77, kapturnica, Simba, kkisia, macduska, anna maria, Pusurek, Bozia3, malgos741, ania.g, Aasiula, moremi, Sabina, gosia7122, Niuta lubią tę wiadomość
-
ja na szczescie tez nie dostalam £atki - emigratki. jak mowie zem z Polandii to sa zachwyceni. Wlochom polak kojarzy sie z Papiezem JPII, Walesa, strajakmi, wojna, komuna i taka biedna ofiara systemu
, czlowiekim bogobojnym, uczciwym i skromnym ale tez odwaznym , walecznym i honorowym .Facetow polakow w padwie jest malusio ale kobitek wiecej i zadna nie narzeka ze ja wlosi przesladuja. Gorzej tu maja afrykance, araby , rumuny, moldawczaki i chinole...ci to moga sie zalic.
kapturnica, kkisia, Pusurek, macduska, malgos741, paszczakin, moremi, Sabina lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWidzisz Polar, gdybys się trochę lepiej uczyła geografii w szkole, wiedzialabys, ze na wybrzezu Norwegii są miejsca, gdzie pada 300 dni w roku. Wiec opowiesci o dziecku siedzacym non stop w słonecznej klasie pasują tu jak świni siodło.
Nie wiesz zapewne tez, ze Norwegia od dłuższego czasu boryka się z problemem, jakim jest dokształcanie nauczycieli przedszkolnych i wczesnoszkolnych i ze w przedszkolach pracują asystenci bez żadnego kierunkowego wyksztalcenia, nad czym wszyscy ubolewaja. Nie pierdziel zatem o systemach oświatowych na Zachodzie, bo ja nie o tym mowie, gdybyś czytala ze zrozumieniem, to byś to zauważyła.
Aha, nie odpowiadaj mi na tego posta, bo juz mnie wystarczająco wkurzylas swoja ignorancja.Arwena, Reni, Mega lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
kapturnica wrote:...
normalnie slowotok w ciebie wstapil
przestan juz pisac tyle i daj sie wykazac innym forumowiczkom znajomosci w temacie
anna maria, Simba, kkisia, kapturnica, Arwena, Aasiula, macduska, moremi, Sabina, Mega lubią tę wiadomość
-
Moja Helka bedzie dwujezyczna ,tata mowi tylko po niemiecku,a ja z Helka po Polsku.Do kraju nie wracam ,nie chce ,nie musze ,nie czuje potrzeby.Jest mi tu dobrze.
iwcia77, kkisia, Pusurek, Arwena, Simba, Heretyczka, SolarPolar, malgos741, Aasiula, moremi, Sabina, Mega lubią tę wiadomość
-
...a dodam jeszcze, ze spotkalam sie z tym , ze nie wiedzieli ze Chopin , Curie- Sklodowska czy Kopernik byli Polakami...to byl szok dopiero ! jak im to powiedzialam to jakby spadli z nieba na ziemie. Dla mnie to wstyd, bo wiekszosc polakow wie mniej- wiecej kto to np Boccaccio, Voltaire, Petrarka, da Vinci, Monet, Dalì, Bizet, Verdi itp. kurde to sa podstawy wiedzy ogolnej srednio wyksztalconego czlowieka...
kapturnica, anna maria, kkisia, Pusurek, Arwena, Simba, malgos741, Aasiula, macduska, moremi, Sabina, Mega lubią tę wiadomość