X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • Simba Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwcia77 wrote:
    pamietam jak kiedys szukalam pracy w italii ( zaraz jak splajtowala hurtownia w ktorej pracowalam na stanowisku -obsluga handlu zagranicznego), chodzilam z cv po roznych biurach pracy szukajac naprawde jakiegokolwiek zajecia byle na kontrakt...jak baba uslyszala, ze moge stac przy tasmie w fabryce to sie zlapala za glowe- " jak to?- musi pani miec praktyke w pracy przy tasmie produkcyjnej, chca tylko z doswiadczeniem", tak wiec musze sie zadowolic praca na czarno w restauracji lub sprzataniem, bo to mi wlosi proponuja jako obcokrajowcowi, nie mam nawet szans na prace w lidlu na kasie..innych mozliwosci zarobkowych na razie nie mam posiadajac polski dyplom technika administracji.
    A jakies kursy doszkalające czy w ogóle "przeksztalcajace" nie wchodzą w grę?

iwcia77 lubi tę wiadomość

a8vSp1.png
  • SolarPolar Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    a jak miało?? normalnie
    miał tylko inny kolor skóry
    To dobrze.

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a we wloszech jest moda na studiowanie jez. rosyjskiego i chinskiego :D

szkoda, ze ja sie nie przykladalam do rosyjskiego - 10 lat nauki i matura a ja tylko czytam i pisze...nie wiem jak to na poziomie komunikatywnym u mnie wyglada, bo nie probowalam konwersowac ale to pewnie ten problem z aplikacja wiedzy teoretycznej na praktyczna :)

Simba, Aasiula, SolarPolar, kkisia, kkisia, moremi, Pusurek, macduska, Sabina, Mega lubią tę wiadomość

• Simba Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SolarPolar wrote:
    Na poczatku lat 90tych zylam we Francji a potem w Belgii - wielu Polakow niestety przemytem sie zajmowalo, co nie poznalam
    jakiegos Polaka to okazywalo sie ze kreci, kombinuje i z higiena jest na bakier. Tak bylo.
    Wtedy chyba nie mogli za bardzo nic robić legalnie? Wiec praca na czarno była norma, co zreszta bardzo pasowało tubylcom i czesto nadal pasuje - dobrze i tanio.
    Nie znałam żadnych przemytników ale byłam wtedy małolata. Ty zreszta tez ;)

iwcia77, moremi, kapturnica, macduska, Sabina lubią tę wiadomość

a8vSp1.png
  • SolarPolar Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simba wrote:
    Nie przesadzam pisze tylko to co latami obserwowałam. Tak, jestesmy tolerancyjni dla ukrainek i innych, byle nie były naszymi przełożonymi, maja znać swoje miejsce ;) Ja tylko chce Ci uświadomić ze cały Zachód patrzy wlasnie w ten sposob - bo dla nich cały blok wschodni to to samo - Polka czy Ukrainka - bez różnicy.
    I rozumiem Twoja niechęć do homo sovieticusa (moj M tez by sie pod tym podpisał) problem w tym, ze ten stereotyp dotyczy rownież nas w oczach zachodu.
    No bo dlaczego maja ufac naszej edukacji skoro poziom naszych uczelni jest żenuła i to co pisalas mamy wiedzeę encyklopedyczną i nic poza tym .

• Reni Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takie były czasy
    nie kombinowałaś, nie miałaś kogoś za granicą lub na wsi to wpieprzałaś tynk ze ściany
    w latach 39-45 też każdy kombinował
    poza tym w tamtych czasach turystyka była prawie na poziomie zerowym więc jak już się spotkało kogoś w tamtych stronach to wiadomo było w jakim celu ten ktoś przyjechał... kasa kasa itp
    SolarPolar wrote:
    Na poczatku lat 90tych zylam we Francji a potem w Belgii - wielu Polakow niestety przemytem sie zajmowalo, co nie poznalam
    jakiegos Polaka to okazywalo sie ze kreci, kombinuje i z higiena jest na bakier. Tak bylo.

Aasiula, Simba, iwcia77, kkisia, moremi, kapturnica, Mega lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • SolarPolar Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simba wrote:
    Wtedy chyba nie mogli za bardzo nic robić legalnie? Wiec praca na czarno była norma, co zreszta bardzo pasowało tubylcom i czesto nadal pasuje - dobrze i tanio.
    Nie znałam żadnych przemytników ale byłam wtedy małolata. Ty zreszta tez ;)
    Ja mialam 19 -22- starsza bylam.

• SolarPolar Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    takie były czasy
    nie kombinowałaś, nie miałaś kogoś za granicą lub na wsi to wpieprzałaś tynk ze ściany
    w latach 39-45 też każdy kombinował
    poza tym w tamtych czasach turystyka była prawie na poziomie zerowym więc jak już się spotkało kogoś w tamtych stronach to wiadomo było w jakim celu ten ktoś przyjechał... kasa kasa itp
    No ale bieda nie usprawiedliwa kradzieży. A tym sie Polacy zajmowali - stąd nieufnosć na granicach wobec Polakow.

• Simba Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SolarPolar wrote:
    No bo dlaczego maja ufac naszej edukacji skoro poziom naszych uczelni jest żenuła i to co pisalas mamy wiedzeę encyklopedyczną i nic poza tym .
    To jeszcze gorsza niż w Oceanii i Ameryce Południowej??? Olabogaaaaaa!!!!

Reni, Pusurek, moremi, kapturnica, Sabina lubią tę wiadomość

a8vSp1.png
  • Simba Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SolarPolar wrote:
    No ale bieda nie usprawiedliwa kradzieży. A tym sie Polacy zajmowali - stąd nieufnosć na granicach wobec Polakow.
    No teraz z tym uogolnieniem za bardzo przesadzilas albo miałas naprawde złe towarzystwo.

Reni, iwcia77, Pusurek, kapturnica, Sabina lubią tę wiadomość

a8vSp1.png
  • Simba Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SolarPolar wrote:
    Ja mialam 19 -22- starsza bylam.
    No mowię małolata.

a8vSp1.png
  • Reni Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no niby tak ale niestety najczęściej do tego prowadzi

sama nie wiem czy jak bym miała głodne, chore dzieci w tamtych czasach to czy nie kradłabym
    nigdy nie byłam w takiej sytuacji więc trudno mi powiedzieć
    SolarPolar wrote:

iwcia77, kapturnica, Mega, Sabina lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Bozia3 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SolarPolar wrote:
    Wydaje mi sie ze miara edukacji i inteligencji spoleczenstwa jest ich poziom zycia - w kazdym aspekcie. W rankingu wyzszych szkol jestesmy na 300 ( UW i UJ) miejscu na 500 uczelni, ktore braly udzial. Nie wiem skąd u cześci z Was przekonanie, ze Polacy sa lepsi, lepiej wyksztalceni.

I jesli ide kupic buty to chce rozmawiac o butach ze sprzedawczynia a nie o teatrze . A moze glupia pani sprzedawczyni w Londynie miala gorszy dzien bo poronila albo bylo to emigrantka z Bulgarii ?
    Kto napisał i gdzie, że Polacy są lepsi? A wykształcenie? Są jak wszędzie różni. Według mnie w UK bardziej po prostu widać różnice klasowe, czy społeczne. Pani w sklepie nie wyglądała na chorą, nieszczęśliwą czy Bułgarkę - była po prostu ukierunkowaną debilką - jak koń. I takich tam wielu. Kraj jest bogaty - nie trzeba się starać, nie mają Ci ludzi ambicji, żyją z zasiłków - tyją ponad miarę, wożąc te swoje grube tyłki na wózkach inwalidzkich - bo im się chodzić nie chce. Nie potrafią niczego dobrego ugotować, dla nich rozrywka to pijacki pub w piątkowy wieczór do którego przebierają się jak pajace - chodzące bezguścia - tłuściochy bez kompleksów. Całe życie pracują w fabryce - nie chce się im uczyć - choć mają dużo większe możliwości niż my. Taki mam obraz społeczeństwa angielskiego- tego na niższym szczeblu - i sorry, ale w porównaniu do Polaków, czy Rosjan to wypadają dużo gorzej. Porównaj sobie Polar podręczniki do matematyki rosyjskie i nasze, a już nie wspomnę o angielskich. Ja nie dyskutuje o Szwajcarii, Niemczech czy Czechach, gdzie uczelnie rzeczywiście są na wyższym poziomie - mówię o UK.
    Przedstawione przez CIebie przedszkole norweskie tylko potwierdza to, co pisała Pusur. Raz w tygodniu spacer, raz w tygodniu ciepły obiad, raz w tygodniu jedna literka...żenua...Chłopcy mają wyrosnąć na inżynierów czy informatyków czy lekarzy, architektów. Co według Ciebie nauczy ich abstrakcyjnego, logicznego myślenia? Latanie cały dzień w błocie z innymi dziećmi - swoboda taka? Ja myślę, że te wyśmiane przez Was wierszyki, tabliczki mnożenia i kaligrafie nauczą ich tego lepiej. Ludzie teraz piszą koszmarnie - a to uczyło i cierpliwości i precyzji.
    Poziom życia nie zawsze wynika z wiedzy i inteligencji społeczeństwa. Jak pisała Simba wynika często z zasobów naturalnych państwa, czy jej dawnej polityki kolonialnej.

Simba, iwcia77, Reni, Aasiula, Pusurek, moremi, kapturnica, macduska, gosia7122, Mega, Sabina, caffe lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• iwcia77 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simba wrote:
    A jakies kursy doszkalające czy w ogóle "przeksztalcajace" nie wchodzą w grę?
    mozesz miec nie wiadomo ile papierkow po nie wiadomo ilu kursach to i tak jak nie masz doswiadczenia min 2 letniego w danym zawodzie to nie dostaniesz pracy. poza tym z kursami tu nie jest uczciwie, sa te unijne, ale traktowane sa z przymrozeniem oka i nie na serio ( kase biora a niczego sie nie nauczysz i roboty i tak nie znajdziesz)albo zajebiscie duzo kosztuja...
    we wloszech nie ma studiow zaocznych i wieczorowych...

Simba, Aasiula lubią tę wiadomość

• Simba Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    no niby tak ale niestety najczęściej do tego prowadzi

sama nie wiem czy jak bym miała głodne, chore dzieci w tamtych czasach to czy nie kradłabym
    nigdy nie byłam w takiej sytuacji więc trudno mi powiedzieć
    Hello. Ale dlaczego mówimy o kradzieży? Tu ludzie przyjeżdzali z Polski w latach 90ych i cieżko pracowali. Złodzieje to był jakiś margines jak zawsze i wszędzie.

iwcia77, Bozia3, moremi, kapturnica, macduska, Mega, Sabina lubią tę wiadomość

a8vSp1.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeszcze jedna sprawa.. po wojnie światowej dużo ludzi miało jakieś tam syndromy, śmigła (Bursztyn pewnie będzie wiedział)
    moi dziadkowie np nie ufali bankom (kasa w szafie), babcia pamiętam chomikowała co tylko się dało
    mimo, że wojna dawno się skończyła potrafiła cukier w szafie skitrać na czarną godzinę

iwcia77, moremi, kapturnica, macduska, Bursztyn, Mega, Sabina lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja akurat mówię o tych co kradli, bo tacy się zdarzali
    Simba wrote:
    Hello. Ale dlaczego mówimy o kradzieży? Tu ludzie przyjeżdzali z Polski w latach 90ych i cieżko pracowali. Złodzieje to był jakiś margines jak zawsze i wszędzie.

kapturnica lubi tę wiadomość

• SolarPolar Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simba wrote:
    To jeszcze gorsza niż w Oceanii i Ameryce Południowej??? Olabogaaaaaa!!!!
    Ale o co chodzi? Ludzie z Oceani, Ameryki Pld jesli maja studia i sa zatrudniani na stanowiskach w duzych korporacjach to zazwyczaj maja studia skonczone na uczelniach zachodnich. Polak jesli skonczy zachodnia uczelnie tez znajdzie prace zgodna z wyksztalceniem na Zachodzie.

• Simba Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwcia77 wrote:
    mozesz miec nie wiadomo ile papierkow po nie wiadomo ilu kursach to i tak jak nie masz doswiadczenia min 2 letniego w danym zawodzie to nie dostaniesz pracy. poza tym z kursami tu nie jest uczciwie, sa te unijne, ale traktowane sa z przymrozeniem oka i nie na serio ( kase biora a niczego sie nie nauczysz i roboty i tak nie znajdziesz)albo zajebiscie duzo kosztuja...
    we wloszech nie ma studiow zaocznych i wieczorowych...
    Tutaj jest cos takiego jak nauka poprzez prace. Dostajesz umowę na dwa lata i uczysz sie nowego zawodu pracując, jednocześnie dostajesz pensje w wysokości 1300 eur. To ci przy okazji daje doświadczenie. Niestety czesto jest to kierowane do osób miedzy 18-30 rokiem życia....
    A nie możesz tam jakiejś działalności otworzyć? Czy przy tym kryzysie to bez sensu?

iwcia77 lubi tę wiadomość

a8vSp1.png
  • Simba Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    ja akurat mówię o tych co kradli, bo tacy się zdarzali
    Sorry bo ja bardziej odpisywalam na to:

SolarPolar napisała:

kapturnica, Sabina lubią tę wiadomość

a8vSp1.png
‹‹ 6301 6302 6303 6304 6305 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ