35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnycaffe wrote:Bardzo prosze
1. Kupuję biszkopt kakaowy składający się z 3 krążków (mój piekarnik źle piecze, więc korzystam z gotowych).
2. Zaparzam pół filiżanki=pół szklanki herbaty, wciskam cytrynę i dodaję 1-2 łyżeczki amaretto.
3. Kupuję 1/2l śmietany 36%.
4. Do naczynia wlewam śmietanę, dodaję 2 łyżki cukry pudru i cukier wanilinowy. Ubijam to na sztywno. Troszkę wcześniej przygotowuję tak 1/4 szklanki (albo trochę mniej) wywaru z rozpuszczonej żelatyny (2 łyżeczki). Pod koniec ubijania nabieram ze 2 łyżki śmietany, mieszam z zimną żelatyną i wlewam wszystko do pozostałej śmietany i ubijam do wymieszania. Trzeba uważać żeby nie "przebić" śmietany bo zrobi się masło. Śmietana musi być schłodzona.
5. Kładę 1 krążek na tortownicy i nasączam go herbatą. Na to układam połowę ubitej śmietany, na to osączone wiśnie (z kompotu). Przykrywam drugim krążkiem i też go nasączam.
6. Na drugi krążek nakładam pozostałą część śmietany, a na niej układam plasterki świeżych truskawek i przykrywam to ostatnim krążkiem, który też nasączam jeśli mam czym
7. Pozostały z wiśni kompot zagotowuję. Do wrzątku wlewam rozmieszaną w niewielkiej ilości wody łyżkę mąki ziemniaczanej i gotuję coś ala kisiel. Wylewam to na wierzch tortu, dodaję jeszcze truskawki i wiśnie. Na koniec posypuję wiórkami kokosowymi, czy inną posypką.
Smacznegoinessa, caffe lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Bursztyn wrote:Caffe, musi byc pyszne! Jednak nie ma to jak ciasto zrobione w domu, nie przebije tego zadne kupione w sklepie
Te ze sklepu czasami "jadą" proszkiem do pieczenia, a masy gumą do żuciaale niektóre cukiernie mają wyśmienite ciasta, z tym że pewnie tam jest więcej chemii niż w tych domowych.
inessa, Bursztyn lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyinessa wrote:
Oglądamy jeszcze Opole aż się wzruszyłam śpiewała Natalia Niemen "Dziwny jest" a teraz śpiewa nowość I.Santor coś pięknegoale o k.1 w nocy jest powtórka na Rozrywce tv i nagrywamy bo teraz na 1tvp Kochaj i tańcz,i to były piękne teksty i cudne głosy i wszystko rozumiałam a teraz te Polskie w większości są takie że nie kumam o czym są
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2013, 19:54
inessa, caffe, Bursztyn, bliska77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyinessa wrote:Ja z nowych to no nie wiem czy można go uznać za nowego : Rynkowski
a Komarenko to też no i przystojy to jestcaffe, inessa, bliska77 lubią tę wiadomość