35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Rozumiecie, ja sama przeszlam przez wielo, wielogodzinny porod (bez podlaczania do ktg bo nas w kolko odsylali do domu) i u nas wszystko bylo ok, myslalam wtedy ze to tak ma byc. No ale ja mialam te wody....
Nie wiem na ile ten antybiotyk podany Iwci zalatwia sprawę.
Iwone, Aasiula, iwcia77, kapturnica lubią tę wiadomość
-
Nie wiem czy czytałyście wcześniej co pisałam. Skopiuję to jeszcze raz
Najczęściej w wyniku przedwczesnego pęknięcia błon płodowych występuje samoistna czynność skurczowa macicy, prowadząca w ponad 60% przypadków do zakończenia ciąży w ciągu 24 godzin; wykazano jednak, że już po 6 godzinach od pęknięcia błon płodowych w 90% przypadków płyn owodniowy jest zakażony. Zasadniczo więc przedwczesne pęknięcie błon płodowych w ciąży donoszonej stanowi wskazanie do wdrożenia postępowania zmierzającego do zakończenia ciąży. Rodzaj postępowania zależeć będzie od oceny ogólnej sytuacji położniczej, obecności innych powikłań ciąży, a także od stopnia dojrzałości szyjki macicy. Jeżeli nie stwierdza się dostatecznej dojrzałości szyjki macicy (poniżej 4–5 punktów w skali Bishopa) lub ewidentnych objawów zakażenia, uzasadnione wydaje się 6–12–godzine oczekiwanie na wystąpienie samoistnej czynności skurczowej macicy. Jeżeli szyjka jest dojrzała lub występują objawy zakażenia, należy wzbudzić czynność skurczową – najlepiej oksytocyną we wlewie dożylnym. Uzasadnione jest zastosowanie osłony antybakteryjnej – chociaż nie wykazano zmniejszenia liczby zakażeń u noworodków, zachorowalność matek wyraźnie się zmniejsza po zastosowaniu antybiotyków. Szczególnie uzasadnione jest zastosowanie antybiotyków (najlepiej celowanych) w razie współistnienia objawów zakażenia; wtedy również nie należy zwlekać z decyzją indukcji porodu.
We wszystkich przypadkach przedwczesnego pęknięcia błon płodowych należy kontrolować objawy zakażenia (temperatura ciężarnej, leukocytoza z leukogramem, CRP, liczba płytek krwi, układ krzepnięcia, posiewy wydzieliny pochwowej), a także stan płodu, oceniając profil biofizyczny i prowadząc obserwację kardiotokograficzną.
Z danych zawartych w piśmiennictwie wynika, że indukcja porodu za pomocą prostaglandyn u ciężarnych z niepodatnością szyjki macicy nie zwiększa odsetka porodów operacyjnychiwcia77 lubi tę wiadomość
-
Iwone wrote:We wszystkich przypadkach przedwczesnego pęknięcia błon płodowych należy kontrolować objawy zakażenia (temperatura ciężarnej, leukocytoza z leukogramem, CRP, liczba płytek krwi, układ krzepnięcia, posiewy wydzieliny pochwowej), a także stan płodu, oceniając profil biofizyczny i prowadząc obserwację kardiotokograficzną.
iwcia77, Aasiula lubią tę wiadomość
-
Mam nadzieje, ze sie Iwci instynkt samozachowawczy nie wyłączył i jak poczuje ze cos jest nie tak, to zaatakuje jak lwica.
Jestem dobrej myśli, jestem dobrej myśli, jestem dobrej myśli.Mega, moremi, Iwone, Parka, Bursztyn, Dorka1979, kkisia, ania.g, Arwena, iwcia77, gretka, kapturnica, Sabina, Aasiula, peppapig, gosia7122, BISCA lubią tę wiadomość
-
Aasiula wrote:Arwena ,Mega ,Natka usuńcie fotke plissss
Ech, biedna Iwcia...jeszcze jej nerwów tam potrzeba...
A na jakaś piłke nie pozwolą jej usiąść, albo postać chociaż ? Mnie Polozna kazała stać żeby rozwarcie poszło szybciej i zadziałało. Prawie cały poród stałam, dopiero parte mnie położyłymoremi, Mega, Iwone, Dorka1979, kkisia, malgos741, Arwena, iwcia77, kapturnica, Sabina, Aasiula, gosia7122 lubią tę wiadomość
-
Natka_79 wrote:Zrobione
Ech, biedna Iwcia...jeszcze jej nerwów tam potrzeba...
A na jakaś piłke nie pozwolą jej usiąść, albo postać chociaż ? Mnie Polozna kazała stać żeby rozwarcie poszło szybciej i zadziałało. Prawie cały poród stałam, dopiero parte mnie położyłyiwcia77, kapturnica, Aasiula lubią tę wiadomość
-
ComeToMeBaby wrote:jak to dobrze wiedzieć czego się można spodziewać w takiej sytuacji.
ja to jak zajdę to chyba od razu zacznę studiowanie tematyki porodowej bo ja już wiele razy się przekonałam, że służbie zdrowia to trzeba jednak patrzyć na ręce. i się domagać tego co powinno być nam dane z pocałowaniem ręki.Mega, Parka, iwcia77, Aasiula lubią tę wiadomość
-
Simba wrote:Mam nadzieje, ze sie Iwci instynkt samozachowawczy nie wyłączył i jak poczuje ze cos jest nie tak, to zaatakuje jak lwica.
Jestem dobrej myśli, jestem dobrej myśli, jestem dobrej myśli.
Dokladnie tak samo myślęMega, iwcia77, Aasiula lubią tę wiadomość
-
Iwone wrote:mogła albo siedzieć, albo leżeć, bo podobno z powodu odejście wód płodowych nie wolno
Iwone, iwcia77, kapturnica, Aasiula lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNie moge żyrafy postawić na nogi, czuje sie jak ona..,
ból brzucha i wkurw depresja przed okresowa..
ale ważniejsza jest tu Iwcia , boszee sie martwię ale wierze, że my tylko panikujemy i wszystko sie dobrze zakończy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2015, 00:31
Mega, Iwone, moremi, Arwena, iwcia77, kapturnica, Aasiula lubią tę wiadomość