X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • Parka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiecie, ja sama przeszlam przez wielo, wielogodzinny porod (bez podlaczania do ktg bo nas w kolko odsylali do domu) i u nas wszystko bylo ok, myslalam wtedy ze to tak ma byc. No ale ja mialam te wody....
    Nie wiem na ile ten antybiotyk podany Iwci zalatwia sprawę.

Iwone, Aasiula, iwcia77, kapturnica lubią tę wiadomość

• Iwone Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasiula wrote:
    a gdzie jej mąż? on powinien tez zrobic raban w szpitalu ,to co piszesz jest bardzo niepokojace...
    odesłali go do domu :(

iwcia77 lubi tę wiadomość

• Iwone Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy czytałyście wcześniej co pisałam. Skopiuję to jeszcze raz

Najczęściej w wyniku przedwczesnego pęknięcia błon płodowych występuje samoistna czynność skurczowa macicy, prowadząca w ponad 60% przypadków do zakończenia ciąży w ciągu 24 godzin; wykazano jednak, że już po 6 godzinach od pęknięcia błon płodowych w 90% przypadków płyn owodniowy jest zakażony. Zasadniczo więc przedwczesne pęknięcie błon płodowych w ciąży donoszonej stanowi wskazanie do wdrożenia postępowania zmierzającego do zakończenia ciąży. Rodzaj postępowania zależeć będzie od oceny ogólnej sytuacji położniczej, obecności innych powikłań ciąży, a także od stopnia dojrzałości szyjki macicy. Jeżeli nie stwierdza się dostatecznej dojrzałości szyjki macicy (poniżej 4–5 punktów w skali Bishopa) lub ewidentnych objawów zakażenia, uzasadnione wydaje się 6–12–godzine oczekiwanie na wystąpienie samoistnej czynności skurczowej macicy. Jeżeli szyjka jest dojrzała lub występują objawy zakażenia, należy wzbudzić czynność skurczową – najlepiej oksytocyną we wlewie dożylnym. Uzasadnione jest zastosowanie osłony antybakteryjnej – chociaż nie wykazano zmniejszenia liczby zakażeń u noworodków, zachorowalność matek wyraźnie się zmniejsza po zastosowaniu antybiotyków. Szczególnie uzasadnione jest zastosowanie antybiotyków (najlepiej celowanych) w razie współistnienia objawów zakażenia; wtedy również nie należy zwlekać z decyzją indukcji porodu.
    We wszystkich przypadkach przedwczesnego pęknięcia błon płodowych należy kontrolować objawy zakażenia (temperatura ciężarnej, leukocytoza z leukogramem, CRP, liczba płytek krwi, układ krzepnięcia, posiewy wydzieliny pochwowej), a także stan płodu, oceniając profil biofizyczny i prowadząc obserwację kardiotokograficzną.
    Z danych zawartych w piśmiennictwie wynika, że indukcja porodu za pomocą prostaglandyn u ciężarnych z niepodatnością szyjki macicy nie zwiększa odsetka porodów operacyjnych

iwcia77 lubi tę wiadomość

• Iwone Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwone wrote:
    We wszystkich przypadkach przedwczesnego pęknięcia błon płodowych należy kontrolować objawy zakażenia (temperatura ciężarnej, leukocytoza z leukogramem, CRP, liczba płytek krwi, układ krzepnięcia, posiewy wydzieliny pochwowej), a także stan płodu, oceniając profil biofizyczny i prowadząc obserwację kardiotokograficzną.
    pytałam, jej żadnych badań krwi nie zrobiono :(

iwcia77, Aasiula lubią tę wiadomość

• moremi Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierdzielę

Iwone, Mega, ComeToMeBaby, Dorka1979, kkisia, Arwena, iwcia77, Sabina, Aasiula lubią tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • Mega Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ręce opadają!
    A nie może zadzwonić po Alojza?

Iwone, Dorka1979, iwcia77, kapturnica, Aasiula lubią tę wiadomość

"I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu..." Alchemik

1usae6ydqzglfzj9.png

zrz6l6d8dtqrzz6p.png
  • Simba Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieje, ze sie Iwci instynkt samozachowawczy nie wyłączył i jak poczuje ze cos jest nie tak, to zaatakuje jak lwica.
    Jestem dobrej myśli, jestem dobrej myśli, jestem dobrej myśli.

Mega, moremi, Iwone, Parka, Bursztyn, Dorka1979, kkisia, ania.g, Arwena, iwcia77, gretka, kapturnica, Sabina, Aasiula, peppapig, gosia7122, BISCA lubią tę wiadomość

a8vSp1.png
  • Natka_79 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 00:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasiula wrote:
    Arwena ,Mega ,Natka usuńcie fotke plissss ;)
    Zrobione
    Ech, biedna Iwcia...jeszcze jej nerwów tam potrzeba...
    A na jakaś piłke nie pozwolą jej usiąść, albo postać chociaż ? Mnie Polozna kazała stać żeby rozwarcie poszło szybciej i zadziałało. Prawie cały poród stałam, dopiero parte mnie położyły

moremi, Mega, Iwone, Dorka1979, kkisia, malgos741, Arwena, iwcia77, kapturnica, Sabina, Aasiula, gosia7122 lubią tę wiadomość

hGXkp1.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 00:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2016, 13:52

Mega, moremi, Dorka1979, iwcia77, kapturnica, Sabina, Aasiula lubią tę wiadomość

Kometowy Kosmita- lądowanie 21.10.2016 :-)
    c5e015d88e.png
  • Iwone Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka_79 wrote:
    Zrobione
    Ech, biedna Iwcia...jeszcze jej nerwów tam potrzeba...
    A na jakaś piłke nie pozwolą jej usiąść, albo postać chociaż ? Mnie Polozna kazała stać żeby rozwarcie poszło szybciej i zadziałało. Prawie cały poród stałam, dopiero parte mnie położyły
    mogła albo siedzieć, albo leżeć, bo podobno z powodu odejście wód płodowych nie wolno :(

iwcia77, kapturnica, Aasiula lubią tę wiadomość

• ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2016, 13:53

Mega, Iwone, Arwena, iwcia77, gretka, kapturnica, Sabina, Aasiula, gosia7122 lubią tę wiadomość

c5e015d88e.png
  • Iwone Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 00:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ComeToMeBaby wrote:
    jak to dobrze wiedzieć czego się można spodziewać w takiej sytuacji.
    ja to jak zajdę to chyba od razu zacznę studiowanie tematyki porodowej bo ja już wiele razy się przekonałam, że służbie zdrowia to trzeba jednak patrzyć na ręce. i się domagać tego co powinno być nam dane z pocałowaniem ręki.
    wszystkiego i tak nie przewidzisz

Mega, Parka, iwcia77, Aasiula lubią tę wiadomość

• ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2016, 13:55

Mega, Iwone, iwcia77, kapturnica, Aasiula lubią tę wiadomość

c5e015d88e.png
  • Parka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simba wrote:
    Mam nadzieje, ze sie Iwci instynkt samozachowawczy nie wyłączył i jak poczuje ze cos jest nie tak, to zaatakuje jak lwica.
    Jestem dobrej myśli, jestem dobrej myśli, jestem dobrej myśli.

Dokladnie tak samo myślę

Mega, iwcia77, Aasiula lubią tę wiadomość

• Parka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 00:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, musze sie klasc, bo padam. Gleboko wierzę, ze wszystko bedzie dobrze...

Iwone, Mega, moremi, iwcia77, kapturnica, Aasiula, peppapig lubią tę wiadomość

• Natka_79 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwone wrote:
    mogła albo siedzieć, albo leżeć, bo podobno z powodu odejście wód płodowych nie wolno :(
    Poważnie ? Mi tez odeszły wody, tylko pewnie miałam rozwarcie choć dziś nie pamietam ile...

Iwone, iwcia77, kapturnica, Aasiula lubią tę wiadomość

hGXkp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2015, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie moge żyrafy postawić na nogi, czuje sie jak ona..,:( ból brzucha i wkurw depresja przed okresowa..
    ale ważniejsza jest tu Iwcia , boszee sie martwię ale wierze, że my tylko panikujemy i wszystko sie dobrze zakończy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2015, 00:31

Mega, Iwone, moremi, Arwena, iwcia77, kapturnica, Aasiula lubią tę wiadomość

• Mega Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 00:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez padam na twarz..na śpiąco bede trzymac kciuki za Iwcie <3

Iwone, iwcia77, kapturnica, Aasiula lubią tę wiadomość

"I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu..." Alchemik

1usae6ydqzglfzj9.png

zrz6l6d8dtqrzz6p.png
  • Iwone Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 00:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka_79 wrote:
    Poważnie ? Mi tez odeszły wody, tylko pewnie miałam rozwarcie choć dziś nie pamietam ile...
    ja o tym nie wiedziałam, Iwcia mi napisała

iwcia77, Aasiula lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 00:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te porody naturalne to jakis koszmar....juz mi sie odechcialo bycia w ciazy :/
    Iwcia spi czy nadal grypsuje?

Mega, Simba, kapturnica, Sabina, Aasiula, iwcia77 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
‹‹ 6646 6647 6648 6649 6650 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ