35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyNiuta wrote:Nie do końca jest tak łatwo , prosto i miło.
Znajomym zrobili kontrolę w wyniku której zawiesili wypłatę zasiłku i w lutym ma sprawę w sądzie. Jak przegra będą musieli oddać to co już wzięli.
A moje zdanie w tym temacie jest takie że nie powinno być takiej furtki. Dla mnie to nieuczciwe raz zapłacić więcej a później tyle miesięcy czerpać korzyści...
I w sumie dobrze że robią kontrolę. Przecież ciąża to nie choroba. I jeżeli wszystko jest ok i nie przeszkadza w pracy to po co od razu iść na zwolnienie ?ComeToMeBaby, Mega lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnydorbie wrote:Jasne, że jak ktoś kogoś zatrudnia fikcyjnie, to jest chujstwo, a słyszałam takie kwiatki, że fikcyjnie tkwi w firmie kobieta ktora jest jakas kuzynka wlasciciela na etacie, oplacaja kilka mcy skladki i idzie na zwolnienie i macierzynski. A na etat nikogo nie zatrudniaja
Ale ja nigdy nie mialam szans skorzystac ze zwolnienia i pełnego macierzyskiego.Działalność mam 9 lat, że zwolnienia korzystam max 2 tyg w roku. Nie planuję isc na długie zwolnienie, tylko pracowac ile się da, może mi sie uda iść na zwolnienie dopiero miesiac przed porodem, macierzynski max 2 mce. Moga mnie sprawdzać, ja pracuję, ale przy zasilku 1100 nie przeżyje miesiąca. A nie zarabiam az tyle, bo odłożyć na kilka miesięcy. Dla mnie to jest straszne, że nie robi sie w Polsce nic, by kobiety miały łatwiej w ciąży i łatwiej sie decydowaly na ciążę.
I właśnie po to jest Kontrola Wykorzystywania Zwolnień Lekarskich i Wypłaty świadczeń, aby te fikcyjne zatrudnienia i fikcyjne firmy tępić. Może to wyświechtany frazes, ale realnie te nadużycia sponsoruje reszta społeczeństwa tz. My-Podatnicy
moremi, Niuta, macduska, ComeToMeBaby, dorbie, kkisia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDorka1979 wrote:Oczywiście że nie jest tak słodko ale jeśli ktoś ma firmę prawdziwą nie fikcyjną to czego się obawiać. A ta nowa ustawa za wiele nie zmienia tylko sposób wyliczania podstawy. A sprawiedliwe jest to że M prowadzi firmę od 98 roku i jak poszedł na operację nogi to nie dostał wogule chorobowego bo księgowa o jeden dzień za późno wysłała kasę do ZUSU za chorobowe? Ten cały ZUS to wogule pogięty pomysł. A co do tego co mówisz to jestem tego samego zdania, że ciąża to nie choroba ( chociaż z tego co widzę co się dziejewctych czasach z zajściem i potem donoszeniem to można się klucić z tym stwierdzeniem że to nie choroba) mnie lekarka molestował żebym szła na l4 od poczatku ciąży bo jestem w ciąży wysokiego ryzyka tylko ja starałam się to odwlekać.
Można napisać pismo o przywrócenie terminu płatności składki chorobowej, ZUS nie odmówi wypłaty świadczenia, poczekasz dłużej na wypłatę zasiłku, le zasiłek chorobowy otrzymaszmoremi lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnymamatrojki80 wrote:Hej dziewczyny, ja nie cierpię cwaniactwa, ale żeby się nie narazić na forumowy ostracyzm nie napiszę co o tych "biznes matkach" sadze :-)Dodam, ze sama od 3 lat płacę składki do ZUS i szlag mnie trafia jak ktoś chce doradzać jak obejść przepisy
dorbie lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNiuta wrote:Nie do końca jest tak łatwo , prosto i miło.
Znajomym zrobili kontrolę w wyniku której zawiesili wypłatę zasiłku i w lutym ma sprawę w sądzie. Jak przegra będą musieli oddać to co już wzięli.
A moje zdanie w tym temacie jest takie że nie powinno być takiej furtki. Dla mnie to nieuczciwe raz zapłacić więcej a później tyle miesięcy czerpać korzyści...
I w sumie dobrze że robią kontrolę. Przecież ciąża to nie choroba. I jeżeli wszystko jest ok i nie przeszkadza w pracy to po co od razu iść na zwolnienie ?Dorka1979, moremi, macduska, kkisia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnymamatrojki80 wrote:I właśnie po to jest Kontrola Wykorzystywania Zwolnień Lekarskich i Wypłaty świadczeń, aby te fikcyjne zatrudnienia i fikcyjne firmy tępić. Może to wyświechtany frazes, ale realnie te nadużycia sponsoruje reszta społeczeństwa tz. My-Podatnicy
mamatrojki80, mama78 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDorka1979 wrote:To nie jest obejście przepisów, Sad Najwyższy ogłosił że ciężarna kobieta ( i nie tylko) ma prawo tylko po to aby mieć wyższy macierzyński, może bez rzadnych konsekwencji podnieść sobie składki, poprzez przerwanie chorobowego i opłaceniu tych najwyższych. Nie przytoczę Ci teraz tej strony gdzie to oświadczenie czytałam bo to było dawno, tutaj jest tylko kwestią to czy kobiety nie zakladają fikcyjnych firm, zeby wyłudzić wysoki macierzyński. Jeśli prowadzi realny, prawdziwy biznes w rzeczywistości to mactakie prawo według orzeczenia sądu najwyższego
Dorka1979 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMartaDidi wrote:To co ja mam powiedziec? Pracowalam do 28 grudnia, urodzilam 14 stycznia a pierwszy raz w pracy bylam na pocz. lutego? Do jakich mnie zaliczyc- chyba chorych umyslowo
MartaDidi lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDorka1979 wrote:To nie jest obejście przepisów, Sad Najwyższy ogłosił że ciężarna kobieta ( i nie tylko) ma prawo tylko po to aby mieć wyższy macierzyński, może bez rzadnych konsekwencji podnieść sobie składki, poprzez przerwanie chorobowego i opłaceniu tych najwyższych. Nie przytoczę Ci teraz tej strony gdzie to oświadczenie czytałam bo to było dawno, tutaj jest tylko kwestią to czy kobiety nie zakladają fikcyjnych firm, zeby wyłudzić wysoki macierzyński. Jeśli prowadzi realny, prawdziwy biznes w rzeczywistości to mactakie prawo według orzeczenia sądu najwyższego
Ja doskonale znam przepisy :-)pracowałam 7 lat w ZUS i nadal jestem na bieżąco
Dorka1979, moremi, MartaDidi, ComeToMeBaby, kkisia, iwcia77, Simba lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnymamatrojki80 wrote:Ja doskonale znam przepisy :-)pracowałam 7 lat w ZUS i nadal jestem na bieżąco
-
nick nieaktualnyDorka1979 wrote:Pisał i nic to nie dało
No to nie wiem, może chodziło o coś innego niż składka po terminie... wiesz ja ZUSU nie bronię bo to obóz pracy jest, nędzne pieniądze, a wymagania z kosmosu. Mobbing w czystej postaci też widziałam...
Ciesze się, ze już tam nie pracuje
dorbie, Dorka1979, moremi, macduska, kkisia, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnydorbie wrote:To powiedz jak jest z tacierzynskim. Wiem, ze jest 2 tygodnie niezaleznie od wszystkiego.Ale czy ojciec może wziac za matkę macierzynski? Na przyklad ja bym wziela 2 mce, a maz dalej? Kiedys tak mozna bylo, ale to 15 lat temu, a teraz?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Som nowe cionże?
Dorka, jak dalej takie byki ortograficzne będziesz wsadzac, to wezmą Cię na "Bekę z mamuś na forach". Tam uwielbiają takie postykapturnica, Sabina, MartaDidi, Dorka1979, macduska, ComeToMeBaby, Mega, Pusurek, dorbie, kkisia, malgos741, Bursztyn, Simba lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
nick nieaktualnyJezusie wrocilisny z zabawy choinkowej w moim obozie pracy. To nie dla mnie. Ja sie nie nadaje. Jestem chuj nie matka. Jestem wykonczona. Ide wykapac dziecko,uspic a potem.spokojnie sie napic. I to duzo. Na tyle zeby mi sie chcialo spac a nie bzykac. Holk!
kapturnica, moremi, Niuta, mamatrojki80, macduska, ComeToMeBaby, Mega, MartaDidi, gretka, dorbie, kkisia, malgos741, iwcia77, Simba lubią tę wiadomość
-
kapturnica wrote:Morka ajest taki wąciak?
Na facebooku jest. Reni czasami screeny wrzucaMega, MartaDidi, Pusurek, Sabina, kkisia, malgos741, iwcia77 lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
nick nieaktualnydorbie wrote:To powiedz jak jest z tacierzynskim. Wiem, ze jest 2 tygodnie niezaleznie od wszystkiego.Ale czy ojciec może wziac za matkę macierzynski? Na przyklad ja bym wziela 2 mce, a maz dalej? Kiedys tak mozna bylo, ale to 15 lat temu, a teraz?
dorbie lubi tę wiadomość