35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
ja też wolę papier
i niestety jak wyjeżdzam mój bagaż jest cięższy od męża, bo zabieram kilka książek.
Jak są cegły to jemu po cichu podrzucam
moremi, Bursztyn, kapturnica, paszczakin, Sabina, Bliska 77, gosia7122, Aasiula, Simba, Lucky, iwcia77, kkisia lubią tę wiadomość
-
Reni wrote:slash masz jeszcze trochę czasu na wymyślenie imienia
ja co jakiś czas mam zestaw imion, które za jakiś czas już mi się nie podobają
Jeszcze jakie mi chodzą po głowie co mi się raz podobają raz nie.
Reni, Bliska 77, Aasiula, Lucky lubią tę wiadomość
-
Bliska 77 wrote:Ja pisze jedynie o moich odczuciach, mam spora wade i astygmatyzm, oczy mnie bola przy kazdym dluzszym siedzeniu przed jakimkolwiem wyswietlaczem...
To tak jak ja.
W pracy 8h przed kompem i po dniu pracy oczy czerwone.Bliska 77, Lucky lubią tę wiadomość
-
kwestia gustu, skojarzeń i wspomnień
już kiedyś przerabiałyśmy temat imion
niektóre kojarzyły się z tirówkami, inne z pracownicami agencji towarzyskich (z ulotek)
jeszcze inne z psychopatami czy sierotami życiowymi
nie wiem czemu ale Józek kojarzy mi się z nowelami typu Antek czy Janko muzykant
mamatrojki80 wrote:A ja teraz obstawiam Józka albo Teresęot takie starocie.
W domu już mam Olę, Helenkę i Janka.moremi, mamatrojki80, kapturnica, slash, Sabina, Bliska 77, gosia7122, Aasiula, malgos741, Lucky, iwcia77, kkisia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyReni wrote:kwestia gustu, skojarzeń i wspomnień
już kiedyś przerabiałyśmy temat imion
niektóre kojarzyły się z tirówkami, inne z pracownicami agencji towarzyskich (z ulotek)
jeszcze inne z psychopatami czy sierotami życiowymi
nie wiem czemu ale Józek kojarzy mi się z nowelami typu Antek czy Janko muzykant
Antek też mi się podoba... może to jakiś syndrom chorobowy.Reni, slash, Lucky lubią tę wiadomość
-
slash wrote:Chyba się nasilają
Ja na przełomie marca i kwietnia w rejs płynę i co jak będę w ciąży? Myślałam, że mdłosći ciążowe i mdłości sztormowe się wzajemnie znosząslash, Zofia8, Margolcia88, Aasiula, Simba, malgos741, Pusurek, Lucky, iwcia77, BISCA, kkisia lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
moremi wrote:Nie, od Konstancji właśnie.
Mam chrześniaczkę Kornelię i zdrabnia się to imię tak: Kornelia
Hmm a u nas wczoraj wieczorem była debata akurat na temat imienia Kornelia i w tym momencie dla dziewczynki na tapecie mamy Dagmara lub Kornelia..Skłaniamy sie ku Kornelii..A co do chłopca młody chce Dariusz..Mi sie to imie trochu kojarzy z przeszłości no ale nie ejst źle postep mamy bo męskiego to ni hu hu nie mogliśmy wybrac..Pewnie sie nam zmieni ejszcze z tysiac razy ...moremi, slash, Bliska 77, gosia7122, dorbie, Aasiula, malgos741, Pusurek, Lucky, iwcia77, kkisia lubią tę wiadomość
-
moremi wrote:No weź...
Ja na przełomie marca i kwietnia w rejs płynę i co jak będę w ciąży? Myślałam, że mdłosći ciążowe i mdłości sztormowe się wzajemnie znoszą
I tego sie trzymaj MoremiGrunt to pozytywne nastawienie.
Bo jak sie nastawia zle, to zazwyczaj zle wychodzi- kilka dni temu z radoscia oznajmilam, ze zgagi w ciazy nie mam, jako jedynego chyba z chu**wych, niegroznych objawow. I co? Jest zdzira, od wczoraj..
Mam tylko nadzieje, ze to przez te moje "pierogi ruskie" z ciasta filo (ktore na marginesie byly rewelka), bo twarog juz wczesniej zle znosilam. Od jutra to odstawie i sie zobaczy. Dzisiaj jeszczce je mam, wic wciagne, jakakolwiek reakcja by nie bylakapturnica, moremi, gosia7122, Aasiula, Simba, malgos741, Lucky, iwcia77, kkisia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnypaszczakin wrote:I tego sie trzymaj Moremi
Grunt to pozytywne nastawienie.
Bo jak sie nastawia zle, to zazwyczaj zle wychodzi- kilka dni temu z radoscia oznajmilam, ze zgagi w ciazy nie mam, jako jedynego chyba z chu**wych, niegroznych objawow. I co? Jest zdzira, od wczoraj..
Mam tylko nadzieje, ze to przez te moje "pierogi ruskie" z ciasta filo (ktore na marginesie byly rewelka), bo twarog juz wczesniej zle znosilam. Od jutra to odstawie i sie zobaczy. Dzisiaj jeszczce je mam, wic wciagne, jakakolwiek reakcja by nie byla
o to to, też uważam, że powinno się unikać niegatywnych projekcji w głowie.
slash, Margolcia88, moremi, Lucky lubią tę wiadomość
-
moremi wrote:No weź...
Ja na przełomie marca i kwietnia w rejs płynę i co jak będę w ciąży? Myślałam, że mdłosći ciążowe i mdłości sztormowe się wzajemnie znosząLucky lubi tę wiadomość
-
Reni wrote:ja też wolę papier
i niestety jak wyjeżdzam mój bagaż jest cięższy od męża, bo zabieram kilka książek.
Jak są cegły to jemu po cichu podrzucam
hehe, ja tak robie z butami, bo ich nie mam w formie elektronicznejslash, moremi, Lucky, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
Bursztyn
Ja mam onyxa, A. ma kindle. Jakość ekranu taka sama - różnią się funkcjami. Mnie cieszy to, co denerwuje Paszczę - podświetlenie ekranu od dołu - dla mnie genialne. Kolejny plus - ja mam ekran mieszany - dotykowo-klasyczny - dlatego mogę sobie wybrać sposób przemieszczania się. Kolejny plus - mam opcję ustawienia - "ostatnio ściągnięte książki" i "ostatno czytanen książki" - ta ostatnia opcja jest super - bo ja czytam po kilka książek naraz - i mam je do wyboru na bieżąco. Kindle chyba tego nie mają. To co ma kindle, a onyx nie ma - to wyszukiwanie w słowniku - czyli masz jakiś wyraz, którego nie kumasz w książce - klikasz w niego i od razu Cię system przerzuca do słownika - super sprawa.
Ja mam ten model - czyta wszystkie popularne formaty - korzystam w ten sposób, że jeśli chcę jakąś książkę - szukam na chomiku, sciągam i po prostu czytam - nic nie trzeba robić więcej...
http://onyx-ereader.pl/pl/afterglow-2
A. ma kindla:
http://allegro.pl/kindle-paperwhite-ii-2-czytnik-4gb-bez-reklam-23-i4927198562.html
Nie przypalaj się na tańszą wersję kindla tableta z czytnikiem, bo to w ogóle nie ma nic wspólnego z prawdziwym czytnikim. Te ostatnie nie męczą wzroku i służą tylko do czytania książek
Wada czytników - nie można od razu i szybko - powąchać książki i zobaczyć jednym ruchem, jak się ona kończy...innych nie widzę..Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2015, 14:21
mamatrojki80, Simba, Bursztyn, paszczakin, SolarPolar, Lucky, iwcia77, kkisia lubią tę wiadomość
-
Bliska 77 wrote:Ja pisze jedynie o moich odczuciach, mam spora wade i astygmatyzm, oczy mnie bola przy kazdym dluzszym siedzeniu przed jakimkolwiem wyswietlaczem...
paszczakin, Bursztyn, Lucky, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
To i ja dorzucę swoje trzy grosze odnośnie czytników.
mam Kindle Paperwhite i jestem zachwycona!
Do "obróbki" formatów jest bardzo fajny program Calibre. Prosty i po polsku.
Można w nim zrobić wszystko : zmienić format książki, dodać okładkę i inne szczegóły.
Co do podświetlenia to mnie akurat nie męczy.
Można regulować jasność więc w każdych warunkach jest OK.
No i oczywiście noszenie setek książek w torebce też ma znaczenie
dorbie, moremi, Aasiula, Bursztyn, Bozia3, SolarPolar, Lucky, iwcia77, kkisia lubią tę wiadomość
Kiedy pomagamy innym, pomagamy sobie, ponieważ wszelkie dobro, które dajemy, zatacza koło i wraca do nas. – Flora Edwards -
nick nieaktualnymoremi wrote:Ja jestem zainteresowana
Co prawda kocham książki, ale z uwagi na wygodę chcę taki gadżet. I to najlepiej na najbliższy rejsLucky, iwcia77 lubią tę wiadomość