35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
ale pomyśl jak już zasiądziesz w swoim nowym-starym domu, na nowym bujanym fotelu z drutami w ręku i kłębkiem wełny na kolanach, w kapciach z zakopanego, w podomce z biedronki i wspomnisz to wszystkie przejścia, to łezka Ci w oku się zakręci i zaśmiejesz się w głos "całe życie z wariatami"
Bursztyn wrote:Mam ochote zamknac sie w izolatce. Bo niedlugo bedzie jeszcze gorzej, i bedziemy zyc w kartonach (!!!) przez nastepny rok a ja stane sie pacjentka wiadomo gdzie....Bursztyn, paszczakin, Aasiula, Sabina, moremi, Parka, Bozia3, Bozia3, kapturnica, macduska, Arwena, Mega, iwcia77, Zofia8 lubią tę wiadomość
-
ComeToMeBaby wrote:o to to to właśnie.
poczytam sobie, dokształcę się, zajmę czymś umysł
A ja tego nie lubie.. Bo na dodatek jeden skrot moze oznaczac kilka rzeczy.
Poza tym dla mnie to nie jest naturalne, wiecej czasu zamnie mi zastanowienie sie jakich liter uzyc, iz napisanie "see you later"
Czy po polsku tez juz sie tak pisze? Znaczy cz sa jakies takie skroty, ktore uniwersalnie i zrozumiale zastepuja polskie zwroty?
mamatrojki80, moremi, Parka, kapturnica, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
tak
chwdp
paszczakin wrote:A ja tego nie lubie.. Bo na dodatek jeden skrot moze oznaczac kilka rzeczy.
Poza tym dla mnie to nie jest naturalne, wiecej czasu zamnie mi zastanowienie sie jakich liter uzyc, iz napisanie "see you later"
Czy po polsku tez juz sie tak pisze? Znaczy cz sa jakies takie skroty, ktore uniwersalnie i zrozumiale zastepuja polskie zwroty?ComeToMeBaby, paszczakin, mamatrojki80, Aasiula, Sabina, moremi, kapturnica, macduska, Dorka1979, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
Reni wrote:
z mala modyfikacja- drutami- owszem- ale zadzgam chyba chlopa i klebkiem- ale nerwow- juz jestem
Reni, Aasiula, Sabina, moremi, kapturnica, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
mamatrojki80 wrote:Polak? czy polskiego zapomniał?
Polak i biznesy robi w Polsce
Moje pierwsze skojarzenie w tym skrocie (przypomnę: "fyi") bylo, ze dwie pierwsze litery "fy" oznaczaja "fuck you " i zastanawialam sie co jeszcze moze oznaczac "i" . Dlatego ignorowalam mailemoremi, mamatrojki80, paszczakin, Viv78, SolarPolar, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
Parka wrote:Polak i biznesy robi w Polsce
Moje pierwsze skojarzenie w tym skrocie (przypomnę: "fyi") bylo, ze dwie pierwsze litery "fy" oznaczaja "fuck you " i zastanawialam sie co jeszcze moze oznaczac "i" . Dlatego ignorowalam maileReni, Aasiula, Parka, mamatrojki80, paszczakin, Viv78, Bozia3, macduska, Mega, Dorka1979, SolarPolar, iwcia77, Zofia8 lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
Bursztyn wrote:Maz go wywalil, a Leon nie chcial spac na poczatku i jakos tak sie krecil i cos skrzypialo, wiec pytam sie R. czy wywalil wczesniej zabawki z kosza i butelki plastikowe ktore Leon lubi odkrecac i sie nimi bawic- a ten- nie...
Polozyl mu koc na tych wszystkich smieciach....rece opadaja....
Pytam sie go czy sam spalby na takim wysypisku? Zaczal sie glupkowato tlumaczyc....
Mam ochote zamknac sie w izolatce. Bo niedlugo bedzie jeszcze gorzej, i bedziemy zyc w kartonach (!!!) przez nastepny rok a ja stane sie pacjentka wiadomo gdzie....
Burszta, a po co jest elektryczna nakladka na materac? Wczoraj pisalas ze to macie na materacu i mnie to zastanowilo, ale w ferworze opisow Waszego zalania nietaktowne wydawalo mi sie zapytaniemoremi, Bursztyn, Aasiula, Dorka1979 lubią tę wiadomość
-
Parka wrote:Burszta, a po co jest elektryczna nakladka na materac? Wczoraj pisalas ze to macie na materacu i mnie to zastanowilo, ale w ferworze opisow Waszego zalania nietaktowne wydawalo mi sie zapytanie
i wlazisz do cieplutkiego lozeczka
fantastyczna sprawa bo tutaj jest cholernie zimno i wilgotnoAasiula, Parka, macduska, Dorka1979, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
miałam takie coś
rewelacja..potem moja fretka ją przejęłaBursztyn wrote:podgrzewai wlazisz do cieplutkiego lozeczka
fantastyczna sprawa bo tutaj jest cholernie zimno i wilgotnoBursztyn, moremi, Aasiula, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
paszczakin wrote:hehe, FYI funkcjonyje nawet w pol-oficjalnej korespondencji..
ja kiedys, dawn temu, od szefa (brytyjczyka) dostalam maila zawierajacego dosc duzo informacji, przy jednej bylo "FYEO".. zamiast wrzucic skrot w googla zapytalam przechodzaca kolezanke, czy wie co to znaczy. Popatrzyla na e-mail, tez nie wiedziala, ale razem googla otworzylysmy. Ukazalo sie:
"For Your Eyes Only"
http://emoticoner.com/files/emoticons/onion-head/sigh-onion-head-emoticon.gif
Nooo, to next e-mail do tego mojego klienta i mam ekstra akronimbylebym nie rozpetala walki na akronimy
moremi, Aasiula, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
no niestety
na fb i tweeterze itp jest to na porządku dziennymszczególnie jak się ma w znajomych cudzoziemców
Parka wrote:Czyli od teraz - otwarta nowa zakladka ze slownikiem i mozemy sobie pogadac?moremi, Parka, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
Bursztyn wrote:podgrzewa
i wlazisz do cieplutkiego lozeczka
fantastyczna sprawa bo tutaj jest cholernie zimno i wilgotnoWiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2015, 11:04
Reni, ComeToMeBaby, paszczakin, Parka, Aasiula, kapturnica, macduska, Dorka1979, iwcia77 lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
Reni wrote:
Tylko oby dziadki jakiejs tam niespodzianki dla Bursztyna w tym domu nie zostawily. Bo to moga byc dowcipnisiemoremi, Reni, Bursztyn, Aasiula, kapturnica, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyParka wrote:Polak i biznesy robi w Polsce
Moje pierwsze skojarzenie w tym skrocie (przypomnę: "fyi") bylo, ze dwie pierwsze litery "fy" oznaczaja "fuck you " i zastanawialam sie co jeszcze moze oznaczac "i" . Dlatego ignorowalam maile
Ja teraz, mimo, że prowadzę działalność to pracuje dla dużej korporacji i mnie osobiście takie skróty myślowe wkurzają, mam też swoiste skrzywienie zawodowe bo skończyłam filologię słowiańską (filologię rosyjską z zawodowymi studiami języka polskiego) i drażni mnie to korporacyjne "kaleczenie języka polskiego", który nadal o ile wiem jest u nas językiem urzędowym. I mogę waniać naftaliną, naftą, i nie wiadomo czym jeszcze, ale tego nie lubięmoremi, Bursztyn, Parka, macduska, iwcia77 lubią tę wiadomość