X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2015, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ComeToMeBaby wrote:
    to czemu tak zrobiłaś?

Na wypadek gdyby się myliła,,, pamiętam jak to pisała, jakoś mnie to ruszyło.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2015, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometka ale wiesz, że jako ateistka nie ślubujesz ani nie wymawiasz imienia Boga podczas ślubu? Nie deklarujesz też wychowywania dzieci w wierze katolickiej. Ślub wierzącego i ateisty wygląda nieco inaczej niż klasyczny ślub.
    Ja rozumieiem, że krew się w Tobie burzy ak myślisz o teciowej i jej zachowaniu. to normaalne.
    A;e jako, że nie jestem już najmłodsza, dokładnie wiem o czym mówią Polarek i Ewka :) I przyznaję im rację :)

Arwena, caffe, SolarPolar, moremi, malgos741, kapturnica, kkisia, Bozia3, iwcia77, Aasiula lubią tę wiadomość

• Krakonka Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamatrojki80 wrote:
    A ja niestety myślę, że chodzi jednak o to, że nasza Kometa od swojego mena jest 10 latek starsza... pamiętam jak moja kuzynka wzięła sobie młodszego o 9 lat, jakie larum jego rodzice podnieśli, na weselu matka młodego potrafiła przy stole wyliczać jaka będzie dysproporcja ich wieku z czasem. Dopięła swego.

Pewnie i to i wiara i może nawet, że "obca" (znaczy wywiozła jej syna). A tak naprawdę, jak rodzic ufa dziecku i aprobuje jego wybory, mimo że sam ma inne poglądy, to wystarczy, że dziecko szczęśliwe i zwykle akceptuje partnera. A jak mama jest zaborcza, albo ma swoje sprawy niepoukładane, to każdy powód będzie dobry.
    Czytając posty Komety starałam się stawiać w sytuacji jej teściowej, bo sama mam przecież syna. Chyba żaden z powodów jej teściowej in spe nie przeszkadzałby mi. Ale czasem sama się zastanwiam, co by było, gdyby mój syn przedstawił mi narzeczonego. Chyba miałabym zgryz:/ I to nawet pewnie nie ze względu na homotolerancję tylko myślałabym o odbiorze ich przez społeczeństwo i żałowałabym braku wnuków. Może Kometoteściowa też o tym myśli?
    Chociaż z drugiej strony Kraków to duże miasto, znam dobrze aż 3 pary o takiej różnicy wieku (babka starsza 9-11 lat) i nikt nie podnosi tego tematu. Ba, znam parę o różnicy wieku 23 lata:)Ale w tym wypadku ludzie chyba reagują zdumieniem, bo para ma w zwyczaju stosować taktykę defensywną już przy pierwszym spotkaniu.
    Wydaje mi się, że po prostu czasem ludzie pałają do siebie niechęcią, taką zwykłą. Do tego dochodzi zwykła też niechęć na linii synowa-teściowa. Może zbyt duże podobieństwo na newralgicznych płaszczyznach - silne charaktery itp - przecież zwykle partnerzy mają trzy główne cechy pokrywające się z cechami rodzina płci przeciwnej.
    Rozumiem, Kometo, że teraz to przeżywasz, bo taki okres i potrzebowałabyś wsparcia, akceptacji, zainteresowania ze strony rodziny męża. Ale nie zakładaj z góry, że się Tobie i teściowej się ułoży. Może z czasem nawiążecie poprawne stosunki. Mąż Ci pomoże, jeśli będzie stał przy Tobie murem. Tobie może pomóc tylko święta cierpliwość:) I wiara:) I pamięć, że urodziła i wychowała Twojego Ukochanego:)
    Różnicami religijnymi się nie przejmuj za bardzo. Zawsze możesz wykorzystać święte pisma chrześcijan, żeby przytrzeć teściowej delikatnie nosa. Jakimś miłowaniem bliźniego itp. A chrzty i inne takie i tak będziesz ustała z mężem. Ja jestem obojętna religijnie, ale mój tata i teściowie (obecni i byli) nie, więc syn jest ochrzczony, ma komunię, ale nie chodzi teraz na religię i nie będzie miał bierzmowania. I chrzest i komunia była zorganizowana przez tych, którym zależało. Córka pewnie doczeka się chrztu, ale kiedy, jak, gdzie itp, w ogóle mnie nie obchodzi. Za to uszyję jej sukienkę niebezową:)
    Trzymaj się i pamiętaj, że teściowa zirytuje Cię tylko na tyle, na ile Ty jej pozwolisz.

moremi, SolarPolar, ComeToMeBaby, kkisia, iwcia77 lubią tę wiadomość

Syn 16.08.99
    Córka 21.05.2013
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2015, 00:05

Kometowy Kosmita- lądowanie 21.10.2016 :-)
    c5e015d88e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2015, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamatrojki80 wrote:
    Na wypadek gdyby się myliła,,, pamiętam jak to pisała, jakoś mnie to ruszyło.
    w sumie tez dlatego zeby mamie i tesciowej bylo lzej umierac

mamatrojki80, SolarPolar, caffe, moremi, Arwena, Bozia3, kkisia, iwcia77, Aasiula lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa, wiem,,, tylko cionża Cię uratuje ;-) jak się komeciątka pojawią to tesciowa zmięknie :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2015, 20:53

Magda*, malgos741, Krakonka, Zofia8, ComeToMeBaby, kkisia, iwcia77 lubią tę wiadomość

• ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SolarPolar wrote:
    Kometko! Moze wlasnie fakt, ze placze ze jestem stara i nie moge sie pogodzic z siwizna na cipce ma pozytywne strony ze mam dystans do wiekszosci sfer niebieskich - oprocz publicznego cyca Reni- ktorego juz kocham ! W Pana cywilnego w zlotym lancuch przeciez tez nie wierzysz? A co to za roznica - slub z facetem w sukience - a tescie szczesliwi i a slub przed facetem w lancuch i zrozpaczona tesciowa a synowi przykro .Na spokojnie pomysl i przedyskutuj z mezem. Ale oczywiscie jesli jestes w 100% na nie to nie ma o czy mowic. Zroibisz i tak jak uwazasz a jak bedziesz w moim wieku.......:-)
    no nie, nie wierzę.

ślub z facetem w sukience- teście szczęśliwi, ja nieszczęśliwa, a narzeczony smutny bo ja nieszczęśliwa

ślub z facetem w łańcuchu- zrozpaczona teściowa już nie jest taka zrozpaczona. przełknęła już gorycz porażki. nie pogodzi się- trudno. a czy synowi przykro? no jakoś nie. wyszliśmy z założenia, że to nasz ślub, nasze decyzje i albo to uszanują albo nie.

i jakoś im jestem starsza tym bardziej uparta i nie daję sobie na głowę wchodzić. w danym momencie życia kiedy podejmuje się decyzje podejmuje się te najbardziej właściwe w danym momencie. później już nie ma ich co rozpamiętywać bo czasu i tak się nie cofnie.

c5e015d88e.png
  • Natka_79 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam myśle ze teściowie temat ślubu juz przełknęli. Jest to dla nich gorzka pigułka ale przyzwyczajaja sie do tej formy. To ze grzebią w liście gości mnie nie dziwi, kiedyś to jednak rodzicie urządzali wesela. Myśle ze trudniej bedzie jak wam sie urodzi dziecko i wyjdzie temat chrztu...myśle ze z tym sie twoja teściowa nie zgodzi.

Kometa, jesteś z teściami na przeciwległych biegunach, ja tam myśle ze ja boli bardziej temat ślubu niz twój wiek. ja bym chyba jednak nie zdecydowała sie na kościelny będąc ateistka, jest coś takiego jak ślub jednostronny. Ale z chrztem to nie wiem chyba bym ustąpiła. I tak w przyszłości dziecko wybierze sobie swoja droge, niezależnie od chrztu a w ten sposób teściowa bedzie szczęśliwsza.

hGXkp1.png
  • gosia7122 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    Kiedy można sterylizować suczkę?
    najlepiej po pierwszej cieczce,mam dwie sunie ,wszystko poszło gładko i goiło sie jak na psie.

Sabina, Iwone, iwcia77 lubią tę wiadomość

201408184765.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SolarPolar wrote:
    Do takich wnioskow dochodzi sie po latach tzn do pelnego luzu w przekonaniach.
    no może.
    to musiałabym z tym slubem poczekać na "po latach".
    a ślub bierzemy teraz i w takich przekonaniach, które aktualnie wyznajemy ;)
    no trudno, najwyżej się na starość poobijamy po gębach za błędy młodości ;)

malgos741, iwcia77 lubią tę wiadomość

c5e015d88e.png
  • Krakonka Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ComeToMeBaby wrote:
    nie, jestem niewierząca. i na siłę nie będę maszerowac do koscioła by przysięgać że sie zgadzam wychowywać nasze dzieci w wierze. bo nie będę. zostawiam im wolną wolę. będą chciały chodzić na religię- bardzo proszę. nie? bardzo proszę. biorąc ślub w kościele czułabym się przymuszona do czegoś czego nie chcę. poza tym- czy to nie podpada pod jakiś grzech? ;)

To rozumiem dobrze, bo sama mam ślub kościelny, który wzięłam dla innych. Szcze mówiąc bardzo to przeżyłam. Z dwóch powodów. Po pierwsze było mi głupio udawać, robić coś, co inni robią, bo wierzą. Ja szanuje wszystkie religie, szanuję ludzi wierzących, bo wiara to łaska, a ja jej nie mam. Źle było mi uczestniczyć w takiej szopce. Opcji towarzyszenia nie było, miałam wtedy na głowie ciążę, a nie wykłócanie się z rodzinami. Głównie było mi niedobrze, byłam głodna i ze ślubnych rzeczy przymierzyłam raz sukienkę.
    Po drugie i najgorsze, absolutnie najgorsze było dla mnie podejście do spowiedzi, bo trzeba było "zaliczyć" jedną, albo dwie. Spowiednika miałam cudownego, mądrym był człowiekiem, zakonnikiem, był niezwykle subtelny, ale i tak się poryczałam ze wstydu, zażenowania i "gwałtu" duchowego. Chyba to najlepiej opisuje, co czułam:/ Ja mam komunię, ale wtedy, przy pierwszej spowiedzi stało się coś dziwnego - ksiądz się spieszył i tak mnie zdeprymował, że uciekłam z konfesjonału:) Do komunii przystapiłam, nawet nie przyszło mi do głowy, żeby nie. Ale bierzmowania już nie miałam (przed ślubem mąż mi "załatwił"). Więc tak naprawdę była to moja pierwsza prawdziwa spowiedź i do tej pory na wspomnienie ściska mnie w wątrobie i mdli.
    Na szczęście mój obecny mąż ma już ślub kościelny z inną żoną (jeszcze teraz wspólnie spłacamy ich wesele:P ), więc u nas tej kwestii nie było :)

ComeToMeBaby, iwcia77 lubią tę wiadomość

Syn 16.08.99
    Córka 21.05.2013
  • SolarPolar Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czasami robimy cos dla rodzicow, tesciow a nie tylko dla siebie. Ja jestem zrodzona z rodzicow ateistow ale z pelnymi sakramentMi - chrzest komunia bierzmowanie slub koscielny - ja jestem ochrzczona i po komuni - babcie sie postaraly. Do bierzmowania juz nie dotarlam, nie dalam rady ..... ku rozpaczy babc. Slubu koscielnego nie mam, sukienki bialej nie mialam i w ogole mialam w dupie sukienke - mialam ladna, letnia, zwykla sliwkowa. Dziecko jest bez saKramentow, chodzi do szkoly katolickiej i na religie nie chodzi bo sam nie chce - a jak zechce to ja nie mam nic przeciwko.

ComeToMeBaby, Bozia3, iwcia77, Aasiula lubią tę wiadomość

• ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina wrote:
    Kometka ale wiesz, że jako ateistka nie ślubujesz ani nie wymawiasz imienia Boga podczas ślubu? Nie deklarujesz też wychowywania dzieci w wierze katolickiej. Ślub wierzącego i ateisty wygląda nieco inaczej niż klasyczny ślub.
    Ja rozumieiem, że krew się w Tobie burzy ak myślisz o teciowej i jej zachowaniu. to normaalne.
    A;e jako, że nie jestem już najmłodsza, dokładnie wiem o czym mówią Polarek i Ewka :) I przyznaję im rację :)
    wiem, że przyrzekam że nie będę przeszkadzać w wychowaniu dzieci z tego związku w wierze. no a za to ręczyć nie mogę ;) hehehe chciałabym, zeby to dziecko samo zdecydowało, anie my za niego biorąc je do chrztu i "zmuszając" tym samym do chrześcijaństwa. a może ono by chciało być buddystą? albo innym jakimś cudakiem.

No, może tu o to chodzi, że nasze podejście się różni ze względu na wiek. Ja dostrzegam to, że starsze osoby są bardziej przywiązane do tradycji, w tym religijnej, młodsze osoby są bardziej elastyczne w tych kwestiach.

Tak czy inaczej jedna sprawa to to, że nie będę robić czegoś wbrew sobie (a w kościele sie dobrze nie czuję), a po drugie nienawidzę jak się mnie do czegoś zmusza. I to za plecami. Nie wiem, czy nie przeoczyłyście- mój m też nie chce kościelnego ślubu.

Proponuję zakończyć ten wątek. Dziękuję za dyskusję, doceniam różne punkty widzenia, ale rozstańmy się w pokoju :)

iwcia77 lubi tę wiadomość

c5e015d88e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakonka wrote:
    To rozumiem dobrze, bo sama mam ślub kościelny, który wzięłam dla innych. Szcze mówiąc bardzo to przeżyłam. Z dwóch powodów. Po pierwsze było mi głupio udawać, robić coś, co inni robią, bo wierzą. Ja szanuje wszystkie religie, szanuję ludzi wierzących, bo wiara to łaska, a ja jej nie mam. Źle było mi uczestniczyć w takiej szopce. Opcji towarzyszenia nie było, miałam wtedy na głowie ciążę, a nie wykłócanie się z rodzinami. Głównie było mi niedobrze, byłam głodna i ze ślubnych rzeczy przymierzyłam raz sukienkę.
    Po drugie i najgorsze, absolutnie najgorsze było dla mnie podejście do spowiedzi, bo trzeba było "zaliczyć" jedną, albo dwie. Spowiednika miałam cudownego, mądrym był człowiekiem, zakonnikiem, był niezwykle subtelny, ale i tak się poryczałam ze wstydu, zażenowania i "gwałtu" duchowego. Chyba to najlepiej opisuje, co czułam:/ Ja mam komunię, ale wtedy, przy pierwszej spowiedzi stało się coś dziwnego - ksiądz się spieszył i tak mnie zdeprymował, że uciekłam z konfesjonału:) Do komunii przystapiłam, nawet nie przyszło mi do głowy, żeby nie. Ale bierzmowania już nie miałam (przed ślubem mąż mi "załatwił"). Więc tak naprawdę była to moja pierwsza prawdziwa spowiedź i do tej pory na wspomnienie ściska mnie w wątrobie i mdli.
    Na szczęście mój obecny mąż ma już ślub kościelny z inną żoną (jeszcze teraz wspólnie spłacamy ich wesele:P ), więc u nas tej kwestii nie było :)

Ja też nie mam bierzmowania (do tej pory), a ślub kościelny miałam, wystarczył datek na cele kościelne.

Krakonka, iwcia77 lubią tę wiadomość

• Iwone Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Come, stanowisko Kościoła co do małżeństwa katolika z niewierzącym jest następujące: Kościół raczej odradza zawierania takich małżeństw, a czyni to w przeświadczeniu, że strona wierząca narażona jest wówczas na zobojętnienie w wierze, zaś dzieciom w takiej rodzinie może zabraknąć należytej atmosfery religijnej. Jeśli jednak katolik zdecydował się na takie małżeństwo...

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TD/szukajacym_drogi/slub_z_nieiwerz.html

mamatrojki80, ComeToMeBaby, iwcia77 lubią tę wiadomość

• ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heretyczka wrote:
    w sumie tez dlatego zeby mamie i tesciowej bylo lzej umierac
    nie wiem, jakoś to do mnie nie przemawia. sorry.
    ale każdy robi jak uważa. i ok.

malgos741 lubi tę wiadomość

c5e015d88e.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakonka- aj lov ju <3

c5e015d88e.png
  • SolarPolar Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakonka wrote:
    No ale musi byc w Tobie ziarno wiary bo ja bym poszla do spowiedzi klepnelabym jakies szybkie grzeszki plus regulke wiecej nie pamietam i przyjela oplatek- ja nie wierze wiec nie robi to na mnie psychicznego wrazenie, nie czulabym sie zgwalcon a psychicznie.

Sabina, Bozia3, iwcia77 lubią tę wiadomość

• gosia7122 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SolarPolar wrote:
    Sunia jest z papierami, bedzie na wystawach . Nie chcemy hodowli dla finansow ale ze dwa razy chcemy ja dopuscic - z glowa i z papierami po tatusiu rowniez. . Nik mi nie wmowi ze sterylizacja psa jest absolutnym dobrem ale na pewno przejdzie sterylizacje po dwoch porodach - jesli zajdzie:-)
    mam porównanie miałam suczkę która nie miała sterylizacji ,guzy listwy mlecznej co cieczka urojone ciąze i ropomacicze ,musiałam uspić w wieku 9 lat,teraz żadna z suczek nie ma żadnych przypadłosci a starszej 12 rok już leci

Iwone, moremi, kkisia, Aasiula lubią tę wiadomość

201408184765.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2015, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa przeca nikt na Ciebie nie naskakuje. Masz prawo do własnego zdania i nikt tego nie neguje, tylko pokazujemy inne oblicza/ podejście do sprawy :)
    Nie chcesz ślubu kościelnego - nie bierz. Mam nadzieję, że Twój przyszły mąż też naprawdę nie chce tego ślubu, a nie robi tak tylko dlatego, że nie chce Cię urazić. Bo nikt nie chciałby usłyszeć po kilku latach, bo to przecież Ty tak chciałaś...
    Ty też niby się godziłaś ze zdaniem swojego poprzedniego partnera, że nie będziecie mieć dzieci, a potem dusza Ci krwawiła i chciałaś to zmienić. Więc wiesz. Czasem robimy coś dla ukochanego, jego szczęście wydaje się nam ważniejsze :) Tylko i aż tyle :)

To wszystko, więcej nie będę pisac, jak prosisz :)

Iwone, SolarPolar, gosia7122, Natka_79, kapturnica, caffe, Krakonka, moremi, ComeToMeBaby, malgos741, Arwena, kkisia, Bozia3, iwcia77, Aasiula lubią tę wiadomość

‹‹ 7737 7738 7739 7740 7741 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ