35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMazurek pomarańczowy:
Przepis na ciasto taki sam jak w czekoladowym- uniwersalny.
Kandyzowane pomarańcze:
3-4 małe pomarańcze
1,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
Pomarańcze umyć i pokroić na ok. 5 mm plasterki. W szerokim garnku wymieszać wodę z cukrem i zagotować. Wrzucić plastry owoców i gotować na średnim ogniu co jakiś czas przewracając i zamieniając je miejscami, by każdy miał szansę pogotwać się w syropie. Można po półgodzinie wyłączyć poczekać aż wystygnie i właczyć znowu- aż syrop zgęstnieje, a owoce staną się szkliste (także białe skórki). Po ugotowaniu rozłożyć plastry na papierze do pieczenia, do ostygnięcia.
Składniki na masę pomarańczową:
4 pomarańcze duże lub 5 mniejszych
1 cytryna
300g cukru
zetrzeć skórkę ze sparzonych dwóch owoców. resztę obrać, ze wszystkich obskubać białą skórkę.
Obrane owoce zmiksować w robocie kuchennym (nie na miazgę, ale zdecydowanie na drobne kawałeczki) lub drobno pokroić. Owoce przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać otarte skórki i gotować do momentu wyparowania całej wody i mocnego zgęstnienia masy do 1,5 h -kwestia wielkości płomienia pod garnkiem.
Kandyzowane pomarańcze:
3-4 małe pomarańcze
1,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
Pomarańcze umyć i pokroić na ok. 5 mm plasterki. W szerokim garnku wymieszać wodę z cukrem i zagotować. Wrzucić plastry owoców i gotować na średnim ogniu co jakiś czas przewracając i zamieniając je miejscami, by każdy miał szansę pogotwać się w syropie. Można po półgodzinie wyłączyć poczekać aż wystygnie i właczyć znowu- aż syrop zgęstnieje, a owoce staną się szkliste (także białe skórki). Po ugotowaniu rozłożyć plastry na papierze do pieczenia, do ostygnięcia.
Na kruche ciasto wyłożyć gorącą masę pomarańczową i natychmiast wyrównać, gdyż dżem bardzo szybko zastyga. Równie szybko udekorować kandyzowanymi pomarańczami oraz innymi słodkościami (u mnie migdały w słupkach).ania.g, Aasiula, Mango, Sabina, Mala79 lubią tę wiadomość
-
Idę kąpać Marcela ( tzn. kąpie go mąż a ja reszta po kąpieli) a potem wypiję butelkę wina a jutro będę mieć kaca.
Aasiula, kapturnica, macduska, mamatrojki80, malgos741, Sabina, Natka_79, anna maria, ComeToMeBaby, Arwena, Mala79, gosia7122, Mega, Parka, Zofia8, moremi, kkisia, Simba, megan8 lubią tę wiadomość
Matka fantastycznej 4 -
Magda* wrote:zobacz jakie to proste ponizej instrukcja wiązania
elastyczna chyba najlepsza dla laików i na sam początek
https://www.youtube.com/watch?v=F1zc_06LJxs
faken, ona polozna, wprawiona, a jak jej to dziecko prawie giblo, to mi sie rece spocily.. wcale to nie wyglada na luzackie, temat chust tez juz byla walkowany i znowu zwolennikow tyle co przeciwnikow..
ja jak mialabym wybierac to biore nosidelko ergonomiczne. Tula. Sprecyzowane mam poglady, ale kupie jak uznam za potrzebne. Dostalam baby bjorna tez, ale tego dziecku ponizej 6 miesiecy nie zrobie, chociaz moje przyjaciolki nosily w tym niemowleta..kapturnica lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnykapturnica wrote:ja tez wywaliłam.poza tym po paru yzyciach jak sie dobrze nie wysuszy to zaczyna jebac..ja stosowalam pieluchy do kapieli
Kapta ale to było 15 lat temu...
może teraz są niejebiące i niestygnące? kto wie?Aasiula, Sabina, kapturnica, paszczakin, gosia7122, Mega, kkisia lubią tę wiadomość
-
macduska wrote:Mazurek pomarańczowy:
Przepis na ciasto taki sam jak w czekoladowym- uniwersalny.
Kandyzowane pomarańcze:
3-4 małe pomarańcze
1,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
Składniki na masę pomarańczową:
4 pomarańcze duże lub 5 mniejszych
1 cytryna
300g cukru
zetrzeć skórkę ze sparzonych dwóch owoców. resztę obrać, ze wszystkich obskubać białą skórkę.
Obrane owoce zmiksować w robocie kuchennym (nie na miazgę, ale zdecydowanie na drobne kawałeczki) lub drobno pokroić. Owoce przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać otarte skórki i gotować do momentu wyparowania całej wody i mocnego zgęstnienia masy do 1,5 h -kwestia wielkości płomienia pod garnkiem.
Kandyzowane pomarańcze:
3-4 małe pomarańcze
1,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
Na kruche ciasto wyłożyć gorącą masę pomarańczową i natychmiast wyrównać, gdyż dżem bardzo szybko zastyga. Równie szybko udekorować kandyzowanymi pomarańczami oraz innymi słodkościami (u mnie migdały w słupkach).
Ps
ja czekam na reszte przepisow jeszczemacduska, Sabina lubią tę wiadomość
-
kapturnica wrote:wiaderko ?????Masz gdzies linka do tego cudu??
o widzisz- a u mnie widerka dostaniesz w kazdym sklepie z dzieciecymi akcesoriami..
mi z kolei wydaje sie, ze ciezko w tym dzieciaka umyc.. faldki domyc.. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dzięki temu wiedzą co kto jak i dlaczego
I nie pytają się tysiąc razy o to samo
paszczakin wrote:Ty wiesz moja droga, ze byly tu takie, co od poczatku watek przeczytaly? miesiacami czytaly!
oj nie da Ci Pani sloneczka, nie da..macduska, Aasiula, Arwena, Sabina, gosia7122, Mega, moremi, kkisia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnypaszczakin wrote:faken, ona polozna, wprawiona, a jak jej to dziecko prawie giblo, to mi sie rece spocily.. wcale to nie wyglada na luzackie, temat chust tez juz byla walkowany i znowu zwolennikow tyle co przeciwnikow..
ja jak mialabym wybierac to biore nosidelko ergonomiczne. Tula. Sprecyzowane mam poglady, ale kupie jak uznam za potrzebne. Dostalam baby bjorna tez, ale tego dziecku ponizej 6 miesiecy nie zrobie, chociaz moje przyjaciolki nosily w tym niemowleta..
Ja w kazdym razie zamierzam spróbować.Do dzis mam w pamieci Nadie która mi nie dawala nic zrobic chocby kanapki ,stanie przy garach to juz było niemozliwe
a tak dziecko przy mam ,zadowolone ,nawet cyca mozesz wtedy dać ,dziecko ssie a ty robisz swoje