35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMagda* wrote:hera ty przeliczasz na produkty zywnosciowe,ale ile kosztuje zycie kulturalne,wyjscia na miasto,atrakcje dla dzieci,zajecia dodatkowe jak sport czy np nauka gry na instumentach muzycznych.w polsce ludzie czesto musza myslec o przetrwaniu ale przecietny mieszkaniec europy zachodniej powinien sobie na dobra powyzej wymienione raczej pozwolic.
tutaj dla dzieci przewaznie wszystko jest darmowe lub na powaznej znizce łącznie z lekami
leki sa darmowe
i nie mówie o grze na instrumentach, porównuje zycie przecietnej rodziny polskiej w małym miescie, juz nie mówiąc o problemach jak sie ma chore dziecko, najpierw człowiek musi zaspokoić podstawowe potrzeby żeby myslec o kulturze...mam ci przykłady podawać jak żyją rodziny u mnie w pl gdzie jest jeden dochód i dwójka dzieci? to jest smutne
Mega, iwcia77, kkisia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMagda* wrote:nie wspomne o wysokosci opłat za opieke nad dzieckiem,złobek ,przedszkole czy tam ich zachodnie odpowiedniki,tak wiem mozna starac sie o dofinansowanie czesci,ale to sa i tak ogromne pieniadze
Ja za dwoje dzieci z kartą dużej rodziny płacę w przedszkolu ok. 200 zł/m, zajęcia dodatkowe za 1 zł (gmina refunduje).
Magda*, Mega, megan8, kkisia, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMagda* wrote:nie wspomne o wysokosci opłat za opieke nad dzieckiem,złobek ,przedszkole czy tam ich zachodnie odpowiedniki,tak wiem mozna starac sie o dofinansowanie czesci,ale to sa i tak ogromne pieniadze
znajomi płaca za przedszkole 300 euro, on zarabia 3000 euro, ona około 2000
iwcia77, Arwena lubią tę wiadomość
-
Nie jestem fanką zasiłków. Wolałabym polityke prorodziną w typie darmowe porządne przedszkole z zajęciami dodatkowymi, zerowy vat na rzeczy dla dzieci, darmowa komunikacja do ukonczenia gimnazjum, duuuuże zniżki na teatry itp, muzea dla dzieci za zero, superlekarze i wszystkie procedury dostępne (teoretycznie do 18rż u nas ubezpieczone dzieci nawet jak rodzice nie pracują, ale mało jest dotępne), tanie książki, porządne publiczne place zabaw, domy kultury, parki, ułatwienia dla wózków, zdrowe niedrogie obiady w szkołach i przedszkolach. Takie tam

Se pomarzyłam
mamatrojki80, Mega, Dziobak, iwcia77, kkisia, Simba, BISCA, Bozia3, Arwena, ComeToMeBaby, gosia7122 lubią tę wiadomość
Syn 16.08.99
Córka 21.05.2013 -
nick nieaktualnynie musisz mnie przekonywać,ja naprawde wiem ze zycie tu jest znacznie latwiejsze niz w polsce.Chodzi mi tylko o to ze taki np niemiec ma zupenie inny punkt odniesienia niz polak ,który pól zycia musial sie zmagac z rzeczywistoscia i walczyc o przetrwanie.Heretyczka wrote:tutaj dla dzieci przewaznie wszystko jest darmowe lub na powaznej znizce łącznie z lekami
leki sa darmowe
i nie mówie o grze na instrumentach, porównuje zycie przecietnej rodziny polskiej w małym miescie, juz nie mówiąc o problemach jak sie ma chore dziecko, najpierw człowiek musi zaspokoić podstawowe potrzeby żeby myslec o kulturze...mam ci przykłady podawać jak żyją rodziny u mnie w pl gdzie jest jeden dochód i dwójka dzieci? to jest smutne
My potrafimy bardziej docenic te podstawowe dobra a taki niemiec moze juz byc bardziej wymagający,wiecej oczekujący
mamatrojki80, Sabina, Simba, Bozia3, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnykindergeld to nie zasiłek, to sa pieniadze dla dziecka od panstwa, chyba tak mozna rzec, zasiłek jest dla bezrobotnych lub przy małych dochodach tak samo jak dopłata do mieszkaniaKrakonka wrote:Nie jestem fanką zasiłków. Wolałabym polityke prorodziną w typie darmowe porządne przedszkole z zajęciami dodatkowymi, zerowy vat na rzeczy dla dzieci, darmowa komunikacja do ukonczenia gimnazjum, duuuuże zniżki na teatry itp, muzea dla dzieci za zero, superlekarze i wszystkie procedury dostępne (teoretycznie do 18rż u nas ubezpieczone dzieci nawet jak rodzice nie pracują, ale mało jest dotępne), tanie książki, porządne publiczne place zabaw, domy kultury, parki, ułatwienia dla wózków, zdrowe niedrogie obiady w szkołach i przedszkolach. Takie tam

Se pomarzyłam
-
nick nieaktualnyale ja nie pisałam o niemcach tylko o polakach i godnym życiu...nawet bez instrumentówMagda* wrote:nie musisz mnie przekonywać,ja naprawde wiem ze zycie tu jest znacznie latwiejsze niz w polsce.Chodzi mi tylko o to ze taki np niemiec ma zupenie inny punkt odniesienia niz polak ,który pól zycia musial sie zmagac z rzeczywistoscia i walczyc o przetrwanie.
My potrafimy bardziej docenic te podstawowe dobra a taki niemiec moze juz byc bardziej wymagający,wiecej oczekujący
anna maria lubi tę wiadomość
-
Tak, leki dla dzieci też. I może jeszcze wspomaganie zachodzenia w ciązę, a potem ciąża darmowa (porządni lekarze, usg nowoczesne, leki). I więcej aktywizacji dla mam pracujących i kampanie społeczne o karmieniu piersią, o miłych pracodawcach...
A co, jak chcenie, to z rozmachem
Mega, iwcia77, kkisia, BISCA, Arwena, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość
Syn 16.08.99
Córka 21.05.2013 -
Heretyczka wrote:kindergeld to nie zasiłek, to sa pieniadze dla dziecka od panstwa, chyba tak mozna rzec, zasiłek jest dla bezrobotnych lub przy małych dochodach tak samo jak dopłata do mieszkania
Jka to? Z automatu się dostaje kasę na dziecko? Dlaczego?Syn 16.08.99
Córka 21.05.2013 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyspoko Hera,Heretyczka wrote:ale ja nie pisałam o niemcach tylko o polakach i godnym życiu...nawet bez instrumentów
a ja to tym ze to co dla polaka dostatkiem dla niemca naprzykład zwyczajną podstawą.
mamatrojki80, kapturnica, Aasiula lubią tę wiadomość
-
Hehe co za marzenia
nie wiem czy u nas doczekamy takiej polityki prorodzinnej 
Uważam ze wszystko co dotyczy dzieci, powinno być tanie i łatwo dostępne, tanie leki, podręczniki w szkole, dostępność żłobka i przedszkola, kolonie w wakacje, o dostępności do lekarzy specjalistów nie wspomnę, bo mi sie nóż w kieszeni otwiera jak słyszę jakie sa terminy na NFZ i rodzice musza korzystać z prywatnej opieki lekarskiej, naprawdę? Specjalista dziecięcy powinien być dostępny w ciagu gora tygodnia. Ech, szkoda gadać....Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2015, 23:12
Heretyczka, anna maria, Dziobak, iwcia77, kkisia, Sabina, Simba, Aasiula, Arwena, ComeToMeBaby, gosia7122 lubią tę wiadomość
-
To tak jak rodzinne w Polsce ,ktore wynosi 20 euro oi ile sie nie myle .Ja dodatkowo przez rok od urodzenia Helki dostaje 300 euro i nie jestem na zadnym macierzynskim czy wychowawczym(nie pracowalam zachodzac w ciaze)Krakonka wrote:CCos jak nasze becikowe tylko co miesiąc?
Mega, Heretyczka, iwcia77, kkisia, Arwena lubią tę wiadomość
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH