35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnytz. TSH było nieznacznie podwyższone ale po dawce 75 w normie ,tz nawet poniżej 2kapturnica wrote:Ale lekka nedoczynnosc?czyli jaka?>??Jak badalas sobie tarczyce to jakie mialas wyniki plus jakie wyniki anty tpo i anty gt ??Bo byc moze i tutaj byc powod tak rozjebanych hormonow
-
Podwyższony poziom estradiolu występuje w trakcie ciąży, a także gdy:Arwena wrote:no właśnie Polarku ten estradiol mnie dziwi że taki wysoki w tej fazie 3dc
a już doczytaąłm ze taki wysoki estradiol może świadczyć właśnie o wyczerpującej sie rezerwie
stosowane są estrogeny, np. jako doustne środki antykoncepcyjne;
powstają guzy wydzielające estrogeny;
występują nowotwory jajników, jąder lub nadnerczy;
współistnieją choroby wątroby, np. marskość wątroby;
pojawia się przedwczesne dojrzewanie płciowe u dziewczynek;
zdiagnozowana jest nadczynność tarczycy;
występuje ginekomastia u mężczyzn.
A ty bierzesz jakiegos donga? Moze on spowodowal taki wyrzut estradiolu?
Arwena, malgos741, Aasiula, moremi, Sabina lubią tę wiadomość
-
dzieki, no ja juz sama nie wiem, bo chyba musze odwiedzic endo w pl- bo tu tylko potrafia zszargac nerwy i oproznic kieszen....SolarPolar wrote:Ja robilam w 3 dc - ale to raczej dlatego by nie kłuć ręki wiecej niz to konieczne. Nie slyszalam o przeciwskazaniach w innych dniach cyklu ale prawda jest taka ze u mnie testosteron i androstedion byly ok i badalam tylko raz.
gin wyslal mnie do tut. endo wzgledem mojej hiperinsulinemii - i zrobili mi badania- w 19dc- teraz nie wiem co do czego, czy faktycznie mi sie rozjechaly hormony, inne jedn, brak niektorych norm,nie wiem co z tym fantem (wytargalam kopie badan- bo tu normalnie do reki tylko rachunek...)
jedno co pewne(?) rozjechala mi sie tarczyca TSH mU/l(0,55- 4,78) u mnie 2,77- nie pamietam zebym miala wiecej jak 1,5- a babka mowi ze oki. I co z tym fantem?
gretka -
nick nieaktualnyale ja miałam przerwę ok tygodnia teraz dopiero wczoraj wzięłam dwie kapsułkiSolarPolar wrote:Podwyższony poziom estradiolu występuje w trakcie ciąży, a także gdy:
stosowane są estrogeny, np. jako doustne środki antykoncepcyjne;
powstają guzy wydzielające estrogeny;
występują nowotwory jajników, jąder lub nadnerczy;
współistnieją choroby wątroby, np. marskość wątroby;
pojawia się przedwczesne dojrzewanie płciowe u dziewczynek;
zdiagnozowana jest nadczynność tarczycy;
występuje ginekomastia u mężczyzn.
A ty bierzesz jakiegos donga? Moze on spowodowal taki wyrzut estradiolu? -
gretka wrote:Ooo dobrze trafilam-Pytanie do Solara- bo juz mi sie mozg lasuje a w necie sprzeczne info wynalazlam- czy badanie testosteronu, androstedionu wykonuje sie tez w 2-3 dc zeby malo sens czy winnych wynik tez cos powie?
Badania hormonów płciowych u kobiet - normy. Androgeny
Inne badania hormonalne to oznaczanie androgenów, czyli
testosteronu - 0,69-2,77 nmol/l. Wartości poniżej normy mogą świadczyć o osteoporozie, cukrzycy, spadku libido, zespole metabolicznym;
androstendionu - 2,7-5,8 nmol/l;
dehydroepiandrostendionu - 2,7-5,8 nmol/l;
Stężenia tych hormonów zmieniają się nieznacznie w przebiegu cyklu miesiączkowego i można je oznaczać niezależnie od fazy cyklu.
Takie cos znalazlam.
gretka lubi tę wiadomość
-
Polubiłam bo masz moje wsparcieArwena wrote:A teraz ja

Nie łapię się ani na rządowe ani na prywatne IF ,moje AMH jest tragiczne ,dowiedziałam się jak w pracy byłam w piątek zadzwoniła położna z InviMed u której składaliśmy papiery do rządowego ,nie wiem jak dotarłam do końca tej dniówki ,nie mogłam się od płaczu powstrzymać ,nie mogę o tym myśleć bo sie cała trzęsę ,potrzebuję waszego wsparcia (nie współczucia czy opierdalania)
AMH wynosi 0,06
(z wiekiem zdążyłam bo urodziny mam w piątek ,niestety z wynikami za późno)
acha dotarłam dziś na badania w gyncentrum (LH,FSH,Estradiol,AMH) i jeszcze dziś mam wyniki a w czwartek konsultacja z dr.Czerwińską @ przylazła w piątek (dzis mam 3dc) i to nawet normalna,może nie tak obfita jak kiedyś ale wystarczy ...
także z tego wynika ze nic już nie wynika i koniec pieśni
acha nie chce odpowiedzi w stylu , masz już jedno dziecko bo drugiego pragnę tak samo jak pragnęłąm pierwszego
trzymaj sie
Aasiula, Arwena, chruszczow, Magdala, kkisia lubią tę wiadomość
-
Ja tarczyce mialam od 1,9 do 2,6, ostatnio 2,5 - endokrynolog wlaczyla leki na tarczyce . Szkoda ze tak pozno mimo,ze milion razy powtarzalam historie ze staran o syna - 10 lat temu- trzy lata dupa . Wlaczyli mi bromergon i te na tarczyce Euthyrox 25 i w po pierwszym miesiacu zaszlam.gretka wrote:dzieki, no ja juz sama nie wiem, bo chyba musze odwiedzic endo w pl- bo tu tylko potrafia zszargac nerwy i oproznic kieszen....
gin wyslal mnie do tut. endo wzgledem mojej hiperinsulinemii - i zrobili mi badania- w 19dc- teraz nie wiem co do czego, czy faktycznie mi sie rozjechaly hormony, inne jedn, brak niektorych norm,nie wiem co z tym fantem (wytargalam kopie badan- bo tu normalnie do reki tylko rachunek...)
jedno co pewne(?) rozjechala mi sie tarczyca TSH mU/l(0,55- 4,78) u mnie 2,77- nie pamietam zebym miala wiecej jak 1,5- a babka mowi ze oki. I co z tym fantem?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2015, 20:57
moremi, malgos741, Aasiula, Krakonka, gretka, Sabina, kkisia lubią tę wiadomość
-
Polarciu euthyrox masz na mysli??? Ja go chwale bardzo szybko wyrownal mi poziom tsh i ft4 ale neistety co minimum 6,8tyg chodze i sprawdzam.Wg endo jesli na leku poziom tsh nie przekracza 2,5 max 3 to jest oki .
Gretka a tsh samo mialas mierzone czy ft4 tez??
moremi, Aasiula, SolarPolar, kkisia lubią tę wiadomość

-
Som nowe cionże?
Bry
Podczytuję Was z doskoku, ale za szybkie jesteście
Jakieś streszczenie, czy coś? Mogę prosić?
ComeToMeBaby, malgos741, anna maria, gosia7122, mamatrojki80, Aasiula, Luna76, gretka, Magdala, Mega, BISCA, kkisia, Simba, iwcia77 lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
moremi wrote:Som nowe cionże?
Bry
to tak jak ja, na nic kompletnie nie mam czasu
doczytałam tylko że synuś Dzibaka już prawie chodzi a moja jeszcze sama nie siedzi, martwię sie a pierwsze ćwiczenia od 23 i załapałam sie na fotki Bozi ,super wyglądasz Ty i Twoje dzieci.PozdrawiamWiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2015, 21:10
Sabina, chruszczow, mamatrojki80, Dziobak, Bozia3, anna maria, kkisia, Simba, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
SolarPolar wrote:Badania hormonów płciowych u kobiet - normy. Androgeny
Inne badania hormonalne to oznaczanie androgenów, czyli
testosteronu - 0,69-2,77 nmol/l. Wartości poniżej normy mogą świadczyć o osteoporozie, cukrzycy, spadku libido, zespole metabolicznym;
androstendionu - 2,7-5,8 nmol/l;
dehydroepiandrostendionu - 2,7-5,8 nmol/l;
Stężenia tych hormonów zmieniają się nieznacznie w przebiegu cyklu miesiączkowego i można je oznaczać niezależnie od fazy cyklu.
Takie cos znalazlam.
czyli testosteron ok tu akurat norme mam nmol/l 05-2,6 u mnie 2,2 ale myslalam ze jak to 19dc...
ale juz androstedion norma 1.0-11.5 a moj wywalilo na 16,2 tez stwierdzila ze niem duzego znaczenia
prolaktyna uh/l 2,8- 29,2 ja mam 22.8 mowi ze ok ale jak wpl miala 15 to dostalam 174 norpolacu i fajnie na tabletce mialam 9
mam jeszce DHEA- sulfat( to to SO4?)bez norm 5,02
17 OH-progesteron ng/ml 3.3
i zrobili tez LHIU/l 6,7 i FSH 2,2- nie wiem chyba tu stosunki lh do fsh sie nie liczy czy moze?
jak nic wyprawa do pl mnie czeka....
z reszty mam podwyzsony cholesterol i trojglicerydy- co jest dla mnie zagadka- bo odkad mam zawirowania od 3 lat i zauwazylam nieprawidlowosci w tym temacie to dietka a tu coraz gorsze wyniki....
i co z tym zrobic?gretka -
nick nieaktualny
-
kapturnica wrote:Polarciu euthyrox masz na mysli??? Ja go chwale bardzo szybko wyrownal mi poziom tsh i ft4 ale neistety co minimum 6,8tyg chodze i sprawdzam.Wg endo jesli na leku poziom tsh nie przekracza 2,5 max 3 to jest oki .
Gretka a tsh samo mialas mierzone czy ft4 tez??
no wlasnie tylko, jak w pl to TSH Ft3 i 4 i obydwa anty- to bedzie ok jak zrobie?gretka -
nick nieaktualnyMagda* wrote:hej,o czym wy w ogóle gadacie?
Zosia jakies dziwne pytania zadaje
jaka słonica?
mozna bardziej otwarcie?
czy to tylko budowanie napięcia?
a dowiem sie o co chodzi?
znowu na haju som
zocha avatar zmieniła guźca na słonia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2015, 21:11
ComeToMeBaby, Sabina, moremi, Magdala, Magda*, Zofia8, BISCA, kkisia, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
No jasne bez wzgl na dzien cyklu ale ogolnie tarczyce powinno sie badac wtedy kiedy sie ejst zdrowym , okolo 2tyg bez infekcji poniewaz kazda infekcja wplywa na poziom tshgretka wrote:no wlasnie tylko, jak w pl to TSH Ft3 i 4 i obydwa anty- to bedzie ok jak zrobie?
gretka, Aasiula lubią tę wiadomość

-
moremi wrote:Som nowe cionże?
Bry
no Magdala ma ładny wykresik, ale cosik milczy w tym temacie
Próbowalam zagaić, ale cisza...
Aasiula lubi tę wiadomość
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH