SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:
    Wcinaj witaminy i pij wapno, takie rozpuszczalne. Zęby ci poleca zaraz...
    Iwcia, żadnych większych kuracji wapnem przy karmieniu. Witaminy dla karmiących. Myślę, że Tobie by sie przydała glukozamina lub chondroityna albo jedno z drugim na chrząstkę stawową, ale to jak skończysz karmić

iwcia77, moremi, kkisia, Magdala lubią tę wiadomość

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    A jakieś wit albo coś dla matki karmiącej przyjmujesz?
    tak -witamiener prenatal +dha

dorbie, ania.g, Mega lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdala wrote:
    Ktos pytal o aspiryne. Dawka jest 75mg. Codziennie. Ginekolodzy polecaja. A moj jeszcze powiedzial ze dzisiejsza nauka sklasyfikowala wit d jako kolejny hormon. A tego co nalapiemy przez lato starcza do grudnia dalej trzeba uzupelniac.
    Tak, nałapiesz jak mieszkasz na południe od Polski i chodzisz w krotkich w lato, bo jak mieszkasz w Polsce i całe lato spędzasz w murach a weekendy sa deszczowe i Twoj kontakt ze słońcem tylko 2 tyg urolpu w ciepłych krajach to nici z Vit D3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2015, 13:15

moremi, kkisia, iwcia77, Magdala, Zofia8, kapturnica, Krakonka, stara.krycha, paszczakin lubią tę wiadomość

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorbie wrote:
    Iwcia, żadnych większych kuracji wapnem przy karmieniu. Witaminy dla karmiących. Myślę, że Tobie by sie przydała glukozamina lub chondroityna albo jedno z drugim na chrząstkę stawową, ale to jak skończysz karmić
    ok zapisalam . czy to sa jakies preparaty na recepte czy mozna je kupic w aptece bez recepty?

• moremi Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorbie wrote:
    Na pewno, inny mech działania przeciwkrzeliwego.
    A jaką dawke przyjmujesz?
    Niedużą 0,4.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • iwcia77 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdala wrote:
    Sezam. Mleko sezamowe. Ma najlepiej przyswajalne i najwiecej wapnia.
    Mleko dla doroslych to zabobon. Krowa do produkcji swojego mleka nie pije mleka tylko trawe je.;-)
    tylko ze ja lubie mleko i nie spozywam go dla laktacji tylko zeby uzupelnic niedobor wapna..

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwcia77 wrote:
    ok zapisalam . czy to sa jakies preparaty na recepte czy mozna je kupic w aptece bez recepty?
    Są bez recepty. Jak skończysz karmić, to daj znac, poszukam ci coś odpowiedniego ;-)

iwcia77 lubi tę wiadomość

• moremi Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwcia77 wrote:
    tylko ze ja lubie mleko i nie spozywam go dla laktacji tylko zeby uzupelnic niedobor wapna..
    To z mleka go nie uzupełnisz. Nawet jak będziesz wypijała dwa litry dziennie.

iwcia77, Magdala, Zofia8, Magda* lubią tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwcia77 wrote:
    tak -witamiener prenatal +dha
    No to nie wiem co Ci doradzić :(

Matka fantastycznej 4 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moremi wrote:
    Niedużą 0,4.
    Aspiryny ;-) 75mg? Acard?
    Kurcze, bo mi kazała doktor brac 2x75mg i po tym mam krwawienia z... wiadomo czego. Aż tak na mnie działa ten kwas acetylosalicylowy. A jak się skaleczyłam, to leciało i leciało. Ale tak sobie myślę, że jak wezmę 75 to może nie bedzie źle, bo zwariuje, wkrecę się, że coś mi rosnie w jelicie ...

Sabina lubi tę wiadomość

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorbie wrote:
    Są bez recepty. Jak skończysz karmić, to daj znac, poszukam ci coś odpowiedniego ;-)
    ok dzieki :)

• Reni Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale przecież nie musisz w bikini leżeć, żeby złapać słońce
    wystarczy przebywać na dworze (spacery z psem, dzieckiem, rolki, rower itd), zamiast przebywać tyko w domu, bo chłodno
    nawet mając długi rękaw i długie spodnie łapiesz witaminę :-)

"Najkorzystniejsze są małe ale regularne dawki słońca, najlepiej codziennie. Około 20-30 minut w pełnym słońcu powinno wystarczyć aby pokryć dzienne zapotrzebowanie."
    a jak nie ma pełnego słońca? to wtedy siedzimy dłużej ;-)
    dorbie wrote:
    Tak, nałapiesz jak mieszkasz na południe od Polski i chodzisz w krotkich w lato, bo jak mieszkasz w Polsce i całe lato spędzasz w murach a weekendy sa deszczowe i Twoj kontakt ze słońcem tylko 2 tyg urolpu w ciepłych krajach to nici z Vit D3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2015, 13:28

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moremi wrote:
    To z mleka go nie uzupełnisz. Nawet jak będziesz wypijała dwa litry dziennie.
    Myśle, ze spkojnie do Vitaminera Prenatal +DHA który ma wapnia 200mg możesz wziąć Calperos 1000 ,który ma 400mg wpnia. generalnie dzienna dawka wapnia dla dorosłych i dzieci chyba po 10 rz to 1200mg/dobę. Nie pamiętam jak to jest z niemowlakami i nie wiadomo ile dokładnie wapnia jest w mleku kobiecym, bo to się waha. Ale jak dobierzesz sobie 600mg/dobę, to nie bedzie źle

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorbie wrote:
    no to ivo ma calkiem fajnie, bo my tu piekne slonce mamy nawet zima :)

dorbie, moremi lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    ale przecież nie musisz w bikini leżeć, żeby złapać słońce
    wystarczy przebywać na dworze (spacery z psem, dzieckiem, rolki, rower itd), zamiast przebywać tyko w domu, bo chłodno
    nawet mając długi rękaw i długie spodnie łapiesz witaminę :-)

"Najkorzystniejsze są małe ale regularne dawki słońca, najlepiej codziennie. Około 20-30 minut w pełnym słońcu powinno wystarczyć aby pokryć dzienne zapotrzebowanie."
    a jak nie ma pełnego słońca? to wtedy siedzimy dłużej ;-)
    A ile wtedy skóry jest odkrytej? Tylko przez odkrytą skórę łapiesz, bo ten proces odbywa się tuż pod naskórkiem.
    Ja z badań pacjentek, kóre do mnie przychodza wiem, ze w Polsce nie ma pokrycia zapotrzebiwania na Vit D3, poza tym sa aktualne statystyki.Po 35rż zaleca się profilaktycznie czyli bez oznaczen poziomu vit D3 w sur przyjmowac Vit D 3 800j/dobę od października do konca marca, po 65rz cały rok

moremi lubi tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    owszem ale bez przesady
    masz odkrytą twarz , dłonie
    poza tym w Polsce jest co raz cieplej i nie wierzę w to, że chodzisz zakryta jak zimą

podtrzymuję to, że bez wiedzy lekarza nawet wit d nie powinno się brać samemu
    rozumiem jeśli lekarz zaleci badanie i wyjdzie słabizna

poza tym odniosłam się do Twojego konretnego postu
    dorbie wrote:
    dorbie wrote:
    A ile wtedy skóry jest odkrytej? Tylko przez odkrytą skórę łapiesz, bo ten proces odbywa się tuż pod naskórkiem.
    Ja z badań pacjentek, kóre do mnie przychodza wiem, ze w Polsce nie ma pokrycia zapotrzebiwania na Vit D3, poza tym sa aktualne statystyki.Po 35rż zaleca się profilaktycznie czyli bez oznaczen poziomu vit D3 w sur przyjmowac Vit D 3 800j/dobę od października do konca marca, po 65rz cały rok

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2015, 14:30

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Luna76 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moremi wrote:
    Na rozrzedzenie krwi, lepsze ukrwienie macicy, zwiększenie szans na zagnieżdżenie.

No ale to chyba lekarz musi przepisać, samemu raczej nie można sobie tak spożywać, co?

stara.krycha lubi tę wiadomość

• Magdala Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorbie wrote:

No toc wlasnie mowie ze warto uzupelniac ;-) Z glowa.

Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo.
  • iwcia77 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorbie wrote:
    Myśle, ze spkojnie do Vitaminera Prenatal +DHA który ma wapnia 200mg możesz wziąć Calperos 1000 ,który ma 400mg wpnia. generalnie dzienna dawka wapnia dla dorosłych i dzieci chyba po 10 rz to 1200mg/dobę. Nie pamiętam jak to jest z niemowlakami i nie wiadomo ile dokładnie wapnia jest w mleku kobiecym, bo to się waha. Ale jak dobierzesz sobie 600mg/dobę, to nie bedzie źle
    ja mam w domu UNIKALK BASIC 1000 WEGLANOW WAPNIA , CO ZAWIERA 400 MG JONOW WAPNIA- moge brac?

aha i jeszcze CALCIUMOSTEO D3+ CO MA : 500mg wapn, cynk 5 mg , miedz 1 mg, wit K 30 jednostek, wit D3 5 jednostek

zakupione czekaja az przestane karmic ...bo nie jest jasno napisane czy kobiety karmace maga czy nie..

• Magdala Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna76 wrote:
    No ale to chyba lekarz musi przepisać, samemu raczej nie można sobie tak spożywać, co?

Mi w sumie nie przepisal tylko powiedzial ze sugeruje :-). Biore.
    A tobie mowila ginka o tych problemach z ukrwieniem macicy. Moze ja podpytaj.

moremi, Luna76 lubią tę wiadomość

Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo.
‹‹ 8673 8674 8675 8676 8677 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ