35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyIwcia, żadnych większych kuracji wapnem przy karmieniu. Witaminy dla karmiących. Myślę, że Tobie by sie przydała glukozamina lub chondroityna albo jedno z drugim na chrząstkę stawową, ale to jak skończysz karmićDziobak wrote:Wcinaj witaminy i pij wapno, takie rozpuszczalne. Zęby ci poleca zaraz...
iwcia77, moremi, kkisia, Magdala lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTak, nałapiesz jak mieszkasz na południe od Polski i chodzisz w krotkich w lato, bo jak mieszkasz w Polsce i całe lato spędzasz w murach a weekendy sa deszczowe i Twoj kontakt ze słońcem tylko 2 tyg urolpu w ciepłych krajach to nici z Vit D3Magdala wrote:Ktos pytal o aspiryne. Dawka jest 75mg. Codziennie. Ginekolodzy polecaja. A moj jeszcze powiedzial ze dzisiejsza nauka sklasyfikowala wit d jako kolejny hormon. A tego co nalapiemy przez lato starcza do grudnia dalej trzeba uzupelniac.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2015, 13:15
moremi, kkisia, iwcia77, Magdala, Zofia8, kapturnica, Krakonka, stara.krycha, paszczakin lubią tę wiadomość
-
ok zapisalam . czy to sa jakies preparaty na recepte czy mozna je kupic w aptece bez recepty?dorbie wrote:Iwcia, żadnych większych kuracji wapnem przy karmieniu. Witaminy dla karmiących. Myślę, że Tobie by sie przydała glukozamina lub chondroityna albo jedno z drugim na chrząstkę stawową, ale to jak skończysz karmić
-
tylko ze ja lubie mleko i nie spozywam go dla laktacji tylko zeby uzupelnic niedobor wapna..Magdala wrote:Sezam. Mleko sezamowe. Ma najlepiej przyswajalne i najwiecej wapnia.
Mleko dla doroslych to zabobon. Krowa do produkcji swojego mleka nie pije mleka tylko trawe je.
-
nick nieaktualny
-
To z mleka go nie uzupełnisz. Nawet jak będziesz wypijała dwa litry dziennie.iwcia77 wrote:tylko ze ja lubie mleko i nie spozywam go dla laktacji tylko zeby uzupelnic niedobor wapna..
iwcia77, Magdala, Zofia8, Magda* lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
nick nieaktualnyAspirynymoremi wrote:Niedużą 0,4.
75mg? Acard?
Kurcze, bo mi kazała doktor brac 2x75mg i po tym mam krwawienia z... wiadomo czego. Aż tak na mnie działa ten kwas acetylosalicylowy. A jak się skaleczyłam, to leciało i leciało. Ale tak sobie myślę, że jak wezmę 75 to może nie bedzie źle, bo zwariuje, wkrecę się, że coś mi rosnie w jelicie ...
Sabina lubi tę wiadomość
-
ale przecież nie musisz w bikini leżeć, żeby złapać słońce
wystarczy przebywać na dworze (spacery z psem, dzieckiem, rolki, rower itd), zamiast przebywać tyko w domu, bo chłodno
nawet mając długi rękaw i długie spodnie łapiesz witaminę
"Najkorzystniejsze są małe ale regularne dawki słońca, najlepiej codziennie. Około 20-30 minut w pełnym słońcu powinno wystarczyć aby pokryć dzienne zapotrzebowanie."
a jak nie ma pełnego słońca? to wtedy siedzimy dłużej
dorbie wrote:Tak, nałapiesz jak mieszkasz na południe od Polski i chodzisz w krotkich w lato, bo jak mieszkasz w Polsce i całe lato spędzasz w murach a weekendy sa deszczowe i Twoj kontakt ze słońcem tylko 2 tyg urolpu w ciepłych krajach to nici z Vit D3Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2015, 13:28
iwcia77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMyśle, ze spkojnie do Vitaminera Prenatal +DHA który ma wapnia 200mg możesz wziąć Calperos 1000 ,który ma 400mg wpnia. generalnie dzienna dawka wapnia dla dorosłych i dzieci chyba po 10 rz to 1200mg/dobę. Nie pamiętam jak to jest z niemowlakami i nie wiadomo ile dokładnie wapnia jest w mleku kobiecym, bo to się waha. Ale jak dobierzesz sobie 600mg/dobę, to nie bedzie źlemoremi wrote:To z mleka go nie uzupełnisz. Nawet jak będziesz wypijała dwa litry dziennie.
iwcia77 lubi tę wiadomość
-
no to ivo ma calkiem fajnie, bo my tu piekne slonce mamy nawet zimadorbie wrote:Tak, nałapiesz jak mieszkasz na południe od Polski i chodzisz w krotkich w lato, bo jak mieszkasz w Polsce i całe lato spędzasz w murach a weekendy sa deszczowe i Twoj kontakt ze słońcem tylko 2 tyg urolpu w ciepłych krajach to nici z Vit D3
dorbie, moremi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA ile wtedy skóry jest odkrytej? Tylko przez odkrytą skórę łapiesz, bo ten proces odbywa się tuż pod naskórkiem.Reni wrote:ale przecież nie musisz w bikini leżeć, żeby złapać słońce
wystarczy przebywać na dworze (spacery z psem, dzieckiem, rolki, rower itd), zamiast przebywać tyko w domu, bo chłodno
nawet mając długi rękaw i długie spodnie łapiesz witaminę
"Najkorzystniejsze są małe ale regularne dawki słońca, najlepiej codziennie. Około 20-30 minut w pełnym słońcu powinno wystarczyć aby pokryć dzienne zapotrzebowanie."
a jak nie ma pełnego słońca? to wtedy siedzimy dłużej
Ja z badań pacjentek, kóre do mnie przychodza wiem, ze w Polsce nie ma pokrycia zapotrzebiwania na Vit D3, poza tym sa aktualne statystyki.Po 35rż zaleca się profilaktycznie czyli bez oznaczen poziomu vit D3 w sur przyjmowac Vit D 3 800j/dobę od października do konca marca, po 65rz cały rok
moremi lubi tę wiadomość
-
owszem ale bez przesady
masz odkrytą twarz , dłonie
poza tym w Polsce jest co raz cieplej i nie wierzę w to, że chodzisz zakryta jak zimą
podtrzymuję to, że bez wiedzy lekarza nawet wit d nie powinno się brać samemu
rozumiem jeśli lekarz zaleci badanie i wyjdzie słabizna
poza tym odniosłam się do Twojego konretnego postudorbie wrote:Tak, nałapiesz jak mieszkasz na południe od Polski i chodzisz w krotkich w lato, bo jak mieszkasz w Polsce i całe lato spędzasz w murach a weekendy sa deszczowe i Twoj kontakt ze słońcem tylko 2 tyg urolpu w ciepłych krajach to nici z Vit D3dorbie wrote:A ile wtedy skóry jest odkrytej? Tylko przez odkrytą skórę łapiesz, bo ten proces odbywa się tuż pod naskórkiem.
Ja z badań pacjentek, kóre do mnie przychodza wiem, ze w Polsce nie ma pokrycia zapotrzebiwania na Vit D3, poza tym sa aktualne statystyki.Po 35rż zaleca się profilaktycznie czyli bez oznaczen poziomu vit D3 w sur przyjmowac Vit D 3 800j/dobę od października do konca marca, po 65rz cały rokWiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2015, 14:30
-
dorbie wrote:Tak, nałapiesz jak mieszkasz na południe od Polski i chodzisz w krotkich w lato, bo jak mieszkasz w Polsce i całe lato spędzasz w murach a weekendy sa deszczowe i Twoj kontakt ze słońcem tylko 2 tyg urolpu w ciepłych krajach to nici z Vit D3
No toc wlasnie mowie ze warto uzupelniac
Z glowa.
Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo. -
ja mam w domu UNIKALK BASIC 1000 WEGLANOW WAPNIA , CO ZAWIERA 400 MG JONOW WAPNIA- moge brac?dorbie wrote:Myśle, ze spkojnie do Vitaminera Prenatal +DHA który ma wapnia 200mg możesz wziąć Calperos 1000 ,który ma 400mg wpnia. generalnie dzienna dawka wapnia dla dorosłych i dzieci chyba po 10 rz to 1200mg/dobę. Nie pamiętam jak to jest z niemowlakami i nie wiadomo ile dokładnie wapnia jest w mleku kobiecym, bo to się waha. Ale jak dobierzesz sobie 600mg/dobę, to nie bedzie źle
aha i jeszcze CALCIUMOSTEO D3+ CO MA : 500mg wapn, cynk 5 mg , miedz 1 mg, wit K 30 jednostek, wit D3 5 jednostek
zakupione czekaja az przestane karmic ...bo nie jest jasno napisane czy kobiety karmace maga czy nie.. -
Luna76 wrote:No ale to chyba lekarz musi przepisać, samemu raczej nie można sobie tak spożywać, co?
Mi w sumie nie przepisal tylko powiedzial ze sugeruje
. Biore.
A tobie mowila ginka o tych problemach z ukrwieniem macicy. Moze ja podpytaj.
moremi, Luna76 lubią tę wiadomość
Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo.
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH