35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
chruszczow wrote:nie chcę coś mieszać ale ja tylko tyle z tego czaję że przy pcos postępuje się tak samo jak przy IO, ponieważ na to co się dzieje w jajnikach pomaga obniżenie cukru a szkodzi jego podwyższenie, dodatkowo podwyższenie insuliny nasila zakrzepice
Przy obrazie wielotorbielowatych jajnikow duze wyrzuty insuliny zaburzaja gospodarke hormonalna co wpl na tworzenie sie bardzo wielu malych pecherzykow , ktore nie dojrzewaja .A nawet jak juz cos dojrzeje oslabiaja wydzielanie poziomu LH w org i jest on za slaby do uwolnienia pecherzyka .Przez to wprowadzono leczenie metformina u kobiet z pco i pcos bo zauwazono ,ze zwieksza ona szanse na normalne cykle owulacjne.Tym bardziej ,ze choroba jajnikow polega rowneizna pogrubieniu oslonki korowatej jajnikow policystycznych.W wielu przypadkach kauteryzacja jajnikow(dawniej stosowana dosc inwazyjna resekcja klinowa jajnikow) plus leczenie metka i clo daje dobre efekty.No i w moim przypadku dałomalgos741, Krakonka lubią tę wiadomość
-
Kapta chciałabym tak sobie pomóc
kapturnica, Sabina lubią tę wiadomość
01.2015 iuiinvicta Gdańska
10.2015 iuiArtemida Olsztyn
ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016
kariotypy ok
mutacja MTHFR
ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 -
chruszczow wrote:tylko pewnie wszyscy oprócz tych co mają pco/pcos i IO mają zachowane mechanizmy "obronne" a pco/pcos/IO te mechnizmy niszczy
Ale rzeczywiscie jestesmy znacznie bardziej narazone na wystapienie cukrzycy I to wkurza .Krakonka lubi tę wiadomość
-
Wiecie co??Jedno co zauwazylam ,ze akurat w moim przypadku stosowanie wyciszania jajnikow w cyklach bez staran mam na mysli antyki dawalo pozytywny efekt bo nie tworzyly sie torbiele no i jajniki dzialaly.A pozwolenie na dzialanie naturalne w kilku cyklach organizmowi prowadzil do torbielek cholernych.
Takze antyki czasem pomagajaLuna76, Krakonka, Sabina lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyWitam dopiero wstałam,idę kawę robić. Mój mnie pięknie obudził mmm prawdę piszą,że w ciąży są mocniejsze doznania. Czuję się jakby mnie orgazm nie opuszczał. Muszę to wieczorem powtórzyć. Kocham niedzielę....................
Miłego dnia!chruszczow, kapturnica, malgos741, Zofia8, gretka, ComeToMeBaby, Luna76, moremi, Krakonka, gosia7122, Mega, Sabina, kkisia, BISCA, Magdala lubią tę wiadomość
-
kapturnica wrote:Ja zaszlam akurat na dupku teraz
A zmienilam na lutke z prozaicznych przyczyn bo po primo cena a po drugie obciazenie watroby.Lepsza wg mnie jest dopochwowa luteina bo jest znacznie wieksze jej wchlanianie przez blone sluzowa.
No i dupek i lutka maja identyczne dzialanie z tym ze dupek to syntetyczny dydrogesteron nie wpl na podnoszenie temp ciala czy wykrywanie w badaniu.Ale dzialanie maja identyczne oba te leki...
EDIT.jedno co stwierdzono to to ,ze dlugie rpzyjmowanie dupka w ciazy moze, podkreslam moze ale nie musi prowadzic do spodziectwa u plodow meskich...Wiec wolałam rowneiz pod tym wzgl dmuchac na zimne
Ja w poprzedniej ciąży zażywałam na początku krótko duphaston, a potem luteinę. Bardzo, ale to bardzo źle znosiłam luteinę. Byłam z tym u lekarzy, potwierdzili, że tak się zdarza.
Teraz w drugiej części cyklu - na torbiele - ginka też proponowąła mi luteinę, ale poprosiłam ją o duphaston. Nie mam żadnych niepokojących objawów.
Syn 16.08.99
Córka 21.05.2013 -
ComeToMeBaby wrote:Zośka- bardzo nieładnie.
Jakąś lekką gimnastykę sobie zarzuć dla kobiet w ciąży, ostatnio słyszałam że nawet po pierwszym trymestrze jak się zacznie ćwiczyć to poród jest o niebo lżejszy. Podobno wartowzmocnić kręgosłup, brzuch, miednicę.
Zaczne sie wiecej ruszac za chwile. Niestety ale tuz przed ciaza, nie robilam doslownie nic. Wiec jak na razie, spokojnie .
ComeToMeBaby, Mega lubią tę wiadomość
Zofia8
-
chruszczow wrote:musze pomyśleć o tym, szkoda każdego cyklu ale z drugiej strony może warto, ide w poniedzialek do ginki od zachodzenia jak powie że warto to może też spróbuję antków, clexane i tak będę potem brała jakby co
chruszczow lubi tę wiadomość
-
kapturnica wrote:No jak kazda ale Ty nie masz pcos ani pco z tego co pamietam.Wiec sposoby leczenia sa inne ...
Sabina lubi tę wiadomość
kariotypy ok
mutacja MTHFR
ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 -
Krakonka wrote:Ja w poprzedniej ciąży zażywałam na początku krótko duphaston, a potem luteinę. Bardzo, ale to bardzo źle znosiłam luteinę. Byłam z tym u lekarzy, potwierdzili, że tak się zdarza.
Teraz w drugiej części cyklu - na torbiele - ginka też proponowąła mi luteinę, ale poprosiłam ją o duphaston. Nie mam żadnych niepokojących objawów.
Ja tez nie mialam zadnych .Moze tylko po lutce dopochwowej wieksze ilosci wydzielin ale to norma.. -
malgos741 wrote:no u mnie to co innego, oprócz wysokiej prolaktyny, która została zdiagnozowana, wszystkie hormony w porządku a ciąży brak, raz zaszłam naturalnie ale wtedy nie wiedziałam że mam dużą prolaktynę a teraz zajść nie mogę... eh
malgos741, Krakonka, Sabina lubią tę wiadomość
-
ComeToMeBaby wrote:mówisz? a ja uważam, że odrobina ruchu nikomu nie zaszkodziła.
Zoska nie mówiła, że lekarz jej zabronił czegokolwiek. ale zgadzam się- może warto go zapytać o zdanie, bo być może są jakieś "osobiste" przeciwwskazania. jeśli wszystko jest ok to nie widzę przeszkód- gimnastykują się ludzie w każdym wieku.
Jak to nie zabronil? Najfajniejszego sportu mi zabronil. Sluchajcie, ja wychodze z zalozenia, ze lepiej chuchac na zimne. Skoro bylam leniwcem kanapowym, to byloby glupota teraz, w pierwszych tygodniach byc nagle aktywna.
ComeToMeBaby, Krakonka, Sabina, ola_35 lubią tę wiadomość
Zofia8
-
Kapta ja czasami się tak czuję ale staram się nie myśleć, teraz odpuściłam lekarzy czekam na otwarcie kliniki w naszym mieście i zobaczymy co tam powiedzą
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2015, 13:25
moremi, Krakonka, Mega, Sabina, kkisia lubią tę wiadomość
kariotypy ok
mutacja MTHFR
ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017