X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chruszczow wrote:
    nie chcę coś mieszać ale ja tylko tyle z tego czaję że przy pcos postępuje się tak samo jak przy IO, ponieważ na to co się dzieje w jajnikach pomaga obniżenie cukru a szkodzi jego podwyższenie, dodatkowo podwyższenie insuliny nasila zakrzepice
    Ale to podwyzszenie poziomu cukru wpl chyba zle na kazdego.
    Przy obrazie wielotorbielowatych jajnikow duze wyrzuty insuliny zaburzaja gospodarke hormonalna co wpl na tworzenie sie bardzo wielu malych pecherzykow , ktore nie dojrzewaja .A nawet jak juz cos dojrzeje oslabiaja wydzielanie poziomu LH w org i jest on za slaby do uwolnienia pecherzyka .Przez to wprowadzono leczenie metformina u kobiet z pco i pcos bo zauwazono ,ze zwieksza ona szanse na normalne cykle owulacjne.Tym bardziej ,ze choroba jajnikow polega rowneizna pogrubieniu oslonki korowatej jajnikow policystycznych.W wielu przypadkach kauteryzacja jajnikow(dawniej stosowana dosc inwazyjna resekcja klinowa jajnikow) plus leczenie metka i clo daje dobre efekty.No i w moim przypadku dało 8)

malgos741, Krakonka lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • malgos741 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapta chciałabym tak sobie pomóc ;)

kapturnica, Sabina lubią tę wiadomość

01.2015 iui :( invicta Gdańska
    10.2015 iui :( Artemida Olsztyn
    ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016 :(
    kariotypy ok
    mutacja MTHFR
    ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 :(
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chruszczow wrote:
    tylko pewnie wszyscy oprócz tych co mają pco/pcos i IO mają zachowane mechanizmy "obronne" a pco/pcos/IO te mechnizmy niszczy
    Ale oprocz pco/pcos jest wiele innych chorob wspolistniejacych z cukrzyca.Takze nie tylko my posiadaczki policystycznych jajnikow mamy przechlapane 8)
    Ale rzeczywiscie jestesmy znacznie bardziej narazone na wystapienie cukrzycy I to wkurza .

Krakonka lubi tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malgos741 wrote:
    Kapta chciałabym tak sobie pomóc ;)
    No jak kazda ale Ty nie masz pcos ani pco z tego co pamietam.Wiec sposoby leczenia sa inne ...

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co??Jedno co zauwazylam ,ze akurat w moim przypadku stosowanie wyciszania jajnikow w cyklach bez staran mam na mysli antyki dawalo pozytywny efekt bo nie tworzyly sie torbiele no i jajniki dzialaly.A pozwolenie na dzialanie naturalne w kilku cyklach organizmowi prowadzil do torbielek cholernych.
    Takze antyki czasem pomagaja 8)

Luna76, Krakonka, Sabina lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie se samej ze soba pogadac XD Wszystkie spioM??? Czy jedzoM ??? XD

stara.krycha, Mega, Sabina lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takze ten tego to ide konczyc obiad 8)

stara.krycha, Sabina lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chruszczow wrote:
    mnie tylko wkurza jak bardzo ginekolodzy ingnorują temat pcos
    Dlatego tzra drążyć samemu temat i wymuszac badania i leczenie...

Zofia8 lubi tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Fajnie se samej ze soba pogadac XD Wszystkie spioM??? Czy jedzoM ??? XD

Kawę piją. :-D
    Witam niedzielnie.

kapturnica, gretka, Zofia8, moremi, stara.krycha, gosia7122, Mega, Sabina, kkisia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chruszczow wrote:
    ale nasilają zakrzepy:(

Bałam się tego bardzo bo miałam epizod zakrzepowy po porodzie ale póki co po trzecim blistrze tabsów nic się nie dzieje.

kapturnica, malgos741, moremi, Mega, Sabina, kkisia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dopiero wstałam,idę kawę robić. Mój mnie pięknie obudził mmm prawdę piszą,że w ciąży są mocniejsze doznania. Czuję się jakby mnie orgazm nie opuszczał. Muszę to wieczorem powtórzyć. Kocham niedzielę....................
    Miłego dnia!

chruszczow, kapturnica, malgos741, Zofia8, gretka, ComeToMeBaby, Luna76, moremi, Krakonka, gosia7122, Mega, Sabina, kkisia, BISCA, Magdala lubią tę wiadomość

• Krakonka Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Ja zaszlam akurat na dupku teraz 8) A zmienilam na lutke z prozaicznych przyczyn bo po primo cena a po drugie obciazenie watroby.Lepsza wg mnie jest dopochwowa luteina bo jest znacznie wieksze jej wchlanianie przez blone sluzowa.
    No i dupek i lutka maja identyczne dzialanie z tym ze dupek to syntetyczny dydrogesteron nie wpl na podnoszenie temp ciala czy wykrywanie w badaniu.Ale dzialanie maja identyczne oba te leki...
    EDIT.jedno co stwierdzono to to ,ze dlugie rpzyjmowanie dupka w ciazy moze, podkreslam moze ale nie musi prowadzic do spodziectwa u plodow meskich...Wiec wolałam rowneiz pod tym wzgl dmuchac na zimne 8)

Ja w poprzedniej ciąży zażywałam na początku krótko duphaston, a potem luteinę. Bardzo, ale to bardzo źle znosiłam luteinę. Byłam z tym u lekarzy, potwierdzili, że tak się zdarza.
    Teraz w drugiej części cyklu - na torbiele - ginka też proponowąła mi luteinę, ale poprosiłam ją o duphaston. Nie mam żadnych niepokojących objawów.

Syn 16.08.99
    Córka 21.05.2013
  • Zofia8 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ComeToMeBaby wrote:
    Zośka- bardzo nieładnie.
    Jakąś lekką gimnastykę sobie zarzuć dla kobiet w ciąży, ostatnio słyszałam że nawet po pierwszym trymestrze jak się zacznie ćwiczyć to poród jest o niebo lżejszy. Podobno warto :) wzmocnić kręgosłup, brzuch, miednicę.

Zaczne sie wiecej ruszac za chwile. Niestety ale tuz przed ciaza, nie robilam doslownie nic. Wiec jak na razie, spokojnie .

ComeToMeBaby, Mega lubią tę wiadomość

Zofia8
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chruszczow wrote:
    ale nasilają zakrzepy:(
    Nie ma co, kazdy lek oprocz zbawiennych wlasciwosci ma rowniez te uboczne..A jak ktos nie ma problemow z zakrzepica to jest oki

chruszczow, Sabina lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chruszczow wrote:
    musze pomyśleć o tym, szkoda każdego cyklu ale z drugiej strony może warto, ide w poniedzialek do ginki od zachodzenia jak powie że warto to może też spróbuję antków, clexane i tak będę potem brała jakby co
    Widzisz ja bralam bo moj chUop wyjazdowy zjezdzal co 2,3miesiace to aby nie rpzegapic staran musialam kobinowac ustawianiecykli antykami tak by utrafic bo bywal nie raz raptem kilka dni.. Nie wiem jakw przypadku zespolu czy sa wskazane skoro bierzez clexane

chruszczow lubi tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • malgos741 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    No jak kazda ale Ty nie masz pcos ani pco z tego co pamietam.Wiec sposoby leczenia sa inne ...
    no u mnie to co innego, oprócz wysokiej prolaktyny, która została zdiagnozowana, wszystkie hormony w porządku a ciąży brak, raz zaszłam naturalnie ale wtedy nie wiedziałam że mam dużą prolaktynę a teraz zajść nie mogę... eh

Sabina lubi tę wiadomość

kariotypy ok
    mutacja MTHFR
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakonka wrote:
    Ja w poprzedniej ciąży zażywałam na początku krótko duphaston, a potem luteinę. Bardzo, ale to bardzo źle znosiłam luteinę. Byłam z tym u lekarzy, potwierdzili, że tak się zdarza.
    Teraz w drugiej części cyklu - na torbiele - ginka też proponowąła mi luteinę, ale poprosiłam ją o duphaston. Nie mam żadnych niepokojących objawów.

Ja tez nie mialam zadnych .Moze tylko po lutce dopochwowej wieksze ilosci wydzielin ale to norma..

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malgos741 wrote:
    no u mnie to co innego, oprócz wysokiej prolaktyny, która została zdiagnozowana, wszystkie hormony w porządku a ciąży brak, raz zaszłam naturalnie ale wtedy nie wiedziałam że mam dużą prolaktynę a teraz zajść nie mogę... eh
    Ehh no i to wlasnie tak wszytsko jest.Jak czl chce to wszystko sie sprzysiega przeciwko.Ja sie podlamalam wteyd po laparo jak wyszla ta jednostronna niedroznosc a dobila mnie tarczyca i hashimoto.Czulam sie jak jakies chodzace niezczescie ,ze wszystko sie na mnie zwlaiło.

malgos741, Krakonka, Sabina lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Zofia8 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ComeToMeBaby wrote:
    mówisz? a ja uważam, że odrobina ruchu nikomu nie zaszkodziła.
    Zoska nie mówiła, że lekarz jej zabronił czegokolwiek. ale zgadzam się- może warto go zapytać o zdanie, bo być może są jakieś "osobiste" przeciwwskazania. jeśli wszystko jest ok to nie widzę przeszkód- gimnastykują się ludzie w każdym wieku.

Jak to nie zabronil? Najfajniejszego sportu mi zabronil. Sluchajcie, ja wychodze z zalozenia, ze lepiej chuchac na zimne. Skoro bylam leniwcem kanapowym, to byloby glupota teraz, w pierwszych tygodniach byc nagle aktywna.

ComeToMeBaby, Krakonka, Sabina, ola_35 lubią tę wiadomość

Zofia8
  • malgos741 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapta ja czasami się tak czuję ale staram się nie myśleć, teraz odpuściłam lekarzy czekam na otwarcie kliniki w naszym mieście i zobaczymy co tam powiedzą ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2015, 13:25

moremi, Krakonka, Mega, Sabina, kkisia lubią tę wiadomość

kariotypy ok
    mutacja MTHFR
‹‹ 8739 8740 8741 8742 8743 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ