35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
BISCA wrote:Mala, milo Cie widziec
Witam nowe kolezanki.
Ja po wizycie i po ovitrelle (juz)
Punkcja w srode o 8H30.
Transfer (jak bedzie zarodek) w sobote rano.chucham żeby dobrze poszło
Chyba w końcu kupie ten imbir bo juz mam dość tej mdłościowej szarpaniny a podobno pomaga. Przetestuje, co mi szkodzi...mamatrojki80, BISCA, moremi, Magdala lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny a myslicie, ze ja moge przy moich antyzekrzepowych lekach popijac taki syrop? Wole sie upewnic, zanim kuku sobie zrobie
Dzis poczuje sie, jakbym wrocila do czasow dziecinstwa. Zapodam sobie mleko z czosnkiem,miodem i maslem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2015, 21:18
Zofia8
-
mamatrojki80 wrote:Ja kupuje świeży, a do herbaty robię taki syrop z miodu, imbiru i cytryn.
Dziś super świeży imbir w Lidlu kupiłam.
Stąd przepis brałam
http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2014/10/domowy-syrop-na-przeziebienie-z-miodem.html
Ja imbir kroję w cieniutkie plasterki, nie trę na tarce.
Fantastyczna strona, piękne zdjęcia. Zaraz będę tam buszowała. A syrop zrobię jeszcze jutro i zabiorę na wieś. Będę poiła Małgosię też.
Jutro będę w lidlu to pierwszy swój imbir kupię świeży. Jakoś nigdy mi nie była potrzeba taka ilość, to nie kupowałam. Jakieś sugestie, co do wybierania? Dojrzałość, wielkość, kolor, sprężystość?
Dziękuję
Zofia8, mamatrojki80 lubią tę wiadomość
Syn 16.08.99
Córka 21.05.2013 -
Zofia8 wrote:Dziewczyny a myslicie, ze ja moge przy moich antyzekrzepowych lekach popijac taki syrop? Wole sie upewnic, zanim kuku sobie zrobie
moremi, kapturnica, ComeToMeBaby, kkisia, Sabina, Bozia3, megan8 lubią tę wiadomość
-
Zofia8 wrote:Hehe. To tam bylo napisane piekarnikowa? Bylam przekonana, ze piernikowa
Ja uzywalam tylko swiezego imbiru
Tobie wolno niedoczytaćNie żeby mi się spieszyło do CNI, ale zazdraszczam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2015, 21:26
Syn 16.08.99
Córka 21.05.2013 -
nick nieaktualnyKrakonka wrote:Fantastyczna strona, piękne zdjęcia. Zaraz będę tam buszowała. A syrop zrobię jeszcze jutro i zabiorę na wieś. Będę poiła Małgosię też.
Jutro będę w lidlu to pierwszy swój imbir kupię świeży. Jakoś nigdy mi nie była potrzeba taka ilość, to nie kupowałam. Jakieś sugestie, co do wybierania? Dojrzałość, wielkość, kolor, sprężystość?
Dziękuję
Pękaty, z błyszczącą i gładka skórka ma byćzwiędlaka poznasz na bank
moremi, Krakonka, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość
-
caffe wrote:Zosia, odnoszę czasami wrażenie, ze chcesz z tym wszystkim przedobrzyć. Jakoś nie ogarniam po co tyle wszystkiego bierzesz, a w szczególności nie sprawdzasz co z czym może w jakąś reakcję wejść, niekoniecznie właściwą.
Wlasnie, ze teraz juz wszystko sprawdzam i sie upewniam. A co ja takiego biore? Pije wode z imbirem, ewentualnie z cytryna. Dzis po raz pierwszy od dawna wypilam kleik z siemienia lnianego, zeby troszke "uspokoil"gardlo i wieczorem wypije mleko z czosnkiem, miodem i maslem. Przeciez musze cos robic, bo to przeziebienie trwa juz tydzien.
Sabina lubi tę wiadomość
Zofia8
-
Zofia8 wrote:Dziewczyny a myslicie, ze ja moge przy moich antyzekrzepowych lekach popijac taki syrop? Wole sie upewnic, zanim kuku sobie zrobie
"Korzeń imbiru, przynajmniej z farmaceutycznego punktu widzenia, kojarzy nam się głównie z rozgrzewającymi herbatkami. A okazuje się, że znajdziemy go dodatkowo w preparatach na chorobę lokomocyjną (wykazuje całkiem przyzwoite działanie przeciwwymiotne) czy suplementach na stawy (w połączeniu np. z glukozaminą).
Za przeciwzakrzepowe działanie imbiru odpowiadają związki zwane gingerolami i szongaolami. Wykazano, że wodny wyciąg z imbiru hamuje syntezę tzw. pochodnych kwasu arachidonowego (prostaglandyn, prostacyklin i tromboksanu) w płytkach krwi. Dla nas najważniejszy jest tromboksan, gdyż to właśnie on odpowiedzialny jest za agregację płytek krwi – im mniej jest tromboksanu, tym płytki mniej chętnie łączą się w większe skupiska. Dodatkowo dochodzi do blokowania uwalniania serotoniny w trombocytach – uniemożliwia to uformowanie się tzw. czopu płytkowego, który jest potrzebny do wytworzenia się skrzepu. Wprawdzie działanie to pojawia się po przekroczeniu dziennej dawki 4g, ale jeżeli ktoś łyka niektóre suplementy i dodatkowo traktuje korzeń imbiru jako smaczną przyprawę to osiągnięcie tego wyniku nie jest wcale takie trudne. Z tego też względu, jeżeli stosujecie leki przeciwzakrzepowe to koniecznie skonsultujcie z Waszym lekarzem stosowanie niektórych suplementów na stawy – w szczególności, że ne bierze się ich przez kilka dni."
"Znacznie częstszym zjawiskiem występującym w interakcjach między lekami roślinnymi a syntetycznymi jest synergizm hiperaddycyjny. W wyniku zastosowania leków mających różny punkt uchwytu, ale jednakowy kierunek działania, siła działania obu środków zwiększa się znacznie. Niezwykle ważne jest to, jakie leki roślinne przyjmują osoby przyjmujące zarazem syntetyczne leki przeciwzakrzepowe (tiklopidyna, warfaryna) oraz przeciwpłytkowe (kwas acetylosalicylowy).
Do najbardziej niebezpiecznych reakcji podczas stosowania leków z w/w grup farmakologicznych dochodzi podczas jednoczesnego przyjmowania preparatów ziołowych zawierających wyciągi z: korzenia lukrecji, liści miłorzębu, czosnku pospolitego, koszyczka rumianku, nasienia kozieradki oraz kwiatu kasztanowca.
Ciała czynne wyekstrahowane z tych roślin potęgują działanie przeciwkrzepliwe i antyagregacyjne leków stosowanych w chorobach żył czy w profilaktyce przeciwzawałowej. Efektem interakcji jest wzrost ryzyka krwawień (w tym groźnych dla życia krwawień pooperacyjnych).
Na osobną uwagę zasługuje wyciąg z kłącza imbiru. Z surowca leczniczego imbiru otrzymuje się olejek eteryczny (zingiberen, zingiberal, bisabolen, farnezen, kurkumen) oraz polifenole (gingerole, szongaole). Oprócz właściwości przeciwbólowych, przeciwzapalnych i przeciwwymiotnych, związki te wykazują silne działanie antyagregacyjne. Wykazano, że wodny wyciąg z kłącza imbiru hamuje syntezę pochodnych kwasu arachidonowego (prostaglandyn, prostacyklin i tromboksanu) w płytkach krwi.
Silna inhibicja tromboksanu hamuje agregację płytek krwi. Kolejnym mechanizmem działania przeciwpłytkowego jest blokowanie uwalniania serotoniny w trombocytach. Uniemożliwia to uformowanie się tzw. czopu płytkowego, który jest potrzebny do wytworzenia się skrzepu. "mamatrojki80, chruszczow lubią tę wiadomość
Syn 16.08.99
Córka 21.05.2013 -
I znów mi dzień uciekł. Mam nadzieję że u Was wszysko ok i do przodu. Ogarnęłam wstępnie chrzciny, proboszcz mnie nie pogonił a nawet co chwila poklepywał po plecach. Widocznie dziś był w humorze. Zaakceptował przyszłą chrzestną a to dla mnie najważniejsze. Skończyłam malowanie domku dla dzieci i wygląda jak nowy. A teraz siedzę na tarasie, Marcel śpi na mnie a ja sobie pisze do Was z telefonu.
Sabina, Mega, Dziobak, BISCA, moremi, kkisia, gretka, paszczakin lubią tę wiadomość
Matka fantastycznej 4 -
Widzę, że Krakonka przejęła pałeczkę od Samiry
baaaardzo długie ctrV
Krakonka wrote:"Korzeń imbiru, przynajmniej z farmaceutycznego punktu widzenia, kojarzy nam się głównie z rozgrzewającymi herbatkami. A okazuje się, że znajdziemy go dodatkowo w preparatach na chorobę lokomocyjną (wykazuje całkiem przyzwoite działanie przeciwwymiotne) czy suplementach na stawy (w połączeniu np. z glukozaminą).
....... "Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2015, 21:37
kapturnica, BISCA, moremi, kkisia lubią tę wiadomość
-
Krakonka wrote:A zdecydowaliście się już ile zapładniacie? Jeśli to zbyt intymne pytanie, to nie odpowiadaj.
Nie mam wątpliwości, że jajka są piękne i bogate
Zapladniamy wszystkie, ktore sie nadadza w celu zamrozenia na drugie albo pierwzs pierwsze jak sie nie uda za pierwszym podejsciem ....caffe, moremi, kkisia, Zofia8, chruszczow, Krakonka lubią tę wiadomość