X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BISCA wrote:
    Prosze wykasowac ten post w calosci :(
    Bisca ale nie mozemy sie rownniez oszukiwac,w koncu kazda z nas wie ,ze ma okreslony czas na mozliwosc rozmnazania.Jedne wiecej , inne mniej .Ale nie w nieskonczonosc...

stara.krycha, efcia, Bozia3, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Dziobak Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni, szacun za przeczytanie wszystkich stron oraz za komentarze ;)

Ja po rolkowej eskapadzie z dzieckiem, Adas spi spokojnie, kiedy matka rozwija ponaddzwiekowa predkosc. ;)
    Stalam sie wioskowa atrakcja po raz kolejny, kiedys ogladali sie za mna, bo jezdzilam na rolkach, teraz - bo na rolkach z wozkiem.
    Po dojechaniu do domu strzelilam sobie seryjke Chodakowskiej w ogrodzie i rozciaganie. A po wszystkim nagrodzilam sie Marsem... Bo jak to trening bez nagrody? ;)

BISCA, dorbie, moremi, efcia, kkisia, paszczakin, ania.g, Magda*, Reni, Mega, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zofia8 wrote:
    Serio, czy nie chcesz mnie zalamywac? Podaj prosze gdzie to wyczytalas. Bo ja od razu zaczelam szukac "niski estradiol po poronieniu" ale nie znalazlam.

Ja z natury jestem szczerado bólu.I nie lubie owijania ...
    https://www.doz.pl/zdrowie/h1367-E2_estradiol

Obniżone stężenia estrogenów występują w: pierwotnej lub wtórnej niewydolności jajników: w zespole Turnera, niedoczynności przysadki, hypogonadyzmie, po menopauzie, po poronieniu, w zespole Stein-Levanthala (zespole policystycznych jajników), u osób z jadłowstrętem psychicznym (anorexia nervosa), u osób uprawiających wyczynowe sporty ekstremalne.

(...)Estrogeny odpowiadają przede wszystkim za prawidłowy cykl miesiączkowy. Pobudzają tzw. hormon luteinizujący, to on ostatecznie "uruchamia" owulację i powstawanie ciałka żółtego (przekształcony pęcherzyk jajnikowy pełniący funkcję gruczołu dokrewnego).(...)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 17:51

efcia, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Zofia8 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    ale to jakaś drastyczna zmiana wyników - może powtórz za jakiś czas - ja się nie znam na badaniach, tak jak Polar czy Kapta - ale tak gwałtownie się to zmieniac może?

No wlasnie. Spodziewalam sie niskiego ale nie az tak. W koncu miesiac temu bylam w ciazy. Cholera, ze nie sprawdzilam estradiolu w ciazy. Czy zbyt niski poziom moze zaklocac rozwoj ciazy?

stara.krycha lubi tę wiadomość

Zofia8
  • BISCA Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Bisca ale nie mozemy sie rownniez oszukiwac,w koncu kazda z nas wie ,ze ma okreslony czas na mozliwosc rozmnazania.Jedne wiecej , inne mniej .Ale nie w nieskonczonosc...

Jasne, ale nie moge uwierzyc, ze jedenorazowy wynik przekresla definitywnie szanse na ciaze, tym bardziej, ze Zoska byla niedawno w ciazy.

stara.krycha, efcia, macduska, SolarPolar, Magda* lubią tę wiadomość

ijpbdf9hohkdu6ur.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    A to nawet policzyc idzie, wiecie?
    Kazda nowonarodzona dziewczynka ma 400 pecherzykow. Wystarczy policzyc, ile ma sie owulacji w roku (na podstawie dlugosci cyklu), kiedy dostalo sie pierwsza @ i czy nie zatrzymywalo sie owulacji (sztucznie: antykoncepcja hormonalna lub naturalnie: ciaza). I mamy na ile lat nam pecherzykow wystarczy. Powaznie , to nie jakas sciema, kto chce, niech sobie sprawdzi.

P.S. Mi wyszlo do ok 43 roku mojego zycia. :-)

BISCA, efcia, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    Byłam dzisiaj z Pierworodnym u pediatry.
    Dał skierowanie do laryngologa...
    Potrzebne mi jak drzwi w lesie.
    I tak pójdę prywatnie bo na nfz za pół roku.

Orzekł, że badań nie trzeba żadnych.
    Ogólnie wiem tyle ile przed wizytą.

Strata czasu.

W nocy krew mu leciała ze cztery razy, rano, i w szkole co godzina... :-(
    Badania nie, tylko naczynko musi przypalić ;-)
    Tak nie wyglądają zaburzenia krzepnięcia, tylko przerośnięte drobne naczynka na śluzówce nosa

moremi, kkisia, efcia, macduska, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BISCA wrote:
    Jasne, ale nie moge uwierzyc, ze jedenorazowy wynik przekresla definitywnie szanse na ciaze, tym bardziej, ze Zoska byla niedawno w ciazy.
    Nikt nie powiedzial ,ze przekresla.Ale przyczyna poronienia u Zosi tez jakas była i moze to byc zwiazzane wlasnie z hormonami

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    krycha, ja swoje usuwam.. niestety to przesuwa wszystkie strony..
    Wiem, ale moze kropki powstawiaj zeby sie ta lista nie przesunela, co?

efcia lubi tę wiadomość

• Zofia8 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:

Obniżone stężenia estrogenów występują w: pierwotnej lub wtórnej niewydolności jajników: w zespole Turnera, niedoczynności przysadki, hypogonadyzmie, po menopauzie, po poronieniu, w zespole Stein-Levanthala (zespole policystycznych jajników), u osób z jadłowstrętem psychicznym (anorexia nervosa), u osób uprawiających wyczynowe sporty ekstremalne.

(...)Estrogeny odpowiadają przede wszystkim za prawidłowy cykl miesiączkowy. Pobudzają tzw. hormon luteinizujący, to on ostatecznie "uruchamia" owulację i powstawanie ciałka żółtego (przekształcony pęcherzyk jajnikowy pełniący funkcję gruczołu dokrewnego).(...)

Kapta, ja chodze po ziemi i dobrze wiem, co to moze oznaczac. Ale trzymajmy sie tego, ze to PO PORONIENIU.
    A w ogole: "JESTEM SZCZESLIWA MATKA. MAM SUPER ESTRADIOL"

stara.krycha, BISCA, efcia, Bozia3, ania.g, Magda*, malgos741, Simba, ComeToMeBaby, Sabina lubią tę wiadomość

Zofia8
  • Dziobak Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stara.krycha wrote:
    Kazda nowonarodzona dziewczynka ma 400 pecherzykow. Wystarczy policzyc, ile ma sie owulacji w roku (na podstawie dlugosci cyklu), kiedy dostalo sie pierwsza @ i czy nie zatrzymywalo sie owulacji (sztucznie: antykoncepcja hormonalna lub naturalnie: ciaza). I mamy na ile lat nam pecherzykow wystarczy. Powaznie , to nie jakas sciema, kto chce, niech sobie sprawdzi.

Jest na to jakis algorytm? Bo z kalendarzem od 83 roku nie chce mi sie liczyc. ;)

stara.krycha, efcia, moremi, Magda*, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

• BISCA Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stara.krycha wrote:

Cos musialam poplatac bo mi wyszlo do 49 O.o

stara.krycha, efcia, kapturnica, moremi, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

ijpbdf9hohkdu6ur.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:
    Jest na to jakis algorytm? Bo z kalendarzem od 83 roku nie chce mi sie liczyc. ;)
    Wzoru nie ma, musisz leciec cyklami, ale mozesz wyciagnac srednia. Przy cyklu 28 mam 13 owul na rok ;-)

moremi, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BISCA wrote:
    Cos musialam poplatac bo mi wyszlo do 49 O.o
    To jest mozliwe przeciez

• Dziobak Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    krycha, ja swoje usuwam.. niestety to przesuwa wszystkie strony..
    Paszczak, usuwasz na piechote, czy jest na to jakis myk? Btw,jak zauwazysz jakies moje fotki, to daj cynk. Wiem, ze nie usunelam skalniaka i innych zdjec ogrodu. Mozna mnie po tym zidentyfikowac ;)

• BISCA Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Nikt nie powiedzial ,ze przekresla.Ale przyczyna poronienia u Zosi tez jakas była i moze to byc zwiazzane wlasnie z hormonami

No wlasnie, szkoda, ze tego w ciazy nie badala.
    A ja sie niedawno zastanawialm dlaczego mam przepisany estradiol przy kazdej becie ....

stara.krycha, moremi, kapturnica, Zofia8, efcia, kkisia lubią tę wiadomość

ijpbdf9hohkdu6ur.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zofia8 wrote:
    No wlasnie. Spodziewalam sie niskiego ale nie az tak. W koncu miesiac temu bylam w ciazy. Cholera, ze nie sprawdzilam estradiolu w ciazy. Czy zbyt niski poziom moze zaklocac rozwoj ciazy?
    Tak Zoska esttogeny w ciazy sa wysoko..Ich niedobor wpl powaznie na rozwoj ciazy

moremi, Zofia8, kkisia, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stara.krycha wrote:
    Wzoru nie ma, musisz leciec cyklami, ale mozesz wyciagnac srednia. Przy cyklu 28 mam 13 owul na rok ;-)
    Krycha zapomnialas o kobietach z pcos , ktore maja znacznie wieksza ilosc rezerwy jajnikowej..

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Zofia8 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:

i powstawanie ciałka żółtego

U mnie na usg nie bylo go widac.

Zofia8
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zofia8 wrote:
    "Poziomy niższe są lepsze do stymulacji. Podwyższone E2 może oznaczać obecność torbieli lub obniżoną rezerwę jajnikową".

Dzieki Wacia. Ale czy jest jakas granica ponizej ktorej nie podaja lekow do stymulacji???

Nie mam pojęcia.

Obniżona rezerwa jajnikowa nie znaczy chyba, ze tych jajek nie ma wcale tylko, ze jest ich juz mało. W sumie wystarczy jedno... Byle dobre.

stara.krycha, BISCA, Bozia3, dorbie, Mega, Sabina lubią tę wiadomość

‹‹ 9817 9818 9819 9820 9821 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ