35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
SolarPolar wrote:AniuG a co u Ciebie ? Robilas bete-?
kkisia, SolarPolar, iwcia77, efcia, moremi, Magdala, ComeToMeBaby, Sabina lubią tę wiadomość
Matka fantastycznej 4 -
Laski z tym liczeniem tej rezerwy to troche poszłyście w las
Rezerwa jajnikowa
Kiedy tak naprawdę przychodzi dobry czas na dziecko? Okazuje się, że czas w tej materii działa na naszą niekorzyść. Każda kobieta rodzi się, bowiem z określoną liczbą potencjalnie gotowych do bycia zapłodnionymi komórek jajowych - rezerwą jajnikową. Jedne z nas mają ich około 2 milionów, inne tylko kilkadziesiąt tysięcy. Uśredniając, przyjmuje się, że w chwili narodzin kobieta posiada około 300 tysięcy, potencjalnie zdolnych do zapłodnienia, komórek jajowych. Gdy rezerwa jajnikowa wyczerpie, się rozpoczyna się okres menopauzalny.
No i trzeba brac pod uwage ,ze w każdym cyklu część z tych pęcherzykow pierwotnych sie marnuje bo z kilku które sa w poczatkowej fazie promuje sie najczesciej jedena reszta sie marnuje (wchłaniając ) wiec tak naprawde bez badan hormonow , oceny usg jajnikow nie ma mozliwości rpzewidziec jak długo bedziemy zdolne produkowac zdrowe komórki a nie zbuki.
Jednym z czynników mających wpływ na ilość pęcherzyków są uwarunkowania genetyczne. Stan rezerwy jajnikowej określa się na podstawie testów krwi - stężenia hormonów FSH i AMH oraz Inhibiny B.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 19:51
kkisia, efcia, moremi, dorbie, Magdala, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
stara.krycha wrote:A to nawet policzyc idzie, wiecie?
Kazda nowonarodzona dziewczynka ma 400 pecherzykow. Wystarczy policzyc, ile ma sie owulacji w roku (na podstawie dlugosci cyklu), kiedy dostalo sie pierwsza @ i czy nie zatrzymywalo sie owulacji (sztucznie: antykoncepcja hormonalna lub naturalnie: ciaza). I mamy na ile lat nam pecherzykow wystarczy. Powaznie , to nie jakas sciema, kto chce, niech sobie sprawdzi.
P.S. Mi wyszlo do ok 43 roku mojego zycia.
Jak to czytam, to po raz pierwszy sie ciesze ze mam takie tasiemcowe cykle...Zofia8, efcia, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość
-
Lkapturnica wrote:Laski z tym liczeniem tej rezerwy to troche poszłyście w las
Rezerwa jajnikowa
Kiedy tak naprawdę przychodzi dobry czas na dziecko? Okazuje się, że czas w tej materii działa na naszą niekorzyść. Każda kobieta rodzi się, bowiem z określoną liczbą potencjalnie gotowych do bycia zapłodnionymi komórek jajowych - rezerwą jajnikową. Jedne z nas mają ich około 2 milionów, inne tylko kilkadziesiąt tysięcy. Uśredniając, przyjmuje się, że w chwili narodzin kobieta posiada około 300 tysięcy, potencjalnie zdolnych do zapłodnienia, komórek jajowych. Gdy rezerwa jajnikowa wyczerpie, się rozpoczyna się okres menopauzalny.
No i trzeba brac pod uwage ,ze w każdym cyklu część z tych pęcherzykow pierwotnych sie marnuje bo z kilku które sa w poczatkowej fazie promuje sie najczesciej jedena reszta sie marnuje (wchłaniając ) wiec tak naprawde bez badan hormonow , oceny usg jajnikow nie ma mozliwości rpzewidziec jak długo bedziemy zdolne produkowac zdrowe komórki a nie zbuki.
Nie moglas tak od razu ?
Jednym z czynników mających wpływ na ilość pęcherzyków są uwarunkowania genetyczne. Stan rezerwy jajnikowej określa się na podstawie testów krwi - stężenia hormonów FSH i AMH oraz Inhibiny B.kapturnica, efcia lubią tę wiadomość
-
Simba wrote:Ale nudy...
Buty sobie przez Was kupilam:
http://www.hegos.eu/produkty/5688,sandal_melissa.html
PS Zaraz przyjdzie Marta i caffe - ozywiaja sie na slowo "buty"ale nie ma mojego rozmiaru
efcia, Simba, kkisia, moremi, BISCA lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, w lipcu bedziemy w Polsce. W zwiazku z tym poszukuje najlepszego specjalisty od przypadkow podobnych do mojego. Pieniadze nie graja roli. Pojade i na drugi koniec Polski, gdyby trzeba bylo.
Prosze napiszcie na priv.
Z gory dziekujemalgos741, ania.g, BISCA, iwcia77, Sabina lubią tę wiadomość
Zofia8
-
Zofia8 wrote:Dziewczyny, w lipcu bedziemy w Polsce. W zwiazku z tym poszukuje najlepszego specjalisty od przypadkow podobnych do mojego. Pieniadze nie graja roli. Pojade i na drugi koniec Polski, gdyby trzeba bylo.
Prosze napiszcie na priv.
Z gory dziekujeWiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 20:57
01.2015 iuiinvicta Gdańska
10.2015 iuiArtemida Olsztyn
ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016
kariotypy ok
mutacja MTHFR
ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 -
beates wrote:Dobry wieczór !
Widzę że bank rozbity(mam na myśli 10 000 stronę )
Idę doczytać kto zwyciężył
beates już cie dopisałam do listy życzeń
wiec wiesz szykuj sie na cionżeania.g, malgos741, Mega, moremi, kkisia, BISCA, Zofia8 lubią tę wiadomość
-
U nas jest Janeczko i moja ginka też mnie do niego chciała skierować, ale ma rózne opinie. Ja bym szukała w Warszawie.
A w ogóle słyszałam że miejscem specjalizującym się w bardzo późnych ciążach jest... Bułgaria. Wiem, ze to dziwnie brzmi, ale zaciążają tam nawet dużo starsze kobitki od nas.
No i musisz się liczyć z tym, że większość ginów będzie zaczynała prawdopodobnie od propozycji invitro.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 21:38
efcia, iwcia77, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość
Syn 16.08.99
Córka 21.05.2013 -
caffe wrote:fajossssssssssskie
ale nie ma mojego rozmiaru
Jak jest to sprawdź czy w weekend nie będzie przeceny.efcia lubi tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy!