35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Fajna robota Navi trzymam kciuki
Ja mierzylam elektronicznym owulacyjnym microlifem. On jakies 20 zl kosztuje. Mialam nastawiony budzik na 6 rano i mierzylam temp 5 min. Zapisywalam i szlam spac dalej. Musisz przespac przed mierzeniem min 3 godziny. Te termometry niby pikaja jak jest zakonczony pomiar ale nawet w instrukcji jest napisane zeby go trzymac dluzej. PowodzeniaReggina lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyReginna widzisz ja tez miałam dhupaston teraz mam luteine. Zaraz Ci napisze dlaczego tyle czekałas na okres. W PL lekarze zle przepisuja dhupaston sugerujac sie wyłacznie ulotką. Po pierwsze dhupaston sie bierze wyłacznie trzy dni po owulacji, przez 10 dni. Czyli najpierw czekasz do owulacji, a dopiero 3 dni po bierzesz dhupaston. Pozniej sprawdzasz czy jest test ciazowy poztywny. Jak negatywny to odstawiasz i powinna przyjsc @ w ciagu 14 dni maks. Mi tak bylo za pierwszym razem uzycia dhupastonu. Dhupaston jako progesteron (syntetyczny) moze blokowac owulacje, dlatego sie go bierze wylacznie po owulacji. Natomiast ginekolog powinna najpierw zlecic Ci badania, fsh, lh, progesteron(to od tego zalezy czy potrzebny dhupaston/luteina) prolaktyna, insulina, glukoza. To sa podstawowe badania. Na ich podstawie sie patrzy czy cos jest nie tak w organizmie, tez TSH mozna zrobic.
Dobrze mierzyc tempke w pochwie ja mam termometr Microlife w apatece za 20 zł.
Navii popieram. Shimmer zapocztakowała dobre wiescie teraz zeby na nas przeszło
shimmer_lip, Lukrysia lubią tę wiadomość
-
Bardzo Wam dziękuję za info Dziś umierałam od 6 rano. Po raz pierwszy miałam tak bolesną@, że aż obudziłam się z bólu. Najpierw zrobiłam sobie gorącą kąpiel bo myślałam, że mnie rozluźni, potem to już sięgnęłam po Apap. Cały dzień przeleżałam w łóżku skręcając się z bólu pomimo tabletek. Zawsze miałam w trakcie@ lekkie pobolewanie w podbrzuszu tylko 2 dnia@. Nigdy nie musiałam brać tabletek przeciwbólowych. Nie wiem czy to przez ten Duphastan, ale skoro wcześniej tak się nie męczyłam to składam na ten lek:(
Jutro kupię termometr i zacznę pomiary:) -
Jeśli chodzi o badania to gin kazała mi zrobić: TSH,FT4, glukozę, różyczkę, toksyplazmozę, cytomegalię i chlamydię, ponoć są ważne jak się już jest w ciąży.
TSH 2,766 FT4 1,02 więc ok
Według jej zalecenia mam między 19-25 dniem cyklu znowu zażyć 1x1 Duphastan, aż się boję!
10.09 mam wizytę to wypytam ją o badanie progesteronu, bo tego na pewno nie miałam i tych, o których napisała Aszka
Pozdrawiam -
czesc dziewczyny:-)
jestem w trakcie robienia pierwszego wykresu i wlasnie dzis detektor zaznaczyl mi owulacje.... tzn ze byla w piatek.... jestes zdziwiona, myslalam ze to bedzie zaznaczone w tym samym dniu no max dzien pozniej
zawsze jest tak zaznaczane po kilku dniach???
pozrawiam Was,milego dnia:-)
troche zawiedzina LukrysiaL -
Lukrysia wrote:czesc dziewczyny:-)
jestem w trakcie robienia pierwszego wykresu i wlasnie dzis detektor zaznaczyl mi owulacje.... tzn ze byla w piatek.... jestes zdziwiona, myslalam ze to bedzie zaznaczone w tym samym dniu no max dzien pozniej
zawsze jest tak zaznaczane po kilku dniach???
pozrawiam Was,milego dnia:-)
troche zawiedzina Lukrysia -
Reggina wrote:Jeśli chodzi o badania to gin kazała mi zrobić: TSH,FT4, glukozę, różyczkę, toksyplazmozę, cytomegalię i chlamydię, ponoć są ważne jak się już jest w ciąży.
TSH 2,766 FT4 1,02 więc ok
Według jej zalecenia mam między 19-25 dniem cyklu znowu zażyć 1x1 Duphastan, aż się boję!
10.09 mam wizytę to wypytam ją o badanie progesteronu, bo tego na pewno nie miałam i tych, o których napisała Aszka
Pozdrawiam -
Aszka masz na myśli wątek 35+?
że tam niby tylko o ciąży?
dobre dobre..
aszka wrote:Shimmer mnie tez troche irytuje jak w watku o staraczkach pisze sie głownie o ciazy...dlatego tam nie pisze...ja jestem na innym etapie i moge popisac, pogratulowac itd, ale nie non stop o tym czytac. Pisze sobie tez z dziewczynami ktore juz zaciazyły w dziale pierwszym na forum i im kibicuje, nie o to chodzi, ze zazdroszcze bo naprawde nie, ale ja chce popisac głownie o staraniach a jak czytam x postów nt ciazy to juz mnie odrzuca. Pewnie za to jak zaciaze to bedzie na odwrótBursztyn, Żanet, kapturnica, samira lubią tę wiadomość
-
Reggina... zmień lekarza...
jak weźmiesz dupka przez pierwszych 10 dni to zapomnij owu..
może jednak źle zrozumiałaś?
Reggina wrote:Też mnie to zaniepokoiło Zawsze miałam bardzo regularne co 28 dni i byłam u ginekolog kilka dni przed okresem Kazała mi wykupić 2 opakowania i zacząć brać od razu 1x1 przez 10 dni Nigdy wcześniej nie miałam styczności z hormonami i może dlatego mój organizm zareagował tak, że okres się zablokował. Ale na szczęście już dostałam 2 dni temu @ i cieszę się jak nigdy:) O ile jakieś brązowe plamienia można nazwać okresem bo wcześniej miałam jak w zegareczku 4 dniowe czerwone. -
nick nieaktualnyReni wrote:Aszka masz na myśli wątek 35+?
dobre dobre..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2014, 11:01
Reni lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyReginna zacznij mierzyc temperature, zobaczysz kiedy bedzie owulacja i wtedy dopiero po 3 dniach wezmiesz dhupaston.
Lukrysia tak program zaznaca po kilku dniach ale nie sugeruj sie tym na 100%, tylko trzeba patrzec na tempke, i na śluz, dodatkowo mozna tez opierac sie na testach owulacyjnych ktore wynosza jakies 70-80% skutecznosci ale to jakas pomoc. -
Reni wrote:Aszka masz na myśli wątek 35+?
dobre dobre.. -
nick nieaktualny
-
shimmer_lip wrote:Reni nie dziw się. Ja też wolę pisać tu. U was jest na bank miło i fajnie ale nie powiesz mi, że znajdziesz chociaż jedną stronę na której nie ma zdjęcia dopiero urodzonego maluszka, mamy z wielkim brzusiem itd, itd. Każdy jest inny i na mnie to źle działało. Łapałam doła, że w ciąży nie jestem i nigdy nie będę. Tyle
kapturnica lubi tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
moremi wrote:Idąc Twoim tokiem rozumowania nie powinnaś się wypowiadać w TYM wątku. To może drażnić inne staraczki. Hmmm... chyba wieje hipokryzją