35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
-
WIADOMOŚĆ
-
MamaWPlanach wrote:Dziewczyny właśnie dostałam wyniki Sanco.
Będzie synek💙
Czuję leciutki, leciutki zawód z powodu którego mam wyrzuty sumienia wyrodnej matki🤭
Ale najważniejsze dla mnie jest to, że ryzyka są niskie🥰
Wielkie uff..
Niech to passa trwa aż do rozwiązania🍀
O rajciu, gratulacje!!! 🥳 🥂
Będzie cudny zdrowy synek za parę miesięcy!!!!
a różowe serduszko może się jeszcze przydarzyć potem ☺️
MamaWPlanach lubi tę wiadomość
Starania od 06.2024
36 👩
MUCHA, sonoHSG, pasożyty, HB, TSH - OK
Kariotypy OK
41🧔♂️
Posiewy OK
Kariotypy OK
🔻 ciężki czynnik męski - OAT - ŻPN
🔻 operacja żpn - brak poprawy
07.26 - 1 stymulacja IVF - 17 🥚 - 11 MII - 6 🍤 - 4 ❄️ po PGTA -
MamaWPlanach gratulacje 🥳 najważniejsze że zdrowy synek 🩵
Kawka super że udało się zakwalifikować i zaczynacie z procedurą stymulacji 😀 z tego co ostatnio czytam to znowu problemy są z kasą w niektórych klinikach 🥺
👧 ’87 🐈
AMH: 1,31
Kariotyp 🆗
KIR Bx, brak 2DS1, 2DS5, 3DS1 ❌
CD56 ❌
cross match 51,7% & negatywny 🤷♀️
MTHFR C677T (C/T) ❌ PAI-1 4G/5G ❌
Podejrzenie adenomiozy
👦 ’85 🐕🦺
Kariotyp 🆗
morfologia 1%❌
HBA 75% MSOME 2% ➡️ 0%❌
SCSA 🆗
I IVF
🍀Invimed Wrocław🍀
3AA cb💔 3x4AA, 4BB❌
II IVF
🍀FERTILITA Ruda Śląska🍀
diphereline x 2
07.01 punkcja 8 oocytów, 🥚6MII IMSI ➡️ ❄️ 3AA
09.01 ET 2x4A (2dn) (Prograf, Accofil, SMOFlipid, Neoparin)
✨12dpt 319,78 ✨14dpt 760,13 ✨17dpt 1919,75 ✨20dpt 6168,61✨26dpt 29843,34
28dpt CRL 0,37 ♥️ CRL 0,45 ♥️
7w1d CRL 0,98 CRL 1,02
9w0d CRL 2,34 CRL 2,48
12w1d prenatalne ryzyka niskie 🩷🩵 CRL 5,77 CRL 5,83
21w0d 🩵 498g 🩷 474g
24w0d 🩵 702g 🩷 657g
27w0d 🩵1146g 🩷 1060g

-
LS,strasznie dlugi czas oczekiwania na te wyniki.
Widze,ze chcesz byc przygotowana na kazda ewentualnosc,choc mam nadzieje,ze nie bedzie takie potrzeby. Nie mam orientacji jak wyglada caly proces w Czechach,choc czytalam tutaj na forum ze duzo osob wybiera taka mozliwosc,no i ze maja dosc duzy bank komorek. Dobrze miec rozeznanie wczesniej,aby w razie czego moc szybciej podejmowac decyzje,ale na pewno nie bedzie potrzeby😉
MamaWPlanach,co za cudowne wiesci! Maluszek jest zdrowy i to najwazniejsze.Twoj stres zistal wynagrodzony. Rozumiem,ze po cichu liczylas na dziewczynke,a tu jednak nasze forumowe statystyki dalej ciagna w meska strone. Ale powiem Ci ze mialam to samo,nawet na prenatalnych dr powiedzial mi ze na pewno dziewczynka,a pare dni pozniej przyszedl wynik Sanco i nie moglam uwierzyc. I wiesz co? Wtedy tez czulam wewnetrzny,lekki zawod,ale jak maly sie urodzil to momentalnie tak sie pokochuje wlasnie TO dziecko,ze nie wyobrazasz sobie zeby bylo jakies inne. I teraz jak kazdego dnia na niego patrze to sobie w twarz pluje za swoje przeszle mysli 🙊i zobaczysz,ze bedziesz miala tak samo 😁Na kiedy tak w ogole masz termin??
My z malym mamy sie dobrze,ustapily w duzej mierze problemy brzuszkowe wiec karmienie mija nam juz spokojniej. Podaje jeszcze te wszystkie krople od gazow,kolek i wzdec ale juz mniejsza ilosc i mam nadzieje je calkiem odstawic. Zmagamy sie jeszcze nadal z asymetria i ciezko mu utrzymac glowe,wiec jeszcze praca z fizjoterapeuta. Wczoraj bylismy na kontroli bioderek i jest poprawa ale ciagle jeszcze do cwiczenia,takze mamy sporo pracy do zrobienia w domu. Wiadomo,to tematy przejsciowe,maly jest pogodnym i usmiechnietym dzieckiem,duzo gaworzy,ladnie spi,nie moge juz narzekac. Czasem ze zmeczenia na niego nakrzycze,czego potem okropelnie zaluje 😮💨
Lajla87_87,caly czas mysle jak to ogarniesz blizniaki 😆kompletujesz wyprawke juz? Domyslam sie ze w Waszym przypadku to spora reorganizacja 🙉
Kawka,fajnie ze znowu jestes 😀moze ta spozniajaca miesiaczke sprawdz betą? 🤭
A co do wyjazdow z takim zapleczem,to pol biedy jesli w Polsce,wiem ze dziewczyny pisaly ze wyjezdzajac za granice potrzebne bylo zaswiadczenie od lekarza,no u jednak wiekszy stres z przechowywaniem tego wszystkiego.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca, 12:44
👱♀️36l
AMH 1.19
TSH 1.97->1.49
Ft4 16.60
Żelazo 60.8->45.8
Ferrytyna 10.6->22.70
Estradiol 152
FSH 5.43
LH 5.49
Prolaktyna 20.20
Podejrzenie adenomiozy
Kariotypy OK
👦38l
Badanie nasienia morfologia 2%
08.05 kwalifikacja in vitro
11.05 start stymulacji: 💉Cetrtotide,Menopur,Rekovelle
26.05 Punkcja->7 oocytow, zapłodnionych 6-> 2❄❄ :3AA,3AB
27.06 Transfer ❄ (6dn), 7dpt beta 34.6, 10dpt beta 163, 13dpt beta 410, 18dpt 2549, 22dpt beta 9234🍀
16.07. Zarodek z echem 🥳
21.07 CRL 3.7mm i ❤
31.07 CRL 1.13 cm i ❤ 151 ud/min
14.08 CRL 2.60 cm I ❤ 168 ud/min
17.08 CRL 3.07 cm
05.09 CRL 6.07 cm
Prenatalne,Pappa,Sanco ok 👌

-
Just twój maluszek to prawie 4 miesiące już ma 🥹🤩
Co do wyprawki to zamówiliśmy wózek mają go uszyć na drugą połowę sierpnia. Dostaliśmy od znajomych jedno nosidełko do auta mamy też nowy jeden fotelik do auta to już na troszkę starsze dziecko pozostaje skompletować drugi zestaw.
Od znajomych też pełne kartony Cichów więc myślę że na początek jak najbardziej starczy, jak przejrzymy to będziemy wiedzieć czy coś nie trzeba dokupić
Od pon mąż ma mieć urlop 2 tyg więc jakaś wizyta w Ikea by kupić szafę, fotel. Szukam jeszcze łóżeczek jak masz jakąś poleconą sprawdzoną firmę to chętnie skorzystam. Przewijak mamy też ponoć dostać. Więc trochę rzeczy się uzbierało.
Teraz tylko mieć siły by ogarnąć ich pokój bo zawalony jest cały a to 16m2 😆🫣🫢
A jak sobie dam/y radę po ich narodzinach do tej pory się nad tym zastanawiałam 🤷♀️🫣
EDIT: mamuśki jak wiecie co wam się sprawdziło albo kompletnie nie kupować to dajcie znać tutaj albo na priv bo tego jest tak dużo a potem okazuje się że coś kupione a nawet nie użyte 🤷♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca, 19:21
👧 ’87 🐈
AMH: 1,31
Kariotyp 🆗
KIR Bx, brak 2DS1, 2DS5, 3DS1 ❌
CD56 ❌
cross match 51,7% & negatywny 🤷♀️
MTHFR C677T (C/T) ❌ PAI-1 4G/5G ❌
Podejrzenie adenomiozy
👦 ’85 🐕🦺
Kariotyp 🆗
morfologia 1%❌
HBA 75% MSOME 2% ➡️ 0%❌
SCSA 🆗
I IVF
🍀Invimed Wrocław🍀
3AA cb💔 3x4AA, 4BB❌
II IVF
🍀FERTILITA Ruda Śląska🍀
diphereline x 2
07.01 punkcja 8 oocytów, 🥚6MII IMSI ➡️ ❄️ 3AA
09.01 ET 2x4A (2dn) (Prograf, Accofil, SMOFlipid, Neoparin)
✨12dpt 319,78 ✨14dpt 760,13 ✨17dpt 1919,75 ✨20dpt 6168,61✨26dpt 29843,34
28dpt CRL 0,37 ♥️ CRL 0,45 ♥️
7w1d CRL 0,98 CRL 1,02
9w0d CRL 2,34 CRL 2,48
12w1d prenatalne ryzyka niskie 🩷🩵 CRL 5,77 CRL 5,83
21w0d 🩵 498g 🩷 474g
24w0d 🩵 702g 🩷 657g
27w0d 🩵1146g 🩷 1060g

-
Hej dziewczyny
Niestety wróciłam do pracy i mój szef znowu robi aferę o to, że byłam na zwolnieniu 😔 Ostatnie dni były dla mnie naprawdę ciężkie. Jeśli po kolejnej stymulacji znowu się nie uda, to chyba zacznę szukać nowej pracy, bo tak po prostu nie da się żyć...
MamaWPlanach
Chłopczyk! Ale super wiadomość 😍 A do tego niskie ryzyka! Bardzo, ale to bardzo się cieszę razem z Tobą, kochana. Niech ta dobra passa już Cię nie opuszcza i niech wszystko dalej idzie książkowo 🍀❤️
Moki
Serce mi się kraje, gdy czytam przez co musiałaś przejść... Bardzo mi przykro. Naprawdę dobrze rozumiem ten ból, zwątpienie i zmęczenie. Czy miałaś robiony zespół antyfosfolipidowy i badania w kierunku trombofilii? Jeśli problem nie leży po stronie zarodka, to może warto jeszcze przyjrzeć się immunologii albo krzepliwości. Trzymam za Ciebie bardzo mocno kciuki ✊❤️
Niecierpliwa
Kochana, chyba nigdy tak nie czekałam na wiadomość od kogoś z forum jak od Ciebie, zwlaszcza po moich przezyciach. Ogromnie się cieszę, że jest serduszko ❤️ Niech ten etap będzie już za Tobą i niech teraz wszystko przebiega spokojnie. Kibicuję Ci najmocniej jak się da! 🍀
metkamniedrapie_87
Witaj! Trzymam kciuki, żeby przy kolejnym podejściu udało się spełnić marzenie. Dołączę się do słów MamaWPlanach – ryzyko zawsze istnieje, ale najważniejsze to nie tracić nadziei. Życzę Ci jej jak najwięcej
Lajla87_87
Niech ten cukier w końcu da Ci spokój! Czekam razem z Tobą na Twoje małe cuda i mocno wierzę w Was!! Wyprawka rusza i niedlugo w pokoiku bedziesz miala oaze dla maluchow ❤️❤️❤️
Kawka
Yuhuu! To są dobre wiadomości 😍 Nie przejmuj się, za pierwszym razem człowiek do wszystkiego podchodzi trochę „na dziko”. Ja pierwszy progesteron wiozłam pod samymi Alpami w lodówce turystycznej 😂 Uwierz w siebie – dasz radę! Niech to będzie piękna i owocna stymulacja zakończona sukcesem
Przytulasek
Koniecznie daj znać, jak rozmowa z psychologiem. Słyszałam od znajomej, która przechodziła procedurę AZ, że to wcale nie jest takie straszne. Najważniejsze, że temat jest przegadany, decyzja podjęta i idziecie dalej. Trzymam bardzo mocno kciuki, żeby wszystko potoczyło się dokładnie tak, jak sobie wymarzyłaś ❤️🫂
Just00
Kochana, zarówno starania, jak i życie po narodzinach dziecka potrafią być bardzo trudne. Bardzo mi przykro, że spotykają Cię takie sytuacje. Rodzice to jedno, ale partner i wsparcie w domu to zupełnie inna sprawa. Dobrze, że możesz liczyć na swoich bliskich, ale doskonale rozumiem, że potrzebujesz również zrozumienia od męża. Sama byłam kiedyś w bardzo długim związku, w którym po latach wyszło „szydło z worka”, więc wiem, jak bardzo potrafi boleć rozczarowanie. Mam nadzieję, że mimo wszystko znajdujesz wokół siebie oparcie ❤️ Po cichu liczę też, że to jakiś jego przejściowy problem z odnalezieniem się w nowej rzeczywistości i że w końcu zacznie lepiej rozumieć, przez co przechodzisz. Przytulam Cię bardzo mocno 🫂 Jeśli będziesz chciała pogadać, śmiało pisz na priv.
LS
Ruszacie i ja ruszam razem z Wami! Skoro pasożytów nie ma, to już jest bardzo dobry znak 😊 Ja też słucham podcastów i zauważyłam, że mnóstwo kobiet ma endometriozę albo inne problemy, a mimo to ich historie często kończą się dobrze. Staram się łapać tę nadzieję i dobre wibracje, więc totalnie rozumiem, o czym piszesz. Chyba każda z nas próbuje znaleźć choć odrobinę kontroli i sensu w tym wszystkim oraz wyłapać coś, co mogłoby pomóc w naszej własnej sytuacji ❤️
A u mnie...
Poza pracą (tu pozostawię to bez komentarza 🙈) miałam dziś USG w 8 dc. Pęcherzyk ma 15 mm, endometrium miedzy 8 a 6 mm, niestety nadal trochę nierówne po zabiegu czyszczenia pod koniec maja. Idziemy cyklem naturalnym. W sobotę kolejny monitoring i jeśli endo będzie wyglądało dobrze, to najprawdopodobniej w sobotę wieczorem Ovitrelle, a za tydzień transfer mojej blastki ❤️ Od owulacji wchodzą Duphaston, Cyclogest i Clexane. Także czekam do soboty i staram się zachować spokój
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca, 09:37
Lajla87_87, Ola8999, MamaWPlanach, Przytulasek lubią tę wiadomość
Ona 37, On 47
AMH: 1,08
Maj 2025: laparoskopia - usunięcie obu jajowodów (wodniaki)
Wrzesień 2025: ciąża rogowa - laparoskopia
Luty 2026: histeroskopia z metroplastyką macicy
IUI: marzec 2025 ❌
ICSI: kwiecień 2025: Punkcja: 2 🥚 - 0 ❌
ICSI: lipiec 2025 - Punkcja 3🥚 - 1 zarodek🐻 z 3 doby 8A - transfer 09.08
12.09. ciąża rogowa 8 tc - operacja uszkodzona tętnica ❌
ICSI: marzec 2026: Punkcja - 8 🥚- 2 ❄️ (4BB, 3BB)
Transfer 11.04. - 4BB 🐻🍀
6dpt: ⏸️33
10dpt: 205
💔 9 tc ❌
FET 3BB: Sierpień 2026
TF: 13.08. ⏳
to be continued...
In another world I am already your mom 💕 -
Lajla87_87, tak moj brzdac jutro konczy 4 miesiace 🥹🥹ten czas tak pędzi,nie wierze,ze juz za chwile bede mu rozszerzac diete. Ciekawa jestem jak zareaguje,bo zauwazylam juz od jakiegos miesiaca,ze obserwuje jak cos jem przy nim.
Łóżeczka zadnego konkretnego Ci nie polece,bo sami dostalismy w spadku. Warto zwtocic uwage na dobry materac,zalecany jest o grubosci H2. Na rynku pelno tego. Natomiast z innych polecajek,ktore dopiero niedawno nabylam i szczerze polecam to pilka rehabilitacyjna o ile juz nie masz. Ja kupilam,bo dostalismy zalecenie od fizjoterapeutki aby mlody na niej lezal na brzuchu,a okazalo sie ze sama z niej duzo korzystam. To spore wytchnienie dla kregoslupa,a jesli dziecko domaga sie noszenia to pilka tez zalatwi sprawe. Dodatkowo sama sie na niej "tocze",jakos dobrze mi robi na plecy,a przez te ostatnie miesiace nie dosc ze sie zaczelam garbic to kregoslup mi kruszeje i zaraz sie posypie zaluje ze wczesniej jej nie kupilam.
Fajny czas przed Wami z tymi przygotowaniami,a na poczatku to sie te ciuszki tak skrupulatnie prasuje i sklada i uwierz ze to pierwszy i ostatni raz 🤣
Marysia,jak dobrze,ze jestes! Caly czas mysle,jak sie masz. Dziekuje za dobre slowa,jakos sobie radze,juz sie do tego przyzwyczailam i sytuacja jest stabilna,ale wiem,ze jak maly wejdzie w jakis trudny skok czy zaczna sie zęby to znowu bedzie ciezko. Slabo strasznie z ta praca. Domyslam sie ze szef nie zna Twojej sytuacji,inaczej pewnie bylby bardziej empatyczny,ale kto dzieli sie swoimi prywatnymi sprawami z szefem,malo kto moze sobie na to pozwolic. A z drugiej strony tez kto wie jakby zareagowal na wiadomosc ze sie starasz o ciaze.
Idealnie by bylo gdyby sie teraz udalo,przy okazji i sprawa z praca by sie rozwiazala. Trzymam kciuki,aby ten trzeci transfer przebiegl zgodnie z planem i dal upragniona ciaze.✊️✊️✊️
MamaWPlanach, Lajla87_87 lubią tę wiadomość
👱♀️36l
AMH 1.19
TSH 1.97->1.49
Ft4 16.60
Żelazo 60.8->45.8
Ferrytyna 10.6->22.70
Estradiol 152
FSH 5.43
LH 5.49
Prolaktyna 20.20
Podejrzenie adenomiozy
Kariotypy OK
👦38l
27.06 Transfer ❄ (6dn), 7dpt beta 34.6, 10dpt beta 163, 13dpt beta 410, 18dpt 2549, 22dpt beta 9234🍀
16.07. Zarodek z echem 🥳
21.07 CRL 3.7mm i ❤
17.08 CRL 3.07 cm
05.09 CRL 6.07 cm

-
Hej dziewczyny ! Ale tu się dzieje ☺️
@Mama w planach gratuluję chłopczyka! Powiem szczerze że ja też na początku miałam ukłucie zawodu, a teraz sobie nie wyobrażam żeby to była dziewczynka 🙃
@Kawka okres się spóźnia 2 dni? 🙃 Ja po kwalifikacji do in vitro też tak siedziałam w pracy planowałam jak ułożyć grafik żeby jeździć na te podglądy, wbijać zastrzyki w domu a nie w pracy, kombinowałam kombinowałam a na drugi dzień test pozytywny ☺️
@ Marysia trzymam mocno kciuki, oby ten transfer był udany. Szef masakra 🤦
@Lajla my póki co mamy dostawke moby system luna na kółkach i się super sprawdza, miałam kupować łóżeczko zwykle od razu, podoba mi się ze sklepu Julia model Ola z szufladą, ale dobrze że nie kupowaliśmy bo by narazie stało i zagracało a przy dziecku jest mnóstwo rzeczy. Ale młody szybko zbliża się do wagi 9kg więc za jakiś miesiąc już będzie trzeba kupić to łóżeczko i będzie musiał spać u siebie bo w sypialni go nie upcham 🫣 Chicco baby hug też nam się sprawdza w ciagu dnia nim jeździmy po domu. Ogólnie listy wyprawowe mnie przerażały ale przydalo mi się z nich wszystko. Może oprócz rożka, nie umiałam w to dziecka zawijać, służy jako wyściółka w wózku a drugi w łóżeczku żeby było bardziej miękko. Polecam na pewno przewijak z pojemnikami z IKEA, jest bardzo przydatny, wysoki i wygodny. I dużo pieluch tetrowych i śliniakow jeśli dziecko ulewa, łatwiej zmienić śliniak niż całe dziecko przebierać co chwilę 🫣 z ubranek to młody na poczatku był cały czas w pajacach bo było najprościej ubrac 😅 i na pewno u nas szlo więcej ubrań niż to co w listach czyli tylko 5 body, 5 spodni, 5 pajacow, no ale on dużo ulewal. Spotykałam się też z wpisami że body tylko kopertowe, ja tam wolę te zwykle, kopertowe zbyt skomplikowane. Wanienkę mamy na stelażu ale po paru razach mąż już wolał ją stawiać na podłodze ale co kto woli.
Co u nas, młody to ostatnio mega atencjusz i dużo płacze. Możliwe że to już czas na zęby 🫣 mąż miał zmieniać pracę i byłam przerażona bo by go dużo nie było w domu a jest dla mnie dużą pomocą, nawet jeśli pracuje cały dzień to jak mam jakąś wizytę czy coś to się zajmie godzinę czy dwie małym, bo pracuje w domu lub niedaleko. Ewentualnie angażuje teściów 😅 Ale ostatecznie nie zmienia pracy, to nie jest dobry czas na to. U mnie mimo 5 już miesięcy po porodzie nadal zdarzały się zjazdy emocjonalne i ostatecznie poszłam do specjalisty, i od miesiąca jestem na lekach 🙂↕️ Bałam się że pójdzie to w złą stronę a chce być silna dla dziecka. Nie chcę tu narzekać bo jesteśmy na różnych etapach. Ale pojawienie się dziecka to naprawdę ogromna zmiana i szok życiowy mimo że dziecko było wyczekane a ja zawsze kiepsko znosiłam zmiany 🙃 i mimo całej miłości do dziecka czasem bywało mi ciężko. Podziwiam jak ktoś się decyduje na 2,3,4 🤯 no ale każdy jest inny, dbajcie o siebie dziewczyny ❤️
MamaWPlanach, Kawka lubią tę wiadomość
-
@MamaWPlanach, świetne wieści, gratulacje 😘 Najważniejsze że zdrowy! Mnie chyba też bliżej sercem do dziewczynki więc Cię rozumiem, ale z drugiej strony widzę bardzo dużo plusów chłopca - zwłaszcza to że się tak nie będzie musiał kiedyś męczyć w ciąży 😅😀
@Kawka, trzymam mocno kciuki za procedurę ❤️ Chociaż dziewczyny dobrze mówią - jak się okres spóźnia to warto sprawdzić, bo może być niespodzianka
@Marysia, jesteś przemiła❤️ dziękuję. Co do pracy, przykro mi bardzo że tak to wygląda. Myślę że pomysł żeby w razie czego poszukać czegoś nowego jest bardzo dobry, nie ma sensu męczyć się w toksycznym środowisku. Ale póki co trzymam kciuki za transfer! Może zmiana pracy nie będzie potrzebna
Marysia_, MamaWPlanach lubią tę wiadomość
🙎♀️ 36 | 👨 34
⌛ od 08.2024
08.2025 • IUI ❌
02.2026 • IUI (L + Ovi) ✅ ⏸️
04.2026 • 💔 9 tc
06.2026 • ⏸️ -
@Niecierpliwa zapomniałam napisać gratuluję serduszka ❤️
Niecierpliwa_, MamaWPlanach lubią tę wiadomość
-
Ola8999,dobrze,ze piszesz otwarcie ze wcale nie jest cukierkowo,bo to prawda,są tez cienie. Mam nadzieje,ze ten przejsciowy stan szybko u Ciebie minie i wrocisz do rownowagi 😉
A co do wyprawki, to po tym co piszesz mozna smialo stwierdzic,ze kazdy bobas jest inny i u kazdego moga sie sprawdzic calkiem inne patenty. My np lubilismy korzystac z rożka,mielismy 3 i do tej pory sluza jako wysciolka w lozeczku. Co do body,to u nas z kolei wlasnie tylko kopertowe,ale to ze wzgledu na to ze mlody ma do tej pory wzmozone napiecie w barkach i ciezko mi go ubrac. Jak znajomi czy rodzina kupowali nam bodziaki wkladane przez glowe to tylko sline przelykalam,a teraz jak zmieniamy rozmiarowke i sie zorientowalam ze nie mamy ani jednego kopertowego to mnie panika ogarnela 😅
Ja zaluje jedynie ze nie mielismy kokona do lozeczka,nie chcialam sie zagracac tymi wszystkimi szpargalami,a widac bylo ze dziecko lepiej by spalo na mniejszej przestrzeni. Do teraz tlucze sie po tym lozeczku i przekreca,aby stopki wystaja miedzy szczeblami 😆 Natomiast potwierdzam co do ilosci pieluch i w ogole ubranek,po 5 szt to smieszne ilosci 😂😂😂ja raz mlodego przebieralam 7x do godziny 12. Jak nie ulal gdzies na plecy to sie podsikal. Takze Lajla87_87 jak masz ubranka w spadku to trzymaj,lepiej wiecej niz mniej no i sama zobaczysz jakie to beda ezgemplarze z Twoich dzieci i jakie rodzaje ciuszkow Ci sie sprawdza. Bedziemy sluzyc pomoca i podpowiadac jak bedzie trzeba.
Powiem Wam,ze jednak przy pierwszym dziecku to sie zdobywa ogromne doswiadczenie,gdybym miala drugie to juz wiele rzeczy zrobilabym inaczej czy tez nie panikowala w roznych sprawach.
Czlowiek to sie uczy cale zycie 😏
Ola8999, Marysia_, MamaWPlanach lubią tę wiadomość
👱♀️36l
AMH 1.19
TSH 1.97->1.49
Ft4 16.60
Żelazo 60.8->45.8
Ferrytyna 10.6->22.70
Estradiol 152
FSH 5.43
LH 5.49
Prolaktyna 20.20
Podejrzenie adenomiozy
Kariotypy OK
👦38l
16.07. Zarodek z echem 🥳
21.07 CRL 3.7mm i ❤
17.08 CRL 3.07 cm
05.09 CRL 6.07 cm

-
@MamaWPlanach gratuluję wyniku, mam nadzieję, że teraz odetchniesz ❤️ ja mocno odetchnelam po Sanco, oby i u Was było już spokojniej.
@Niecierpliwa cieszę się, że jest serduszko , to już jest bardzo dobry znak 😉
@Marysiu wojowniczko- trzymam za Ciebie mocne kciuki. Przykro mi, że masz taką sytuację w pracy. Mam nadzieję, że mimo wszystko jakoś w pracy się ułoży albo zaraz pójdziesz na L4 bo bobo będzie w drodze.
@Lajla napiszę Ci priv - na spokojnie jutro odnośnie wyprawki i cukrzycy, bo też mialam sensor. Ale muszę zebrać myśli, ciężki tydzień mamy.
@Ola super, że znalazłaś czas żeby sięgnąć po pomoc i zadbać o siebie. To jest mega ważne. I zupełnie Cię rozumiem. Ja też widzę po sobie, że mam zjazd, na razie tylko tydzien i (chyba) dlatego że mniej śpię, mam nadzieję, że u mnie się nie pogłębi. Synek ma jakiś regres snu, w ciągu dnia drzemki są po 0,5 h i 3 tylko, czasem 4. Gorzej zasypia, w nocy częściej się budzi i tarabani się po łóżeczku- przez sen ćwiczy obroty na brzuszek i chwytanie się za palce u stóp 🤣 także wiem, że muszę to przetrwać, dopóki nie zaktualizuje sobie bazy nowych umiejętności 🤭 ale jeszcze wciąż udaje mi się znaleźć czas, żeby wyskoczyć do kina (byłam na "Zaproszeniu", nawet się pośmiałam) a w czwartek idę na koncert Lenny'ego Kravitza 🤩 pierwszy raz zostawię synka na wieczór, Teściowa przybędzie z odsieczą dla Męża, mam nadzieję, że dadzą radę 😅
@Ola to Wasz Synek spory jest, nasz z kolei 8 kg, mały klopsik z niego 🤭 Kuba już powoli wyrasta z ubranek 68, ostatnio robiłam remanent i przyszykowałam 74.
@Just 4 miesiące, szybko minęło, co nie? 😉 u nas za 1,5 tygodnia strzeli 5 miesięcy. Czytałam co pisałaś o zachowaniu Twojego Męża. Bardzo mi przykro, że to Ciebie spotyka. Może jest szansa, że jeszcze się poprawi? U nas to Mąż otarł się o depresję poporodowa, mało się o tym mówi- ale mężczyzn też to się tyczy - w koncu ich życie też zmienia się o 180 stopni. Na początku było ciężko, ale w końcu fajnie kliknęło i teraz również zajmuje się synkiem i nawet rozmawialiśmy o drugim 😅 ale pożyjemy zobaczymy co los przyniesie.
Dziewczyny - mimo że ostatnio nie piszę tutaj to Was czytam jak mam jedną z nielicznych wolnych chwil i za każdą z Was trzymam mocne kciuki - za każdy transfer, za każdą stymulację, pogłębianie diagnostyki i kolejne badania. Oby to wszystko przybliżyło Was do upragnionego celu ❤️
LS, Niecierpliwa_, Ola8999, Przytulasek, Just00, Marysia_, MamaWPlanach, Lajla87_87 lubią tę wiadomość
Kariotypy ok; AMH 4,8 (09/24)
-cross-match 10/24 39%, 12/24 61%, 05/25 45,5%
-allo-MLR 38% 10/24, 05/25 55,6% komórki NK 9%, KIR AA
Naturals 🤗 24/06/25 β 60.9, 26/06 β 141, 28/06 β 360.9, 02/07 β 2108; 15/07 CRL 0,98 cm 141 ud/min
02.08 CRL 2,85 cm; 21/08 Sanco i prenatalne - ryzyka niskie 🤞
23.02.2026 Synek 💙 39+1, 3720g 55cm 💪
Klinika nr 2 od 09/24:
IVF 6 04/05.25 - 4❄️ po PGTA-A 1 ❄️👌 i 1 mozaika - czekają ⌛
IVF 5 10/24 - 1 PGT-A ok, 1 ?
- transfer VIII 04/03 5.2.1 - β 10dpt 0.156 💔
- transfer IX 05/04 5.2.3 💔
Klinika nr 1 2021-08/24
4 procedury IVF. IVF 1: 4 ❄️, bez PGT-A, 4 transfery, 1 cb
3 IVF z PGT-a: IVF 2:❄️ 👎. IVF 3: z 3❄️ dwa 👌Dwa transfery z Accofil:
-transfer❄️ 5.1.1 udany (06/23), wada rozwojowa, 💔12+5
-transfer❄️5.2.3 (03/24) - 💔
IVF 4 - jeden❄️ok, transfer z Accofil (07/24), 💔6 +0. -
@Just u nas kokon jeszcze do niedawna był w łóżeczku i zastanawiam się czy nie włożyć go z powrotem bo mały spokojniej spał jak miał mniejsza przestrzeń a teraz właśnie się obija xD na wyjazdy też go zawsze zabieraliśmy i sobie w nim spał na kanapie i w łóżeczku turystycznym.
@Thoruviel u nas to samo z tym spaniem, drzemki krótkie to już ma od dawna ale teraz uśpienie na taką trwa z pół godziny z płaczem, jak jest pogoda to na szczęście wózek na podwórku daje radę ale nie mogę cały czas z nim na podwórku siedzieć. Na szczęście teściowa się kręci po ogródku i codziennie chętnie go bierze do wózka na drzemke, narzekam czasem na nią bo mamy inne podejście do wielu rzeczy ale jest pomocna i zachwycona wnukiem. Nad ranem też już co godzinę się budzi rzuca nogami rękami stęka, czasem da się go szybko uśpić z powrotem a czasem trzeba trochę powalczyć. Także u nas to też chyba regres.
Tak, te zjazdy są mocno powiązane z małą ilością snu, ale mnie już to tak denerwowało że wolałam pójść do lekarza 🙄 zresztą ja już długo przed ciążą miałam przepisane leki ale nie chcialam brać no bo 'zaraz będę w ciazy' i tak zleciało.
Mój mąż właśnie coś dziś mówił o kinie ale narazie we dwoje ciężko, za długie te filmy 🤣 a na koncercie też byłam ale Podsiadło
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca, 00:37
Marysia_, MamaWPlanach lubią tę wiadomość
-
@Niecierpliwa 🤗 super , że na wizycie takie dobre wiadomości i jest serduszko , tym bardziej , że tyle na to czekałaś w niepewności . Oby już teraz wszystko było dobrze 🍀✊
@Mamawplanach🤗 gratulacje i jednak synek🥹 - niech się rozwija zdrowo🍀✊ja to właśnie zawsze marzyłam jakoś o synku , chociaż wiadomo najważniejsze jest zdrowie dziecka i super , że w tej kwestii możesz odetchnąć - wspaniała wiadomość.
@Kawka✊🍀zaczyna się dziać - trzymam kciuki za stymulację✊🍀właśnie latem to jest to , że trzeba się pilnować z tymi lekami temperatury itd. Ale wszystko jest do ogarnięcia i na pewno sobie poradzicie 😉 a może jak Dziewczyny pisały z tym okresem jakaś niespodzianka 🤭
LS 🤗jak tam się czujesz na stymulacji ? Oby była jak najbardziej owocna🍀
Ja też słucham różnych historii , bo to jednak daję wiedzę , a i psychicznie jest wspierające. Właśnie kobiety mają te różne choroby towarzyszące , a człowiek w zasadzie bez tego bagażu i ciężko znaleźć przyczynę. Co do tego dawstwa to faktycznie wszyscy polecają te Czechy- nawet moja obecna lekarka ma pacjentki , które przygotowuje do transferów w Czechach .Też już mi przeszło przez myśl , że jak w Programie nie wypali , to może pomyślimy o Czechach. Dobrze jest , jak się ma więcej scenariuszy - człowiek wtedy lżej to znosi psychicznie wszystko .
@Marysia🤗przykro mi , że musisz się jeszcze męczyć ze stresem w pracy 🫂 niektórzy nie nadają się do zarządzania ludźmi. Dobrze czytać ,że już za tydzień transfer u Ciebie - z całego serca Ci życzę , by to była ta wyczekiwana szczęśliwa blastka 🍀✊
@Ola🤗 macierzyństwo zmienia całe życie kobiety i szacun za odwagę , by poszukać dla siebie pomocy .Oby efekty nadeszły i było Ci dzięki temu lżej 🫂To , że otwarcie o tym piszesz może pomóc innym kobietom , które mają podobne dylematy .
@Thoruviel🤗to mega miłe , że mimo braku czasu do Nas zaglądasz💕
@metkamniedrapie🤗 witaj - dobrze , ze napisałaś. Wiadomo , że koło 40tki jest trudniej ryzyka wzrastają , ale nawet i po 40 kobiety rodzą zdrowe dzieci i warto trzymać się tej myśli 😉
Niecierpliwa_, Ola8999, LS, Marysia_, MamaWPlanach, Kawka lubią tę wiadomość
👧 39 🧑🦱40
Starania od 2020r.
Laparoskopia 2021r.
Problem : słabe nasienie
AMH 1, 2 ( 2021) 0,7 ( 06 .2025) 1,7 ( 11.2025) . , niskie żelazo i ferrytyna
Kariotypy ✔️
Kir Bx , większość implantacyjnych ✔️
Drożność jajowodów ✔️
03.2025 Angelius Provita MP
1️⃣ Procedura IVF krótki protokół
02.06 .25 początek stymulacji
💉menopur , puregon , orgalutran
Punkcja 16.06 ❌️ nie udało się nic pobrać 🥲
07.07 Histeroskopia
Sierpień na 3 miesiące Omnitrope i androtop
2️⃣ Procedura IVF krótki protokół
14.11.25 początek stymulacji
💉 gonal ,omnitrope , Menopur , orgalutran
Punkcja : 8🥚--> 4 dojrzałe --> 2
zapłodnione --> 3 doba ❌️
3️⃣ Procedura IVF. Krótki protokół
06.03 💉rekovelle
9.03 orgalutran , Menopur
18.03 punkcja - 4🥚-> 2🥚- 1 zarodek 3AB
23.03 I FET 3AB -
b7dpt 3,6 9dpt 2,0 ❌️
01.06
4️⃣Procedura IVF
01.06 start stymulacji
13.06 punkcja - 6🥚->5🥚-> 5 doba❌️ -
Thoruviel,Ola8999 to chyba z tymi drzemkami to jakas reguła,u nas wyglada to tak samo,z tym ze na drzemki w ciagu dnia to raczej bezproblemowo zasypia ale uspac go na sen nocny to juz grubsza sprawa,czasme i 1.5h sie tlucze po lozeczku i nachodzi go wtedy na guganie.
Ola,z tym co piszesz,ze nad ranem sie strasznie wierci i wybudza-u nas tak bylo juz od dawna i zaczelam go nad ranem zabierac do nas do lozka i zasypia niemal od razu,moze dziecko potrzebuje tego rodzica. Choc przyznam ze nasz nie jest jakis przytulasny,jak go nosimy na rekach to wcale sie jakos nie wtula i z reszta zasypiac tez woli sam. Nie namawiam,ale moze sproboj raz czy dwa,wtedy tez i Ty bedziesz mogla dluzej pospac,taki plus tego 😄
Thoruviel,fajnie ze znajdujesz tez przestrzen dla siebie. Widac,ze sie odnalezliscie w rodzicielstwie skoro juz rozmawiacie o drugim. To jest super jesli facet chetnie sie angazuje w opieke. Przyznam,ze tez bym chciala miec jeszcze jedno,nawet ze wzgledu zeby M mial kogos gdy kiedys nas zabraknie,ale nie wiem czy moge snuc takie plany skoro miedzy nami jest tak róznie. No i druga sprawa czy w ogole by sie udalo 😌Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca, 11:38
Ola8999, MamaWPlanach, Thoruviel lubią tę wiadomość
👱♀️36l
AMH 1.19
TSH 1.97->1.49
Ft4 16.60
Żelazo 60.8->45.8
Ferrytyna 10.6->22.70
Estradiol 152
FSH 5.43
LH 5.49
Prolaktyna 20.20
Podejrzenie adenomiozy
Kariotypy OK
👦38l
16.07. Zarodek z echem 🥳
21.07 CRL 3.7mm i ❤
17.08 CRL 3.07 cm
05.09 CRL 6.07 cm

-
Hej dziewczyny, u mnie niestety endometrium nadal nie jest równe. W sobotę miałam wizytę i wspólnie z lekarzem zdecydowaliśmy o odwołaniu transferu. Przełożyliśmy go na sierpień, więc czeka mnie jeszcze miesiąc oczekiwania.
Trochę zależało mi na lipcu, bo dokładnie rok temu, po sierpniowym transferze, przeżyłam bardzo trudną historię. Dlatego mam mieszane uczucia, ale staram się myśleć pozytywnie i wierzyć, że ten dodatkowy czas będzie działał na moją korzyść. ❤️
@Ola8999 wierzę, że to wszystko potrafi bardzo przytłoczyć. Moja psycholog też kiedyś powiedziała mi, że kobiety po tak trudnej drodze, jaką wszystkie tutaj przechodzimy, są jeszcze bardziej narażone na ciężkie stany emocjonalne, nawet wtedy, gdy ten wyczekany cud już się pojawi. Może faktycznie masz rację z pracą męża. Teraz najbardziej potrzebujesz wsparcia i być może dobrze się stało, że nie zmienił pracy, bo byłby to kolejny nowy i stresujący element w Waszej i tak już trudnej rzeczywistości. Wspaniale też, że byliście na koncercie. ❤️ Trochę czasu tylko dla siebie jest bardzo potrzebne.
@Niecierpliwa_ dziękuję Ci za pokrzepiające słowa. Z pracą to już od dwóch lat wiem, że nie jestem szczęśliwa. Mój szef jest, delikatnie mówiąc, trudnym człowiekiem, a sama praca nie daje mi satysfakcji. Za każdym razem odkładałam jednak temat zmiany, wierząc, że może już za miesiąc się uda. Potem ruszyła cała procedura IVF – trzy punkcje, dwa transfery, cztery operacje, zwolnienia lekarskie. Nie chciałam zaczynać nowej pracy i od razu być postrzegana jako problematyczny pracownik. Doszłam jednak do momentu, w którym naprawdę nie da się już tego dłużej ciągnąć. Powoli zaczynam wysyłać CV i zobaczymy, co będzie. Nadal łudzę się, że może ten sierpniowy transfer okaże się szczęśliwy. ❤️ A Ty jak się czujesz? W miarę znośnie?
@Just00 takie wiadomości są bardzo ważne. Wasze doświadczenie pokazuje perspektywę, o której często się nie mówi, czyli tę już po narodzinach dziecka. To trudna droga i piękny cel, ale tak jak napisałaś, nie wszystko jest cukierkowe i nawet wata cukrowa czasem potrafi mieć gorzki smak. To są trudne tematy. Każdej z nas wydaje się czasem, że byle tylko mieć dziecko, a później pojawiają się kolejne wyzwania, o których wcześniej mało kto mówi.
Jeśli chodzi o rodzeństwo, to mimo że sama nie mam jeszcze pierwszego dziecka, też miałam takie przemyślenia. Jeszcze w kwietniu, po transferze, powiedziałam do narzeczonego, że jeśli teraz się uda, to mamy jeszcze jeden zamrożony zarodek i może kiedyś spróbujemy ponownie. Jednocześnie nie wiem, czy po porodzie miałabym siłę przechodzić kolejne stymulacje i punkcje. Jak widać, życie zweryfikowało nasze plany i tamten transfer się nie udał. Może uda się ten sierpniowy, ale nie wiem, czy starczyłoby mi sił na kolejne punkcje. W moim przypadku naturalna ciąża właściwie nie istnieje, więc nawet nie mam co liczyć na taki cud. Bardzo jednak rozumiem Twoje przemyślenia o tym, żeby dziecko nie było samo.
@Thoruviel jak miło zobaczyć wiadomość od Ciebie. ❤️ Wierzę, że tak jak dziewczyny pisały, łatwo nie jest. Już w czwartek koncert – super! Na pewno będzie trudno zostawić synka, ale spróbuj potraktować ten czas jako coś dla siebie. To też jest bardzo ważne i potrzebne. Jestem przekonana, że mąż z teściową świetnie sobie poradzą.
Bardzo mi przykro z powodu tego, przez co przechodził Twój mąż. Mam nadzieję, że z czasem wszystko zacznie się układać. Masz rację, mężczyźni często przeżywają to inaczej, ale ich również bardzo to dotyka. Mój ostatnio zupełnie niespodziewanie się rozpłakał tydzien temu a potem powiedział tylko, że stracił dwoje dzieci i ojca.. Czasem do nich dociera to później, czasem próbują być silni dla nas albo nie chcą dokładać nam kolejnych zmartwień. Mam nadzieję, że mimo wszystko z każdym miesiącem będzie Wam trochę lżej.
@Przytulasek dobrze, że szukasz informacji i robisz research. Czasem pomaga to trochę uporządkować myśli i skierować głowę na inne tory. To bardzo trudny temat. Sama ostatnio zastanawiałam się, co będzie, jeśli kolejna punkcja nie przyniesie żadnych zarodków. W marcu kończę 38 lat, a czas leci nieubłaganie. Tyle już trwa ta walka, a młodsza niestety nie będę.
Niezależnie od tego, na jakim etapie jesteście teraz i gdzie zaprowadzi Was ta droga, z całego serca trzymam za Was wszystkie kciuki. ❤️🍀
Malowybitna, Ola8999, Przytulasek, MamaWPlanach, Kawka lubią tę wiadomość
Ona 37, On 47
Transfer 11.04. - 4BB 🐻🍀
💔 9 tc ❌
to be continued...
Witajcie😊
Miałam intensywny weekend w związku z imprezą rodzinną (piątek-niedziela), ale już nadrabiam.
Dziękuję Wam wszystkim za gratulacje♥️♥️♥️
@Kawka Miło Ci czytać po przerwie. Dostałaś okres i zaczęłaś stymulację? Jak się czujesz po lekach i samym fakcie robienia sobie zatrzyków?
Pamiętam, że robiąc sobie pierwszy zastrzyk podczas stymulacji plakałam🫣 Nie ze strachu czy bólu, ale jakiegoś takiego żalu, że procedura IVF rozpoczęła się na serio i nie ma odwrotu.. Kolejne już poszły gładko.
Też myślałam na początku, że podczas stymulacji nigdzie nie wyjadę, bo będzie problem z przechowywaniem leków i kłuciem się, ale nie jest tak źle. Wbre pozorom okres stymulacji nie trwa tak długo. Bardziej męczące było dla mnie przygotowywanie się do transferów i ustawianie kilka budzików dziennie na lekki. Trzymam kciuki, żeby ta pierwsza procedura okazała się dla Ciebie owocna🍀 Powodzenia🤞
@Just00 to była tylko taka pierwsza myśl o córeczce, ale od zawsze powtarzałam, że najważniejsze jest to, żeby dziecko było zdrowe♥️ Termin mam na 15.01, ale ze względu na wiek i wadę wzroku nie wiem czy nie będzie szybciej ze względu na cesarkę.
Cieszę się, że Twój synek dobrze się rozwija😍 Przypuszczam, że to wspaniały widok patrzeć jak z dnia na dzień uczy się nowych umiejętności i rośnie jak na drożdżach. A jak słodziak ma na imię? Bo nie pamiętam czy pisałaś.
Nie miej wyrzutów sumienia, że czasami się na niego zdenerwujesz i nakrzyczysz🫂 To są zwykle ludzkie emocje, Ty bywasz zmęczona i mimo, że jest wyczekiwany i kochasz do nad życie, masz prawo mieć gorsze dni🫂
@Marysia_ Kochana, wiem co czujesz w związku z pracą.. W styczniu 2025 miałam dość swojej, chciałam poszukać innej, ale cały czas z tyłu głowy miałam myśl, że to nie jest dobry moment, bo przecież staramy się o dziecko.. Tutaj mam stabilną pracę, a w nowej to niepewności i większy stres.
W marcu 2026 miałam bardzo stresujący okres w pracy, wtedy nie udał się też drugi transfer, więc zaczęłam rozsylać CV na początku kwietnia. Zarzucałam sobie, że nie zmieniłam pracy i przez ten marcowy stres transfer się nie udał.
W kwietniu w drodze na wizytę do kliniki przed drugą stymulacją miałam rozmowę kwalifikacyjną on-line. Ostatecznie jej nie przyjęłam, bo nie chciałam wychodzić ze swojej strefy komfortu- stabilnej posadki, bo a nuż się uda II stymulacją i co wtedy.. Nowa praca to też większy stres, trudniej dogadać się na wolne, żeby jeździć do kliniki- tak sobie to tłumaczyłam.
Miałam takie same rozterki jak Ty.
Poczekałabym na Twoim miejscu z decyzją na kolejny transfer.
Ze wszystkich sił kibicuję, żeby się udał i ten ostatni zarodek okazał się tym, na którego tyle czasu czekaliście🍀♥️
@Ola8999 Dziewczyny wspaniałe czytać te Wasze rodzicielskie opowieści😍 Zwłaszcza, gdy o dzieciach się nie wie praktycznie nic.. Uświadamiacie mi, żeby czas do porodu szybko mi zleci, a o tyłu rzeczach wyprawowych trzeba pamiętać. Dziękuję za wszystkie Wasze rady♥️
Ola dobrze, że poszłaś do specjalisty. Cały okres leczenia niepłodności, później poród, okres połogu jest mocno obciążająca dla kobiety. Kiedyś to był temat tabu, kobieta musiała dawać radę bez narzekania. Cieszę się, że to się zmienia i my kobiety nie boimy się prosić o pomoc.
To, że tak pragniemy dziecka nie oznacza, że czasami nie będziemy miały dość macierzyństwa. Żadna nie powinna mieć z tego powodu wyrzutów sumienia. Mamy prawo narzekać i marudzić. To jest ogromna rewolucja życiowa i małżeńska i zdążają się kryzysy. Wierzę, że wraz z uśmiechem Waszych synków od razu znikają😉
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca, 20:41
Ola8999, Marysia_, Przytulasek lubią tę wiadomość
👫 39 i 40
AMH 0,26
IO
Hashimoto/Niedoczynność (Eutyrox 75)
1 IVF- listopad 2025:
(Menopur 150, Rekovelle 12, Orgalutran)
3🥚, 2 ❄️
* styczeń 2026- histeroskopia-> polip
* FET- luty 2026, 3.2.1, beta 27,27⬇️
* FET- marzec 2026, 3.2.2, beta 5,63⬇️
2 IVF- maj 2026:
procedura wstrzymana⁉️
Naturalna ciąża🥹
11.05 beta 295, 13.05 beta 609,
15.05 beta 1186, 22.05 beta 14940,
26.05 FHR 143 u/min💓,CRL 3,0 mm
10.06 FHR 167 i/min💓, CRL 19,3 mm
09.07 SANCO niskie ryzyka💙
„Jeszcze będzie dobrze — wierzę w to każdego dnia.”💙 -
Cześć dziewczyny. 😊
Byłam dzisiaj na monitoringu. W 8dc mam 7 pęcherzyków. Według mnie to trochę mało, ale cóż działamy z tym, co jest. Może jeszcze kilka zdąży podrosnąć. 😊 Punkcja jest wstępnie zaplanowana na wtorek, ewentualnie środę. Będę miała świeży transfer, ale jeszcze nie wiadomo, czy będzie to zarodek 3-dniowy czy blastka -wszystko zależy od tego, którego dnia ostatecznie odbędzie się punkcja.
Na wyniki badań nadal czekam. Dopiero doczytałam, że chodzi o 15-18 dni roboczych, więc przede mną jeszcze ponad tydzień oczekiwania. 🫠
Ciągle też rozmyślam nad kolejnymi badaniami. Teraz trafiłam na badanie receptywności endometrium razem z immunoprofilem i zauważyłam, że w konkurencyjnej klinice kosztuje prawie dwa razy mniej. Naprawdę nie wiem, skąd biorą się takie różnice w cenach. 😅 Myślę, że jeśli tym razem znowu się nie uda (a do transferu mam dołożony Accofil), to w następnym cyklu zrobię właśnie to badanie. Przynajmniej sprawdzę jednocześnie okno implantacyjne i markery immunologiczne, a skoro i tak byłby to cykl bez transferu, to będzie dobry moment.
@Kawka, jak u Ciebie przebiega stymulacja, moja siostro stymulacyjna? 😊 Mam nadzieję, że czujesz się w miarę dobrze. Ja dopiero teraz, przy trzeciej stymulacji, zaczęłam mieć problemy jelitowe. Cokolwiek zjem, mam wzdęcia i ciągle coś mi się przelewa w brzuchu. Najpierw myślałam, że to przez żelazo, ale odstawiłam je i nic się nie zmieniło.
@Marysiu, przykro mi słyszeć o Twojej sytuacji w pracy. 🫂 I jak tu ograniczyć stres, kiedy siedzi się praktycznie u jego źródła... Mam nadzieję, że ta sytuacja szybko się zmieni i będziesz mogła odetchnąć. Szkoda, że w tym miesiącu nie dojdzie do transferu, ale zgadzam się, że lepiej poczekać, aż endometrium się wyrówna. Trzymam mocno kciuki, żeby na kolejnej wizycie wszystko wyglądało już tak, jak powinno. ✊🏼🍀
MamaWPlanach, Marysia_, Kawka lubią tę wiadomość
👩'89
HSG ✔️AMH 1,4 (07.2024) -->0,99 (04.2025)
Kariotyp✔️
❌Kir Bx (2DS1, 2DS5, 3DS1 obecne)
❌Niska ferrytyna 21-->27-->20-->14
🧔♂️'75
Morfologia 1%❌
SCD 13%✔️
Kariotyp ✔️
Kwalifikacja 2025.04✔️
2025.05 💉Menopur300, Rekovelle12 - 11🥚- ❄️❄️❄️
2025.06 - histeroskopia✔️
2025.09 - FET 4AB ❌
2025.11 - CD138✔️, CD56✔️
2026.01 - FET 4BB, 4BA❌
II IVF:
2026.03 💉Gonapeptyl, Menopur 200, Gonal-f 100 - 9🥚-2x8bl, 2x❄️❄️
2026.03- ET 2x8bl❌
25.05 - FET 2x❄️❄️- 9dpt-5,2; 11dpt -9,35 14dpt-3,8❌
2026.07 💉 Mensinorm 150, Gonal-f 200 - 6🥚-2x8bl, 2x❄️❄️
2026.07- ET 2x8bl❌ -
@Niecierpliwa dziękuję♥️ Wszyscy mi to mówią, że z chłopcami jest mniej problemów😉
A Ty jak się czujesz? Mdłości się uspokoiły? Psychicznie też trochę lepiej po tych dobrych wiadomościach? Podzieliłas się już z rodzinką informacją czy jak ja czekasz do badań prenatalnych?
Kiedy masz kolejną wizytę kontrolną?
@JustOO patrząc na znajomych, to też widzę te zależności, że przy pierwszym dziecku popada się w zakupoholizm (może z radości, że to pierwsze😉). Kupuje się też sporo rzeczy po omacku, bo może się przyda i lepiej mieć niż nie mieć. Niby są te listy z ABC wyprawowym w internecie, ale człowiek i tak kupuje więcej. Mam nadzieję, że mnie ten zakupowy szał nie dopadnie🫣
Jak na razie po dobrych wynikach Sanco pozwoliłam sobie na zakup poduszki ciążowej, 2 używanych książek o tematyce ciążowej z Vinted i kremu na rozstępy😂 Wcześniej bałam się cokolwiek kupić, żeby nie zapeszyć.
Gdy się zaczynaliśmy starać o pierwsze też myślałam od razu od drugim, żeby z racji na nasz wiek dziecko nie zostało na świecie samo. Ale patrząc ile trzeba się natrudzić, żeby mieć w ogóle zdrowe jedno, to nie wiem czy to kiedyś nastąpi. Mój ojciec jest z bliźniaków, więc jeszcze liczyliśmy, że może uda się dwupak jak u Lajki🙃 Choć pewnie wtedy panikowałabym podwójnie, bo to jedna ciąża wyższego ryzyka.
Jak przygotowania do chrzcin? Mąż zaczął się bardziej angażować? Po cichych dniach nastąpił jakiś progres?
@Thoruviel po dobrych wynikach SANCO nastapiła lekka ulga😊 Przynajmniej na tyle, żeby kupić krem na rozstępy i podzielić się nowiną z najbliższymi 💙 Choć stres nadal jest i pewnie będzie mi towarzyszył aż do rozwiązania. Jednak te wizyty co 4 tygodnie u prowadzącego strasznie się dłużą, więc zaczynam się martwić czy tam wszystko ok.
Pod koniec lipca idę na krzywą cukrową, więc pewnie dojdzie kolejna obawa i musztra w diecie. Zwłaszcza, że lekarz kazał mi odstawić Glucophage, który brałam przy staraniach, więc nie liczę na dobry wynik.
Kubuś😍 Mój tata jeszcze zanim zaczęliśmy się starać o dziecko, czasami pytał kiedy mu zrobimy wnuka Kubusia, ale mąż ma złe skojarzenia z kolegami ze szkoły🫤
Mamusie nie czujcie presji jeśli chodzi o terminowe odpisywanie na forum. Często pytam o samopoczucie Wasze i synków, ale rozumiem, że Wasz czas dla siebie mocno kurczy się w ciągu dnia i nie zawsze macie czas odpisać. Miło, że w ogóle tutaj zaglądacie i nas wspieracie♥️
@Przytulasek dziękuję bardzo♥️
Jak Wasze wrażenia po rozmowie z psychologiem? Pozwoliło Wam to trochę uporządkować wszystko na spokojnie w głowie?
@Marysia_ przykro mi, że transfer przeciąga się o kolejny miesiąc🫂 Myślę, że to jednak dobra decyzja. Lepiej poczekać, wyrównać endometrium, żeby dać jak najlepsze środowisko Kropce do wgryzania się. Miesiąc szybko zleci, już właściwie mamy połowie lipca.. Mam nadzieję, że ten czas zostanie Wam wynagrodzony♥️
Myślę, że ten stan po porodzie wynika z tego, że od początku starań jesteśmy mocno zestresowane i obciążone psychicznie. Później całe 9 miesięcy ciąży to dalej stres i obawa o to, żeby wszystko było dobrze. I później nagle pojawia się dziecko. Nieprzespane noce, opieka nad nim 24 h na dobę, stres o jego zdrowie. To obciążenie trwa kilkanaście miesięcy albo i lat, a my nie mamy kiedy odpocząć i się zresetować. Dlatego tak ważna jest, żeby w porę zareagować i prosić o pomoc, gdy same zauważymy, że sił nam brak. I to nie dotyczy tylko kobiet. Myślę że dla naszych mężów ta cała procedura IVF też jest mega obciążająca, tylko o tym głośno nie mówią, bo nie chcą nam dokładać zmartwień.
@LS niedawno zaczęłaś stymulację, a tutaj już piszesz o punkcji.. Strasznie ten czas szybko leci. Wspaniałe, że masz już ustalony termin punkcji. Mocno kibicuję tym Twoim pęcherzykom🍀 A zdecydowaliście się na badanie zarodków tym razem, bo nie pamiętam czy pisałaś o tym? Mam nadzieję, że wszystko pójdzie gładko i już nie będziesz musiała robić kolejnych badań🍀🤞Daj koniecznie znać, gdy ustalcie termin. Powodzenia♥️
Dużo dobrego dla Was wszystkich♥️
Niech wszystkie punkcje, transfery, decyzje co dalej zakończą się wspaniałymi wiadomościami🍀🤞
Ola8999, LS, Marysia_, Thoruviel, Przytulasek lubią tę wiadomość
👫 39 i 40
AMH 0,26
IO
Hashimoto/Niedoczynność (Eutyrox 75)
1 IVF- listopad 2025:
(Menopur 150, Rekovelle 12, Orgalutran)
3🥚, 2 ❄️
* styczeń 2026- histeroskopia-> polip
* FET- luty 2026, 3.2.1, beta 27,27⬇️
* FET- marzec 2026, 3.2.2, beta 5,63⬇️
2 IVF- maj 2026:
procedura wstrzymana⁉️
Naturalna ciąża🥹
11.05 beta 295, 13.05 beta 609,
15.05 beta 1186, 22.05 beta 14940,
26.05 FHR 143 u/min💓,CRL 3,0 mm
10.06 FHR 167 i/min💓, CRL 19,3 mm
09.07 SANCO niskie ryzyka💙
„Jeszcze będzie dobrze — wierzę w to każdego dnia.”💙 -
@MamaWPlanach dziekuje za pokrzepiające słowa. Miesiąc jednak nie jest aż tak bardzo deprymujący, zaplanowałam wolne na czas transferu i być może stąd pojawiło się trochę wątpliwości i frustracji, bo po 1. plan znowu poszedł w las, a po drugie to czekanie dobija. Każda z nas ma ta cierpliwość wystawioną na ciężką próbę. Jak nie badania to coś innego. W czwartek za tydzień mam wizytę w klinice co dalej, zastanawiam się cały czas czy nie lepiej wykonać punkcje i stymulację następnym cyklu, ponieważ mam dwa tygodnie urlopu i z pracą nie będzie problemu, ale z drugiej strony, dwa razy było mało komórek, po drugie podchodzimy komercyjnie i ta myśl, że może jednak ten FET by się udał i wówczas można by było te pieniądze przeznaczyć na coś innego. Porozmawiam z moją prowadzącą, jeśli będzie uważała że nie ma różnicy czy listopad czy teraz (scenariusz: nieudany transfer) to wtedy zostawię ten temat. Czas leci nieubłaganie a w marcu już 38.. martwię się, że mój komórki nie będą młodsze, pomijając już fakt, że mój narzeczony też wiekowy. Zobaczymy. W listopadzie urlop lub nawet dzień wolny na punkcje będzie wręcz niemożliwy ze względu na szefa idiote oraz terminy.. chociaż mój narzeczony twierdzi, że jak coś pójdę na zwolnienie od psychologa i ma się pocałować te szef w nos. Wczoraj przyszłam bardzo trudną rozmowę z nim bo w końcu wrócił z urlopu. Rozmowa przebiegła dość ciężko. Pierwszy raz de facto się trochę postawiłam. Ale wyszłam z jego gabinetu taka Dumna że walczę. Stwierdziłam, że i tak z tej pracy odejdę więc.. masz rację poczekam jeszcze trochę ale zaczęłam sobie przygotowywać cv etc. W razie czego zacznę wysyłać.
@LS rozumiem Cię, że liczyłaś na więcej. Daj jeszcze szansę może coś się pojawi. Ja też w kwietniu miałam ok. 7 a na koniec było 12! A 8 dojrzałych. Niestety ze względu też na słabe nasienie i wszytko razem, zapłodniły się 4, ale LS szansa jeszcze jest. Będę we wtorek bardzo mocno trzymała kciuki. Te rozszerzone badania warto sprawdzić - nawet dla własnej głowy. Ja jednak mam nadzieję, że nie będą potrzebne ♥️
MamaWPlanach, Just00, LS, Przytulasek lubią tę wiadomość
Ona 37, On 47
Transfer 11.04. - 4BB 🐻🍀
💔 9 tc ❌
to be continued...
Hej hej, dzięki że pytacie.
U mnie nadal tragiczne samopoczucie.
Mdłości, refluks i zgaga, wymioty, i takie osłabienie zw z podniesioną temperatura.
Wszystko to trwa 24/24, w dodatku tym razem nie chce mi się spać i śpię tylko w nocy a budzę się już wcześnie rano
A tylko spanie mnie ratuje.
Działa to depresyjnie na moją psychikę, ale przynajmniej się tak nie stresuję.
Natomiast jeśli to będzie trwać całą ciążę to ja zwariuję
Jesaxze mam wyrzuty sumienia że tak marzyłam o tej ciąży a teraz tak narzekam na to wszystko 
Kolejna wizyta we wtorek, chyba będę musiała przedłużyć l4
Rodzicom jeszcze nie powiedzieliśmy, ale chyba zrobimy to telefonicznie po wizycie. Oni strasznie chcą żebyśmy przyjechali, a ja na wyjazd sie nie nadaję i już więcej wymówek nie znajdę. Tak samo z teściami zresztą. Inaczej to sobie wszystko wyobrażałam, ale trudno.
@Marysia, wiem że decyzja nie jest łatwa, ale jedyne co mogę Ci doradzić - nie ustawiaj życia pod pracę. Wiem że praca to bezpieczeństwo finansowe, ale ja tak robiłam jakiś czas i żałuję, nikt na koniec dnia nie będzie o tym pamiętać.
Zwłaszcza jeśli szef jest kiepski. U mnie przynajmniej ludzie są w porządku i empatia jest, ale biznes to biznes i wiem że tym razem jeśli coś by się stało to już mogę mieć problem (bo akurat taki teraz okres i poszłam na zwolnienie w bardzo ciężkim czasie ale nie miałam wyjścia).
Zwolnienie zawsze możesz wziąć i inna pracę pewnie prędzej czy później znajdziesz. Myśl kochana o sobie zawsze w pierwszej kolejności 😘
@LS, trzymam mocno kciuki za punkcję. Może jeszcze pojawiają się pęcherzyki, nie trać wiary. Będziemy kibicować żeby ładne zarodki później rosły i był duży potencjał do transferu 😘❤️
@Mamawplanach, a Ty już jesteś w 2gim trym? W sumie nie do końca wiem od kiedy się go liczy 😀 Jak się czujesz?
Nie dziwię się że tak ostrożnie podchodzisz jeszcze do zakupów, myślę że większość z nas po długich staraniach czy stratach tak ma.
A właśnie, nad imieniem myśleliście już?
🙎♀️ 36 | 👨 34
⌛ od 08.2024
08.2025 • IUI ❌
02.2026 • IUI (L + Ovi) ✅ ⏸️
04.2026 • 💔 9 tc
06.2026 • ⏸️