35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
-
WIADOMOŚĆ
-
Dani wrote:Moko ale przeciez wynik TSH mozna zbic, tu chodzi o tarczyce ktora mozna wyregulowac. Pozatym poziom TSH u plodnych kobiet nie jest zadnym wyznacznikiem plodnosci. Zakladanie ze niemoznosc zajscia w ciaze napewno jest wynikiem zaburzenia pracy tarczycy i robienie badan tarczycy jako pierwszych w diagnostyce nieplodnosci to stara szkola i nie majaca wspolczesnie wiele uzasadnienia. Przeczytaj sobie ten artykul: http://www.edziecko.pl/przed_ciaza/1,87842,14786952,Chora_tarczyca_rzeczywiscie_powoduje_nieplodnosc_.html
Wogole ta twoja ginekolog mi sie nie podoba, co to za tekst ze masz przyjsc do niej jak bedziesz w ciazy? Boze rece opadaja na tych ginekologow. Ile sie staracie Moko? Jesli dluzej niz 6 miesiecy, to w twoim wieku (naszym wieku) ona nie ma prawa ci mowic ze robienie badan pozostalych hormonow jest bez sensu. Powinna cie kompleksowo zbadac - wszystkie badania hormonalne, badania nasienia. A nie kazac ci czekac miesiac na powtorzenie badania tylko jednego hormonu.
Krotko mowiac nie chce cie zupelnie nastawiac negatywnie do twojej ginekolog ale dobrze by bylo jakbys jak najszybciej udala sie do jakiejs kliniki zeby tam miec kontakt z kims kto zna sie na rzeczy. A nie z ginokolozka ktora jest nie na czasie.
Zgadzam się z Dani.
TSH możes sprawdzić za m-ac ale jest za wysokie dla staraczki i podaje się na to lek z hormonem tarczycy i po bólu. Najlepiej w granicach 1-2 powinno być, ft3 i ft4 są ok, powinny być co najmniej 50%normy to optimum. Jak już będziesz powtarzac tsh to sprawdź przeciwciała anty TPO i anty TG - czy nie ma hashimoto.
koniecznie sprawdź prolaktynę i progesteron w 21dc tu gin dobrze mówi.
skoro jest owulacja regularnie to raczej jest ok z hormonami. Ale jeśli się staracie bezskutecznie powyżej 6mcy to mnie lekarz wysłał jeszcze na testosteron, DHEA, estradiol, kortyzol - wszystko na czczo w 2-3dniu cyklu.
no i z forum doczytałam: ferrytyna, witamina D to w kierunku suplementacji ewentualnej.
No i nie doczytałam czy to już sprawdzaliście ale druga połówka badanie nasienia morfologiczne.
a jak to wszystko będzie ok to od razu wołaj o skierowanie na hsg - drożność jajowodów.
I chyba bym zmieniła ginekologa.MoBo, Moko, moremi lubią tę wiadomość
Niepłodność idiopatyczna, rocznik 77'
Crio 4aa - 10.04.2016 - 25.11.2016 synek 💖
Crio 4aa- 09.05.2020 - córeczka 11.01.2021 💞
Jeśli szczęście jeszcze do ciebie nie przyszło to znaczy, że jest wielkie i idzie powoli. -
Dani wrote:Ja tez w Krakowie studiowalam! MoBo, Storczyku - wy gdzie (na jakiej uczelni) i kiedy? Ja na Jaggielonskim, lata 97-2004 (bo dwa kierunki).
Ja swoje studenckie zycie w Krakowie pieknie wspominam, bylam super aktywna, niesamowite przyjaznie, crazy milosci i wogole mega szalałam. O dzieciach wogole nie myslalam....
Oooooo dwa kierunki
Mnie sie geodezji zachcialo na AR, 1999-2006 z roczna postojowka w UK
Tez sie szalalo ehhhhhDani, Storczyk31 lubią tę wiadomość
-
Storczyk31 wrote:kazał zachodzić (k**** jak ?????)
Ale nie dałam za wygraną, powiedziałam, że też bym chciała, ale jak nie zajdę to kiedy mam przyjść? A ta, że za 12 m-cy. No to jai że w tym roku kończę 36 lat, a ona- niemożliwe, myślałam, że Pani ma ze 27, no to za 6 m-cy.
Storczyk31, Saramago, padington lubią tę wiadomość
-
Moko - nie czekaj 6 miesiecy. Tzn rzeczywiscie starasz nie dosyc krotko, ale w naszym wieku to szybko trzeba dzialac. Laski ci dobrze radza zeby poszukac dobrego endokrynologa i zajac sie tym TSH. Zrob badanie progesteronu w tym miesiacu jak ci ginekolozka zlecila. Ale nie czekaj z reszta badan 6 miesiecy.
MoBo, Storczyk31, Saramago lubią tę wiadomość
Eden, urodzona 26.06.21 , 3270 kg szczescia ❤️
6.2017 Pierwsza IUI *6tc
8. 2017 Druga IUI
1.2018 Pierwsze IVF, ciaza biochemiczna
4. 2018 start druga IVF
8. 2018 Dlugi protokol IVF, ciaza biochemiczna
1. 2019 Kolejna procedura, nowa klinika. Transfer swiezy
2. 2019 Ciaza naturalna, *5tc
9.2019 Transfer Crio, ciaza biochemiczna
9.2020 Ciaza naturalna, naturalny cud
10.2020 siódmy tydzień, jest serduszko ♥️ -
MoBo wrote:Oooooo dwa kierunki
Mnie sie geodezji zachcialo na AR, 1999-2006 z roczna postojowka w UK
Tez sie szalalo ehhhhh
Geodezja? O wow. Mam jednego przyjaciela ktory tam studiowal w podobnych latach, moze go znasz
Ja filozofie najpierw, potem psychologie. Skonczylam tylko psychologie ostatecznie.MoBo, Storczyk31 lubią tę wiadomość
6.2017 Pierwsza IUI *6tc
8. 2017 Druga IUI
4. 2018 start druga IVF
emeska wrote:Zgadzam się z Dani.
TSH możes sprawdzić za m-ac ale jest za wysokie dla staraczki i podaje się na to lek z hormonem tarczycy i po bólu. Najlepiej w granicach 1-2 powinno być, ft3 i ft4 są ok, powinny być co najmniej 50%normy to optimum. Jak już będziesz powtarzac tsh to sprawdź przeciwciała anty TPO i anty TG - czy nie ma hashimoto.
koniecznie sprawdź prolaktynę i progesteron w 21dc tu gin dobrze mówi.
skoro jest owulacja regularnie to raczej jest ok z hormonami. Ale jeśli się staracie bezskutecznie powyżej 6mcy to mnie lekarz wysłał jeszcze na testosteron, DHEA, estradiol, kortyzol - wszystko na czczo w 2-3dniu cyklu.
no i z forum doczytałam: ferrytyna, witamina D to w kierunku suplementacji ewentualnej.
No i nie doczytałam czy to już sprawdzaliście ale druga połówka badanie nasienia morfologiczne.
a jak to wszystko będzie ok to od razu wołaj o skierowanie na hsg - drożność jajowodów.
I chyba bym zmieniła ginekologa.
Emeska, czyli wg Ciebie nie ma sensu badać wcześniej niż za m-ąc TSH?Dani lubi tę wiadomość
-
Dani wrote:Moko - nie czekaj 6 miesiecy. Tzn rzeczywiscie starasz nie dosyc krotko, ale w naszym wieku to szybko trzeba dzialac. Laski ci dobrze radza zeby poszukac dobrego endokrynologa i zajac sie tym TSH. Zrob badanie progesteronu w tym miesiacu jak ci ginekolozka zlecila. Ale nie czekaj z reszta badan 6 miesiecy.
Storczyk31, Dani, padington, moremi lubią tę wiadomość
-
Dani wrote:Geodezja? O wow. Mam jednego przyjaciela ktory tam studiowal w podobnych latach, moze go znasz
Ja filozofie najpierw, potem psychologie. Skonczylam tylko psychologie ostatecznie.
Moze i znam, ale moja pamiec juz zawodzi
W cyferkach bylam lepsza niz w czym innym wiec tak wyszlo.
Storczyk31, Dani lubią tę wiadomość
-
Moko wrote:Przepraszam, że was tak męczę, ale jeszcze jedno pytanie, czy warto zrobić jutro prolaktynę, jeśli miałam sporo stresu wczoraj i dziś? Czy wynik będzie wiarygodny?
Moim zdaniem odczekaj. Każdy stres, wysiłek fizyczny, źle przespana noc etc mogą podnieść wynikMoko, Dani lubią tę wiadomość
LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
usunięty jajowód z wodniakiem
Ciężka oligozoospermia
****************************7 lat walki.
5 zarodków bardzo dobrej jakości.
Pierwsze ICSI po dwóch latach przerwy.
1 podana blastka
Mamy dwie kreski
CUDA się zdarzają
-
Saramago wrote:Moim zdaniem odczekaj. Każdy stres, wysiłek fizyczny, źle przespana noc etc mogą podnieść wynik
ja na to badanie jechałam biegiem
rowerem pod górkę, żeby zdążyć na czas i wyszło oki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2016, 14:39
Moko lubi tę wiadomość
-
Podobno stres, wysilek a nawet sex dzien przed moga zaburzyc wynik. Aha i kawy rano nie pij ani nie jedz nic. I mozna robic badanie tylko 3 godziny od wstania, bo zaraz po przebudzeniu i 2 godziny po prolaktyna jest wysoka. Ja to akurat czytalam wszystko kiedys duzo bo mi wyszlo dwukrotnie zawyzona prolaktyna kiedys.
Moko, Saramago, Storczyk31 lubią tę wiadomość
6.2017 Pierwsza IUI *6tc
8. 2017 Druga IUI
4. 2018 start druga IVF
Dani wrote:Podobno stres, wysilek a nawet sex dzien przed moga zaburzyc wynik. Aha i kawy rano nie pij ani nie jedz nic. I mozna robic badanie tylko 3 godziny od wstania, bo zaraz po przebudzeniu i 2 godziny po prolaktyna jest wysoka. Ja to akurat czytalam wszystko kiedys duzo bo mi wyszlo dwukrotnie zawyzona prolaktyna kiedys.
-
Storczyk31 wrote:niekoniecznie
ja na to badanie jechałam biegiem
rowerem pod górkę, żeby zdążyć na czas i wyszło oki
Bo może ogólnie nie masz z tym problemu))
Ja mam np hiperprolaktynemie i w stanie "spoczynku" mam wysoką a raz jak zrobilam po awanturze to mega przekroczyła nawet moją wyobraźnięMoko lubi tę wiadomość
LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
usunięty jajowód z wodniakiem
Ciężka oligozoospermia
****************************7 lat walki.
5 zarodków bardzo dobrej jakości.
Pierwsze ICSI po dwóch latach przerwy.
1 podana blastka
Mamy dwie kreski
CUDA się zdarzają
-
Moko wrote:Emeska, czyli wg Ciebie nie ma sensu badać wcześniej niż za m-ąc TSH?
i z tymi wynikami już poszła do nowego gin a najlepiej gin-endo. najlepiej żeby trafić w 11-12dc i sprawdzić jak rozwija się pęcherzyk i endometrium. Jak nowy gin zaleci obserwację owulacji to nie stracisz cyklu tylko od razu w tym samym będziesz mogła zrobić monitoring.Moko, Dani, Jot lubią tę wiadomość
Jeśli szczęście jeszcze do ciebie nie przyszło to znaczy, że jest wielkie i idzie powoli. -
Storczyk31 wrote:Emeska, podoba mi się Twój wpis:
"Jeśli szczęście jeszcze do ciebie nie przyszło to znaczy, że jest wielkie i idzie powoli"
fajne, prawda:)? robawiło mnie jak przeczytałam za pierwszym razem na FB ktoś wrzucił i skopiowałam.Storczyk31, MoBo, Jastin76, Moko, Jot lubią tę wiadomość
Kazia przykro mi:(
Moko odsapnij chwilę, poszukaj dobrego dr, który zajmuje się leczeniem niepłodności i albo zrób sobie podstawowy pakiet hormonalny w 2-3 dc, albo idź na wizytę i zrobisz badania, które on Ci zleci.aszka, Moko, Dani, Kazia lubią tę wiadomość
* Czerwiec 2014 Aniołek
* Czerwiec 2015 Aniołek
Do trzech razy sztuka?
* Wrzesień 2016 IVF
* 19.09. transfer
* 24.10. crio
* 27.12. crioBhcg 9dpt 37,5; 13dpt 202
; 26dpt
* TP 12.09.2017r.
* 05.09. 2017r. urodziła się moja upragniona i wyczekana córeczka -
Moko polecam prof.dr Jastrzębską, przyjmuje prywatnie na Bielanach, super endokrynolog, prowadzi wiele ciaż. A ginekolog - endokrynolog dr Kawka pywatnie w Dębski Clinic. Dr był uczniem Pani profesor, wyprowadzili mi wyniki na wzorcowe a choruję na hashi i mam 39lat.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2016, 16:56
Moko, Dani lubią tę wiadomość
Pola -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny