X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia 35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
Odpowiedz

35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?

Oceń ten wątek:
  • emeska Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dani wrote:
    Moko ale przeciez wynik TSH mozna zbic, tu chodzi o tarczyce ktora mozna wyregulowac. Pozatym poziom TSH u plodnych kobiet nie jest zadnym wyznacznikiem plodnosci. Zakladanie ze niemoznosc zajscia w ciaze napewno jest wynikiem zaburzenia pracy tarczycy i robienie badan tarczycy jako pierwszych w diagnostyce nieplodnosci to stara szkola i nie majaca wspolczesnie wiele uzasadnienia. Przeczytaj sobie ten artykul: http://www.edziecko.pl/przed_ciaza/1,87842,14786952,Chora_tarczyca_rzeczywiscie_powoduje_nieplodnosc_.html

Wogole ta twoja ginekolog mi sie nie podoba, co to za tekst ze masz przyjsc do niej jak bedziesz w ciazy? Boze rece opadaja na tych ginekologow. Ile sie staracie Moko? Jesli dluzej niz 6 miesiecy, to w twoim wieku (naszym wieku) ona nie ma prawa ci mowic ze robienie badan pozostalych hormonow jest bez sensu. Powinna cie kompleksowo zbadac - wszystkie badania hormonalne, badania nasienia. A nie kazac ci czekac miesiac na powtorzenie badania tylko jednego hormonu.

Krotko mowiac nie chce cie zupelnie nastawiac negatywnie do twojej ginekolog ale dobrze by bylo jakbys jak najszybciej udala sie do jakiejs kliniki zeby tam miec kontakt z kims kto zna sie na rzeczy. A nie z ginokolozka ktora jest nie na czasie.

Zgadzam się z Dani.

TSH możes sprawdzić za m-ac ale jest za wysokie dla staraczki i podaje się na to lek z hormonem tarczycy i po bólu. Najlepiej w granicach 1-2 powinno być, ft3 i ft4 są ok, powinny być co najmniej 50%normy to optimum. Jak już będziesz powtarzac tsh to sprawdź przeciwciała anty TPO i anty TG - czy nie ma hashimoto.
    koniecznie sprawdź prolaktynę i progesteron w 21dc tu gin dobrze mówi.
    skoro jest owulacja regularnie to raczej jest ok z hormonami. Ale jeśli się staracie bezskutecznie powyżej 6mcy to mnie lekarz wysłał jeszcze na testosteron, DHEA, estradiol, kortyzol - wszystko na czczo w 2-3dniu cyklu.
    no i z forum doczytałam: ferrytyna, witamina D to w kierunku suplementacji ewentualnej.
    No i nie doczytałam czy to już sprawdzaliście ale druga połówka badanie nasienia morfologiczne.
    a jak to wszystko będzie ok to od razu wołaj o skierowanie na hsg - drożność jajowodów.
    I chyba bym zmieniła ginekologa.

MoBo, Moko, moremi lubią tę wiadomość

Niepłodność idiopatyczna, rocznik 77'

Crio 4aa - 10.04.2016 - 25.11.2016 synek 💖
    Crio 4aa- 09.05.2020 - córeczka 11.01.2021 💞

Jeśli szczęście jeszcze do ciebie nie przyszło to znaczy, że jest wielkie i idzie powoli.
  • MoBo Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dani wrote:
    Ja tez w Krakowie studiowalam! MoBo, Storczyku - wy gdzie (na jakiej uczelni) i kiedy? Ja na Jaggielonskim, lata 97-2004 (bo dwa kierunki).

Ja swoje studenckie zycie w Krakowie pieknie wspominam, bylam super aktywna, niesamowite przyjaznie, crazy milosci i wogole mega szalałam. O dzieciach wogole nie myslalam....

Oooooo dwa kierunki O.o
    Mnie sie geodezji zachcialo na AR, 1999-2006 z roczna postojowka w UK :P

Tez sie szalalo ehhhhh

Dani, Storczyk31 lubią tę wiadomość

Keep calm you are a mummy! O.o
    l22ndf9her11uere.png
  • Moko Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Storczyk31 wrote:
    kazał zachodzić (k**** jak ?????)
    A ja mam przyjść na następną wizytę w ciąży- tak mi powiedziała ;p
    Ale nie dałam za wygraną, powiedziałam, że też bym chciała, ale jak nie zajdę to kiedy mam przyjść? A ta, że za 12 m-cy. No to ja 2wow2.gif i że w tym roku kończę 36 lat, a ona- niemożliwe, myślałam, że Pani ma ze 27, no to za 6 m-cy.
    0dash2.gif

Storczyk31, Saramago, padington lubią tę wiadomość

• Dani Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko - nie czekaj 6 miesiecy. Tzn rzeczywiscie starasz nie dosyc krotko, ale w naszym wieku to szybko trzeba dzialac. Laski ci dobrze radza zeby poszukac dobrego endokrynologa i zajac sie tym TSH. Zrob badanie progesteronu w tym miesiacu jak ci ginekolozka zlecila. Ale nie czekaj z reszta badan 6 miesiecy.

MoBo, Storczyk31, Saramago lubią tę wiadomość

Eden, urodzona 26.06.21 , 3270 kg szczescia ❤️

1usa9vvjrnodabqg.png

6.2017 Pierwsza IUI *6tc
    8. 2017 Druga IUI :(
    1.2018 Pierwsze IVF, ciaza biochemiczna
    4. 2018 start druga IVF :(
    8. 2018 Dlugi protokol IVF, ciaza biochemiczna
    1. 2019 Kolejna procedura, nowa klinika. Transfer swiezy :(
    2. 2019 Ciaza naturalna, *5tc
    9.2019 Transfer Crio, ciaza biochemiczna
    9.2020 Ciaza naturalna, naturalny cud :)
    10.2020 siódmy tydzień, jest serduszko ♥️
  • Dani Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoBo wrote:
    Oooooo dwa kierunki O.o
    Mnie sie geodezji zachcialo na AR, 1999-2006 z roczna postojowka w UK :P

Tez sie szalalo ehhhhh

Geodezja? O wow. Mam jednego przyjaciela ktory tam studiowal w podobnych latach, moze go znasz :)

Ja filozofie najpierw, potem psychologie. Skonczylam tylko psychologie ostatecznie.

MoBo, Storczyk31 lubią tę wiadomość

1usa9vvjrnodabqg.png

6.2017 Pierwsza IUI *6tc
  • Moko Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emeska wrote:
    Zgadzam się z Dani.
    TSH możes sprawdzić za m-ac ale jest za wysokie dla staraczki i podaje się na to lek z hormonem tarczycy i po bólu. Najlepiej w granicach 1-2 powinno być, ft3 i ft4 są ok, powinny być co najmniej 50%normy to optimum. Jak już będziesz powtarzac tsh to sprawdź przeciwciała anty TPO i anty TG - czy nie ma hashimoto.
    koniecznie sprawdź prolaktynę i progesteron w 21dc tu gin dobrze mówi.
    skoro jest owulacja regularnie to raczej jest ok z hormonami. Ale jeśli się staracie bezskutecznie powyżej 6mcy to mnie lekarz wysłał jeszcze na testosteron, DHEA, estradiol, kortyzol - wszystko na czczo w 2-3dniu cyklu.
    no i z forum doczytałam: ferrytyna, witamina D to w kierunku suplementacji ewentualnej.
    No i nie doczytałam czy to już sprawdzaliście ale druga połówka badanie nasienia morfologiczne.
    a jak to wszystko będzie ok to od razu wołaj o skierowanie na hsg - drożność jajowodów.
    I chyba bym zmieniła ginekologa.
    Bardzo dziękuję za radę. Ginekologa to ja na pewno zmienię, bo nie ma co się denerwować ponownie. Staramy się 3 m-ce. Czy owulacje są regularnie, to tak naprawdę nie wiem, bo pierwszy raz miałam to potwierdzane na usg. Co do badań hormonów, to żadnych innych nie miałam (sądziłam że teraz zleci mi cały pakiet, no ale nie), ona zaleciła, żeby jutro tylko zrobić progesteron, a prolaktyna powiedziała, że absolutnie, bo musiałabym mieć nieregularne @. To chyba jak i tak będę się jutro kłuć, to wykupię mimo wszystko prolaktynę.
    Emeska, czyli wg Ciebie nie ma sensu badać wcześniej niż za m-ąc TSH?

Dani lubi tę wiadomość

• Moko Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dani wrote:
    Moko - nie czekaj 6 miesiecy. Tzn rzeczywiscie starasz nie dosyc krotko, ale w naszym wieku to szybko trzeba dzialac. Laski ci dobrze radza zeby poszukac dobrego endokrynologa i zajac sie tym TSH. Zrob badanie progesteronu w tym miesiacu jak ci ginekolozka zlecila. Ale nie czekaj z reszta badan 6 miesiecy.
    Nie zamierzam czekać kolejnych 6 m-cy, bo w ogóle już do niej nie wrócę, niech spada. No co to za lekarz, który drugi raz dziwi się na wiadomość o moim wieku. Ona powinna to sprawdzić zanim weszłam, z jaką pacjentką będzie rozmawiać, ale szkoda na nią nerwów. Szukam lekarza. Jutro zrobię ten progesteron i jak radzi Emeska prolaktynę. Muszę jeszcze posprawdzać jakie inne hormony, w którym dniu cyklu, chyba, że moje kochane koleżanki mi napiszą. Jak dobrze, że do Was trafiłam 0heart.gif

Storczyk31, Dani, padington, moremi lubią tę wiadomość

• MoBo Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dani wrote:
    Geodezja? O wow. Mam jednego przyjaciela ktory tam studiowal w podobnych latach, moze go znasz :)

Ja filozofie najpierw, potem psychologie. Skonczylam tylko psychologie ostatecznie.

Moze i znam, ale moja pamiec juz zawodzi :P
    W cyferkach bylam lepsza niz w czym innym wiec tak wyszlo.

Storczyk31, Dani lubią tę wiadomość

Keep calm you are a mummy! O.o
    l22ndf9her11uere.png
  • Moko Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam, że was tak męczę, ale jeszcze jedno pytanie, czy warto zrobić jutro prolaktynę, jeśli miałam sporo stresu wczoraj i dziś? Czy wynik będzie wiarygodny?

• Saramago Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko wrote:
    Przepraszam, że was tak męczę, ale jeszcze jedno pytanie, czy warto zrobić jutro prolaktynę, jeśli miałam sporo stresu wczoraj i dziś? Czy wynik będzie wiarygodny?

Moim zdaniem odczekaj. Każdy stres, wysiłek fizyczny, źle przespana noc etc mogą podnieść wynik

Moko, Dani lubią tę wiadomość

LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
    usunięty jajowód z wodniakiem
    Ciężka oligozoospermia
    ****************************7 lat walki.
    5 zarodków bardzo dobrej jakości.
    Pierwsze ICSI po dwóch latach przerwy.
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
    CUDA się zdarzają :)
  • Storczyk31 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saramago wrote:
    Moim zdaniem odczekaj. Każdy stres, wysiłek fizyczny, źle przespana noc etc mogą podnieść wynik
    niekoniecznie ;) ja na to badanie jechałam biegiem ;) rowerem pod górkę, żeby zdążyć na czas i wyszło oki ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2016, 14:39

Moko lubi tę wiadomość

klz9bd3m0oj2oh7n.png

• Dani Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno stres, wysilek a nawet sex dzien przed moga zaburzyc wynik. Aha i kawy rano nie pij ani nie jedz nic. I mozna robic badanie tylko 3 godziny od wstania, bo zaraz po przebudzeniu i 2 godziny po prolaktyna jest wysoka. Ja to akurat czytalam wszystko kiedys duzo bo mi wyszlo dwukrotnie zawyzona prolaktyna kiedys.

Moko, Saramago, Storczyk31 lubią tę wiadomość

1usa9vvjrnodabqg.png

6.2017 Pierwsza IUI *6tc
  • Moko Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dani wrote:
    Podobno stres, wysilek a nawet sex dzien przed moga zaburzyc wynik. Aha i kawy rano nie pij ani nie jedz nic. I mozna robic badanie tylko 3 godziny od wstania, bo zaraz po przebudzeniu i 2 godziny po prolaktyna jest wysoka. Ja to akurat czytalam wszystko kiedys duzo bo mi wyszlo dwukrotnie zawyzona prolaktyna kiedys.
    O rany! to, że nie może być wysiłku fizycznego i obfitej kolacji, to doczytałam, ale, że aż tak duża przerwa od wstania?;/ W jakims artykuje pisali, że wykonać między 8-12. Wstaję około 6:30, to nie zdążę do pracy żeby odczekać 3 godz. :(

• Saramago Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Storczyk31 wrote:
    niekoniecznie ;) ja na to badanie jechałam biegiem ;) rowerem pod górkę, żeby zdążyć na czas i wyszło oki ;)

Bo może ogólnie nie masz z tym problemu :)))
    Ja mam np hiperprolaktynemie i w stanie "spoczynku" mam wysoką a raz jak zrobilam po awanturze to mega przekroczyła nawet moją wyobraźnię :)

Moko lubi tę wiadomość

LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
    usunięty jajowód z wodniakiem
    Ciężka oligozoospermia
    ****************************7 lat walki.
    5 zarodków bardzo dobrej jakości.
    Pierwsze ICSI po dwóch latach przerwy.
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
    CUDA się zdarzają :)
  • emeska Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2016, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko wrote:
    Emeska, czyli wg Ciebie nie ma sensu badać wcześniej niż za m-ąc TSH?
    poczekałabym do 2-3dnia następnego cyklu i w tym dniu zbadała estradiol, prolaktynę, testosteron, fsh, lh, tsh i przeciwciała przeciwtarczycowe
    i z tymi wynikami już poszła do nowego gin a najlepiej gin-endo. najlepiej żeby trafić w 11-12dc i sprawdzić jak rozwija się pęcherzyk i endometrium. Jak nowy gin zaleci obserwację owulacji to nie stracisz cyklu tylko od razu w tym samym będziesz mogła zrobić monitoring.

Moko, Dani, Jot lubią tę wiadomość

Jeśli szczęście jeszcze do ciebie nie przyszło to znaczy, że jest wielkie i idzie powoli.
  • emeska Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Storczyk31 wrote:
    Emeska, podoba mi się Twój wpis:
    "Jeśli szczęście jeszcze do ciebie nie przyszło to znaczy, że jest wielkie i idzie powoli" ;);)

fajne, prawda:)? robawiło mnie jak przeczytałam za pierwszym razem na FB ktoś wrzucił i skopiowałam.

Storczyk31, MoBo, Jastin76, Moko, Jot lubią tę wiadomość

• Ania1602 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazia przykro mi:(

Moko odsapnij chwilę, poszukaj dobrego dr, który zajmuje się leczeniem niepłodności i albo zrób sobie podstawowy pakiet hormonalny w 2-3 dc, albo idź na wizytę i zrobisz badania, które on Ci zleci.

aszka, Moko, Dani, Kazia lubią tę wiadomość

* Czerwiec 2014 Aniołek :(
    * Czerwiec 2015 Aniołek :(
    Do trzech razy sztuka?
    * Wrzesień 2016 IVF
    * 19.09. transfer :(
    * 24.10. crio :(
    * 27.12. crio :) Bhcg 9dpt 37,5; 13dpt 202 :) ; 26dpt <3
    * TP 12.09.2017r.
    * 05.09. 2017r. urodziła się moja upragniona i wyczekana córeczka <3
  • polasia Koleżanka

Wysłany: 21 stycznia 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko polecam prof.dr Jastrzębską, przyjmuje prywatnie na Bielanach, super endokrynolog, prowadzi wiele ciaż. A ginekolog - endokrynolog dr Kawka pywatnie w Dębski Clinic. Dr był uczniem Pani profesor, wyprowadzili mi wyniki na wzorcowe a choruję na hashi i mam 39lat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2016, 16:56

Moko, Dani lubią tę wiadomość

Pola
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2016, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko wrote:
    prolaktyne sie robi od 2-5 dnia cyklu.

Moko lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2016, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazia dalej do walki, nie poddawaj sie.

‹‹ 475 476 477 478 479 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ