35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
-
WIADOMOŚĆ
-
She Wolf wrote:
Kabe, piekna historia i zycze Ci zeby Twoja coreczka miala za chwile rodzenstwo
Ja nadal pisze prace na zaliczenie, ale juz wiekszosc na szczescie mamA myslalam, ze nigdy tego nie wypoce
Marudzi o nie od rokuA z życzenia nie dziękuję
Powodzenia w pisaniu. Ja męczę magisterkę, która rozmiarami sięgnie chyba doktoratu, masakra weny brak totalny
MoBo, She Wolf, Storczyk31 lubią tę wiadomość
4 IUI
25.03.2016 ICSI
17.06.2016 ICSI -
MoBo wrote:Kabe ja tez zycze zeby sie rodzenstwo pojawilo.
Wlasnie ja bym byla zainteresowana jak to wyglada. Gdzie to sie nalezy zgosic zeby zaczac cokolwiek? Ja pewno bede iala 2 razy trudniej bo zagranica mieszkam, ale dzieciaka chcialabym z Polski. Jednak bym zaczela ten process juz w tym roku, tak na poczatku za plecami mojego8choc wiem ze by chcial).
Wez mnie pchnij w jakims kierunku.
Pierwsze kroki musiałabyś skierować do OA - ośrodka adopcyjnego, z tego co wiem tylko Warszawa zajmuje się adopcjami zagranicznymi.
Za plecami Twojego niewiele zrobisz bo do OA trzeba zgłosić się we dwoje. Przepisy mówią o 5 letnim stażu małżeńskim, chociaż nie wszystkie OA ściśle się tego trzymają.
Tam zapewne usłyszycie pytania o motywację - dlaczego chcecie adoptować, jakie dziecko, jaki wiek, jaka płeć - im mniejsze dziecko tym dłużej to trwa i trudniej adoptować.
Spytają czemu nie macie dzieci, będziecie musieli przejść rozmowę z psychologiem i testy psychologiczne. Jeśli wszystko będzie ok zakwalifikują Was do kursu. Nie wiem tylko jak to wygląda w przypadku pary z zagranicy.
Z dokumentacji od nas chcieli zaświadczenia o niekaralności, o stanie zdrowia, opinię od pracodawcy (ale to nie wszyscy chcą), zaświadczenie o zarobkach, wywiad środowiskowy - ale to robią sami, zaświadczenia z poradni zdrowia psychicznego - że nie leczycie się w niej
Czas oczekiwania niestety sięga lat w wypadku noworodka, przy starszym dziecku trwa to krócej. I jeszcze jedna kwestia z reguły różnica wieku między dzieckiem a młodszym z rodziców nie powinna przekraczać 40 lat.
MoBo wrote:No i kurna piersze co wpisalam w wyszukiwarke to min 5 lat staz malzenski
No to juz po k**** ptokach!
Musicie porozmawiać bezpośrednio w ośrodku, nie zawsze tego przestrzegają. Znam wiele par, które tego stażu nie miały a mają adoptusieWiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2016, 21:20
MoBo, She Wolf, Storczyk31, Dani lubią tę wiadomość
4 IUI
25.03.2016 ICSI
17.06.2016 ICSI -
Jot wrote:Co do luteiny to ja najpierw miałam podjęzykową, tzn. pierwsze trzy miesiące i chyba dwa-trzy tygodnie co wspominam jako jeden wielki koszmar, bo smak był dla mnie tak odrzucający, że jak tylko się wchłonęła to wymiotowałam. To była istna męka w tamtym czasie. A jak przestałam plamić, to lekarz zmienił na dopochwową, którą aplikowałam dołączonym urządzonkiem. Oprócz lutka, zażywałam duphaston jakoś do 4 miesiąca...
-
Moko wrote:Czuję się dobrze, tylko chyba właśnie poznaję skutki uboczne duphastonu, przepraszam, ale czy któraś z Was jak go brała też zmagała się z zaparciami?
Ja na szczęście mam wybrać tylko jedno opakowanie, a potem przechodzę na luteinę dopochwową (rzeczywiście mega różnica w cenie, no i nie będzie obciążać wątroby), to może już nie będę miała po niej takich akcji? Dajcie znać, które z Was to brały/biorą jak to u Was wygląda.
Trochę przeraża mnie to urządzenie do wkładania lutki hihi
Ja brałam duphaston garściami i latami, zaparć brak, także to chyba swoista reakcja. A co do lutki - zawsze możesz ją wepchnąć palcem byle głęboko
aszka wrote:Moko w ciazy sie aplikuje luteine palcem, bo wlasnie tym popychadłem mozna sobie gorzej podraznic. Nawet chyba na ulotce jest to napisane albo i nie, juz nie pamietam, ale w ciazy sie wkłada palcem. Mozna kupic jednorazowe rekawiczki poobcinac paluchy i miec na kilka razyWiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2016, 21:28
Moko lubi tę wiadomość
4 IUI
25.03.2016 ICSI
17.06.2016 ICSI -
Kabe czytałam, że podwyższenie progesteronu właśnie wpływa na mój problem, w ciązy tym bardziej. No nie mam innego winowajcy na tapecie, jak tego dupka, wczesniej nie było problemów;p Choć co ja się wymądrzam jak z położną gadam
A z jakiego jesteś miasta, jeśli można spytać?
-
She Wolf wrote:A wlasnie ze tak, wiele klinik ma taki wlasnie program, logistycznie dopasowany dla dojezdnych. Trzeba poleciec do danego kraju dwa razy - 2-3dc na badania i po leki, a potem na kilka dni na USG, punkcje i transfer.
Mozna tez zostac cale 2 tyg i zrobic sobie urlop taki.(
She Wolf ma rację MoBo zobacz tu:
www.invitroclinic.pl - to adres kliniki w Ostrawie i z tego co mówił mi mój kolega ginekolog oni właśnie dość często robią zabiegi dla par przyjezdnych z zagranicy, a do tego podobno taniej niż w Polsce.Moko, She Wolf lubią tę wiadomość
4 IUI
25.03.2016 ICSI
17.06.2016 ICSI -
Moko wrote:Kabe czytałam, że podwyższenie progesteronu właśnie wpływa na mój problem, w ciązy tym bardziej. No nie mam innego winowajcy na tapecie, jak tego dupka, wczesniej nie było problemów;p Choć co ja się wymądrzam jak z położną gadam
A z jakiego jesteś miasta, jeśli można spytać?
Każdy ma inaczej, ale ja nie zauważyłam zależności duphaston a zaparciachociaż nie wykluczam, że akurat u Ciebie tak jest
Wiesz co sobie myślę, przecież zaparcia to problem większości ciężarnych - proponuję więcej błonnika w diecie i dużo płynów
A o miasto można pytać czemu nie... jedno z najsłynniejszych w Polsce - Sosnowiec
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2016, 22:18
loret1, Moko lubią tę wiadomość
4 IUI
25.03.2016 ICSI
17.06.2016 ICSI -
nick nieaktualny
-
Witajcie kochane znowu na szybko ale wieczorem Was podczytam.
Sikaniec jedną wielką qpa. Już nie wierzę że w niedzielę zobaczę piękna betę....
Lutke aplikuje tym plastikiem. Trochę czasem poszczypie ale jest ok.
Kabe ja też z syfnowca jestemmieszkam w kraku. Pięknego dnia kochane ja pędzę na targi day 2. ZeZe łzami...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 06:53
LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
usunięty jajowód z wodniakiem
Ciężka oligozoospermia
****************************7 lat walki.
5 zarodków bardzo dobrej jakości.
Pierwsze ICSI po dwóch latach przerwy.
1 podana blastka
Mamy dwie kreski
CUDA się zdarzają
-
Saramago wrote:Witajcie kochane znowu na szybko ale wieczorem Was podczytam.
Sikaniec jedną wielką qpa. Już nie wierzę że w niedzielę zobaczę piękna betę....
Lutke aplikuje tym plastikiem. Trochę czasem poszczypie ale jest ok.
Kabe ja też z syfnowca jestemmieszkam w kraku. Pięknego dnia kochane ja pędzę na targi day 2. ZeZe łzami...
Całuję mocno kochanaSaramago lubi tę wiadomość
-
padington wrote:Witam dziś płatki i kawa może być i herbatka lub soczek co kto sobie życzy Miłego dzionka piątkowego kochane
Herbatke poprosze :*
Saramago25 cs; 3 IUI udane- 15.04.17
17 cs2.11.2019
P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*]
45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty -
dzień bry, do poniedziałku wolne więc siedzę w szlafroku z kubasem kawy i szukam przepisów na wielkanoc
dziś mnie ogarnęło zdziwienie bo wskoczyłam na wagę i od rzucenia diety w czorty jakieś 2 tygodnie temu spadło 1.5 kg i jakieś 4-5 cm w pasie! i pewnie z ud też coś poleciało bo inaczej spodnie leżą, no jestem w szoku!
jusst, Moko, Storczyk31, Dani lubią tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter -
Saramago kochana wierzyć zawsze trzeba, a Ty kochana czekaj cierpliwie do niedzieli i daruj sobie sikańce
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 08:41
jusst, Eltasz, Dani, Saramago lubią tę wiadomość
4 IUI
25.03.2016 ICSI
17.06.2016 ICSI -
A i jeszcze jedno. ..
Skoro mieszkasz w naszej pięknej stolicy( wprawdzie byłej ale byli prezydenci też mianują się tytułami ) to zapraszam na rynek do sióstr Dominikanek, po pasek Św. Dominika ☺ Może Dominik pomożeWiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 08:48
MoBo, Eltasz lubią tę wiadomość
4 IUI
25.03.2016 ICSI
17.06.2016 ICSI -
nick nieaktualnyCześć Dziewuszki!
Saramago, za wczesnie przecież na sikańca. Skoro bete kazali zrobić w niedzielę, to raczej sikaniec przed betą nie wyjdzie... Odpuść je, szkoda nerw.
Straszne.... zaraz bede musiala zaczac sie pakowac... grrrrEltasz, Dani lubią tę wiadomość
-
pierwiastka wrote:dzień bry, do poniedziałku wolne więc siedzę w szlafroku z kubasem kawy i szukam przepisów na wielkanoc
dziś mnie ogarnęło zdziwienie bo wskoczyłam na wagę i od rzucenia diety w czorty jakieś 2 tygodnie temu spadło 1.5 kg i jakieś 4-5 cm w pasie! i pewnie z ud też coś poleciało bo inaczej spodnie leżą, no jestem w szoku!
Ja też bym tak chciała, prosze trochę mine odessać żeby spodnie lepiej leżały
-
nick nieaktualny
-
loret1 wrote:A ta wit D w takiej dawce przepisal Ci lekarz, czy sama tak sobie zapodalas?
Jakbym chciala na wlasna reke to ile najlepiej jednostek?
Ja sobie sama tak dobralam dawke, bo przy tarczycy sa przewaznie niedobory wit D3.
Skoro masz tak niski wynik to 4000-5000j bedzie bezpieczne, ale jesli sie boisz to skonsultuj sie z lekarzem.
Moko lubi tę wiadomość
25 cs; 3 IUI udane- 15.04.17
17 cs2.11.2019
P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*]
45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty -
Dobry Dziewczyny
Ło matko jak tu cicho
Czyżby wszystkie cieszyły się dzisiejszym słoneczkiem?
Rozmawiałam z Saramago , bidusia ciężko pracuje i nie ma dostępu do netaza to kazała Was pozdrowić
Pokusiłam się na przeliczenie kosztów leków do stymulacji, gdyby nie refundacja zapłaciłam ( ok 980zł) wyszło by mnie 5734,46 zł..... masakra jakaśMoBo, Storczyk31, Saramago lubią tę wiadomość
Eltasz