X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia 35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
Odpowiedz

35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?

Oceń ten wątek:
  • Kabe Przyjaciółka

Wysłany: 17 marca 2016, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She Wolf wrote:

Kabe, piekna historia i zycze Ci zeby Twoja coreczka miala za chwile rodzenstwo :)

Ja nadal pisze prace na zaliczenie, ale juz wiekszosc na szczescie mam :D A myslalam, ze nigdy tego nie wypoce ;)

Marudzi o nie od roku ;-) A z życzenia nie dziękuję ;-)

Powodzenia w pisaniu. Ja męczę magisterkę, która rozmiarami sięgnie chyba doktoratu, masakra weny brak totalny :-/

MoBo, She Wolf, Storczyk31 lubią tę wiadomość

4 IUI :-(
    25.03.2016 ICSI :-(
    17.06.2016 ICSI :-(
  • Kabe Przyjaciółka

Wysłany: 17 marca 2016, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoBo wrote:
    Kabe ja tez zycze zeby sie rodzenstwo pojawilo.

Wlasnie ja bym byla zainteresowana jak to wyglada. Gdzie to sie nalezy zgosic zeby zaczac cokolwiek? Ja pewno bede iala 2 razy trudniej bo zagranica mieszkam, ale dzieciaka chcialabym z Polski. Jednak bym zaczela ten process juz w tym roku, tak na poczatku za plecami mojego :P 8choc wiem ze by chcial).
    Wez mnie pchnij w jakims kierunku.

;-)

Pierwsze kroki musiałabyś skierować do OA - ośrodka adopcyjnego, z tego co wiem tylko Warszawa zajmuje się adopcjami zagranicznymi.

Za plecami Twojego niewiele zrobisz bo do OA trzeba zgłosić się we dwoje. Przepisy mówią o 5 letnim stażu małżeńskim, chociaż nie wszystkie OA ściśle się tego trzymają.

Tam zapewne usłyszycie pytania o motywację - dlaczego chcecie adoptować, jakie dziecko, jaki wiek, jaka płeć - im mniejsze dziecko tym dłużej to trwa i trudniej adoptować.

Spytają czemu nie macie dzieci, będziecie musieli przejść rozmowę z psychologiem i testy psychologiczne. Jeśli wszystko będzie ok zakwalifikują Was do kursu. Nie wiem tylko jak to wygląda w przypadku pary z zagranicy.

Z dokumentacji od nas chcieli zaświadczenia o niekaralności, o stanie zdrowia, opinię od pracodawcy (ale to nie wszyscy chcą), zaświadczenie o zarobkach, wywiad środowiskowy - ale to robią sami, zaświadczenia z poradni zdrowia psychicznego - że nie leczycie się w niej ;-)

Czas oczekiwania niestety sięga lat w wypadku noworodka, przy starszym dziecku trwa to krócej. I jeszcze jedna kwestia z reguły różnica wieku między dzieckiem a młodszym z rodziców nie powinna przekraczać 40 lat.
    MoBo wrote:
    No i kurna piersze co wpisalam w wyszukiwarke to min 5 lat staz malzenski :(
    No to juz po k**** ptokach!

Musicie porozmawiać bezpośrednio w ośrodku, nie zawsze tego przestrzegają. Znam wiele par, które tego stażu nie miały a mają adoptusie ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2016, 21:20

MoBo, She Wolf, Storczyk31, Dani lubią tę wiadomość

• Moko Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jot wrote:
    Co do luteiny to ja najpierw miałam podjęzykową, tzn. pierwsze trzy miesiące i chyba dwa-trzy tygodnie co wspominam jako jeden wielki koszmar, bo smak był dla mnie tak odrzucający, że jak tylko się wchłonęła to wymiotowałam. To była istna męka w tamtym czasie. A jak przestałam plamić, to lekarz zmienił na dopochwową, którą aplikowałam dołączonym urządzonkiem. Oprócz lutka, zażywałam duphaston jakoś do 4 miesiąca...
    Jejku, to dobrze, że ja nie dostałam tej podjęzykowej. Zastanawiam się tylko jak będzie po tej dopochwowej, bo tak jak pisałam, duphaston już mi daje w kość, a liczę, że może dopochwowa nie działa tak jak to dziadostwo, bo normalnie aż mi brzuch urósł, a to chyba jeszcze za wcześnie na ciążowy hihi

• Kabe Przyjaciółka

Wysłany: 17 marca 2016, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko wrote:
    Czuję się dobrze, tylko chyba właśnie poznaję skutki uboczne duphastonu, przepraszam, ale czy któraś z Was jak go brała też zmagała się z zaparciami? :P
    Ja na szczęście mam wybrać tylko jedno opakowanie, a potem przechodzę na luteinę dopochwową (rzeczywiście mega różnica w cenie, no i nie będzie obciążać wątroby), to może już nie będę miała po niej takich akcji? Dajcie znać, które z Was to brały/biorą jak to u Was wygląda.
    Trochę przeraża mnie to urządzenie do wkładania lutki hihi

Ja brałam duphaston garściami i latami, zaparć brak, także to chyba swoista reakcja. A co do lutki - zawsze możesz ją wepchnąć palcem byle głęboko ;-)

aszka wrote:
    Moko w ciazy sie aplikuje luteine palcem, bo wlasnie tym popychadłem mozna sobie gorzej podraznic. Nawet chyba na ulotce jest to napisane albo i nie, juz nie pamietam, ale w ciazy sie wkłada palcem. Mozna kupic jednorazowe rekawiczki poobcinac paluchy i miec na kilka razy :D
    Można też te paluchy porządnie umyć i rękawiczki nie będą potrzebne ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2016, 21:28

Moko lubi tę wiadomość

• Moko Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kabe czytałam, że podwyższenie progesteronu właśnie wpływa na mój problem, w ciązy tym bardziej. No nie mam innego winowajcy na tapecie, jak tego dupka, wczesniej nie było problemów;p Choć co ja się wymądrzam jak z położną gadam :P
    A z jakiego jesteś miasta, jeśli można spytać?:)

• Kabe Przyjaciółka

Wysłany: 17 marca 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She Wolf wrote:
    A wlasnie ze tak, wiele klinik ma taki wlasnie program, logistycznie dopasowany dla dojezdnych. Trzeba poleciec do danego kraju dwa razy - 2-3dc na badania i po leki, a potem na kilka dni na USG, punkcje i transfer.
    Mozna tez zostac cale 2 tyg i zrobic sobie urlop taki.(

She Wolf ma rację MoBo zobacz tu:
    www.invitroclinic.pl - to adres kliniki w Ostrawie i z tego co mówił mi mój kolega ginekolog oni właśnie dość często robią zabiegi dla par przyjezdnych z zagranicy, a do tego podobno taniej niż w Polsce.

Moko, She Wolf lubią tę wiadomość

• Kabe Przyjaciółka

Wysłany: 17 marca 2016, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko wrote:
    Kabe czytałam, że podwyższenie progesteronu właśnie wpływa na mój problem, w ciązy tym bardziej. No nie mam innego winowajcy na tapecie, jak tego dupka, wczesniej nie było problemów;p Choć co ja się wymądrzam jak z położną gadam :P
    A z jakiego jesteś miasta, jeśli można spytać?:)

Każdy ma inaczej, ale ja nie zauważyłam zależności duphaston a zaparcia ;-) chociaż nie wykluczam, że akurat u Ciebie tak jest ;-)

Wiesz co sobie myślę, przecież zaparcia to problem większości ciężarnych - proponuję więcej błonnika w diecie i dużo płynów ;-)

A o miasto można pytać czemu nie... jedno z najsłynniejszych w Polsce - Sosnowiec ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2016, 22:18

loret1, Moko lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2016, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kabe mozna ale mimo wszystko tak higienicznej, chociaz ja ładowałam paluchami :D Mam kolege z Sosnowca :D

• Saramago Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kochane znowu na szybko ale wieczorem Was podczytam.
    Sikaniec jedną wielką qpa. Już nie wierzę że w niedzielę zobaczę piękna betę....

Lutke aplikuje tym plastikiem. Trochę czasem poszczypie ale jest ok.

Kabe ja też z syfnowca jestem :) mieszkam w kraku. Pięknego dnia kochane ja pędzę na targi day 2. ZeZe łzami...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 06:53

LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
    usunięty jajowód z wodniakiem
    Ciężka oligozoospermia
    ****************************7 lat walki.
    5 zarodków bardzo dobrej jakości.
    Pierwsze ICSI po dwóch latach przerwy.
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
    CUDA się zdarzają :)
  • padington Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saramago wrote:
    Witajcie kochane znowu na szybko ale wieczorem Was podczytam.
    Sikaniec jedną wielką qpa. Już nie wierzę że w niedzielę zobaczę piękna betę....

Lutke aplikuje tym plastikiem. Trochę czasem poszczypie ale jest ok.

Kabe ja też z syfnowca jestem :) mieszkam w kraku. Pięknego dnia kochane ja pędzę na targi day 2. ZeZe łzami...

Całuję mocno kochana <3

Saramago lubi tę wiadomość

• padington Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziś płatki i kawa może być i herbatka lub soczek co kto sobie życzy Miłego dzionka piątkowego kochane

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 07:34

Storczyk31, Saramago lubią tę wiadomość

• She Wolf Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    padington wrote:
    Witam dziś płatki i kawa może być i herbatka lub soczek co kto sobie życzy Miłego dzionka piątkowego kochane

Herbatke poprosze :*

Saramago :/

25 cs; 3 IUI udane <3 - 15.04.17
    17 cs <3 2.11.2019
    P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*] <3 <3 <3

45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty
  • pierwiastka Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień bry, do poniedziałku wolne więc siedzę w szlafroku z kubasem kawy i szukam przepisów na wielkanoc

dziś mnie ogarnęło zdziwienie bo wskoczyłam na wagę i od rzucenia diety w czorty jakieś 2 tygodnie temu spadło 1.5 kg i jakieś 4-5 cm w pasie! i pewnie z ud też coś poleciało bo inaczej spodnie leżą, no jestem w szoku!

jusst, Moko, Storczyk31, Dani lubią tę wiadomość

jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • Kabe Przyjaciółka

Wysłany: 18 marca 2016, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saramago kochana wierzyć zawsze trzeba, a Ty kochana czekaj cierpliwie do niedzieli i daruj sobie sikańce

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 08:41

jusst, Eltasz, Dani, Saramago lubią tę wiadomość

• Kabe Przyjaciółka

Wysłany: 18 marca 2016, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze jedno. ..

Skoro mieszkasz w naszej pięknej stolicy( wprawdzie byłej ale byli prezydenci też mianują się tytułami ) to zapraszam na rynek do sióstr Dominikanek, po pasek Św. Dominika ☺ Może Dominik pomoże

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 08:48

MoBo, Eltasz lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewuszki!

Saramago, za wczesnie przecież na sikańca. Skoro bete kazali zrobić w niedzielę, to raczej sikaniec przed betą nie wyjdzie... Odpuść je, szkoda nerw.

Straszne.... zaraz bede musiala zaczac sie pakowac... grrrr

Eltasz, Dani lubią tę wiadomość

• padington Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pierwiastka wrote:
    dzień bry, do poniedziałku wolne więc siedzę w szlafroku z kubasem kawy i szukam przepisów na wielkanoc

dziś mnie ogarnęło zdziwienie bo wskoczyłam na wagę i od rzucenia diety w czorty jakieś 2 tygodnie temu spadło 1.5 kg i jakieś 4-5 cm w pasie! i pewnie z ud też coś poleciało bo inaczej spodnie leżą, no jestem w szoku!

Ja też bym tak chciała, prosze trochę mine odessać żeby spodnie lepiej leżały

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saramago poczekaj jeszcze.

MoBo lubi tę wiadomość

• She Wolf Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    loret1 wrote:
    A ta wit D w takiej dawce przepisal Ci lekarz, czy sama tak sobie zapodalas?
    Jakbym chciala na wlasna reke to ile najlepiej jednostek?
    :)

Ja sobie sama tak dobralam dawke, bo przy tarczycy sa przewaznie niedobory wit D3.
    Skoro masz tak niski wynik to 4000-5000j bedzie bezpieczne, ale jesli sie boisz to skonsultuj sie z lekarzem.

Moko lubi tę wiadomość

25 cs; 3 IUI udane <3 - 15.04.17
    17 cs <3 2.11.2019
    P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*] <3 <3 <3

45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty
  • Eltasz Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry Dziewczyny
    Ło matko jak tu cicho :P

Czyżby wszystkie cieszyły się dzisiejszym słoneczkiem?

Rozmawiałam z Saramago , bidusia ciężko pracuje i nie ma dostępu do neta :D za to kazała Was pozdrowić <3

Pokusiłam się na przeliczenie kosztów leków do stymulacji, gdyby nie refundacja zapłaciłam ( ok 980zł) wyszło by mnie 5734,46 zł..... masakra jakaś :(

MoBo, Storczyk31, Saramago lubią tę wiadomość

Eltasz
‹‹ 667 668 669 670 671 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ