Ciąża po 40 - grupa wsparcia
-
WIADOMOŚĆ
-
Gradiola wrote:Alauda, trzymam zatem mocno kciuki za powodzenie procedury.💪👍Podziwiam za siłę i motywację. Ja pewnie, chciałabym jeszcze raz podchodzić do stymulacji itp ale mój mąż już tego nie chce. Po urodzeniu córki wyczerpal mu się zapas cierpliwości i sił. W tamtym roku ta ciąża była kompletnym zaskoczeniem. Całkowicie naturalnie, nigdy wcześniej nam się to nie zdarzyło a staraliśmy się 7 lat. To dało mi cień nadziei, ze może jeszcze się uda.🙂
My też jestemy wyczerpani ale mój maz bardzo pragnie drugiego dziecka. Ja zresztą też. Ale znów on uważa, że jeśli nie udadzą się te trzy transfery, to powinniśmy odpuścić, bo widzi jak wiele kobieta musi przejść. Zwłaszcza w naszym wieku, gdzie musimy ładować się jeszcze większymi dawkami hormonów. Boi się o moje zdrowie.
Do tego średnio co dwa miesiące narkoza, bo albo punkcja albo histeroskopia. Antybiotykoterapie……To na pewno nie jest obojętne dla organizmu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada, 13:09
Gradiola lubi tę wiadomość
83; AMH 0,73
10.2021 -iui 👧🏻 ❤️ (AMH 0,95)
05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie
➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
-> cienkie endo, brak możliwości transferu -
Alauda, ja również jestem pogodzona, że córka będzie jedynaczką i chyba to daje mi tak potrzebny spokój w obecnym momencie. W tamtym roku po stracie, mąż tak się załamał, że już nie chciał słyszec o jakichkolwiek staraniach. Na szczęście to minęło i czekamy co przyniesie los. Teraz mam 1 dzien nowego cyklu po 40 dniach starego. Pierwszy raz takie opoznienie, oczywiście miałam nadzieję, ale testy wychodziły negatywne. W tym cyklu wracam do mierzenia temperatury i przegadam z ginem jak wyglądają jeszcze te moje owulację. Są czy ich nie ma.'83
2020 -córka 4 lata❤️
2023 - 6 tc 💔 -
Gradiola wrote:Alauda, ja również jestem pogodzona, że córka będzie jedynaczką i chyba to daje mi tak potrzebny spokój w obecnym momencie. W tamtym roku po stracie, mąż tak się załamał, że już nie chciał słyszec o jakichkolwiek staraniach. Na szczęście to minęło i czekamy co przyniesie los. Teraz mam 1 dzien nowego cyklu po 40 dniach starego. Pierwszy raz takie opoznienie, oczywiście miałam nadzieję, ale testy wychodziły negatywne. W tym cyklu wracam do mierzenia temperatury i przegadam z ginem jak wyglądają jeszcze te moje owulację. Są czy ich nie ma.
Jeśli masz owulacje, to zawsze jest nadzieja. Moja lekarz sama mi powiedziała, że raz na kilka miesięcy wypuszczamy tą dobrą genetycznie komórkę jajową. Jest trudniej ale może się udać.
Gdyby nie cienkie endometrium, to pewnie skupiłabym się na naturalnych staraniach ale mimo tego, że wiem, że mam owulacje i czuję dokładnie kiedy, to i tak lipa.
Trzymam kciuki za Wasze starania 🤞🏼✊🏼Gradiola lubi tę wiadomość
83; AMH 0,73
10.2021 -iui 👧🏻 ❤️ (AMH 0,95)
05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie
➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
-> cienkie endo, brak możliwości transferu -
Może żyję w bańce, ale akurat wśród moich koleżanek w wieku 35-40 lat jest sporo dziewczyn, które dopiero podejmują decyzję o pierwszym dziecku. Wręcz ja wychodzę na tą która urodzila wcześnie (a mialam 35 lat). W mojej rodzinie też byly przypadki późnych ciąż, więc dla mnie jest to dość naturalne. Wiadomo, że w przedszkolu spotykam rodzicow, którzy są 10 lat młodsi ode mnie, ale ja z kolei w ich wieku nie byłam gotowa na macierzyństwo, wiec nawet się do nich nie porównuję.
Jedyne na czym się łapię, to że załączają mi się myśli, a czy zmieniać pracę jeśli planuję ciążę albo czy nie zapłacę w pracy ceny za macierzyński. Staram się w to nie wkręcać, ale różnie to ze mną bywaWiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada, 13:34
Jusia 82, Ona_39, alauda, Gradiola, Gama81 lubią tę wiadomość
PCOS, starania o drugiego 👶🏼 -
Ona_39 wrote:Witajcie. Ja mam inaczej, mimo dziecka na pokładzie te starania o drugie doprowadzają mnie do rozpaczy. Za chwilę 4 z przodu. Kicia kocia, czy dużo wokół Ciebie "40" z planami, naprawdę? Jest to nadzieja, której chcę się uczepić. Mam wrażenie, że na forum nas niewiele, a jeśli tu nie ma to i w realu też niewiele, takie jest moje postrzeganie, ale ja nie mam wokół siebie kobiet w moim wieku, wiem tylko o jednej ciąży w toku, ale historii starań nie znam. Szukam nadziei, jestem wykończona i myślę, że dobrze by mi zrobiły jakieś prochy na wyciszenie emocji. Chyba sobie nawet załatwiłam ten cykl stresem.
W 2023 roku, kiedy w końcu doczekałam się mojego Skarbu, rodziły także moje 2 znajome- jedna w moim wieku, druga kilka lat starsza. Ja się czuję absolutnie na siłach żeby to dziecko urodzić i wychować i to jest dla mnie najważniejsze.Ona_39, Gradiola, kicia_kocia, Gama81 lubią tę wiadomość
Starania od 2014 , 1 ICSI maj 2018, 2 ICSI sierpień 2019, 3 ICSI kwiecień 2021
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
13.03.2023, g.13:20, Maciejek- 51 cm,2870 g szczęścia do kochania 🧡🧡🧡
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA) -
Alauda: bardzo dziękuję za dobre słowa i tego samego życzę Wam🌱 Dopóki jest owulacja, jest szansa.
Kicia Kocia: tak jak piszesz jest naprawdę dużo kobiet w późniejszym wieku które dopiero podejmują decyzję o macierzyństwie i wielu z nich udaje się dotrzeć do celu. W obecnych czasach to już nie dziwi. Też miewam podobne myśli o pracy ale jednak pragnienie ponownego macierzyństwa jest silniejsze niż obawy.🙂
Jusia 82: wspaniała motywacja, pięknie napisane. Niech to będzie nasza siła.💪P.S. moja córcia też miała 51 cm i podobną wagę 2850.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada, 13:57
Jusia 82, Gama81, kicia_kocia lubią tę wiadomość
'83
2020 -córka 4 lata❤️
2023 - 6 tc 💔 -
A te przypadki, które przytaczacie to ciąże po in vitro, czy naturalnie? Rozumiem, że wiele osób nie zwierza się z tego tematu, ale pytam, bo jak wspominałam, moje grono znajomych jest bardzo ograniczone.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada, 17:48
-
Moja znajoma twierdzi, że ciąża naturalna, zdrowa, miała 44 jak urodziła. Znam też inną , 44 która jest w ciąży, ale nie mam pojęcia czy to in buttony czy naturalna. Ja próbuje naturalnie od 11 miesięcy i nic. 43. Stad starania o in nitro od kilku miesięcy a to się strasznie przedłuża - od samych rozważań czy warto do wizyt w tej sprawie u kilku lekarzy.
Ona_39 lubi tę wiadomość
-
Ja znam różne przypadki ciąż koło 40. Od ciąży naturalnej w wieku 40 lat po kilku nieudanych IVF, przez wpadki kiedy się wydawało, że to już niemożliwe ale też wystarane ciąże naturalne i udane IVF. Wiadomo, że ludzie się raczej nie dzielą tymi nieudanymi historiami, ale te pozytywne przykłady to nie są jakieś wyjątkowe sytuacje
Ona_39, Gradiola, Gama81 lubią tę wiadomość
PCOS, starania o drugiego 👶🏼 -
Te 2 przypadki które znam 45 i 47 lat to na pewno naturalnie, wpadki 🙂 Nie jestem pewna jak poszło u znajomej 41 lat. Zawsze jak się dowiaduje o takich szczęśliwych sytuacjach to płacze jak bóbr. Piękna sprawa i wszystkim nam tego życzę.
kicia_kocia, Ona_39, Jusia 82, Gama81 lubią tę wiadomość
'83
2020 -córka 4 lata❤️
2023 - 6 tc 💔 -
Hey dziewczyny, przeczytałam ostatnie wpisy na tym wątku i też chciałam się podzielić, że w moim otoczeniu 'średnia' zachodzenia w pierwszą ciążę to po 35rż. W poprzedniej pracy miałam 3 dziewczyny w wieku 37 kiedy urodziły 1 dziecko, niedawno jedna z nich już teraz 43 letnia podzieliła się zdjęciem kolejnego syna. W obecnej pracy 41letnia koleżanka pierwsze dziecko. A kilka lat temu moja kuzynka lat 42 naturalnie 3cie dziecko. Nie wiem jak było z innymi ale czy naturalnie czy invitro udało się. Chyba przez to w ogóle nie myślę o sobie w kategoriach wieku i wierzę, że nam się też w końcu uda. Podobnie jak Ty @kicia_kocia, nie byłam totalnie gotowa na ciążę i zakładanie rodziny w latach 20 i początki 30, myslalam, że ten moment nie nastąpi ale właśnie jest i zobaczymy czy coś z tego wyjdzie 😃🤞🏻
kicia_kocia, alauda, Ona_39, Jusia 82, Gradiola, pelnawiary, AMI lubią tę wiadomość
Starania od 2023
Niepłodność idiopatyczna
♀️ 36l
Hormony ok (TSH w normie ale za wysokie na starania- Euthyrox 50) regularne cykle i owulacje.
AMH 4.51
05.24 wykryta niedrożność lewego jajowodu
07.24 udrożniony jajowód metodą sHSG 💚
09.24 pierwszy cykl stymulowany Clo + Duphaston + Ovitrelle = torbiel na jajniku 😕
10.24 Belara na 1 cykl. Torbiel wchłonięta & przygotowania do IUI
11.24 stymulacja Lamette i 1 IUI ❌️
11.24 2 IUI ⏳️
♂️ 29l
Wszystkie badania i parametry w normie 🍀 -
Karolove te wszystkie przytoczone przez Was przypadki naprawdę napawają mega optymizmem. Kobiety po 40-tce mogą zajść w ciążę, urodzić zdrowe dzieci i być jeszcze pełnymi wigoru mamami.
Karolove, Ona_39, Jusia 82, kicia_kocia lubią tę wiadomość
'83
2020 -córka 4 lata❤️
2023 - 6 tc 💔 -
Gradiola wrote:Karolove te wszystkie przytoczone przez Was przypadki naprawdę napawają mega optymizmem. Kobiety po 40-tce mogą zajść w ciążę, urodzić zdrowe dzieci i być jeszcze pełnymi wigoru mamami.
Starania od 2023
Niepłodność idiopatyczna
♀️ 36l
Hormony ok (TSH w normie ale za wysokie na starania- Euthyrox 50) regularne cykle i owulacje.
AMH 4.51
09.24 pierwszy cykl stymulowany Clo + Duphaston + Ovitrelle = torbiel na jajniku 😕
11.24 2 IUI ⏳️
♂️ 29l
W pamiętnikach na tej stronie trafiłam na historię 46-latki. Sama pisała, że ma 5% szans na zdrową ciążę. I trafiła w tego totka. I piękne są te historie po nieudanym in vitro, gdzie np. dziewczyna czekała na okres, a otrzymała od losu ciążę naturalną. Aż człowiek zaczyna myśleć, że to in vitro to jednak naprawdę leczy, a nie tylko (i aż) pozwala urodzić.
@Karolove, czy mogę zapytać, jak Ci wykryli niedrożność jajowodu, skoro nie za pomocą sono?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada, 23:18
-
Ona_39 wrote:W pamiętnikach na tej stronie trafiłam na historię 46-latki. Sama pisała, że ma 5% szans na zdrową ciążę. I trafiła w tego totka. I piękne są te historie po nieudanym in vitro, gdzie np. dziewczyna czekała na okres, a otrzymała od losu ciążę naturalną. Aż człowiek zaczyna myśleć, że to in vitro to jednak naprawdę leczy, a nie tylko (i aż) pozwala urodzić.
@Karolove, czy mogę zapytać, jak Ci wykryli niedrożność jajowodu, skoro nie za pomocą sono?Ona_39 lubi tę wiadomość
Starania od 2023
Niepłodność idiopatyczna
♀️ 36l
AMH 4.51
11.24 2 IUI ⏳️
♂️ 29l
Ona_39 wrote:Dzięki, czy dobrze rozumiem, że to pierwsze było z pianką? A czy to drugie robiłaś może z lipiodolem? Bo kojarzę z forum ten temat z lipiodolem właśnie
Ona_39 lubi tę wiadomość
Starania od 2023
Niepłodność idiopatyczna
♀️ 36l
AMH 4.51
11.24 2 IUI ⏳️
♂️ 29l
Dzięki za odpowiedź. Myślę, żeby to zrobić, ale czekam na wynik cytologii, zawsze mi wychodzi grupa 2 i mam wątpliwości czy z takim wynikiem mi to zrobią. Wymagany jest też wymaz z szyjki, to chyba załatwia panel urogenitalny, prawda? Jestem w tym zielona.
Karolove lubi tę wiadomość
-
Ona_39 wrote:Dzięki za odpowiedź. Myślę, żeby to zrobić, ale czekam na wynik cytologii, zawsze mi wychodzi grupa 2 i mam wątpliwości czy z takim wynikiem mi to zrobią. Wymagany jest też wymaz z szyjki, to chyba załatwia panel urogenitalny, prawda? Jestem w tym zielona.
Na sHSG wszystko, co powyższe ze skierowaniem, ale doczytałam, że wymaz ma być z pochwy nie szyjki, plus morfologia krwi plus wyniki nasienia męża- tutaj lekarz podsyła dokładne instrukcje i wszystko jest opisane.
Powodzenia, i jeden i drugi zabieg był dla mnie bolesny ale dość krótki na szczęście 😊Ona_39 lubi tę wiadomość
Starania od 2023
Niepłodność idiopatyczna
♀️ 36l
AMH 4.51
11.24 2 IUI ⏳️
♂️ 29l
Karolove wrote:Hmm, nie jestem pewna co do cytologii. Jeśli chodzi o przygotowanie to do HyCoSy sprawdziłam i miałam zlecony antybiogram, badanie mikrobiologiczne z wymazu, panel chlamydia, mycoplasma i ureaplasma, i do tego skierowanie.
Na sHSG wszystko, co powyższe ze skierowaniem, ale doczytałam, że wymaz ma być z pochwy nie szyjki, plus morfologia krwi plus wyniki nasienia męża- tutaj lekarz podsyła dokładne instrukcje i wszystko jest opisane.
Powodzenia, i jeden i drugi zabieg był dla mnie bolesny ale dość krótki na szczęście 😊
Dzięki wielkie, to jeszcze ostatnie pytanie - długo się czeka na zabieg tam? To chyba jedyne miejsce w Polsce, gdzie robią to na NFZ.Karolove lubi tę wiadomość