X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Ciąża po 40 - grupa wsparcia
Odpowiedz

Ciąża po 40 - grupa wsparcia

Oceń ten wątek:
  • Wanda Nowa Znajoma

Wysłany: 23 listopada, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lwica_Lewka wrote:
    Bardzo mi przykro z powodu przerwania stymulacji.
    Niestety nie pomogę, bo nie mam takiego doświadczenia. Jestem po pierwszej procedurze. Chciałabym Ciebie podpytać o to „zbieranie” zarodków. Wydaje mi się to ciekawym pomysłem. Czy podchodzisz do stymulacji i punkcji w każdym cyklu? Ja w mojej jedynej procedurze też byłam stymulowana Menopurem i chętnie bym to powtórzyła, ale jak widać na Twoim przykładzie nie zawsze idzie wszystko zgodnie z planem. Ja również muszę za wszystko płacić 100% i jest to bardzo frustrujące 😩

Dziękuję za wsparcie 😌 W sumie to było moje drugie podejście pod rząd, niestety drugie się nie udało. W grudniu będę miała kontrolę i może spróbuję w tym roku jeszcze raz. Jeżeli chodzi o zbieranie zarodków, to podjęłam taką decyzję z uwagi na to, że w przyszłości będę chciała drugie dziecko , ale wtedy już nie będę miała swoich komórek. Poza tym rozumiem , że nie jest to takie proste zajść w ciążę po pierwszym transferze, a po nieudanym transferze trudno znów wrócić do stymulacji jak psychologicznie tak i fizycznie( dlatego opcja 2-3 zarodków wydaje mi się dobra). Jak będę miała trzecią stymulację , napiszę tutaj czy poszło i na jakim schemacie 😉

Gradiola, AMI lubią tę wiadomość

👩 40, AMH-0,82 FSH-8,6
    I PICSI 10.2024 Menopur 300, Orgalutran, Zivafert 5000j.m. 5🥚 1 blastocysta 4BB, PGT-A zdrowy, ❄️
    II PICSI 11.2024 Menopur 300, Primolut-nor 10mg. Brak odpowiedzi - przerwano stymulację w 4 dniu
  • Wanda Nowa Znajoma

Wysłany: 23 listopada, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gradiola wrote:
    Wanda: bardzo mi przykro i mocno przytulam 🫂 również nie mam z tym doświadczenia ale wierzę, że uda się znaleźć przyczynę i ruszycie do przodu.

Dziękuję za wsparcie 🌺 Wierzę , że wszystkim nam się uda 🙏

Gradiola lubi tę wiadomość

👩 40, AMH-0,82 FSH-8,6
    I PICSI 10.2024 Menopur 300, Orgalutran, Zivafert 5000j.m. 5🥚 1 blastocysta 4BB, PGT-A zdrowy, ❄️
    II PICSI 11.2024 Menopur 300, Primolut-nor 10mg. Brak odpowiedzi - przerwano stymulację w 4 dniu
  • agnes175 Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, dawno mnie tu nie było, dlatego piszę co u mnie dalej w temacie leczenia in vitro. Zaczęłam trzecia stymulacje od 19.11 w tym samym protokołem co ostatnio, czyli Menopur 450+Aromek. Po 5 dniach stymulacji na usg widać 5 pęcherzyków ok 13mm. Od wczoraj lekarka zleciła mi jeszcze przez 5 dni zastrzyk Orgalutran i w środę mam jechać na kontrolę ile podrosły pęcherzyki. Wtedy też podejmuje decyzje czy punkcja będzie w piątek, sobotę czy poniedziałek. To moje trzecie podejście i juz nie mam w sobie tyle obaw co wcześniej, bo wiem co mnie czeka i jak to wszystko wygląda i wiem, że nie ma się czego bać, dlatego daje mi to taki spokój psychiczny i luz. Zaczelam tez suplementacje do invitro od października, bo wcześniej jakos o tym nie pamiętałam. Mam nadzieję, że to pozytywnie wpłynie na jakość komórek jajowych i w końcu się uda osiągnąć upragniony cel. Pozdrówka💚✊️🍀💪

AMI lubi tę wiadomość

2015🤰Syn👦
    Oboje po 40, ja Hashimoto, AMH ok 1, on zdrowy, nasienie ok.
    1 IVF 08/24 3pęcherzyki ale brak komórek jajowych
    2 IVF 10/24 4pęcherzyki-->4 komórki jajowe--> tylko 1zarodek,który przestał się rozwiać w 3 dobie😢
    3 IVF 11/24 Menopur 450,Aromek, Orgalutran, Decapeptyl, Ovitrelle
    Punkcja->3komórki jajowe->2zarodki->1zamrożona blastocysta😍💪🍀

Walczymy dalej! 💚✊️🍀💪
  • Wanda Nowa Znajoma

Wysłany: 25 listopada, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agnes175 wrote:
    Cześć dziewczyny, dawno mnie tu nie było, dlatego piszę co u mnie dalej w temacie leczenia in vitro. Zaczęłam trzecia stymulacje od 19.11 w tym samym protokołem co ostatnio, czyli Menopur 450+Aromek. Po 5 dniach stymulacji na usg widać 5 pęcherzyków ok 13mm. Od wczoraj lekarka zleciła mi jeszcze przez 5 dni zastrzyk Orgalutran i w środę mam jechać na kontrolę ile podrosły pęcherzyki. Wtedy też podejmuje decyzje czy punkcja będzie w piątek, sobotę czy poniedziałek. To moje trzecie podejście i juz nie mam w sobie tyle obaw co wcześniej, bo wiem co mnie czeka i jak to wszystko wygląda i wiem, że nie ma się czego bać, dlatego daje mi to taki spokój psychiczny i luz. Zaczelam tez suplementacje do invitro od października, bo wcześniej jakos o tym nie pamiętałam. Mam nadzieję, że to pozytywnie wpłynie na jakość komórek jajowych i w końcu się uda osiągnąć upragniony cel. Pozdrówka💚✊️🍀💪

Życzę powodzenia i trzymam kciuki 🤗 A jakie suplementy bierzesz?

agnes175 lubi tę wiadomość

👩 40, AMH-0,82 FSH-8,6
  • agnes175 Autorytet

Wysłany: 25 listopada, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wanda Nowa wrote:
    Życzę powodzenia i trzymam kciuki 🤗 A jakie suplementy bierzesz?

Na tarczyce biorę Thyroset (to sa kompleksowe witaminy, makro i mikorelementy), pozostałe to Fertistim, Q10, melatonina, ACC (to samo co NAC), probiotyki, siemię lniane.

Wanda Nowa lubi tę wiadomość

2015🤰Syn👦
    2 IVF 10/24 4pęcherzyki-->4 komórki jajowe--> tylko 1zarodek,który przestał się rozwiać w 3 dobie😢

Walczymy dalej! 💚✊️🍀💪
  • AMI Ekspertka

Wysłany: 28 listopada, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny przyszłlam wam napisać że 20 listopada miałąm transfer a wczoraj zrobiłam pierwszą betę i wynosi 114!!
    Także z moich 3 jajek coś się jednak wylęgło, oczywiście to bardzo wcześnie i jeszcze nie ma co się bardzo ekscytować ale jest nadzieja :) Jak widać można i w tym wieku coś zdziałać, życze Wam tego i nie poddawajce się <3

Alga_I, alauda, Wanda Nowa, Jusia 82, pelnawiary, agnes175, Gradiola, Lwica_Lewka, Janette, Blanka lubią tę wiadomość

oboje 40lat
    AMH 1.06---> 0,76
    wyniki u obojga okey, jeden jajnik działa
    startujemy z IVF wrzesień 2024
    I stymulacja: Menopur --> 3 oocyty--> mamy 2x❄️5BB.
    PGTa--->mamy 2 mozaiki ze zgodą na transfer
    11.2024 Transfer dwóch mrozaków
    6 dpt ⏸️ !!! 🍀,7 dpt beta 114!, 9 dpt beta 420, progesteron 27,70 :)
    26dpt - mamy <3, 30 dpt jednak są <3 <3 :D
  • Alga_I Ekspertka

Wysłany: 28 listopada, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMI wrote:
    Hej dziewczyny przyszłlam wam napisać że 20 listopada miałąm transfer a wczoraj zrobiłam pierwszą betę i wynosi 114!!
    Także z moich 3 jajek coś się jednak wylęgło, oczywiście to bardzo wcześnie i jeszcze nie ma co się bardzo ekscytować ale jest nadzieja :) Jak widać można i w tym wieku coś zdziałać, życze Wam tego i nie poddawajce się <3

To trzymam kciuki!!!

AMI lubi tę wiadomość

age.png
  • alauda Autorytet

Wysłany: 28 listopada, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMI wrote:

Super wiadomość❤️ Trzymam mocno kciuki aby się udało 🤞🏼❤️

AMI lubi tę wiadomość

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️ (AMH 0,95)

05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie

02.24➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    08.24➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
    -> cienkie endo, brak możliwości transferu
  • Wanda Nowa Znajoma

Wysłany: 28 listopada, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMI wrote:

Trzymam mocno kciuki 🙏🫶🏻

AMI lubi tę wiadomość

👩 40, AMH-0,82 FSH-8,6
  • Jusia 82 Autorytet

Wysłany: 28 listopada, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMI wrote:

Piękna beta. Kciuki za przyrosty♥️

AMI lubi tę wiadomość

age.png

Starania od 2014 , 1 ICSI maj 2018, 2 ICSI sierpień 2019, 3 ICSI kwiecień 2021
    9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
    10. transfer INVIMED - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200

13.03.2023, g.13:20, Maciejek- 51 cm,2870 g szczęścia do kochania 🧡🧡🧡
    4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
    5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)

11. transfer, beta<0,2
  • agnes175 Autorytet

Wysłany: 29 listopada, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMI wrote:

To fantastyczna wiadomość!!!😆Gratuluje i trzymam mocno kciukasy✊️💪🍀

Ja jutro mam punkcje, mamy 7 pęcherzyków, zobaczymy ile będzie komórek a później ile powstanie zarodków. Bardzo chciałabym w końcu dotrwać do transferu i mieć chociaż ta szanse na bycie w ciąży, wierzę, że to sie uda, bo wkoncu jutro Andrzejki, więc wszystko się może zdarzyć.🤭🧙‍♀️🪄🎃

Jusia 82, AMI, Wanda Nowa, alauda lubią tę wiadomość

2015🤰Syn👦

Walczymy dalej! 💚✊️🍀💪
  • AMI Ekspertka

Wysłany: 29 listopada, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bardzo wam dziękuję, nadal nie mogę uwierzyć w to szczęście jakie mnie spotkało, mam nadziję na pozytywne zakończenie, dziś moja beta 420!! Prog 27,70 :)
    Teraz oczekiwanie na serduszko, jakieś 2 tygodnie, nie wiem jak wytrzymam :D

Chciałabym aby każdej z Was się udało, naprawdę życzę tego każdej staraczce a szczególnie tym +40 Jesteśmy silne! :)
    agnes175 Trzymam kciukasy za punkcję za szczęśliwe jajko, jak widzisz ja miałam tylko 3 jajeczka i dwie blaski a cud powstał < 3 To jest możliwe, pisz nam tutaj ja chcę zoabczyć kolejne szczęśliwe historie !!!

Wanda Nowa, alauda, agnes175, Alga_I, kicia_kocia lubią tę wiadomość

oboje 40lat
    AMH 1.06---> 0,76
    wyniki u obojga okey, jeden jajnik działa
    startujemy z IVF wrzesień 2024
    I stymulacja: Menopur --> 3 oocyty--> mamy 2x❄️5BB.
    PGTa--->mamy 2 mozaiki ze zgodą na transfer
    11.2024 Transfer dwóch mrozaków
    6 dpt ⏸️ !!! 🍀,7 dpt beta 114!, 9 dpt beta 420, progesteron 27,70 :)
    26dpt - mamy <3, 30 dpt jednak są <3 <3 :D
  • Gradiola Ekspertka

Wysłany: 30 listopada, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMI: wspaniała wiadomość. Gratuluję i mocno trzymam kciuki za Was !❤️🤞🌱

'83
    2020 -córka 4 lata❤️
    2023 - 6 tc 💔
  • Janette Koleżanka

Wysłany: 1 grudnia, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny po 40, jestescie tu moze? Napisalam na innym watku ale chyba tam juz nikogo nie ma. Mam 42 lata,staralismy sie 13 lat o ciaze. W ostatnich 4 latach trzy poronienia. Decyzja o in vitro lecz po wynikach moich amh 0.39 lekarze proponowali jedynie komorke dawczyni. Nie zgodzilam sie na razie. Dostalam list ze nic innego nie mozna poradzic a w tym samym czasie bylam juz w ciazy. Tylko przez ta diagnoze myslalam ze okres przesunal sie zexstresu. Obecnie chyba 7 tydz ciazy a ja tylko panikuje jak ta ciaza sie zakonczy i kiedy. Czy w ogole mam szanse na zdrowe dziecko. Tak bardzo sie boje ze nawet juz nie umiem sie cieszyc :( i praktycznie juz nie staralismy sie. Od ostatniego poronienia minelo zaledwie 5 mies.

Gradiola, kicia_kocia, karasol lubią tę wiadomość

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystkie inne badania ok
    Homocysteina lekko za wysoko-9,10
    Pakiet tarczycowy-ok
    Wirusologia-ok
    Posiewy na bakterie-ok
    Celiakia-negatywna
    Cukier,HOMA-ok
    Hormony-ok
    Prolaktyna-skaczaca ok. 37
    ANA-ok
    Kariotypy-ok
    Trombofilia-ok
    Pai-ok
    MTHFR-ok
    Nasienie morfologia 2%
    Predkosc ok. 60,70%
    Fragmentacja dna 14%,dfi 21%
    Hsg-ok
    Laparoskopia-endometrioza 1stopnia
    Immunologia odpuscilam juz
  • Janette Koleżanka

Wysłany: 1 grudnia, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak mozna dolaczyc do stopki historie moja staran?

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Pakiet tarczycowy-ok
    Wirusologia-ok
    Posiewy na bakterie-ok
    Celiakia-negatywna
    Cukier,HOMA-ok
    Hormony-ok
    ANA-ok
    Kariotypy-ok
    Trombofilia-ok
    Pai-ok
    MTHFR-ok
    Nasienie morfologia 2%
    Predkosc ok. 60,70%
    Hsg-ok
  • Janette Koleżanka

Wysłany: 1 grudnia, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMI wrote:
    Ami jestes tydzien po mnie. Tylko ze u mnie niespodziewanie i test zrobilam pare dni po spoznionej miesiaczce,po kazdym plamieniu myslalam ze jednak okres idzie.dopiero jak powiedzialam mezowi ze okres mi sie schowal w srodku to kupil test. Pozniej robilam testy co kilka dni aby zobaczyc przyrost bety, tu w UK nie robia i jakos musze sobie radzic. Testy pokazuja kilka paskow w zaleznosci od tyg. Trzymam kciuki za silna i zdrowa kropke.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Pakiet tarczycowy-ok
    Wirusologia-ok
    Posiewy na bakterie-ok
    Celiakia-negatywna
    Cukier,HOMA-ok
    Hormony-ok
    ANA-ok
    Kariotypy-ok
    Trombofilia-ok
    Pai-ok
    MTHFR-ok
    Nasienie morfologia 2%
    Predkosc ok. 60,70%
    Hsg-ok
  • Janette Koleżanka

Wysłany: 1 grudnia, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co my zmienilismy po tych dlugoletnich staraniach: maz musial rzucic uzywki, ja nigdy nie palilam to problemu nie bylo, nie wiem czy laparoskopia cos pomogla bo i tak dwa lata po niej nie zachodzilam, poniewaz byla to nieplodnosc idiopatyczna trzeba bylo wziasc sie za zdrow tryb zycia bo co innego zostalo, wprowadzilismy do diety orzechy,pestki dyni i slonecznika,orzechy brazylijskie, ja zawsze bralam jakies suple i w koncu odpuscilam,przestalam brac. Po ostatnim poronieniu nie wiem czy to zadzialalo bo oboje pilismy proxeed inositol women, ja dodatkowo mleczko pszczele i metylowany kwas foliowy i maz metylowany kwas foliowy, ja jeszcze troche bralam Q10 ale ten japonskiej firmy.

Wanda Nowa lubi tę wiadomość

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Pakiet tarczycowy-ok
    Wirusologia-ok
    Posiewy na bakterie-ok
    Celiakia-negatywna
    Cukier,HOMA-ok
    Hormony-ok
    ANA-ok
    Kariotypy-ok
    Trombofilia-ok
    Pai-ok
    MTHFR-ok
    Nasienie morfologia 2%
    Predkosc ok. 60,70%
    Hsg-ok
  • Janette Koleżanka

Wysłany: 1 grudnia, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agnes175 wrote:
    To fantastyczna wiadomość!!!😆Gratuluje i trzymam mocno kciukasy✊️💪🍀

Ja jutro mam punkcje, mamy 7 pęcherzyków, zobaczymy ile będzie komórek a później ile powstanie zarodków. Bardzo chciałabym w końcu dotrwać do transferu i mieć chociaż ta szanse na bycie w ciąży, wierzę, że to sie uda, bo wkoncu jutro Andrzejki, więc wszystko się może zdarzyć.🤭🧙‍♀️🪄🎃
    Agnes trzymam mocno kciuki. To stresujacy czas ale wierze ze uda sie. Pobralas troszke dopingu z suplementow wiec trzeba wierzyc ze komorki beda silne.

agnes175 lubi tę wiadomość

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Pakiet tarczycowy-ok
    Wirusologia-ok
    Posiewy na bakterie-ok
    Celiakia-negatywna
    Cukier,HOMA-ok
    Hormony-ok
    ANA-ok
    Kariotypy-ok
    Trombofilia-ok
    Pai-ok
    MTHFR-ok
    Nasienie morfologia 2%
    Predkosc ok. 60,70%
    Hsg-ok
  • Alga_I Ekspertka

Wysłany: 2 grudnia, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette - ja mam 40 lat, w marcu 41. W październiku urodziłam córkę - rozumiem twój strach, ja przed każdą wizytą kontrolna u ginekologa świrowałam ze strachu, przed każdymi prenatalnymi też. Najpierw bałam się że nie będzie serduszka, potem że przestanie bić, potem że prenatalne coś wykażą. Oprócz pappy zdycydowalm się też na zrobienie nifty (mimo że pappa wykazało niskie ryzyka) - dla własnego spokoju.
    Jakoś pod koniec ciąży też wkręciła mi się nerwica ze będę starą matką a mój partner który jest ode mnie starszy to już w ogóle będzie stary itp itd no ale jest jak jest.
    Generalnie ciąże wspominam jako stresujący czas - starałam się wyciszać, znalazłam to forum gdzie mogłam się wygadać trochę

Janette lubi tę wiadomość

age.png
  • Janette Koleżanka

Wysłany: 2 grudnia, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alga_I wrote:
    Janette - ja mam 40 lat, w marcu 41. W październiku urodziłam córkę - rozumiem twój strach, ja przed każdą wizytą kontrolna u ginekologa świrowałam ze strachu, przed każdymi prenatalnymi też. Najpierw bałam się że nie będzie serduszka, potem że przestanie bić, potem że prenatalne coś wykażą. Oprócz pappy zdycydowalm się też na zrobienie nifty (mimo że pappa wykazało niskie ryzyka) - dla własnego spokoju.
    Jakoś pod koniec ciąży też wkręciła mi się nerwica ze będę starą matką a mój partner który jest ode mnie starszy to już w ogóle będzie stary itp itd no ale jest jak jest.
    Generalnie ciąże wspominam jako stresujący czas - starałam się wyciszać, znalazłam to forum gdzie mogłam się wygadać trochę
    Ja wlasnie tez zaczelam czytac forum i postanowilam dolaczyc aby bylo mi troche lzej. My mielismy ogromne problemy z nieplodnoscia gdzie przyczyna byla nie znana,poniewaz robilismy wszystkie mozliwe badania. Wszystkie wychodzily dobrze a moje amh bylo calkiem ladne 2.6. Na tamta pore czulam sie gotowa na dziecko. Ale wiadomo jak nie bylo to walka trwala. Bardzo przezylismy straty ciazy i ja chcialam ewentualnie przygotowac sie na in vitro wiec dolozylam nam suplementy ktore podobno pomagaja u osob kolo 40. Po czym dostalam wiadomosc ze nie moge przystapic juz do in vitro na moich wlasnych komorkach bo nie widza szansy na uzyskanie ciazy. A gdy sie juz pogodzilam i stwierdzilam ze fakt juz starsza jestem,to wlasnie mialam problem z miesiaczka i po testach okazalo sie ze jednak zaszlam w ciaze. Niestety tu w UK lekarz zapisal mnie dopiero po skonczonym 8 tyg na usg. I jak wczesniej w zadnej ciazy nie balam sie badan i porodu i czasu tuz po porodzie tak teraz mnie dopada panika. Ta ciaza nie byla u mnie planowana bo raz ze bylam niedawno po poronieniu a dwa to powinna plodnosc spadac wiec skoro szanse byly mniejsze niz 1% to do tej pory codziennie sie boje czy to mozliwe zeby bylo ok. A mialam sie cieszyc a ja tylko mysle i nawet tez boje sie isc na usg co pokaze.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Pakiet tarczycowy-ok
    Wirusologia-ok
    Posiewy na bakterie-ok
    Celiakia-negatywna
    Cukier,HOMA-ok
    Hormony-ok
    ANA-ok
    Kariotypy-ok
    Trombofilia-ok
    Pai-ok
    MTHFR-ok
    Nasienie morfologia 2%
    Predkosc ok. 60,70%
    Hsg-ok
‹‹ 16 17 18 19 20 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ