Ciąża po 40 - grupa wsparcia
-
WIADOMOŚĆ
-
Janette wrote:Ja wlasnie tez zaczelam czytac forum i postanowilam dolaczyc aby bylo mi troche lzej. My mielismy ogromne problemy z nieplodnoscia gdzie przyczyna byla nie znana,poniewaz robilismy wszystkie mozliwe badania. Wszystkie wychodzily dobrze a moje amh bylo calkiem ladne 2.6. Na tamta pore czulam sie gotowa na dziecko. Ale wiadomo jak nie bylo to walka trwala. Bardzo przezylismy straty ciazy i ja chcialam ewentualnie przygotowac sie na in vitro wiec dolozylam nam suplementy ktore podobno pomagaja u osob kolo 40. Po czym dostalam wiadomosc ze nie moge przystapic juz do in vitro na moich wlasnych komorkach bo nie widza szansy na uzyskanie ciazy. A gdy sie juz pogodzilam i stwierdzilam ze fakt juz starsza jestem,to wlasnie mialam problem z miesiaczka i po testach okazalo sie ze jednak zaszlam w ciaze. Niestety tu w UK lekarz zapisal mnie dopiero po skonczonym 8 tyg na usg. I jak wczesniej w zadnej ciazy nie balam sie badan i porodu i czasu tuz po porodzie tak teraz mnie dopada panika. Ta ciaza nie byla u mnie planowana bo raz ze bylam niedawno po poronieniu a dwa to powinna plodnosc spadac wiec skoro szanse byly mniejsze niz 1% to do tej pory codziennie sie boje czy to mozliwe zeby bylo ok. A mialam sie cieszyc a ja tylko mysle i nawet tez boje sie isc na usg co pokaze.
My też staraliśmy się ok 8 lat, niepłodnośc idiopatyczna - bo wyniki u obojga dobre.
Rozumiem twój strach, bardzo trzymam kciuki żeby było ok - kiedy masz USG (nie pamiętam jeśli już oisalas)?Janette lubi tę wiadomość
-
Alga_I wrote:My też staraliśmy się ok 8 lat, niepłodnośc idiopatyczna - bo wyniki u obojga dobre.
Rozumiem twój strach, bardzo trzymam kciuki żeby było ok - kiedy masz USG (nie pamiętam jeśli już oisalas)?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia, 17:47
Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
Homocysteina lekko za wysoko-9,10
Pakiet tarczycowy-ok
Wirusologia-ok
Posiewy na bakterie-ok
Celiakia-negatywna
Cukier,HOMA-ok
Hormony-ok
Prolaktyna-skaczaca ok. 37
ANA-ok
Kariotypy-ok
Trombofilia-ok
Pai-ok
MTHFR-ok
Nasienie morfologia 2%
Predkosc ok. 60,70%
Fragmentacja dna 14%,dfi 21%
Hsg-ok
Laparoskopia-endometrioza 1stopnia
Immunologia odpuscilam juz -
Wydaje mi sie ze zeby zwiekszyc szanse calkem dobrym pomyslem jest tez lezenie nieruchomo na lozku tuz po przytulaniach ale to tak z godz,dwie. Mnie sie tak pierwszy raz udalo i tak mysle ze moze cos w tym jest. Ja juz roznych sposobow zdazylam wyprobowac przez te 13 latJa 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Pakiet tarczycowy-ok
Wirusologia-ok
Posiewy na bakterie-ok
Celiakia-negatywna
Cukier,HOMA-ok
Hormony-ok
ANA-ok
Kariotypy-ok
Trombofilia-ok
Pai-ok
MTHFR-ok
Nasienie morfologia 2%
Predkosc ok. 60,70%
Hsg-ok
AMI wrote:Dziewczyny bardzo wam dziękuję, nadal nie mogę uwierzyć w to szczęście jakie mnie spotkało, mam nadziję na pozytywne zakończenie, dziś moja beta 420!! Prog 27,70
Teraz oczekiwanie na serduszko, jakieś 2 tygodnie, nie wiem jak wytrzymam
Chciałabym aby każdej z Was się udało, naprawdę życzę tego każdej staraczce a szczególnie tym +40 Jesteśmy silne!
agnes175 Trzymam kciukasy za punkcję za szczęśliwe jajko, jak widzisz ja miałam tylko 3 jajeczka i dwie blaski a cud powstał < 3 To jest możliwe, pisz nam tutaj ja chcę zoabczyć kolejne szczęśliwe historie !!!
AMI co u Ciebie? Jak beta? Kiedy idziesz na usg? Daj znać, bo mocno Ci kibicuje💪✊️🍀2015🤰Syn👦
Oboje po 40, ja Hashimoto, AMH ok 1, on zdrowy, nasienie ok.
1 IVF 08/24 3pęcherzyki ale brak komórek jajowych
2 IVF 10/24 4pęcherzyki-->4 komórki jajowe--> tylko 1zarodek,który przestał się rozwiać w 3 dobie😢
3 IVF 11/24 Menopur 450,Aromek, Orgalutran, Decapeptyl, Ovitrelle
Punkcja->3komórki jajowe->2zarodki->1zamrożona blastocysta😍💪🍀
Walczymy dalej! 💚✊️🍀💪 -
Jacqueline00 wrote:Hej dziewczyny, trzymajcie kciuki w poniedziałek transfer nr 4 tym razem KD, endometrium dziś 8,5 mm i ładnie rośnie. Problem z plamieniami chyba coś hormony szaleją i zbliża się menopauza 😞 . Ciągle nie udają się u mnie transfery a to wodniak a to te plamienia. Boję się bo mam stresujący przyszły tydzień w pracy... i to pewno wplynie na porażkę transferu. Albo z powodu wieku? 44lJa 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Pakiet tarczycowy-ok
Wirusologia-ok
Posiewy na bakterie-ok
Celiakia-negatywna
Cukier,HOMA-ok
Hormony-ok
ANA-ok
Kariotypy-ok
Trombofilia-ok
Pai-ok
MTHFR-ok
Nasienie morfologia 2%
Predkosc ok. 60,70%
Hsg-ok
Dziewczyny dodalam do mojego profilu dluga historie z badaniami,moze Wam cos jeszcze wpadnie w oko do zbadania.Piszcie co u Was,ja tu czekam na pozytwne wiadomosci.Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Pakiet tarczycowy-ok
Wirusologia-ok
Posiewy na bakterie-ok
Celiakia-negatywna
Cukier,HOMA-ok
Hormony-ok
ANA-ok
Kariotypy-ok
Trombofilia-ok
Pai-ok
MTHFR-ok
Nasienie morfologia 2%
Predkosc ok. 60,70%
Hsg-ok
AMI, Janette, takich pozytywnych historii nam tu potrzeba 🫶 Mam nadzieję, że wasze ciąże będą 100% bezproblemowe. Jakiś czas temu chyba na tym wątku była dyskusja o tym, ile mamy przykładów ciaż w wieku 40+, na szczęście mamy ich coraz więcej.
U mnie w grudniu w końcu powinno dojść do IUI, aktualnie dzialam ze stymulacją owu. Daleka droga przed nami, ale przynajmniej mamy coś więcej niż starania naturalne🤞Janette, Jusia 82, AMI lubią tę wiadomość
PCOS, starania o drugiego 👶🏼 -
kicia_kocia wrote:AMI, Janette, takich pozytywnych historii nam tu potrzeba 🫶 Mam nadzieję, że wasze ciąże będą 100% bezproblemowe. Jakiś czas temu chyba na tym wątku była dyskusja o tym, ile mamy przykładów ciaż w wieku 40+, na szczęście mamy ich coraz więcej.
U mnie w grudniu w końcu powinno dojść do IUI, aktualnie dzialam ze stymulacją owu. Daleka droga przed nami, ale przynajmniej mamy coś więcej niż starania naturalne🤞Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Pakiet tarczycowy-ok
Wirusologia-ok
Posiewy na bakterie-ok
Celiakia-negatywna
Cukier,HOMA-ok
Hormony-ok
ANA-ok
Kariotypy-ok
Trombofilia-ok
Pai-ok
MTHFR-ok
Nasienie morfologia 2%
Predkosc ok. 60,70%
Hsg-ok
Janette wrote:To juz calkiem niedlugo. Tylko jak sie czeka to czas nagle plynie dosc wolno. A wspomagasz sie troche suplementami? Na stopce wyczytalam PCO wiec niesmialo tez zaproponuje inozytol plus metylowany kwas foliowy. I trzymam kciuki mocno. Bardzo bym sie cieszyla jak by tych pozytywnych wynikow naszych dzialan bylo wiecej.
Janette lubi tę wiadomość
PCOS, starania o drugiego 👶🏼 -
kicia_kocia wrote:Biorę akurat tenfertil amh i on ma właśnie inozytol, koenzym itp. Zaczęłam suplementację ponad 2 miejsce temu, zobaczymy czy to już jakoś wpłynie na efekty 🤞
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia, 00:21
Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Pakiet tarczycowy-ok
Wirusologia-ok
Posiewy na bakterie-ok
Celiakia-negatywna
Cukier,HOMA-ok
Hormony-ok
ANA-ok
Kariotypy-ok
Trombofilia-ok
Pai-ok
MTHFR-ok
Nasienie morfologia 2%
Predkosc ok. 60,70%
Hsg-ok
Ja rowniez od kilku lat walczylam z tym zelazem,moja ferrytyna wynosila czesto 0-8. Jadlam zelazo ale mialam tylko duzo skutkow ubocznych.Mam stwierdzona juz nietolerancje bo tyle razy probowalam sie leczyc. Powiem tak,jesli nie masz anemii to na sile lekami jest to ciezkie aby wyrownac,ja szukalam dodatkowych przyczyn jak pasozyty czy helicobacter,celiakia ale nic nie wyszlo.Przestalam wiec o tym mylec,wprowadzilam tylko diete lekko inna,zielone,buraki,pokrzywa do obiadu z miesem,przy zelazie wazne jest bialko,jakos w anemie nie wpadam.Wiec juz sobie odpuscilam to,nawet nie wiem jaki teraz poziom mam,czuje sie dobrze i to sie liczy.Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Pakiet tarczycowy-ok
Wirusologia-ok
Posiewy na bakterie-ok
Celiakia-negatywna
Cukier,HOMA-ok
Hormony-ok
ANA-ok
Kariotypy-ok
Trombofilia-ok
Pai-ok
MTHFR-ok
Nasienie morfologia 2%
Predkosc ok. 60,70%
Hsg-ok
Cześć dziewczyny, postanowiłam że choć trochę późno ale dołączę do grupy mam na imie Kasia, jestem w 25tygodniu ciąży, urodzę w wieku 42 lat. Ciąża naturalna, rok temu przy moim AMH 0.11 nie dawano mi dużej nadziei nawet z in vitro i odpuściłam bo to nie pierwsze dziecko a w wakacje taka niespodzianka. Badania usg, ryzyka i Sanco prawidłowe jak na razie wszystkie. Trzymam kciuki za was wszystkie i pozdrawiam cieplutko ❤️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia, 10:51
alauda, Jusia 82, Janette, kicia_kocia, agnes175, AMI, Alga_I lubią tę wiadomość
-
KasiaKP wrote:Cześć dziewczyny, postanowiłam że choć trochę późno ale dołączę do grupy mam na imie Kasia, jestem w 25tygodniu ciąży, urodzę w wieku 42 lat. Ciąża naturalna, rok temu przy moim AMH 0.11 nie dawano mi dużej nadziei nawet z in vitro i odpuściłam bo to nie pierwsze dziecko a w wakacje taka niespodzianka. Badania usg, ryzyka i Sanco prawidłowe jak na razie wszystkie. Trzymam kciuki za was wszystkie i pozdrawiam cieplutko ❤️
KasiaKP lubi tę wiadomość
Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Pakiet tarczycowy-ok
Wirusologia-ok
Posiewy na bakterie-ok
Celiakia-negatywna
Cukier,HOMA-ok
Hormony-ok
ANA-ok
Kariotypy-ok
Trombofilia-ok
Pai-ok
MTHFR-ok
Nasienie morfologia 2%
Predkosc ok. 60,70%
Hsg-ok
U mnie na razie nic się nie dzieje, czekam jeszcze ponad tydzień na USG i wtedy coś sie dowiem, ale n stres mam ogromny, strach też mnie nie odstępuje czy wszystko się uda, czy będzie dobrze...
Bardzo się cieszę na wszystkie Wasze pozytywne historie, naprawdę nie można sie poddawać 40 lat to nie wyrokKasiaKP, Janette, Alga_I lubią tę wiadomość
oboje 40lat
AMH 1.06---> 0,76
wyniki u obojga okey, jeden jajnik działa
startujemy z IVF wrzesień 2024
I stymulacja: Menopur --> 3 oocyty--> mamy 2x❄️5BB.
PGTa--->mamy 2 mozaiki ze zgodą na transfer
11.2024 Transfer dwóch mrozaków
6 dpt ⏸️ !!! 🍀,7 dpt beta 114!, 9 dpt beta 420, progesteron 27,70
26dpt - mamy , 30 dpt jednak są -
Cześć Dziewczyny ♥️Powracam do Was po przerwie. Gratuluje Wam Dziewczyny pozytywnych testów, AMI ogromnie się cieszę i trzymam kciuki 🍀
Byłam dzisiaj na badaniu kontrolnym. Wszystko jest dobrze a nawet bardzo dobrze bo produkuje pęcherzyki i jeden pękł. Endometrium bardzo ładne. Lekarz Zlecił badania hormonalne które mam wykonać 10 grudnia ( estradiol, progesteron) a kolejne 2/3 dnia okresu (estradiol, LH, prolaktyna, fsh, tsh, ft4). Według lekarza okres pojawi się 18-19 grudnia. Powiedział że po krwawieniu, być może jeszcze w grudniu, mam umówić się na wizytę z wynikami i jeśli wszystko będzie dobrze to można zastanowić się nad podejściem do invitro na podstawie małej stymulacji ale już na naturalnym cyklu. Lekarz mówi, że póki są pęcherzyki, które pękają warto spróbować. Serce mi zabiło mocniej i poczułam radość w sercu i dostałam nowa nadzieję. Lekarz stwierdził, że jeszcze za wcześnie na KD.
Czy może któraś z Was miała invitro na cyklu naturalnym?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia, 18:40
Janette, Wanda Nowa, AMI, KasiaKP lubią tę wiadomość
Starania od 2017 roku
Ja - 41 lat, on- 43 lata
On- niskie parametry nasienia, SM
AMH- 0.29, FSH -17,06
12.06.2020 - IUI 1 - nieudana
06.07.2020 r. - IUI 2- nieudana
26.08.2020- IUI 3 - nieudana
09.2024- ivf 1- Stediril, Bemfola, Menopur, Gonapeptyl. Pęcherzyk 10 mm. Stymulacja przerwana. Brak reakcji na leki.
09.2024- priming estrogenowy, Duphaston
10.2024 -ivf 2 - Mensinorm 300-450 Rekovelle 12.0, Clostilbegyt, 5 pęcherzyków, Stymulacja przerwana.
11.2024 - Primolut nor
2025 - in vitro na cyklu naturalnym? -
Janette wrote:Czesc Kasiu.Bardzo sie ciesze ze dolaczylas i ze ciaza jest udana i zdrowa Ja sie zamartwiam jeszcze kazdego dnia bo raz czuje objawy a raz nie a jestem dopiero na poczatku i mam za soba juz trzy poronienia.A czy lekarze mowili juz o porodzie czy jest wskazana cesarka? Zycze Wam zdrowka.
Janette lubi tę wiadomość
-
Blanka wrote:Cześć Dziewczyny ♥️Powracam do Was po przerwie. Gratuluje Wam Dziewczyny pozytywnych testów, AMI ogromnie się cieszę i trzymam kciuki 🍀
Byłam dzisiaj na badaniu kontrolnym. Wszystko jest dobrze a nawet bardzo dobrze bo produkuje pęcherzyki i jeden pękł. Endometrium bardzo ładne. Lekarz Zlecił badania hormonalne które mam wykonać 10 grudnia ( estradiol, progesteron) a kolejne 2/3 dnia okresu (estradiol, LH, prolaktyna, fsh, tsh, ft4). Według lekarza okres pojawi się 18-19 grudnia. Powiedział że po krwawieniu, być może jeszcze w grudniu, mam umówić się na wizytę z wynikami i jeśli wszystko będzie dobrze to można zastanowić się nad podejściem do invitro na podstawie małej stymulacji ale już na naturalnym cyklu. Lekarz mówi, że póki są pęcherzyki, które pękają warto spróbować. Serce mi zabiło mocniej i poczułam radość w sercu i dostałam nowa nadzieję. Lekarz stwierdził, że jeszcze za wcześnie na KD.
Czy może któraś z Was miała invitro na cyklu naturalnym?Blanka lubi tę wiadomość
Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Pakiet tarczycowy-ok
Wirusologia-ok
Posiewy na bakterie-ok
Celiakia-negatywna
Cukier,HOMA-ok
Hormony-ok
ANA-ok
Kariotypy-ok
Trombofilia-ok
Pai-ok
MTHFR-ok
Nasienie morfologia 2%
Predkosc ok. 60,70%
Hsg-ok
AMI wrote:U mnie na razie nic się nie dzieje, czekam jeszcze ponad tydzień na USG i wtedy coś sie dowiem, ale n stres mam ogromny, strach też mnie nie odstępuje czy wszystko się uda, czy będzie dobrze...
Bardzo się cieszę na wszystkie Wasze pozytywne historie, naprawdę nie można sie poddawać 40 lat to nie wyrokJa 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Pakiet tarczycowy-ok
Wirusologia-ok
Posiewy na bakterie-ok
Celiakia-negatywna
Cukier,HOMA-ok
Hormony-ok
ANA-ok
Kariotypy-ok
Trombofilia-ok
Pai-ok
MTHFR-ok
Nasienie morfologia 2%
Predkosc ok. 60,70%
Hsg-ok
Blanka trzymam z całej siły kciuki aby ten raz to był strzał w 10kę Koniecznie nam tu pisz.
Niestety strach nie opuszcza chyba nigdy gdy tak bardzo nam na czymś zależy, a to jest taka delikatna ulotna malutka jeszcze kropeczka... ehh dni lecą jakoś powoliBlanka lubi tę wiadomość
oboje 40lat
AMH 1.06---> 0,76
wyniki u obojga okey, jeden jajnik działa
startujemy z IVF wrzesień 2024
I stymulacja: Menopur --> 3 oocyty--> mamy 2x❄️5BB.
PGTa--->mamy 2 mozaiki ze zgodą na transfer
11.2024 Transfer dwóch mrozaków
6 dpt ⏸️ !!! 🍀,7 dpt beta 114!, 9 dpt beta 420, progesteron 27,70
26dpt - mamy , 30 dpt jednak są