Ciąża po 40 - grupa wsparcia
-
WIADOMOŚĆ
-
AMI wrote:U mnie na razie nic się nie dzieje, czekam jeszcze ponad tydzień na USG i wtedy coś sie dowiem, ale n stres mam ogromny, strach też mnie nie odstępuje czy wszystko się uda, czy będzie dobrze...
Bardzo się cieszę na wszystkie Wasze pozytywne historie, naprawdę nie można sie poddawać 40 lat to nie wyrokJanette, Gama81 lubią tę wiadomość
-
KasiaKP wrote:Cześć dziewczyny, postanowiłam że choć trochę późno ale dołączę do grupy mam na imie Kasia, jestem w 25tygodniu ciąży, urodzę w wieku 42 lat. Ciąża naturalna, rok temu przy moim AMH 0.11 nie dawano mi dużej nadziei nawet z in vitro i odpuściłam bo to nie pierwsze dziecko a w wakacje taka niespodzianka. Badania usg, ryzyka i Sanco prawidłowe jak na razie wszystkie. Trzymam kciuki za was wszystkie i pozdrawiam cieplutko ❤️
To cudowna widomosc!😆Gratuluje i trzymam kciuki za pomyślność✊️🍀
Często tak właśnie się dzieje, że jak odpuszczamy starania i zajmiemy glowe czymś innym to ciąża sama nas dopada😉Jednak psychika często zaklada nam blokade na skuteczne zaciążenie, jak chcemy za bardzo. Dlatego to nasza ostatnia próba, jeśli się nie uda transfer, to nie będziemy już jeździć po tych lekarzach i podchodzić do kolejnej procedury, ponieważ to wszystko, stymulacje i punkcje są bardzo obciążające i wyczerpujące. Zdamy sie na przeznaczenie, jak ma się udać naturalnie to się uda, a jak nie to nie, trudno.Mamy jedno dziecko I na nim się skupimy🤭Trzeba wiedzieć kiedy że sceny zejść i odpuścić, żeby nie zwariować👨👩👦KasiaKP, Landryna, Gama81, Megii_81 lubią tę wiadomość
2015🤰Syn👦
Oboje po 40, ja Hashimoto, AMH ok 1, on zdrowy, nasienie ok.
1 IVF 08/24 3pęcherzyki ale brak komórek jajowych
2 IVF 10/24 4pęcherzyki-->4 komórki jajowe--> tylko 1zarodek,który przestał się rozwiać w 3 dobie😢
3 IVF 11/24 Menopur 450,Aromek, Orgalutran, Decapeptyl, Ovitrelle
Punkcja->3komórki jajowe->2zarodki->1zamrożona blastocysta😍💪🍀
Walczymy dalej! 💚✊️🍀💪 -
agnes175 wrote:To cudowna widomosc!😆Gratuluje i trzymam kciuki za pomyślność✊️🍀
Często tak właśnie się dzieje, że jak odpuszczamy starania i zajmiemy glowe czymś innym to ciąża sama nas dopada😉Jednak psychika często zaklada nam blokade na skuteczne zaciążenie, jak chcemy za bardzo. Dlatego to nasza ostatnia próba, jeśli się nie uda transfer, to nie będziemy już jeździć po tych lekarzach i podchodzić do kolejnej procedury, ponieważ to wszystko, stymulacje i punkcje są bardzo obciążające i wyczerpujące. Zdamy sie na przeznaczenie, jak ma się udać naturalnie to się uda, a jak nie to nie, trudno.Mamy jedno dziecko I na nim się skupimy🤭Trzeba wiedzieć kiedy że sceny zejść i odpuścić, żeby nie zwariować👨👩👦Janette, agnes175, Landryna, Gama81, Megii_81 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, ja też zostawię tu swój wpis dla Was i przyszłych kobiet szukających wsparcia.
Mam syna 15-letniego, rodziłam mając 23 lata.
W czerwcu tego roku urodziłam córkę mając 38 lat. Długo wyczekiwana, 4 lata starań, w końcu inseminacja się udała.
Po porodzie połóg, a po nim myśli, że przecież naturalnie dzieci mieć nie będziemy, a tu naturalna ciąża 4 m-ce po porodzie. Oboje jesteśmy w ciężkim szoku, ale też cieszymy się. Ja szczerze czuję się staro, ale fakt jest taki, że wiek się nie liczy, też ciągle o tym myślałam ile ona będzie miała lat jak ja dobiję do 50, 60 itd. Ale to nieważne, naprawdę. Dla dziecka jest się ukochaną mamusią i dzieci tak nie patrzą jak my dorośli. Przynajmniej przy córce chodzę codziennie na spacery, mam radość każdego dnia, uśmieszek wynagradza wszystko. Na porodówce powiedzieli, że najstarsza rodząca w tym szpitalu miała 53 lata, także nie jest źle w okolicy 40 😜 jest mnóstwo plusów dojrzałego wieku i doświadczenia życiowego.
Pozdrawiam serdecznie Was wszystkie.Blanka, Janette, KasiaKP, Gama81, Megii_81 lubią tę wiadomość
-
shikaka86 wrote:Dziewczyny, ja też zostawię tu swój wpis dla Was i przyszłych kobiet szukających wsparcia.
Mam syna 15-letniego, rodziłam mając 23 lata.
W czerwcu tego roku urodziłam córkę mając 38 lat. Długo wyczekiwana, 4 lata starań, w końcu inseminacja się udała.
Po porodzie połóg, a po nim myśli, że przecież naturalnie dzieci mieć nie będziemy, a tu naturalna ciąża 4 m-ce po porodzie. Oboje jesteśmy w ciężkim szoku, ale też cieszymy się. Ja szczerze czuję się staro, ale fakt jest taki, że wiek się nie liczy, też ciągle o tym myślałam ile ona będzie miała lat jak ja dobiję do 50, 60 itd. Ale to nieważne, naprawdę. Dla dziecka jest się ukochaną mamusią i dzieci tak nie patrzą jak my dorośli. Przynajmniej przy córce chodzę codziennie na spacery, mam radość każdego dnia, uśmieszek wynagradza wszystko. Na porodówce powiedzieli, że najstarsza rodząca w tym szpitalu miała 53 lata, także nie jest źle w okolicy 40 😜 jest mnóstwo plusów dojrzałego wieku i doświadczenia życiowego.
Pozdrawiam serdecznie Was wszystkie.Landryna lubi tę wiadomość
-
O mnie wlasnie tez cos bardziej polozylo i zastanawiam sie czy jak bym byla mlodsza to lepiej bym znosila ta ciaze. Ledwo zrobie obiad i najlrpiej lezec albo spac. Energii jak dostane to czuje na max pol godz.
KasiaKP, Landryna lubią tę wiadomość
Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
Homocysteina lekko za wysoko-9,10
Pakiet tarczycowy-ok
Wirusologia-ok
Posiewy na bakterie-ok
Celiakia-negatywna
Cukier,HOMA-ok
Hormony-ok
Prolaktyna-skaczaca ok. 37
ANA-ok
Kariotypy-ok
Trombofilia-ok
Pai-ok
MTHFR-ok
Nasienie morfologia 2%
Predkosc ok. 60,70%
Fragmentacja dna 14%,dfi 21%
Hsg-ok
Laparoskopia-endometrioza 1stopnia
Immunologia odpuscilam juz -
Janette wrote:O mnie wlasnie tez cos bardziej polozylo i zastanawiam sie czy jak bym byla mlodsza to lepiej bym znosila ta ciaze. Ledwo zrobie obiad i najlrpiej lezec albo spac. Energii jak dostane to czuje na max pol godz.
Janette, shikaka86 lubią tę wiadomość
-
KasiaKP wrote:Wiem po sobie ( bo to 4 ciąża), ze z wiekiem to zmęczenie w ciąży jest jednak gorsze. Wogole zmęczenie i niewyspanie bardziej daje się wg mnie w kość z wiekiem. Pamietam jak miałam te 20 pare lat to mogłam nie jedna noc zarwać studiując czy balując, zmieniając pieluchy itp a tak odkąd 30 tka stuknęłam to najchętniej przed 22/23 bym poszła spać 😝 a w dzień po zarwanej nocy bez drzemki nie dam rady
Mam to samo. Pierwszą ciążę mimo odklejania łożyska i podtrzymywania progesteronem przeszłam można powiedzieć bez żadnych dolegliwości, ale też nic nie robiłam w domu bo mi nie było wolno, dużo spałam przez luteinę.
Natomiast ciąża w wieku 37 lat to był hardcore, najbardziej dokuczała mi cieśnia nadgarstków, dretwialy mi w nocy obie ręce i budziłam się z bólem i płakałam bo nie można było spać, zgaga, ból pleców. Cieśnia utrzymywała mi się ponad 2 m-ce po porodzie 😮💨 zmęczona byłam bardzo, ale też brałam luteinę. Teraz póki co nie biorę nic i mam dużo energii mimo wstawania w nocy do córki. Chociaż wiem że może się to samopoczucie zmienić. Jeszcze nie byłam u lekarza, wg OM byłby to 7 tydzień i szczerze to jestem przerażona jak dam radę nosić córkę w ciąży, ona jeszcze nie siedzi a jest bardzo duża bo ubranka zakładam jej na roczne dziecko. Wiem, że jakoś to będzie, pocieszam się, że najbliższy rok po urodzeniu będzie trudniejszy ale potem będzie super. Oby tylko donosić i szczęśliwie urodzić zdrowe dziecko. Nic więcej nie chcę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia, 09:19
KasiaKP lubi tę wiadomość
-
To mnie wlasnie w 8 tyg dopadlo,do 7mego bylo lepiej.Jeszcze czekam na usg.Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Pakiet tarczycowy-ok
Wirusologia-ok
Posiewy na bakterie-ok
Celiakia-negatywna
Cukier,HOMA-ok
Hormony-ok
ANA-ok
Kariotypy-ok
Trombofilia-ok
Pai-ok
MTHFR-ok
Nasienie morfologia 2%
Predkosc ok. 60,70%
Hsg-ok
shikaka86 wrote:Mam to samo. Pierwszą ciążę mimo odklejania łożyska i podtrzymywania progesteronem przeszłam można powiedzieć bez żadnych dolegliwości, ale też nic nie robiłam w domu bo mi nie było wolno, dużo spałam przez luteinę.
Natomiast ciąża w wieku 37 lat to był hardcore, najbardziej dokuczała mi cieśnia nadgarstków, dretwialy mi w nocy obie ręce i budziłam się z bólem i płakałam bo nie można było spać, zgaga, ból pleców. Cieśnia utrzymywała mi się ponad 2 m-ce po porodzie 😮💨 zmęczona byłam bardzo, ale też brałam luteinę. Teraz póki co nie biorę nic i mam dużo energii mimo wstawania w nocy do córki. Chociaż wiem że może się to samopoczucie zmienić. Jeszcze nie byłam u lekarza, wg OM byłby to 7 tydzień i szczerze to jestem przerażona jak dam radę nosić córkę w ciąży, ona jeszcze nie siedzi a jest bardzo duża bo ubranka zakładam jej na roczne dziecko. Wiem, że jakoś to będzie, pocieszam się, że najbliższy rok po urodzeniu będzie trudniejszy ale potem będzie super. Oby tylko donosić i szczęśliwie urodzić zdrowe dziecko. Nic więcej nie chcę. -
Tez nie biore progesteronu,wszystkie moje poprzednie ciaze byly podrzymywane progesteronem,czulam sie po nim fatalnie,non stop spalam i mialam duze mdlosci.Mimo brania ciaze sie nie utrzymaly a lekarz w koncu powiedzial ze jesli ciaza jest silna i zdrowa to te leki tak na prawde nie sa potrzebne.Na razie nie mam nic niepokojacego.Mdlosci sa ale pojawiaja sie bardzo roznie,dwa razy rano a od 8 tyg popoludniami zaraz po jedzeniu.Na szczescie wczesniej mialam badania robione pod katem mineralow i wit i byly calkiem ok.
Landryna lubi tę wiadomość
Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Pakiet tarczycowy-ok
Wirusologia-ok
Posiewy na bakterie-ok
Celiakia-negatywna
Cukier,HOMA-ok
Hormony-ok
ANA-ok
Kariotypy-ok
Trombofilia-ok
Pai-ok
MTHFR-ok
Nasienie morfologia 2%
Predkosc ok. 60,70%
Hsg-ok
Janette wrote:Tez nie biore progesteronu,wszystkie moje poprzednie ciaze byly podrzymywane progesteronem,czulam sie po nim fatalnie,non stop spalam i mialam duze mdlosci.Mimo brania ciaze sie nie utrzymaly a lekarz w koncu powiedzial ze jesli ciaza jest silna i zdrowa to te leki tak na prawde nie sa potrzebne.Na razie nie mam nic niepokojacego.Mdlosci sa ale pojawiaja sie bardzo roznie,dwa razy rano a od 8 tyg popoludniami zaraz po jedzeniu.Na szczescie wczesniej mialam badania robione pod katem mineralow i wit i byly calkiem ok.
Janette lubi tę wiadomość
-
Witam Was ciepło w tym przedświątecznym klimacie.Mam 43 lata 3 zdrowych i już prawie dorosłych synów.A tu w okolicy świąt taka niespodzianka w mojej ocenie około 5 tygodniową ciążą tak wynika z badań beta hcg dziś powtórzyłam sprawdzając czy jest tendencja wzrostowa. Zdaje sobie sprawę z ogromnego ryzyka i czuję strach.Wiem że może się jeszcze wszystko wydarzyć.Obawiam się bardzo.Moze są tu mamy bądź przyszłe mamy w podobnej sytuacji .Nikomu z rodziny nic nie powiedziałam dopóki nie przejdę wizyty lekarski ej.Fajnie by było z kimś tutaj popisać.Pozdry
Landryna, KasiaKP, Megii_81 lubią tę wiadomość
-
Anka151233 wrote:Witam Was ciepło w tym przedświątecznym klimacie.Mam 43 lata 3 zdrowych i już prawie dorosłych synów.A tu w okolicy świąt taka niespodzianka w mojej ocenie około 5 tygodniową ciążą tak wynika z badań beta hcg dziś powtórzyłam sprawdzając czy jest tendencja wzrostowa. Zdaje sobie sprawę z ogromnego ryzyka i czuję strach.Wiem że może się jeszcze wszystko wydarzyć.Obawiam się bardzo.Moze są tu mamy bądź przyszłe mamy w podobnej sytuacji .Nikomu z rodziny nic nie powiedziałam dopóki nie przejdę wizyty lekarski ej.Fajnie by było z kimś tutaj popisać.Pozdry
Landryna, KasiaKP lubią tę wiadomość
Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Pakiet tarczycowy-ok
Wirusologia-ok
Posiewy na bakterie-ok
Celiakia-negatywna
Cukier,HOMA-ok
Hormony-ok
ANA-ok
Kariotypy-ok
Trombofilia-ok
Pai-ok
MTHFR-ok
Nasienie morfologia 2%
Predkosc ok. 60,70%
Hsg-ok
Dzień dobry wszystkim
To ja się przywitam
Ja 44 lata
Mąż 39 lat
poronień samoistnych około 8 na przełomie 2022-2024
12.2023 ciąża obumarła w 10 tc ,zatrzymało się bobo na 6tc ;(
03.2024 poronienie kolejne w 8dc ;(
Zrobiliśmy sobie przerwę i wznawiamy działania z pełną diagnostyką
U mnie owu tydzień temu, ciałko żółt jest, od niedzieli duphaston przez 10 dni i 18 robię betę. Jutro seminogram .
Trzymajcie kciukiJanette, KasiaKP, Alga_I, Megii_81 lubią tę wiadomość
-
Landryna wrote:Dzień dobry wszystkim
To ja się przywitam
Ja 44 lata
Mąż 39 lat
poronień samoistnych około 8 na przełomie 2022-2024
12.2023 ciąża obumarła w 10 tc ,zatrzymało się bobo na 6tc ;(
03.2024 poronienie kolejne w 8dc ;(
Zrobiliśmy sobie przerwę i wznawiamy działania z pełną diagnostyką
U mnie owu tydzień temu, ciałko żółt jest, od niedzieli duphaston przez 10 dni i 18 robię betę. Jutro seminogram .
Trzymajcie kciukiLandryna lubi tę wiadomość
Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Pakiet tarczycowy-ok
Wirusologia-ok
Posiewy na bakterie-ok
Celiakia-negatywna
Cukier,HOMA-ok
Hormony-ok
ANA-ok
Kariotypy-ok
Trombofilia-ok
Pai-ok
MTHFR-ok
Nasienie morfologia 2%
Predkosc ok. 60,70%
Hsg-ok
Anka151233 wrote:Witam Was ciepło w tym przedświątecznym klimacie.Mam 43 lata 3 zdrowych i już prawie dorosłych synów.A tu w okolicy świąt taka niespodzianka w mojej ocenie około 5 tygodniową ciążą tak wynika z badań beta hcg dziś powtórzyłam sprawdzając czy jest tendencja wzrostowa. Zdaje sobie sprawę z ogromnego ryzyka i czuję strach.Wiem że może się jeszcze wszystko wydarzyć.Obawiam się bardzo.Moze są tu mamy bądź przyszłe mamy w podobnej sytuacji .Nikomu z rodziny nic nie powiedziałam dopóki nie przejdę wizyty lekarski ej.Fajnie by było z kimś tutaj popisać.Pozdry
Janette lubi tę wiadomość
-
Ami,shikaka86,jak sie czujecie? Wiadomo cos nowego u Was? Ja dzis po badaniu i jest ciaza zywa z sercem,na razie ok jest.Ale jeszcze nie nastawiamy sie bo znaja moja historie.Teraz stres kolo 12 tyg.Zagladam tu i mam nadzieje ze bedzie duzo pozytywnych historii.
Jusia 82 lubi tę wiadomość
Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Pakiet tarczycowy-ok
Wirusologia-ok
Posiewy na bakterie-ok
Celiakia-negatywna
Cukier,HOMA-ok
Hormony-ok
ANA-ok
Kariotypy-ok
Trombofilia-ok
Pai-ok
MTHFR-ok
Nasienie morfologia 2%
Predkosc ok. 60,70%
Hsg-ok
Dziewczyny, ja mam 43 lata, od roku nic. Czekam na kolejny nowy cykl i zobaczymy, czy coś się wydarzy. Niedługo tylko wskoczy 44! Aż strach myśleć. Emocje trochę opadły po różnych perypetiach związanych z licznymi wizytami w klinikach i u różnych lekarzy. Może właśnie trzeba w końcu odpuścić, żeby zadziałało.
Janette, KasiaKP, Megii_81 lubią tę wiadomość
-
Janette wrote:Ami,shikaka86,jak sie czujecie? Wiadomo cos nowego u Was? Ja dzis po badaniu i jest ciaza zywa z sercem,na razie ok jest.Ale jeszcze nie nastawiamy sie bo znaja moja historie.Teraz stres kolo 12 tyg.Zagladam tu i mam nadzieje ze bedzie duzo pozytywnych historii.
Mocno trzymam kciuki i doskonale rozumiem, że ciężko Ci się cieszyć. Dawaj znać jak sytuacja.Janette, Gama81 lubią tę wiadomość
Starania od 2014 , 1 ICSI maj 2018, 2 ICSI sierpień 2019, 3 ICSI kwiecień 2021
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
13.03.2023, g.13:20, Maciejek- 51 cm,2870 g szczęścia do kochania 🧡🧡🧡
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
11. transfer, beta<0,2