Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Ciąża po 40 - grupa wsparcia
Odpowiedz

Ciąża po 40 - grupa wsparcia

Oceń ten wątek:
  • Jusia 82 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2024, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agnes175 wrote:
    To moj w ogole pierwszy transfer i pierwszy na cyklu sztucznym, wyjdzie że to będzie w 15dc, czyli tak jak mniej więcej mam owulacje, której teraz nie będę mieć bo biorę Estrofem.Czytalam, że transfer mozna robić do 25dc więc i tak mam wczesnie ustalony. Moja Pani dr powiedziała mi że wywalczyła dla mnie ten termin, bo tak to bym miała transfer dopiero ok 20 stycznia takie są kolejki.

Wow. To bardzo wcześnie bo ja dopiero w 16dc będę miała podgląd i włączony pewnie progesteron. Transfery robi się w określonym czasie po owulacji (5 dni po w przypadku blastocysty) no ale cykl sztuczny rządzi się swoimi prawami i w sumie to tylko ważne żeby endometrium było odpowiednie.

Ja wolę naturalne ale stwierdziliśmy z lekarzem że trzeba spróbować skoro to ostatni transfer.
    Dawaj znać jak u Ciebie. Trzymam kciuki.

agnes175 lubi tę wiadomość

preg.png

age.png

Starania od 2014 ,
    1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
    2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
    3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
    9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
    10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200

4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
    5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)

11. transfer, beta<0,2
    12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693
    6+0 mamy ❤️
  • Kiki842 Koleżanka

Wysłany: 26 grudnia 2024, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w którym dniu juz wyszedł wam test pozytywny, mi jeszcze zostały 4 dni do okresu

• Janette Ekspertka

Wysłany: 26 grudnia 2024, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiki842 wrote:
    Dziewczyny w którym dniu juz wyszedł wam test pozytywny, mi jeszcze zostały 4 dni do okresu
    To zalezy tez od czulosci testu,jesli chcesz wykryc jak najwczesniej,czyli okolo 5 dni przed terminem okresu to polecam testy z 10 ( wykrywa ciaze 6 dni przed). Poranny mocz powinien juz 4 dni przed terminem okresu z tego testu pokazac prawde.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystkie inne badania ok
    2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
    Usg 20 tydz. Wymiary prawidlowe
    TP: 25 lipiec
  • KasiaKP Ekspertka

Wysłany: 27 grudnia 2024, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiki842 wrote:
    Przy biochemie miałam bladą kreskę w dzień oczekiwanego okresu. W obecnej ciąży - mocna kreska na 4 różnych testach dzień po terminie @, beta ponad 3000 już dwa dni po przewidywanej miesiączce. Wszystko zależy kiedy była owulacja itp ale na logikę w dzień przed/ dniu spodziewanej miesiączki już coś powinno być widać na teście

• OniloraK Ekspertka

Wysłany: 6 lutego, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam, że beta zwalnia powyżej 1000-1500, niby od tych wartości weryfikacja przebiegu ciąży tylko poprzez USG.

Więc, pełna stresu, gorzej niż przed maturą - dzisiaj mam wizytę u ginekologa 😱
    Testyna 🤰🏻 pozytywne 😳 lekko szok.
    Beta z 4t 6d - 2164 🤔
    Beta z 5t 2d - 3809 🫤 jest przyrost lecz nie podwojony 🤔 no tak niby może być, bo beta niby zwalnia.
    Dolegliwości są, zmęczenie, zawroty głowy, sporadyczne ciągnięcie w okolicach pachwin, nudności względne, cycki chcą eksplodować...

Aha mam już 41 wiosen więc... ciąża to efekt wahań w jajeczkowaniach, a nie planowany zamiar 🫢

Co myślicie o powyższym?

agnes175 lubi tę wiadomość

🙋🏻‍♀️41 🫣
    Okolice Poznania
    17.01.2003 r. ♂️Mateusz
    17.12.2016 r. ♂️Antoni

25.01.2025 r. ⏸️🫣 yyyy to nie menopauza 🤯
    29.01.2025 r. ⏸️⏸️⏸️🫣😅
    06.02.2025 r. I🩺👀🥚
    27.02.2025 r. II🩺 1,96 cm💓160bpm

⬇️ pierwsza focia dzidziula ⬇️
    https://zapodaj.net/plik-lFEJnzZ1YY

20.03.2025 r. III🩺⏳
    27.03.2025 r. I prenatalne 🩺⏳
    05.10.2025 r. ....🤰🏻...🤱🏻

preg.png
  • Janette Ekspertka

Wysłany: 6 lutego, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OniloraK wrote:
    Czytałam, że beta zwalnia powyżej 1000-1500, niby od tych wartości weryfikacja przebiegu ciąży tylko poprzez USG.

Więc, pełna stresu, gorzej niż przed maturą - dzisiaj mam wizytę u ginekologa 😱
    Testyna 🤰🏻 pozytywne 😳 lekko szok.
    Beta z 4t 6d - 2164 🤔
    Beta z 5t 2d - 3809 🫤 jest przyrost lecz nie podwojony 🤔 no tak niby może być, bo beta niby zwalnia.
    Dolegliwości są, zmęczenie, zawroty głowy, sporadyczne ciągnięcie w okolicach pachwin, nudności względne, cycki chcą eksplodować...

Aha mam już 41 wiosen więc... ciąża to efekt wahań w jajeczkowaniach, a nie planowany zamiar 🫢

Co myślicie o powyższym?
    No ja bym powiedziala ze calkiem ladna beta ale usg powinno pokazac czy jest dobrze,czy pecherzyk jest a potem serduszko.Trzymam kciuki za zdrowa ciaze.objawy bywaja uciazliwe ale jesli sa to tym lepiej.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
  • Gienia40 Przyjaciółka

Wysłany: 9 lutego, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alga_I wrote:
    Cześć, potrzebuję się wygadać… mam 40 lat i jestem właśnie w 22 tyg swojej pierwszej ciąży, o którą starałam się ok 7 lat. Naturalnie a potem z pomocą medyczną (niepłodność idiopatyczna). Ciąża wyczekana, wymarzona, wywalczona. Nie wiem czy to przez hormony, ale ostatnio dopadają mnie takie nerwicowe myśli - “czy nie jestem za stara”, “jezu jak dziecko będzie miało 14 to ja 54”. Nie mogę się powstrzymać od tego wyliczania ile będę miała jak dziecko będzie miało ileś tam. Dodam, że partner ma 46 lat. Macie też takie przemyślenia? Jak przestać nakręcać się i wpadać w spiralę czarnych myśli? - ja wiem że to bez sensu, z dziecka cieszę się najbardziej na świecie. Nie wyobrażam sobie cofnąć czasu.

Mam 42 i pół roku. W lutym zaplanowana inseminacje. Nie mam partnera. Musze wyjechać za granicę bo w Polsce nie mogę jako singiel. Też mam takie myśli , że jestem stara i ile będę mieć lat jak będzie szło do szkoły etc.
    Życie piszę różne scenariusze. Sporo kobiet przed nami i po nas miało i będzie mieć dzieci w naszym wieku. Myślę, że tak trzeba do tego podejść.
    Najwyżej będę farbować włosy i botoks robić jak będę wyglądać za staro na matkę przedszkolaka ;)

Alga_I, KasiaKP, Janette lubią tę wiadomość

• terianka Debiutantka

Wysłany: 3 marca, 00:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eee, w klasie mojej córki (ma 9 lat) są ze trzy matki, które urodziły pierwsze dziecko w wieku 42-44 lat.
    Przyjaciel mojego syna jest trzecim dzieckiem, jego mama miała 45 lat i miała trójkę w 4 lata.
    W zeszłym roku rodziłam synka - na oddziale były ze 4 matki, które urodziły pierwsze dziecko w wieku 39-40-41 lat.

Zaraz 40
    (nadal w to nie wierzę...)

2011 córka
    2013 syn
    2015 córka

2021 strata :( 9tc (PJP)

2024 synek
    2025 ?
  • malinka201666 Autorytet

Wysłany: 4 marca, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny,w kwietniu będę miała 39 urodziny, dzisiaj powinnam dostać @ ale nie przyszła.Jutro będę testować...
    Nie martwię się tym że jestem już stara ale bardziej mnie martwią przyszłe badania pappa.W tym wieku mogą być duże ryzyka,wiem że to statystyka ale już w wieku 35 lat miałam wyniki takie sobie a co dopiero teraz 🙄 już o tym myślę i się boje a testu jeszcze nie zrobiłam...

• Małaczarna Ekspertka

Wysłany: 4 marca, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinka201666 wrote:
    Witam dziewczyny,w kwietniu będę miała 39 urodziny, dzisiaj powinnam dostać @ ale nie przyszła.Jutro będę testować...
    Nie martwię się tym że jestem już stara ale bardziej mnie martwią przyszłe badania pappa.W tym wieku mogą być duże ryzyka,wiem że to statystyka ale już w wieku 35 lat miałam wyniki takie sobie a co dopiero teraz 🙄 już o tym myślę i się boje a testu jeszcze nie zrobiłam...

Mieszkam za granicą i u nas nie podają wyników w ten sposób jak pappa w Polsce, za to tutaj robi się NIFTY.
    Może rozważ NIFTY a nie przejmuj się za bardzo tymi statystykami...

01 2022 ❤️
    03 2024 ❤️
  • Janette Ekspertka

Wysłany: 4 marca, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinka201666 wrote:
    Ja mam 42 i mialam robione pappa wyszlo ryzyko zd 1:710 a ze i zp 1:5000. Podane mam ze niby niskie.Zrobilam tez panorame bo tez sie balam wad a to jest dokladniejsze badanie. Pappa wlasnie chyba wiek jest w szacowanych ryzykach.Tez temu nie chcialam jakos bardzo zawierzac. W usg tez mialam ok. Ale stres byl duzy,zwlaszcza ze trzy poronienia wczesniejsze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca, 22:05

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%

Wysłany: 5 marca, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I mam 2 kreski 😃 jestem przerażona i szczęśliwa jednocześnie
    Mam już w domu nastolatka,7 latka i 4 latka.Sami chłopcy.W ostatniej ciąży miałam 2 pęcherzyki ale tylko w jednym zabiło serduszko.Dzięki za wsparcie :)
    Za dwa tygodnie miałam mieć kontrolną wizytę u gina a tu może się okazać że zobaczę coś więcej:)

Lwica_Lewka, Małaczarna, Janette, terianka, shikaka86, agnes175 lubią tę wiadomość

• Janette Ekspertka

Wysłany: 5 marca, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinka201666 wrote:
    I mam 2 kreski 😃 jestem przerażona i szczęśliwa jednocześnie
    Mam już w domu nastolatka,7 latka i 4 latka.Sami chłopcy.W ostatniej ciąży miałam 2 pęcherzyki ale tylko w jednym zabiło serduszko.Dzięki za wsparcie :)
    Za dwa tygodnie miałam mieć kontrolną wizytę u gina a tu może się okazać że zobaczę coś więcej:)
    Super wiadomosc:) teraz wszystko niech spokojnie i dobrze przebiega.Ja jestem troszke podlamana bo wlasnie wyczytalam,ze nie zrobili mi jakiegos badania w 12 tyg na ryzyko preeklampsji i nie powiedzieli nic o przeplywach. Dostalam aspiryne ale dopiero na drugim spotkaniu z polozna w 18 prawie tyg,zaczelam brac ale mialam zgage i przestalam.Dopiero teraz jak gorzej sie poczulam to poczytalam na co to jest i teraz sie stresuje bo powinnam brac to chyba wczesniej.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
  • Janette Ekspertka

Wysłany: 5 marca, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy mialyscie od razu przepisywana aspiryne lub acard w tym wieku? Czy to jest po badaniach dopiero czy tak prewencyjnie kazdej po 40? Stres mam teoche bo raz mi juz cisnienie skoczylo i poczulam sie zle.Mnie dopiero po 18 tyg kazali brac ale usg dopiero za tydz.nastepne,tzn drugie.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
  • terianka Debiutantka

Wysłany: 5 marca, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja całą ostatnią ciążę (po poronieniu) brałam zastrzyki Neoparin 0,6
    Na razie mi lekarka nie wypisała - ale ponoc ryzko mikrozatorów jest największe do 14tc

Janette lubi tę wiadomość

Zaraz 40
    (nadal w to nie wierzę...)

2011 córka
    2013 syn
    2015 córka

2021 strata :( 9tc (PJP)

2024 synek
    2025 ?
  • Vivio Debiutantka

Wysłany: 5 marca, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinka201666 wrote:

Dokładnie też strasznie boję się tych Pappa...mam 40 lat, 8+3 tyg, wszystko przynajmniej wg USG jak to mój gin powiedział "książkowe"🙂 Pappa będę miała pod koniec miesiąca...

• Janette Ekspertka

Wysłany: 5 marca, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja bylam juz zadowolona ze panorama ok wyszla. Myslalam ze to badanie dosc dobre. Tak zapewnial lekarz a tu slysze na niektorych watkach ze dziewczyny w razie watpliwosci robia raczej amniopunkcje bo nifty niby tylko statystyka. Teraz i ja sie obawiam czy nadal wszystko ok. Niedlugo mam polowkowe za tydz.Nie chcialam za bardzo amnio bo sie balam tego ryzyka,juz trzy ciaze stracilam i balam sie narazac jesli dziecko byloby zdrowe. Wiem ze pappa w tym wieku moga wyjsc podwyzszone dlatego zrobilam wczesniej panorame i lekarz powiedzial ze mam wziasc wynik panoramy a ten z pappy juz nawet jesli nie wyjdzie dobry to mam sie nim nie sugerowac.Czytam o tych testach nifty i amniopunkcji i juz sie gubie.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%

Wysłany: 5 marca, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też słyszałam że nifty itp są dobre i jak wyjdą prawidłowo to jest ok,a jak wynik jest zły to dopiero wtedy robi się badania inwazyjne.
    Trzymam kciuki za nasze przyszłe badania,aby wyszły idealnie:)

Janette, Vivio lubią tę wiadomość

• Małaczarna Ekspertka

Wysłany: 6 marca, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    To ja bylam juz zadowolona ze panorama ok wyszla. Myslalam ze to badanie dosc dobre. Tak zapewnial lekarz a tu slysze na niektorych watkach ze dziewczyny w razie watpliwosci robia raczej amniopunkcje bo nifty niby tylko statystyka. Teraz i ja sie obawiam czy nadal wszystko ok. Niedlugo mam polowkowe za tydz.Nie chcialam za bardzo amnio bo sie balam tego ryzyka,juz trzy ciaze stracilam i balam sie narazac jesli dziecko byloby zdrowe. Wiem ze pappa w tym wieku moga wyjsc podwyzszone dlatego zrobilam wczesniej panorame i lekarz powiedzial ze mam wziasc wynik panoramy a ten z pappy juz nawet jesli nie wyjdzie dobry to mam sie nim nie sugerowac.Czytam o tych testach nifty i amniopunkcji i juz sie gubie.

Nifty to nie statystka! Pobierają krew od matki i z tego badają wolne DNA dziecka. Wynik jest dokładny do 99.9% a nieprawidłowości mogą wychodzić w szczególnych sytuacjach np. Choroba nowotworowa. Przeczytaj artykuł od mamaginekolog.

Janette lubi tę wiadomość

01 2022 ❤️
    03 2024 ❤️
  • Blanka_C Nowa

Wysłany: 8 marca, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Od jakiegoś czasu czasem podczytuję ten wątek i podziwiam każdą z Was za Waszą wytrwałość w dążeniu do wyznaczonego przez Was celu. Życzę kazdej z Was oby się udało, szczerze.
    Chciałabym zadać tu takie jedno kontrowersyjne pytanie; czy jest tu ktoś po 50-tce lub ktoś zna kogoś po 50-tce komu udało się urodzić zdrowe dziecko? Ja jestem po 50-tce, byłam w ciąży prawie 2 miesiące ale w tym tygodniu okazało się, że zarodek który bardzo fajnie się rozwijał - zmienił zdanie i przestał się rozwijać. Wiem doskonale, co kazdy mysli o takiej sytuacji oraz że przecież z góry wiadomo dlaczego się nie udało - jestem za stara i już, ale pomyślałam, że może ktoś zna lub znał kogoś w podobnej sytuacji i mogłaby się tym podzielić :)

‹‹ 19 20 21 22 23
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ