Ciąża po 40 - grupa wsparcia
-
WIADOMOŚĆ
-
agnes175 wrote:To moj w ogole pierwszy transfer i pierwszy na cyklu sztucznym, wyjdzie że to będzie w 15dc, czyli tak jak mniej więcej mam owulacje, której teraz nie będę mieć bo biorę Estrofem.Czytalam, że transfer mozna robić do 25dc więc i tak mam wczesnie ustalony. Moja Pani dr powiedziała mi że wywalczyła dla mnie ten termin, bo tak to bym miała transfer dopiero ok 20 stycznia takie są kolejki.
Wow. To bardzo wcześnie bo ja dopiero w 16dc będę miała podgląd i włączony pewnie progesteron. Transfery robi się w określonym czasie po owulacji (5 dni po w przypadku blastocysty) no ale cykl sztuczny rządzi się swoimi prawami i w sumie to tylko ważne żeby endometrium było odpowiednie.
Ja wolę naturalne ale stwierdziliśmy z lekarzem że trzeba spróbować skoro to ostatni transfer.
Dawaj znać jak u Ciebie. Trzymam kciuki.agnes175 lubi tę wiadomość
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
11. transfer, beta<0,2
12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693
6+0 mamy ❤️ -
Kiki842 wrote:Dziewczyny w którym dniu juz wyszedł wam test pozytywny, mi jeszcze zostały 4 dni do okresuJa 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
Usg 20 tydz. Wymiary prawidlowe
TP: 25 lipiec -
Kiki842 wrote:Dziewczyny w którym dniu juz wyszedł wam test pozytywny, mi jeszcze zostały 4 dni do okresu
-
Czytałam, że beta zwalnia powyżej 1000-1500, niby od tych wartości weryfikacja przebiegu ciąży tylko poprzez USG.
Więc, pełna stresu, gorzej niż przed maturą - dzisiaj mam wizytę u ginekologa 😱
Testyna 🤰🏻 pozytywne 😳 lekko szok.
Beta z 4t 6d - 2164 🤔
Beta z 5t 2d - 3809 🫤 jest przyrost lecz nie podwojony 🤔 no tak niby może być, bo beta niby zwalnia.
Dolegliwości są, zmęczenie, zawroty głowy, sporadyczne ciągnięcie w okolicach pachwin, nudności względne, cycki chcą eksplodować...
Aha mam już 41 wiosen więc... ciąża to efekt wahań w jajeczkowaniach, a nie planowany zamiar 🫢
Co myślicie o powyższym?agnes175 lubi tę wiadomość
🙋🏻♀️41 🫣
Okolice Poznania
17.01.2003 r. ♂️Mateusz
17.12.2016 r. ♂️Antoni
25.01.2025 r. ⏸️🫣 yyyy to nie menopauza 🤯
29.01.2025 r. ⏸️⏸️⏸️🫣😅
06.02.2025 r. I🩺👀🥚
27.02.2025 r. II🩺 1,96 cm💓160bpm
⬇️ pierwsza focia dzidziula ⬇️
https://zapodaj.net/plik-lFEJnzZ1YY
20.03.2025 r. III🩺⏳
27.03.2025 r. I prenatalne 🩺⏳
05.10.2025 r. ....🤰🏻...🤱🏻
-
OniloraK wrote:Czytałam, że beta zwalnia powyżej 1000-1500, niby od tych wartości weryfikacja przebiegu ciąży tylko poprzez USG.
Więc, pełna stresu, gorzej niż przed maturą - dzisiaj mam wizytę u ginekologa 😱
Testyna 🤰🏻 pozytywne 😳 lekko szok.
Beta z 4t 6d - 2164 🤔
Beta z 5t 2d - 3809 🫤 jest przyrost lecz nie podwojony 🤔 no tak niby może być, bo beta niby zwalnia.
Dolegliwości są, zmęczenie, zawroty głowy, sporadyczne ciągnięcie w okolicach pachwin, nudności względne, cycki chcą eksplodować...
Aha mam już 41 wiosen więc... ciąża to efekt wahań w jajeczkowaniach, a nie planowany zamiar 🫢
Co myślicie o powyższym?Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Alga_I wrote:Cześć, potrzebuję się wygadać… mam 40 lat i jestem właśnie w 22 tyg swojej pierwszej ciąży, o którą starałam się ok 7 lat. Naturalnie a potem z pomocą medyczną (niepłodność idiopatyczna). Ciąża wyczekana, wymarzona, wywalczona. Nie wiem czy to przez hormony, ale ostatnio dopadają mnie takie nerwicowe myśli - “czy nie jestem za stara”, “jezu jak dziecko będzie miało 14 to ja 54”. Nie mogę się powstrzymać od tego wyliczania ile będę miała jak dziecko będzie miało ileś tam. Dodam, że partner ma 46 lat. Macie też takie przemyślenia? Jak przestać nakręcać się i wpadać w spiralę czarnych myśli? - ja wiem że to bez sensu, z dziecka cieszę się najbardziej na świecie. Nie wyobrażam sobie cofnąć czasu.
Mam 42 i pół roku. W lutym zaplanowana inseminacje. Nie mam partnera. Musze wyjechać za granicę bo w Polsce nie mogę jako singiel. Też mam takie myśli , że jestem stara i ile będę mieć lat jak będzie szło do szkoły etc.
Życie piszę różne scenariusze. Sporo kobiet przed nami i po nas miało i będzie mieć dzieci w naszym wieku. Myślę, że tak trzeba do tego podejść.
Najwyżej będę farbować włosy i botoks robić jak będę wyglądać za staro na matkę przedszkolakaAlga_I, KasiaKP, Janette lubią tę wiadomość
-
eee, w klasie mojej córki (ma 9 lat) są ze trzy matki, które urodziły pierwsze dziecko w wieku 42-44 lat.
Przyjaciel mojego syna jest trzecim dzieckiem, jego mama miała 45 lat i miała trójkę w 4 lata.
W zeszłym roku rodziłam synka - na oddziale były ze 4 matki, które urodziły pierwsze dziecko w wieku 39-40-41 lat.Zaraz 40
(nadal w to nie wierzę...)
2011 córka
2013 syn
2015 córka
2021 strata9tc (PJP)
2024 synek
2025 ? -
Witam dziewczyny,w kwietniu będę miała 39 urodziny, dzisiaj powinnam dostać @ ale nie przyszła.Jutro będę testować...
Nie martwię się tym że jestem już stara ale bardziej mnie martwią przyszłe badania pappa.W tym wieku mogą być duże ryzyka,wiem że to statystyka ale już w wieku 35 lat miałam wyniki takie sobie a co dopiero teraz 🙄 już o tym myślę i się boje a testu jeszcze nie zrobiłam... -
malinka201666 wrote:Witam dziewczyny,w kwietniu będę miała 39 urodziny, dzisiaj powinnam dostać @ ale nie przyszła.Jutro będę testować...
Nie martwię się tym że jestem już stara ale bardziej mnie martwią przyszłe badania pappa.W tym wieku mogą być duże ryzyka,wiem że to statystyka ale już w wieku 35 lat miałam wyniki takie sobie a co dopiero teraz 🙄 już o tym myślę i się boje a testu jeszcze nie zrobiłam...
Mieszkam za granicą i u nas nie podają wyników w ten sposób jak pappa w Polsce, za to tutaj robi się NIFTY.
Może rozważ NIFTY a nie przejmuj się za bardzo tymi statystykami...01 2022 ❤️
03 2024 ❤️ -
malinka201666 wrote:Witam dziewczyny,w kwietniu będę miała 39 urodziny, dzisiaj powinnam dostać @ ale nie przyszła.Jutro będę testować...
Nie martwię się tym że jestem już stara ale bardziej mnie martwią przyszłe badania pappa.W tym wieku mogą być duże ryzyka,wiem że to statystyka ale już w wieku 35 lat miałam wyniki takie sobie a co dopiero teraz 🙄 już o tym myślę i się boje a testu jeszcze nie zrobiłam...Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca, 22:05
Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
I mam 2 kreski 😃 jestem przerażona i szczęśliwa jednocześnie
Mam już w domu nastolatka,7 latka i 4 latka.Sami chłopcy.W ostatniej ciąży miałam 2 pęcherzyki ale tylko w jednym zabiło serduszko.Dzięki za wsparcie
Za dwa tygodnie miałam mieć kontrolną wizytę u gina a tu może się okazać że zobaczę coś więcej:)Lwica_Lewka, Małaczarna, Janette, terianka, shikaka86, agnes175 lubią tę wiadomość
-
malinka201666 wrote:I mam 2 kreski 😃 jestem przerażona i szczęśliwa jednocześnie
Mam już w domu nastolatka,7 latka i 4 latka.Sami chłopcy.W ostatniej ciąży miałam 2 pęcherzyki ale tylko w jednym zabiło serduszko.Dzięki za wsparcie
Za dwa tygodnie miałam mieć kontrolną wizytę u gina a tu może się okazać że zobaczę coś więcej:)Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Czy mialyscie od razu przepisywana aspiryne lub acard w tym wieku? Czy to jest po badaniach dopiero czy tak prewencyjnie kazdej po 40? Stres mam teoche bo raz mi juz cisnienie skoczylo i poczulam sie zle.Mnie dopiero po 18 tyg kazali brac ale usg dopiero za tydz.nastepne,tzn drugie.Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Ja całą ostatnią ciążę (po poronieniu) brałam zastrzyki Neoparin 0,6
Na razie mi lekarka nie wypisała - ale ponoc ryzko mikrozatorów jest największe do 14tcJanette lubi tę wiadomość
Zaraz 40
(nadal w to nie wierzę...)
2011 córka
2013 syn
2015 córka
2021 strata9tc (PJP)
2024 synek
2025 ? -
Nie martwię się tym że jestem już stara ale bardziej mnie martwią przyszłe badania pappa.W tym wieku mogą być duże ryzyka,wiem że to statystyka ale już w wieku 35 lat miałam wyniki takie sobie a co dopiero teraz 🙄 już o tym myślę i się boje a testu jeszcze nie zrobiłam...
Dokładnie też strasznie boję się tych Pappa...mam 40 lat, 8+3 tyg, wszystko przynajmniej wg USG jak to mój gin powiedział "książkowe"🙂 Pappa będę miała pod koniec miesiąca... -
To ja bylam juz zadowolona ze panorama ok wyszla. Myslalam ze to badanie dosc dobre. Tak zapewnial lekarz a tu slysze na niektorych watkach ze dziewczyny w razie watpliwosci robia raczej amniopunkcje bo nifty niby tylko statystyka. Teraz i ja sie obawiam czy nadal wszystko ok. Niedlugo mam polowkowe za tydz.Nie chcialam za bardzo amnio bo sie balam tego ryzyka,juz trzy ciaze stracilam i balam sie narazac jesli dziecko byloby zdrowe. Wiem ze pappa w tym wieku moga wyjsc podwyzszone dlatego zrobilam wczesniej panorame i lekarz powiedzial ze mam wziasc wynik panoramy a ten z pappy juz nawet jesli nie wyjdzie dobry to mam sie nim nie sugerowac.Czytam o tych testach nifty i amniopunkcji i juz sie gubie.Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Amh 0.39
Dfi 21%
Janette wrote:To ja bylam juz zadowolona ze panorama ok wyszla. Myslalam ze to badanie dosc dobre. Tak zapewnial lekarz a tu slysze na niektorych watkach ze dziewczyny w razie watpliwosci robia raczej amniopunkcje bo nifty niby tylko statystyka. Teraz i ja sie obawiam czy nadal wszystko ok. Niedlugo mam polowkowe za tydz.Nie chcialam za bardzo amnio bo sie balam tego ryzyka,juz trzy ciaze stracilam i balam sie narazac jesli dziecko byloby zdrowe. Wiem ze pappa w tym wieku moga wyjsc podwyzszone dlatego zrobilam wczesniej panorame i lekarz powiedzial ze mam wziasc wynik panoramy a ten z pappy juz nawet jesli nie wyjdzie dobry to mam sie nim nie sugerowac.Czytam o tych testach nifty i amniopunkcji i juz sie gubie.
Nifty to nie statystka! Pobierają krew od matki i z tego badają wolne DNA dziecka. Wynik jest dokładny do 99.9% a nieprawidłowości mogą wychodzić w szczególnych sytuacjach np. Choroba nowotworowa. Przeczytaj artykuł od mamaginekolog.
Janette lubi tę wiadomość
01 2022 ❤️
03 2024 ❤️ -
Cześć dziewczyny. Od jakiegoś czasu czasem podczytuję ten wątek i podziwiam każdą z Was za Waszą wytrwałość w dążeniu do wyznaczonego przez Was celu. Życzę kazdej z Was oby się udało, szczerze.
Chciałabym zadać tu takie jedno kontrowersyjne pytanie; czy jest tu ktoś po 50-tce lub ktoś zna kogoś po 50-tce komu udało się urodzić zdrowe dziecko? Ja jestem po 50-tce, byłam w ciąży prawie 2 miesiące ale w tym tygodniu okazało się, że zarodek który bardzo fajnie się rozwijał - zmienił zdanie i przestał się rozwijać. Wiem doskonale, co kazdy mysli o takiej sytuacji oraz że przecież z góry wiadomo dlaczego się nie udało - jestem za stara i już, ale pomyślałam, że może ktoś zna lub znał kogoś w podobnej sytuacji i mogłaby się tym podzielić