Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Ciąża po 40 - grupa wsparcia
Odpowiedz

Ciąża po 40 - grupa wsparcia

Oceń ten wątek:
  • shikaka86 Przyjaciółka

Wysłany: 8 marca, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka_C wrote:
    Cześć dziewczyny. Od jakiegoś czasu czasem podczytuję ten wątek i podziwiam każdą z Was za Waszą wytrwałość w dążeniu do wyznaczonego przez Was celu. Życzę kazdej z Was oby się udało, szczerze.
    Chciałabym zadać tu takie jedno kontrowersyjne pytanie; czy jest tu ktoś po 50-tce lub ktoś zna kogoś po 50-tce komu udało się urodzić zdrowe dziecko? Ja jestem po 50-tce, byłam w ciąży prawie 2 miesiące ale w tym tygodniu okazało się, że zarodek który bardzo fajnie się rozwijał - zmienił zdanie i przestał się rozwijać. Wiem doskonale, co kazdy mysli o takiej sytuacji oraz że przecież z góry wiadomo dlaczego się nie udało - jestem za stara i już, ale pomyślałam, że może ktoś zna lub znał kogoś w podobnej sytuacji i mogłaby się tym podzielić :)

Osobiście nie znam, ale gdy rodziłam w czerwcu ubiegłego roku, to położne mówiły, że u nich najstarsza rodząca miała 53 lata. A to miasto 120-tysięczne, no i okoliczne powiaty, ale myślę, że można, skoro są takie przykłady. P.S. kiedyś to nie było aż takie dziwne jak dziś (tak myślę) szczególnie na wsiach, gdzie kobiety rodziły praktycznie do menopauzy. Jeśli nie przekwitasz to szanse są. Powodzenia ☺️

Janette lubi tę wiadomość

• Blanka_C Nowa

Wysłany: 8 marca, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja obecnie mam 52 lata, w czasie narodzin dziecka też miałabym 53 ale teraz to już tylko teoria. Z tym nieprzekwitaniem nie jest u mnie tak dobrze; skorzystałam z komórek dawczyni ponieważ nie mam już swoich od 3 lat a niestety nie wpadłam na to żeby zamrozić kiedy jeszcze mogłam to zrobić :)
    Na tzw. internetach czytam, że w PL co roku rodzi się ok. 500 dzieci przez kobiety po 50tce - uważam, że to bardzo dużo i tendencja jest wzrostowa.

• Janette Ekspertka

Wysłany: 8 marca, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka_C wrote:
    Ja obecnie mam 52 lata, w czasie narodzin dziecka też miałabym 53 ale teraz to już tylko teoria. Z tym nieprzekwitaniem nie jest u mnie tak dobrze; skorzystałam z komórek dawczyni ponieważ nie mam już swoich od 3 lat a niestety nie wpadłam na to żeby zamrozić kiedy jeszcze mogłam to zrobić :)
    Na tzw. internetach czytam, że w PL co roku rodzi się ok. 500 dzieci przez kobiety po 50tce - uważam, że to bardzo dużo i tendencja jest wzrostowa.
    Mysle ze to zalezy tez jak kobieta czuje sie zdrowotnie na ciaze,porod,wychowywanie. Ja czuje ze w wieku 42 lat juz jest to pozno ale udalo sie naturalnie i teraz drze przed kazdym usg i badaniem czy wszystko jest ok. Boje sie o wiele rzeczy a nie przypuszczalam,ze tak bede reagowac,czytam i ryzyka rozne zwiazane z wiekiem ale tez nie tylko bo boje sie czy dotrwam tak na prawde i szczesliwie juz urodze. Ciaze ogolnie znosilam i znosze calkiem dobrze,jedynie zostalam w domu i nie poszlam do pracy. Nie mam tez chorob dodatkowych,ktore czesto wiaza sie z tym wiekiem. Mysle ze zdrowie i ta sila to podstawa. Ja sie troche obawiam jak dam rade z maluszkiem i nieprzespanymi nocami,potem juz nastolatka jak ja bede w okresie menopauzy to moze byc troche trudne. Dziecko pozniej potrzebuje tez czasem duzo uwagi,wsparcia,opieki. Slyszalam o kobietach ktore skonczyly 50 lat i urodzily od poloznych czy ginekologow. To jest na ile czujesz sama ze mozesz dac rade. Sa rozne opcje zostania mama.Ja juz zaczynalam godzic sie z tym,ze bedziemy sami i tez chcialam uczyc sie tego jak cieszyc sie zyciem tylko we dwoje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca, 23:00

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystkie inne badania ok
    2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
    Usg 20 tydz. Wymiary prawidlowe
    TP: 25 lipiec
  • malinka201666 Autorytet

Wysłany: 10 marca, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka_C wrote:
    Cześć dziewczyny. Od jakiegoś czasu czasem podczytuję ten wątek i podziwiam każdą z Was za Waszą wytrwałość w dążeniu do wyznaczonego przez Was celu. Życzę kazdej z Was oby się udało, szczerze.
    Chciałabym zadać tu takie jedno kontrowersyjne pytanie; czy jest tu ktoś po 50-tce lub ktoś zna kogoś po 50-tce komu udało się urodzić zdrowe dziecko? Ja jestem po 50-tce, byłam w ciąży prawie 2 miesiące ale w tym tygodniu okazało się, że zarodek który bardzo fajnie się rozwijał - zmienił zdanie i przestał się rozwijać. Wiem doskonale, co kazdy mysli o takiej sytuacji oraz że przecież z góry wiadomo dlaczego się nie udało - jestem za stara i już, ale pomyślałam, że może ktoś zna lub znał kogoś w podobnej sytuacji i mogłaby się tym podzielić :)
    Ja znam ☺️ mojej mamy znajoma miała 2 nastolatki i w wieku 51 lat zaszła w ciążę.To była wpadka,miała nie regularne cykle i wszystko zwalała na wiek i menopauzę a tu wyszła ciąża.Urodzila zdrowego synka

Janette, Gama81, Lwica_Lewka lubią tę wiadomość

‹‹ 19 20 21 22 23
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ