Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Ciąża po 40 - grupa wsparcia
Odpowiedz

Ciąża po 40 - grupa wsparcia

Oceń ten wątek:
  • pelnawiary Ekspertka

Wysłany: 14 października, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agnes175 wrote:
    Cześć wszystkim, chciałabym dołączyć do wątku. Jestem mamą Adasia prawie 9letniego i z partnerem staramy się od ok. 2lat o rodzeństwo dla niego, oboje po 40.Za nami 2 próby in vitro w Gameta Rzgów, w pierwszej brak komórek a w drugiej z 4komorek był 1zarodek, który nie dostał do blastocysty. W listopadzie kolejna próba ivf. Ogólnie oboje jesteśmy zdrowi, ja mam tylko Hashimoto i muszę to skonsultować z jakimś mądrym lekarzem, bo wcześniejsi tylko suplementację selenem mi proponowali albo mówili że wyniki ok (oprócz anyttg i antytpo b.wysokie) Jesli chodzi o AMH to 1.Czy któraś z Was ma też Hashimoto i jak to leczy (leki, dieta) ???

Cześć ☺️

A jakie masz tsh i ft3 i 4,bo przy tarczycy trzeba brać pod uwagę wszystkie parametry🙂
    Lekarze od procedury nic na to nie powiedzieli?

Oprócz selenu to jeszcze zalecany jest cynk gdybyś chciała coś dorzuć.
    Ja mam ciut za wysokie tsh do starań bo życiowo to książkowe 😆 i właśnie jestem na etapie obniżenia jodem bo odchylenie mam niewielkie, tylko na tsh przy poprawnych pozostałych parametrach i próbujemy na razie w ten sposób ,żeby nie wchodzić od razu w leki.Powinno drgnąć.
    Założenie jest takie,że za m-c powtarzam wyniki i jak nic nie ruszy to pewnie trzeba będzie wdrożyć jakąś niską dawkę leku.Licze,że nie będzie trzeba.
    Lekarze ogolem często nic nie zalecają bo według norm laboratoryjnych faktycznie wynik jest poprawny,mieści się w widełkach ale w Twoim przypadku jak są wysokie anty to chyba powinni to zauważyć…
    Moze faktycznie podpytaj endo😉
    Swoją drogą w Polsce norma u zdrowej osoby dla tsh jest do 4,5 a np według amerykańskich lekarzy do 2,5.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października, 10:19

agnes175 lubi tę wiadomość

• Blanka Autorytet

Wysłany: 14 października, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wielka prośba. Trzymajcie proszę kciuki za moją jutrzejszą wizytę u lekarza. Mam nadzieję, że ruszymy z drugą stymulacją i wyniki badań będą ok. 🍀🍀🍀🍀

o.n.a, Alga_I, pelnawiary, agnes175, Komanuss, JaJustyna, kicia_kocia, alauda, Jusia 82, AMI, Mas lubią tę wiadomość

Starania od 2017 roku
    Ja - 40 lat, on- 42 lata
    On- niskie parametry nasienia, SM
    AMH- 0.29, FSH -17,06
    12.06.2020 - IUI 1 - nieudana
    06.07.2020 r. - IUI 2- nieudana
    26.08.2020- IUI 3 - nieudana
    09.2024- ivf 1- Stediril, Bemfola, Menopur, Gonapeptyl. Pęcherzyk 10 mm. Stymulacja przerwana. Brak reakcji na leki.
    09.2024- priming estrogenowy, Duphaston
    10.2024 -ivf 2 - Mensinorm 300-450 Rekovelle 12.0, Clostilbegyt, 5 pęcherzyków, Stymulacja przerwana. Primolut nor
  • pelnawiary Ekspertka

Wysłany: 15 października, 06:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka wrote:
    Dziewczyny, wielka prośba. Trzymajcie proszę kciuki za moją jutrzejszą wizytę u lekarza. Mam nadzieję, że ruszymy z drugą stymulacją i wyniki badań będą ok. 🍀🍀🍀🍀

✊trzymamy mocno!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października, 06:01

Blanka lubi tę wiadomość

• kicia_kocia Ekspertka

Wysłany: 15 października, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka, trzymamy kciuki! 🍀✊️
    Daj koniecznie znać, jak bylo

Blanka lubi tę wiadomość

PCOS, starania o drugiego 👶🏼
  • Jusia 82 Autorytet

Wysłany: 15 października, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka wrote:

Podczytuję i mocno zaciskam :)

Blanka lubi tę wiadomość

age.png

Starania od 2014 , 1 ICSI maj 2018, 2 ICSI sierpień 2019, 3 ICSI kwiecień 2021
    9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
    10. transfer INVIMED - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200

13.03.2023, g.13:20, Maciejek- 51 cm,2870 g szczęścia do kochania 🧡🧡🧡
    4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
    5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
  • AMI Przyjaciółka

Wysłany: 15 października, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka wrote:
    Trzymam mocno kciuki, daj znać jak będziesz mieć newsy!! Oby każda z nas zobaczyła te wymarzone 2 kreseczki <3

pelnawiary, Blanka lubią tę wiadomość

oboje 40lat
    AMH 1.06---> 0,76
    wyniki u obojga okey, jeden jajnik działa
    startujemy z IVF wrzesień 2024
    I stymulacja: Menopur --> 3 oocyty--> mamy 2x❄️5BB.
    PGTa--->mamy 2 mozaiki
    11.2024 Transfer ...⏳🍀
  • Blanka Autorytet

Wysłany: 15 października, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane Dziewczyny, ogromnie dziękuję Wam za kciuki i dobre słowa!

Jestem już po wizycie. Zrobiłam badania i jakoś mnie te wyniki zasmuciły przed wejściem do gabinetu. Zaznaczę, że jest to drugi dzień cyklu i jestem po primingu.
    LH - 21,65
    Estradiol <5,0
    Progesteron 0,25

Lekarz zrobił usg i rozpisał mi stymulację następującymi lekami:
    Mensinorm 300 przez cztery dni i Rekovelle 12.0 przez 4 dni.

W sobotę mam przyjść na kontrolę zrobić pomiar LH, estradiolu, proga i coś mi dorzuci (na rozpisce jest Orgalutran). Potem kolejna wizyta kontrolna w poniedziałek.
    W sobotę również mam kolejną wizytę u anestezjologa i ma przyjść z wynikami badań: morfologia, glukoza, K, Na, APTT, INR.

Kontrolnie zrobiłam dzisiaj badanie D- dimerów i mam wynik 190 więc ok.

Poszłam do apteki i zakupiłam lekarstwa i powiem Wam, że z refundacją zapłaciłam 579,80 zł i gdyby tej refundacji nie było to koszt tych leków wyniósłby mnie aż 3152 zł. Masakra!

pelnawiary lubi tę wiadomość

Starania od 2017 roku
    Ja - 40 lat, on- 42 lata
    AMH- 0.29, FSH -17,06
    09.2024- ivf 1- Stediril, Bemfola, Menopur, Gonapeptyl. Pęcherzyk 10 mm. Stymulacja przerwana. Brak reakcji na leki.
    10.2024 -ivf 2 - Mensinorm 300-450 Rekovelle 12.0, Clostilbegyt, 5 pęcherzyków, Stymulacja przerwana. Primolut nor
  • Komanuss Ekspertka

Wysłany: 15 października, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka wrote:

Jestem już po wizycie. Zrobiłam badania i jakoś mnie te wyniki zasmuciły przed wejściem do gabinetu. Zaznaczę, że jest to drugi dzień cyklu i jestem po primingu.
    LH - 21,65
    Estradiol <5,0
    Progesteron 0,25

W sobotę mam przyjść na kontrolę zrobić pomiar LH, estradiolu, proga i coś mi dorzuci (na rozpisce jest Orgalutran). Potem kolejna wizyta kontrolna w poniedziałek.
    W sobotę również mam kolejną wizytę u anestezjologa i ma przyjść z wynikami badań: morfologia, glukoza, K, Na, APTT, INR.

Poszłam do apteki i zakupiłam lekarstwa i powiem Wam, że z refundacją zapłaciłam 579,80 zł i gdyby tej refundacji nie było to koszt tych leków wyniósłby mnie aż 3152 zł. Masakra!
    Kochana powodzenia.

• Alga_I Ekspertka

Wysłany: 15 października, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka wrote:

LH - 21,65
    Estradiol <5,0
    Progesteron 0,25

Powodzenia!
    Oby stymulacja była owocna .
    Mnie też przerażały te koszty leków które musiałabym ponosić bez refundacji - Masakra.

age.png
  • AMI Przyjaciółka

Wysłany: 15 października, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka trzymam kciuki !! Bardzo ciebie wspieram, oby tym razem było dobrze <3 :)

oboje 40lat
    AMH 1.06---> 0,76
    wyniki u obojga okey, jeden jajnik działa
    startujemy z IVF wrzesień 2024
    I stymulacja: Menopur --> 3 oocyty--> mamy 2x❄️5BB.
    PGTa--->mamy 2 mozaiki
    11.2024 Transfer ...⏳🍀
  • kicia_kocia Ekspertka

Wysłany: 15 października, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka, to brzmi jak dobry plan. Dopóki działasz, jesteś w grze 💪 Teraz tylko oby stymulacja zadziałała jak należy, dawaj znać, jak tam na kontrolach 🍀

Dobrze ze jest refundacja. Przynajmniej jeden problem i wydatek mniej, bo mimo refundacji in vitro same suplementy już potrafią sporo kosztować.

PCOS, starania o drugiego 👶🏼
  • pelnawiary Ekspertka

Wysłany: 15 października, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisas…w końcu bo mi ręce odpadły od zaciskania kciuków😉😆👏💞
    Bosko!!!!
    A powiedz proszę jaki jest przewidywany czas tej procedury?
    Kiedy zaczynasz stymulację ?

Blanka lubi tę wiadomość

• Blanka Autorytet

Wysłany: 15 października, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pelnawiary wrote:
    Dzisas…w końcu bo mi ręce odpadły od zaciskania kciuków😉😆👏💞
    Bosko!!!!
    A powiedz proszę jaki jest przewidywany czas tej procedury?
    Kiedy zaczynasz stymulację ?

Kochane Dziewczyny, ogromnie Wam dziękuję❤️ ❤️z całego serca ♥️
    Pelnawiary -dzisiaj jest pierwszy dzień stymulacji. Zrobiłam już serię zastrzyków, igiełki cieniutkie więc nie było żadnych problemów z wkłuciem. Nawet nie poczułam. Gorzej z nabieraniem roztworu w Mensinorm. Trzeba pobierać bardzo wolno bo tłok strzykawki wraca do pierwotnego miejsca. Mam nadzieję, że z samopoczuciem będzie ok. Póki co wiem, że stymulacja będzie trwać do poniedziałku. Wtedy podczas wizyty pewnie lekarz zdecyduje co dalej. W sobotę pewnie dostanę Orgalutran.

Dziewczyny a czy może któraś z Was stosowała Mensinorm lub Rekovelle? Jak się czułyście po tych lekach ?

pelnawiary, Jusia 82 lubią tę wiadomość

Starania od 2017 roku
    Ja - 40 lat, on- 42 lata
    AMH- 0.29, FSH -17,06
  • pelnawiary Ekspertka

Wysłany: 15 października, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka wrote:
    Pelnawiary -dzisiaj jest pierwszy dzień stymulacji. Zrobiłam już serię zastrzyków, igiełki cieniutkie więc nie było żadnych problemów z wkłuciem. Nawet nie poczułam. Gorzej z nabieraniem roztworu w Mensinorm. Trzeba pobierać bardzo wolno bo tłok strzykawki wraca do pierwotnego miejsca. Mam nadzieję, że z samopoczuciem będzie ok. Póki co wiem, że stymulacja będzie trwać do poniedziałku. Wtedy podczas wizyty pewnie lekarz zdecyduje co dalej. W sobotę pewnie dostanę Orgalutran.

Dziewczyny a czy może któraś z Was stosowała Mensinorm lub Rekovelle? Jak się czułyście po tych lekach ?

Super,ciągle piłka w grze😊
    Jesteś bardzo dzielna,a dopóki grasz jesteś zwycięzcą.
    Wiemy,że to długa i żmudna droga ale pomyśl ile już za Wami,ile dołków i kryzysów i daliście radę?
    Dmucham w skrzydła i w 🥚😉niech zdrowo i licznie rosną.

• Blanka Autorytet

Wysłany: 15 października, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pelnawiary wrote:
    Super,ciągle piłka w grze😊
    Jesteś bardzo dzielna,a dopóki grasz jesteś zwycięzcą.
    Wiemy,że to długa i żmudna droga ale pomyśl ile już za Wami,ile dołków i kryzysów i daliście radę?
    Dmucham w skrzydła i w 🥚😉niech zdrowo i licznie rosną.

Ogromnie dziękuję ♥️Wszystkim Wam Dziewczyny również życzę aby spełniło się małe wielkie marzenie 🍀

Komanuss, kicia_kocia lubią tę wiadomość

Starania od 2017 roku
    Ja - 40 lat, on- 42 lata
    AMH- 0.29, FSH -17,06
  • Alga_I Ekspertka

Wysłany: 16 października, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka wrote:

Ja byłam stymulowana ovaleap i menopurem (to chyba podobne do mensinormu), potem wszedł orgalutran.
    Generalnie całą stymulację dobrze znosiłam, bolaly mnie piersi (mega spuchnięte itp) i czasem głowa. Ale myślałam że będzie gorzej więc nie wspominam tego jakoś traumatycznie. Wiadomo, że po takich dawkach hormonów człowiek nie czuje się tak samo, ale tragedii nie było. Wyszłam z założenia, że to tylko parę dni i dam radę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października, 11:48

Blanka lubi tę wiadomość

age.png
  • Blanka Autorytet

Wysłany: 16 października, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alga_I wrote:
    Ja byłam stymulowana ovaleap i menopurem (to chyba podobne do mensinormu), potem wszedł orgalutran.
    Generalnie całą stymulację dobrze znosiłam, bolaly mnie piersi (mega spuchnięte itp) i czasem głowa. Ale myślałam że będzie gorzej więc nie wspominam tego jakoś traumatycznie. Wiadomo, że po takich dawkach hormonów człowiek nie czuje się tak samo, ale tragedii nie było. Wyszłam z założenia, że to tylko parę dni i dam radę.

Trochę boli mnie głowa i jestem mega zmęczona ale można wytrzymać. Póki co normalnie pracuję. Jeśli tak ma być dalej to nie jest to najgorszy stan.

Starania od 2017 roku
    Ja - 40 lat, on- 42 lata
    AMH- 0.29, FSH -17,06
  • Alga_I Ekspertka

Wysłany: 16 października, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka wrote:
    Trochę boli mnie głowa i jestem mega zmęczona ale można wytrzymać. Póki co normalnie pracuję. Jeśli tak ma być dalej to nie jest to najgorszy stan.

Będzie dobrze! Też normalnie pracowałam przy każdej stymulacji.
    Pamiętaj żeby się porządnie nawadniać.

Blanka lubi tę wiadomość

age.png
  • agnes175 Autorytet

Wysłany: 17 października, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka mocne✊️✊️✊️ za owocną stymulacje i dużo 🥚.
    Ja byłam stymulowana Menopur, Aromek, Orgalutran, Decapeptyl i Ovitrelle. Czułam się różnie, raz lepiej raz gorzej, najgorzej chyba było mi z uczuciem, że zaraz eksplodują mi jajniki, nawet przy siadaniu czy wstawaniu czułam ból ale to akurat dobry objaw, bo mówił że jajniki działają i jest odpowiedź na stymulacje. Co do kosztów lekow to niestety nie są to małe kwoty nawet przy refundacji, dlatego dobrze, że wprowadzili ten zapis, że dla osób po 40 też należy się refundacja. Pamiętam, że za zastrzyki które dostawałam w klinice płaciłam 180zl.
    Za bardzo nie pamiętam jakie mialam wyniki hormonów tarczycowych, bo to było ponad rok temu. Zbieram się żeby zrobić cały pakiet tarczycowy plus usg tarczycy, żeby na bieżąco wiedzieć jak to teraz wygląda u mnie. Hashimoto lekarz zdiagnozował mi w trakcie ciąży jakoś w połowie czyli 2015r., nie mialam żadnych objawów wtedy jeszcze, tylko przeciwciala bardzo wysokie. Po tych 9 latach już coraz bardziej czuje, że mam te typowe objawy Haszi, dlatego muszę a raczej chce coś z tym zacząć robić, żeby lepiej się poczuć sama ze sobą, bo czasami jest bardzo słabo.

Blanka lubi tę wiadomość

2015🤰Syn👦
    Oboje po 40, ja Hashimoto, AMH ok 1, on zdrowy, nasienie ok.
    1 IVF 08/24 3pęcherzyki ale brak komórek jajowych
    2 IVF 10/24 4pęcherzyki-->4 komórki jajowe--> tylko 1zarodek,który przestał się rozwiać w 3 dobie😢
    3 IVF 11/24 .....

Walczymy dalej! 💚✊️🍀💪
  • Blanka Autorytet

Wysłany: 17 października, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy u Was w pierwszych dniach stymulacji po zastrzyku nasilało się krwawienie? U mnie wczoraj i dzisiaj po zastrzykach zauważyłam że mam większe krwawienie. Dzisiaj jest 4 dzień cyklu i 3 dzień stymulacji.

AMI masz jakieś wieści odnośnie badań zarodków? 🍀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października, 22:04

Starania od 2017 roku
    Ja - 40 lat, on- 42 lata
    AMH- 0.29, FSH -17,06
‹‹ 7 8 9 10 11 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ