X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Niskie AMH i wiek 43
Odpowiedz

Niskie AMH i wiek 43

Oceń ten wątek:
  • STARAczka Autorytet

Wysłany: 20 września, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja9 wrote:
    Dobrze że to piszesz. Wiele osób decyduje się na ivf z jakimś założeniem, że ono rozwiąże niezdiagnozowany problem, który może wymagać zupełnie innego leczenia (np. immunologicznego). A to loteria.
    Niekoniecznie, u kobiety takiej jak ja, która po operacjach na brzuchu wykonanych przez niekompetentnych lekarzy-magików ma całkowicie zniszczone i niedrożne jajowody, in vitro to jedyna szansa i droga. A, jak tłumaczył mi lekarz, dla innych kobiet w tym wieku, to większa szansa niż naturalnie, bo jest się w stanie uruchomić więcej oocytów w cyklu. 90% naszego zasobu w tym wieku nie nadaje się już do stworzenia zarodka. In vitro pozwala sięgnąć po dodatkowe zasoby niż tylko 12 jajek przy 12 owulacjach (daj Boże!) w roku. Jeśli którejś z dziewczyn udało się naturalnie - gratuluję, znalazła swój kwiat paproci! Ale nie oszukujmy innych, że te kwiaty rosną na wyciągnięcie ręki przy drodze.

Dotipik lubi tę wiadomość

• kala99 Przyjaciółka

Wysłany: 20 września, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    STARAczka wrote:
    Niekoniecznie, u kobiety takiej jak ja, która po operacjach na brzuchu wykonanych przez niekompetentnych lekarzy-magików ma całkowicie zniszczone i niedrożne jajowody, in vitro to jedyna szansa i droga. A, jak tłumaczył mi lekarz, dla innych kobiet w tym wieku, to większa szansa niż naturalnie, bo jest się w stanie uruchomić więcej oocytów w cyklu. 90% naszego zasobu w tym wieku nie nadaje się już do stworzenia zarodka. In vitro pozwala sięgnąć po dodatkowe zasoby niż tylko 12 jajek przy 12 owulacjach (daj Boże!) w roku. Jeśli którejś z dziewczyn udało się naturalnie - gratuluję, znalazła swój kwiat paproci! Ale nie oszukujmy innych, że te kwiaty rosną na wyciągnięcie ręki przy drodze.
    STARAczjka jak tam? Bo mnie już kciuki bolą od zaciskania, robiłaś test albo krew??

• STARAczka Autorytet

Wysłany: 20 września, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kala99 wrote:
    STARAczjka jak tam? Bo mnie już kciuki bolą od zaciskania, robiłaś test albo krew??
    Tak, sikaniec wyraźnie nie podjął współpracy, negatywny:) Zatem jutro nie będę przynajmniej odświeżać bety jak nawiedzona:)

Dziękuję za wiarę. Ja już ją naprawdę tracę. Moje zarodki nie podejmują już nawet próby implantacji...

I jeszcze zaczęło się właśnie jakieś krwawienie, pomimo bycia na cyklu sztucznym i brania tabletek. To chyba początek okresu. Natura sama się reguluje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września, 14:55

• Mama Nikodema Nowa

Wysłany: 13 października, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie traćcie nadzieji!
    Mam 43 l za chwilę 44, mam dwoje starszych dzieci, od ok. 40 roku życia starałam sie o trzecie dzieciątko. Bezskutecznie. AMH 0,08. 1 ciąża biochemiczna. Jedna procedura in vitro, 4 komórki, dojrzałe, zapłodnione, 4 transfery i tylko jedna ciąża 8 tygodni i obumarcie płodu.
    W Novum stwierdzono endometriozę. Po ostatnim nieudanym transferze lek. P.L. stwierdził, że juz nic z tego nie będzie na moich komórkach i mam tylko 5 % szans na powodzenie. W międzyczasie 2 razy zaszłam w ciążę naturalnie, ale trwały krótko ( 5-7 tygodni).Podjęliśmy decyzję o sprowadzeniu gamet, jednak ku naszemu zdziwieniu, zaszłam w ciążę naturalnie, która rozwija się prawidłowo i aktualnie jestem w 8 msc. Badania prenatalne - zdrowy chłopiec.
    Nie trakćcie nadzieji. Suplementujcie się, ja brałam przed zajściem w ciążę przez 4 miesiące TENFERTIL AMH 4 kapsułki na dobę.

Może to pomogło, aczkolwiek 2 lata suplementowałam się wieloma specyfikami.

Lwica_Lewka, KasiaKP, Dotipik, Mandi41, Hekate42 lubią tę wiadomość

• KasiaKP Ekspertka

Wysłany: 14 października, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również w podobnym wieku, 43 lata i mama zdrowej 7 miesięcznej dziewczynki:) poza tym 3 starszych już :) moje AMH w wieku 40lat to było 0.11!Szanse jak u ciebie dawano mi na maks 5% przy in vitro. Skupiłam się wtedy na poprawie jakości jajeczek i na suplementacji myśląc co ma być to będzie, Po kilku miesiącach bez starań już jakoś ani parcia pojawiła się ciąża. Trzymajcie się i pamiętajcie, niskie AMH to nie zerowe AMH i nie wyrok

Dotipik, Hekate42 lubią tę wiadomość

• Perliczka Znajoma

Wysłany: 17 listopada, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Wam,
    Moje Amh 0,072 , w klinice bocian odradzali in vitro. Mam 39 lat. Po kilku misiacach staran odpuscilam. I co ? 5 tydzien ciazy :) szok :) powodzenia!

Nessie lubi tę wiadomość

• kala99 Przyjaciółka

Wysłany: 17 listopada, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super🙂 powodzonka dalej, brałaś może jakieś suplementy?

• _Qlka_ Autorytet

Wysłany: 27 listopada, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perliczka wrote:
    Hej Wam,
    Moje Amh 0,072 , w klinice bocian odradzali in vitro. Mam 39 lat. Po kilku misiacach staran odpuscilam. I co ? 5 tydzien ciazy :) szok :) powodzenia!

Oznaczałas AMH w Bocianie? :)

Owulacje własne przed IVF ✅️
    ANA, LA, RF, ASA ujemne ✅️
    Trombofilia - PAI-1 homozygota❌️ reszta ✅️
    Kariotyp ✅️
    MUCH ✅️
    Kir Bx + HLA C1/C1 ✅️
    Czynnik męski: morfologia 0-1%, DFI 45% -> 15%
    cross-match 28.8%
    01.25 - Biopsja endo - stan zapalny
    08.25 - Histeroskopia - nadal stan zapalny
    2024: puste jajo, biochem

05.25 - kwalifikacja ivf
    19.06.25 - ❄️❄️❄️ niebadane: 2x 3.2.2, prawidłowy po PGTa - 5.1.1
    FET - ?
‹‹ 2 3 4 5 6
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ