Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Niskie AMH i wiek 43
Odpowiedz

Niskie AMH i wiek 43

Oceń ten wątek:
  • Komanuss Ekspertka

Wysłany: 8 października, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gama81 wrote:
    U doktora Krzysztofa Mirockiego na konsultacji , bo zapytałam mojego co sądzi o mezoterapii i właśnie mnie tam odesłał do lek Mirockiego. Wyniki miałam z początku lipca i końca sierpnia , akurat FSH się pogorszyło w tym czasie.
    I co z mezoterapia ?

• Madziula89 Przyjaciółka

Wysłany: 8 października, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gama81 wrote:
    U doktora Krzysztofa Mirockiego na konsultacji , bo zapytałam mojego co sądzi o mezoterapii i właśnie mnie tam odesłał do lek Mirockiego. Wyniki miałam z początku lipca i końca sierpnia , akurat FSH się pogorszyło w tym czasie.
    Napisałaś wyżej, że mezoterapia nie wpływa na poprawe jakości komórek, więc w czym pomaga? Uzyskać wieksza liczbę komorek w czasie stymulacji?
    Długo czekałaś na wizytę?

Amh 0.3 fsh 12.5
    Kariotyp 👍
    Wit d 4000, c, e, b complex
    Kwas foliowy
    Q10 400
    Inofem
    Melatonina
    Biosteron
    Zdrowa dieta, bmi 👍

"Nigdy nie rezygnuj z czegoś, o czym nie możesz przestać myśleć nawet na jeden dzień"
    W. Churchill
  • pelnawiary Ekspertka

Wysłany: 8 października, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gama81 wrote:
    Dziękuję serdecznie🥰
    Jestem po konsultacji. Okazało się , że AMH nie jest najniższe 0,38, FSH 17 natomiast dość wysokie. Doktor przemiły w Krakowi, zebrał szeroki wywiad z moich badań, wykonał USG. Okazuje się, że nie muszę mieć w tym momencie mezoterapii, bo być może warto spróbować in vitro , bo i tak mezoterapia jakości komórek nie poprawi. Jeśli on biuro się nie uda, komórki „nie będą rosły”, to ewentualnie wtedy się zgłosić na mezoterapię. Zalecił stymulację gonadotropinami do IVF. Naprawdę bez jakiegoś naciągania, profesjonalnie. Takich lekarzy nam trzeba. Oczywiście szanse nie są wielkie, trzeba mieć z tyłu głowy, ale nie neguje prób i twierdzi , że to ostatni moment przełom 42/43 lata i trzeba działać bez ociągania.
    Kończę jakiś etap w sumie zadowolona. Już umówiona wizyta na przyszły tydzień docelowo w sprawie rozpoczęcia stymulacji u mojego doktora.

Wszystkim Wam życzę samych dobrych wieści.

Jeeee😊fantastycznie było przeczytać taką optymistyczną wiadomość,aż powiało od razu inna energia😉
    Zdecydowanie takich lekarzy trzeba,bez słodzenia ale też bez podcinania nam skrzydeł☀️niech teraz ta energia Cię niesie tak długo,jak to będzie potrzebne.

Gama81 lubi tę wiadomość

• Gama81 Przyjaciółka

Wysłany: 9 października, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pelnawiary wrote:
    Jeeee😊fantastycznie było przeczytać taką optymistyczną wiadomość,aż powiało od razu inna energia😉
    Zdecydowanie takich lekarzy trzeba,bez słodzenia ale też bez podcinania nam skrzydeł☀️niech teraz ta energia Cię niesie tak długo,jak to będzie potrzebne.
    Dziękuję serdecznie i dla Ciebie też wszystkiego najcudowniejszego 😊

pelnawiary lubi tę wiadomość

• Jacqueline00 Debiutantka

Wysłany: 16 października, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, mam prawie 44 lata po 3 transferach, 2 swoich z super zarodkow I 1 z KD. Wszystkie nieudane i w przeciagu jednego roku. Mam ciągle plamienia i wkraczam prawdopodobnie w okres okolomenopauzalny ale fsh i progesteron estrofem zawsze ok przed i po transferze, amh bardzo niskie 0.09 ale miałam 2 komorki w czasie stymulacj 5.A.A. mi się wydaje że choćby nie wiem co to już jest i tak za późno? Że jakoś tak organizm sam mówi nie? Jak myślicie?

• Gama81 Przyjaciółka

Wysłany: 16 października, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziula89 wrote:
    Napisałaś wyżej, że mezoterapia nie wpływa na poprawe jakości komórek, więc w czym pomaga? Uzyskać wieksza liczbę komorek w czasie stymulacji?
    Długo czekałaś na wizytę?
    Mam się pojawić, jeśli kolorki”nie będą rosły”. Na razie nie ma sensu- wg przeglądy moich badań oraz badania USG.

• pelnawiary Ekspertka

Wysłany: 16 października, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline00 wrote:
    Hej dziewczyny, mam prawie 44 lata po 3 transferach, 2 swoich z super zarodkow I 1 z KD. Wszystkie nieudane i w przeciagu jednego roku. Mam ciągle plamienia i wkraczam prawdopodobnie w okres okolomenopauzalny ale fsh i progesteron estrofem zawsze ok przed i po transferze, amh bardzo niskie 0.09 ale miałam 2 komorki w czasie stymulacj 5.A.A. mi się wydaje że choćby nie wiem co to już jest i tak za późno? Że jakoś tak organizm sam mówi nie? Jak myślicie?

Hej hej, 5 A.A to zbadany zarodek,tak?
    Przy tej klasie obstawiałabym że problem jest z implantacją,sprawdzałaś grubość i jakość endometrium?
    Przede wszystkim grubość bo w okresie okolonego lubi nie przyrastać.
    Albo czy np nie ma stanów zapalnych?
    Faktycznie wygląda tak jakby organizm już się wygaszał i hormonalnie podkręcony przy stymulacji daje dobre wyniki a jak to wygląda na cyklu naturalnym?
    Masz regularne @ i owulacje czy tylko plamienia?

• Jacqueline00 Debiutantka

Wysłany: 17 października, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pelnawiary wrote:
    Hej hej, 5 A.A to zbadany zarodek,tak?
    Przy tej klasie obstawiałabym że problem jest z implantacją,sprawdzałaś grubość i jakość endometrium?
    Przede wszystkim grubość bo w okresie okolonego lubi nie przyrastać.
    Albo czy np nie ma stanów zapalnych?
    Faktycznie wygląda tak jakby organizm już się wygaszał i hormonalnie podkręcony przy stymulacji daje dobre wyniki a jak to wygląda na cyklu naturalnym?
    Masz regularne @ i owulacje czy tylko plamienia?
    No właśnie cykle nie są już tak regularne średnio co 21 dni ale plamienia są między cyklami, owulacja z testow nigdy mi nie wychodzila bo chyba ten hormon za slaby mam, co do zapalenia endometrium miałam 5/ 5 komórek w polu przy cd138 ale to podobno na granicy tolerancji i brałam metronidazol i tarivid z mężem razem. Endometrium książkowe ale miałam wodniaka usuniętego bo było lekkie zapalenie i to było kilka mies temu. Od tego czasu jeszcze nie miałam transferu bo muszę odczekać aż się wygoi, miałam czekać 1 cykl ale ostatnio przyszedł okres po 2 tyg i trwał prawie dwa tyg ciągłego mocnego krwawienia. Zarodkow ani swoich ani KD nie badałam. Mam ostatni mieć podany teraz przy nadchodzącym cyklu , nie wiem co robić on jest 3 klasy ... nie poddam się będę próbować dalej jeszcze z dawczynia, bo a nuż się uda? Coś jeszcze powinnam wziąć pod uwagę?

• pelnawiary Ekspertka

Wysłany: 21 października, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline00 wrote:
    No właśnie cykle nie są już tak regularne średnio co 21 dni ale plamienia są między cyklami, owulacja z testow nigdy mi nie wychodzila bo chyba ten hormon za slaby mam, co do zapalenia endometrium miałam 5/ 5 komórek w polu przy cd138 ale to podobno na granicy tolerancji i brałam metronidazol i tarivid z mężem razem. Endometrium książkowe ale miałam wodniaka usuniętego bo było lekkie zapalenie i to było kilka mies temu. Od tego czasu jeszcze nie miałam transferu bo muszę odczekać aż się wygoi, miałam czekać 1 cykl ale ostatnio przyszedł okres po 2 tyg i trwał prawie dwa tyg ciągłego mocnego krwawienia. Zarodkow ani swoich ani KD nie badałam. Mam ostatni mieć podany teraz przy nadchodzącym cyklu , nie wiem co robić on jest 3 klasy ... nie poddam się będę próbować dalej jeszcze z dawczynia, bo a nuż się uda? Coś jeszcze powinnam wziąć pod uwagę?

Myślę,że warto spróbować,nigdy nie wiadomo jak to się potoczy choć chyba w Twoim przypadku sytuacja jest skomplikowana przez zaburzenia hormonalne,coraz krótsze cykle i plamienia to ewidentnie coś nie gra,czy lekarz coś na to zaproponował?
    Wiadomo,że pewnie skupia się na inv ale może warto spróbować uregulować hormony i wtedy procedura będzie miała większe szanse powodzenia?

• Lubka Przyjaciółka

Wysłany: 26 października, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    Za kilka dni 45 lat.
    Od ubiegłego roku od maja walczymy o 3 dziecko .
    Choć jestem w tym wieku wszystkie wyniki mam ok, owulacja jak w zegarku.
    Problem niestety jest w endometrium. Po 2 ciąży miałam 2xlyzeczkowanie i to spowodowało że może je Endo się nie odradza.
    Przez półtorej roku tylko 1 raz udało się podejść do transferu - beta niestety 0
    Teraz byłam pierwszy raz na cyklu sztucznym. Masa hormonów i o dziwo endometrium trojlinijne od 7,22 do 7,89 mm (mam nierówne)
    Niestety po owulacji spadło do 6,6-7 mm
    Z niechecia ale podeszłam do transferu.
    Czasami wina jest właśnie w endometrium które jest bardzo cienkie i zarodek nie ma możliwości się zagnieździć.
    W naszym wieku jest to szczególnie ważne bo dużo lekarzy na to nie zwraca uwagi.

Lwica_Lewka lubi tę wiadomość

2002 rozpoczynamy starania
    2004-2008 - 6 x inseminacja
    12.2008 - ISCI - 5 zarodków (4 zamrożone)
    11.09.2009 - Córcia
    09.2015 - rozpoczynamy kolejne starania
    07.06.2016 - transfer 2 mrozaków, ciąża obumarła w 7 tyg
    23.01.2017 - transfer 2 ostatnich mrozaków
    Beta 0
    16.05.2017 ISCI - transfer + 7 mrozaków
    01.01.2018 - córka
    06.2023 decyzja o rodzeństwie
    08.2023 - endo tylko 5 mm ☹️☹️
    05.2024 - criotransfer przy endo 6,5 - beta 0
    10.20204- criotransfer przy endo 7 mm
    5 dpt - Ii kreski
    7 dpt - 46,30
    11 dpt - 403,6
  • Lwica_Lewka Autorytet

Wysłany: 26 października, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubka wrote:
    Hej dziewczyny
    Za kilka dni 45 lat.
    Od ubiegłego roku od maja walczymy o 3 dziecko .
    Choć jestem w tym wieku wszystkie wyniki mam ok, owulacja jak w zegarku.
    Problem niestety jest w endometrium. Po 2 ciąży miałam 2xlyzeczkowanie i to spowodowało że może je Endo się nie odradza.
    Przez półtorej roku tylko 1 raz udało się podejść do transferu - beta niestety 0
    Teraz byłam pierwszy raz na cyklu sztucznym. Masa hormonów i o dziwo endometrium trojlinijne od 7,22 do 7,89 mm (mam nierówne)
    Niestety po owulacji spadło do 6,6-7 mm
    Z niechecia ale podeszłam do transferu.
    Czasami wina jest właśnie w endometrium które jest bardzo cienkie i zarodek nie ma możliwości się zagnieździć.
    W naszym wieku jest to szczególnie ważne bo dużo lekarzy na to nie zwraca uwagi.
    Trzymam kciuki za powodzenie 🍀

11.2021 - rozpoczęcie starań naturalnych
    09.2022 - 1. ciąża 💔 8t 6d
    05.2023 - 2. ciąża 💔 9t 2d
    11.2023 - 3. cb 💔 4t 4d

05.2022 - HyCoSy - oba jajowody drożne
    - niedoczynność tarczycy - Euthyrox
    - hipoglikemia na czczo - metformina

✅genetyka: kariotypy, CFTR, mutacja w genie protrombiny
    ✅zespół antyfosfolipidowy
    ✅hormony, wit D, wit B12, homocysteina, panel tarczycowy
    ✅AMH -3,24
    ✅badanie nasienia + fragmentacja DNA
    ✅HLA-C męski C1/C1
    ✅allo MLR - 44,7%
    ✅test IMK - NK 12%
    ❌rozjechane cytokiny
    ❌cross match - 31,2% - po antybiotykoterapii wzrost 😡 33,4%
    ❌KIR AA (HLA-C - C1/C2)
    ❌ brak kirów implantacyjnych

I IVF
    • stymulacja w 2 fazie cyklu: Menopur 225, Gonapeptyl, Ovitrelle
    • 19.08.2024 - punkcja 11x 🥚
    • 2x ❄️ 5.2.2 - czekamy na wyniki badan 🧬
    • 1 zdrowy ❄️ po pgt-a

16.11 transfer ❄️ (accofil, encorton, heparyna, acard)
    22.11 bhcg - 0,4 😢
  • Komanuss Ekspertka

Wysłany: 26 października, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja teraz mam stymulacje aromkiem . Podziałało coś u was przy niskim amh ololo0,30 I wysokim fsh 16

1 2 3 4
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ