X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

Adenomioza

Oceń ten wątek:
  • Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joannaa wrote:
    Dokładnie mam to samo z tym okresem, będziesz miała jakieś dodatkowe wlewy do transferu ?
    Na razie nic nie wiem...

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
    u niego - niskie parametry, ale w normie, fragmentacja ok
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
  • Joannaa Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2024, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem

👩94’
    •adenomioza
    •kir bx z jednym DS
    🧔‍♂️93’
    •obniżone parametry nasienia, wysoka fragmentacja
    1 IVF
    4x beta 0
    2 IVF
    1x beta 0
    Zostały ❄️❄️ po PGTA
  • Iskierka13 Nowa

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,

Adenomioze odkryto u mnie po histeroskopii, przez około 2 lata lekarze nie umieli postawić diagnozy czemu nie mogę zajść w ciążę mimo wszystkich badań idealnych (drożność jajowodów, badania immunologiczne itp). Nie miałam żadnych objawów i nikt nie rozpoznał choroby na USG. Dostałam informację iż nie da sie tej choroby wyleczyć, ale można ją wyciszyć i wtedy zajść w ciążę. Dostałam 2 zastrzyki przez kolejne 2 miesiące , wprowadzono mnie w sztuczną menopauzę. Po tym miałam histeroskopie żeby sprawdzić jak wygląda endometrium i okazało się że leczenie pomogło , wtedy mogłam zajść w ciążę. Transfer udał się od razu mimo wcześniejszych 3 niepowodzeń. Z doświadczenia uważam że trzeba wyciszyć tą chorobę przed transferem.
    Powodzenia!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2024, 23:31

Kasiak89, Aster_81, Paula2014, Igi lubią tę wiadomość

• Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2024, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka13 wrote:
    Witam,

Adenomioze odkryto u mnie po histeroskopii, przez około 2 lata lekarze nie umieli postawić diagnozy czemu nie mogę zajść w ciążę mimo wszystkich badań idealnych (drożność jajowodów, badania immunologiczne itp). Nie miałam żadnych objawów i nikt nie rozpoznał choroby na USG. Dostałam informację iż nie da sie tej choroby wyleczyć, ale można ją wyciszyć i wtedy zajść w ciążę. Dostałam 2 zastrzyki przez kolejne 2 miesiące , wprowadzono mnie w sztuczną menopauzę. Po tym miałam histeroskopie żeby sprawdzić jak wygląda endometrium i okazało się że leczenie pomogło , wtedy mogłam zajść w ciążę. Transfer udał się od razu mimo wcześniejszych 3 niepowodzeń. Z doświadczenia uważam że trzeba wyciszyć tą chorobę przed transferem.
    Powodzenia!
    Dzięki!!
    Dajesz nadzieję :)
    Choć u mnie histeroskopia też idealna i tylko celowany rezonans pokazał że coś nie tak. No i właśnie już połowa menopauzy za mną.. Zobaczymy jak będzie

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
  • Magsty Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia 2024, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszystkim!

Adenomioza to ponoć całkiem wredna choroba. Niestety mam ją i endometriozę (1/2 stopień). Aaaa i tzw. niszę w bliźnie po CC (mała, bez objawów). Teoretycznie powinnam zajść w ciążę naturalnie, ale 2,5 roku mija i nadal cisza. O adeno powiedziała mi specjalistka od endometriozy. Mam ją głównie w trzonie szyjki macicy. Jej zdaniem to ona zabija plemniki i nie dopuszcza ich dalej. Zdecydowaliśmy się na in vitro. Na wyciszeniu byłam 2 miesiące, miesiąc na tabletkach anty, do tego dieta przeciwzapalna i suplementy. Efekt? 6 blastek dobrej i średniej jakości. Do transferu miesięczne wyciszenie. Obstawa sporą ilością leków. Faktycznie problem z progesteronem. Jaki efekt? Tego jeszcze nie wiem. Zdążyłam się przyzwyczaić, że przeżywam ciągle rozczarowania. Marzę o ciąży, choć chyba nie do końca wierzę, że mi się uda 😔

poród przez CC, nisza Niche w bliźnie po cc, AMH 1,69, endometrioza I/II stopnia 🙁, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego, NK w górnej granicy normy, adenomioza (distreptaza, fluomizin, bactrim forte + endovelle do procedury)

12.23 - przygotowanie do IVF, antykoncepcja
    1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    3.04.24 - transfer blastki 4AA (estrofem, lenzetto, neoparin, acard, prolutex, cyclogest, progesterone besins) + AH
    9dpt 16,4mlu/ml
    12dpt 4,8mlu/ml 😭

5-9.24 - antybiotyki na bakterie w tym biodacyna

8.11 - transfer blastki 4BB (estrofem, neoparin, accofil, cyclogest, progesteron besins)
    17.11 - beta 0,8

12.12 - korekta niszy
  • Joannaa Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2024, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magsty wrote:
    Hej wszystkim!

Adenomioza to ponoć całkiem wredna choroba. Niestety mam ją i endometriozę (1/2 stopień). Aaaa i tzw. niszę w bliźnie po CC (mała, bez objawów). Teoretycznie powinnam zajść w ciążę naturalnie, ale 2,5 roku mija i nadal cisza. O adeno powiedziała mi specjalistka od endometriozy. Mam ją głównie w trzonie szyjki macicy. Jej zdaniem to ona zabija plemniki i nie dopuszcza ich dalej. Zdecydowaliśmy się na in vitro. Na wyciszeniu byłam 2 miesiące, miesiąc na tabletkach anty, do tego dieta przeciwzapalna i suplementy. Efekt? 6 blastek dobrej i średniej jakości. Do transferu miesięczne wyciszenie. Obstawa sporą ilością leków. Faktycznie problem z progesteronem. Jaki efekt? Tego jeszcze nie wiem. Zdążyłam się przyzwyczaić, że przeżywam ciągle rozczarowania. Marzę o ciąży, choć chyba nie do końca wierzę, że mi się uda 😔

Trzymamy za nas wszystkie kciuki ! Ale tak jak koleżanka wyżej napisała jest to choroba która nie przekreśla nadziei, ja jestem już po 2 zastrzyku w czwartek idę znów na rezonans bo u mnie adeno widać tylko w rezonansie ja mam ją umiejscowioną w tylnej ścianie macicy, tam gdzie z reguły podaje się zarodek

👩94’
    •adenomioza
    •kir bx z jednym DS
    🧔‍♂️93’
    1 IVF
    4x beta 0
    2 IVF
    1x beta 0
    Zostały ❄️❄️ po PGTA
  • izaz123 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2024, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie straszcie :( mi wyszla adenomioza kilka miesięcy temu w histeroskopii, podobno skutek cesarskiego cięcia. Będziemy podchodzić do procedury jak wejdzie dofinansowanie i juz pani dr powedziala ze przed transferem 3 miesięczna sztuczna menopauza.

• Joannaa Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2024, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raczej tutaj żadna z dziewczyn nie ma na celu nikogo straszyć 🥹 takie są realia… ciesz się że podchodzisz do procedury ze zdiagnozowanym problemem, bo ja zmarnowałam dwa dobrej klasy zarodki bo nie byłam w porę zdiagnozowana…

👩94’
    •adenomioza
    •kir bx z jednym DS
    🧔‍♂️93’
    1 IVF
    4x beta 0
    2 IVF
    1x beta 0
    Zostały ❄️❄️ po PGTA
  • Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2024, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joannaa wrote:
    Trzymamy za nas wszystkie kciuki ! Ale tak jak koleżanka wyżej napisała jest to choroba która nie przekreśla nadziei, ja jestem już po 2 zastrzyku w czwartek idę znów na rezonans bo u mnie adeno widać tylko w rezonansie ja mam ją umiejscowioną w tylnej ścianie macicy, tam gdzie z reguły podaje się zarodek
    Ten rezonans za 1600zł? Czy gdzieś taniej robią?

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
  • Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2024, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magsty wrote:
    Hej wszystkim!

Hej hej, a jaki problem z progesteronem?
    I jakie suple?
    No ja też trochę nie wierzę, ale jeszcze daję sobie szansę. Już jestem w zasadzie pogodzona, że małe prawdopodobieństwo i jeśli tym razem nie wyjdzie, będziemy adoptować. I też będzie pięknie :)

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
  • Joannaa Ekspertka

Wysłany: 8 kwietnia 2024, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak89 wrote:
    Wiesz co ja teraz idę na na taki celowany ale w resonice, też jest kontrast ale dożylny tabletki bierzesz dzień przed i w dniu badania, koszt tysiąc złotych.

👩94’
    •adenomioza
    •kir bx z jednym DS
    🧔‍♂️93’
    1 IVF
    4x beta 0
    2 IVF
    1x beta 0
    Zostały ❄️❄️ po PGTA
  • Magsty Ekspertka

Wysłany: 8 kwietnia 2024, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak89 wrote:
    Hej hej, a jaki problem z progesteronem?
    I jakie suple?
    No ja też trochę nie wierzę, ale jeszcze daję sobie szansę. Już jestem w zasadzie pogodzona, że małe prawdopodobieństwo i jeśli tym razem nie wyjdzie, będziemy adoptować. I też będzie pięknie :)

Niestety miewam trudności z progesteronem. Bez wspomagania starając się naturalnie zanikał mi okres, miałam niski progesteron, musiałam wywoływać miesiączkę. Teraz szykując się do transferu i po transferze musiałam dostać końska dawkę, żeby mieć go ponad 20 🤔

poród przez CC, nisza Niche w bliźnie po cc, AMH 1,69, endometrioza I/II stopnia 🙁, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego, NK w górnej granicy normy, adenomioza (distreptaza, fluomizin, bactrim forte + endovelle do procedury)

12.23 - przygotowanie do IVF, antykoncepcja
    1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    3.04.24 - transfer blastki 4AA (estrofem, lenzetto, neoparin, acard, prolutex, cyclogest, progesterone besins) + AH
    9dpt 16,4mlu/ml
    12dpt 4,8mlu/ml 😭

5-9.24 - antybiotyki na bakterie w tym biodacyna

8.11 - transfer blastki 4BB (estrofem, neoparin, accofil, cyclogest, progesteron besins)
    17.11 - beta 0,8

12.12 - korekta niszy
  • Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2024, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joannaa wrote:
    Kasiak89 wrote:
    Wiesz co ja teraz idę na na taki celowany ale w resonice, też jest kontrast ale dożylny tabletki bierzesz dzień przed i w dniu badania, koszt tysiąc złotych.
    Zastanawiam się czy to miałoby sens w moim przypadku... Bo jeśli nie ma efektu to co? I tak nic się nie da zrobić podobno. A jeśli jest no to super.
    Ten mój też był celowany, z wlewkami gdzie się da 🤪

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
  • Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2024, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jak to jest z tą sztuczną menopauzą, adenomioza może po niej całkiem zniknąć? Wiecie coś? Czy to tylko takie zaleczenie?

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
  • Joannaa Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2024, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak89 wrote:
    Dziewczyny, a jak to jest z tą sztuczną menopauzą, adenomioza może po niej całkiem zniknąć? Wiecie coś? Czy to tylko takie zaleczenie?
    Mój lekarz mówił mi, że jak organizm zareaguje na menopauzę to ten efekt zaleczenia trwa 3 miesiące z reguły

👩94’
    •adenomioza
    •kir bx z jednym DS
    🧔‍♂️93’
    1 IVF
    4x beta 0
    2 IVF
    1x beta 0
    Zostały ❄️❄️ po PGTA
  • Joannaa Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2024, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak89 wrote:
    Zastanawiam się czy to miałoby sens w moim przypadku... Bo jeśli nie ma efektu to co? I tak nic się nie da zrobić podobno. A jeśli jest no to super.
    Ten mój też był celowany, z wlewkami gdzie się da 🤪
    A ty już byłaś na usg ? W trakcie leczenia ? Nie ma efektu ?

👩94’
    •adenomioza
    •kir bx z jednym DS
    🧔‍♂️93’
    1 IVF
    4x beta 0
    2 IVF
    1x beta 0
    Zostały ❄️❄️ po PGTA
  • izaz123 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2024, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joannaa wrote:
    Mój lekarz mówił mi, że jak organizm zareaguje na menopauzę to ten efekt zaleczenia trwa 3 miesiące z reguły
    A jak po 3 miesiącach tej menopauzy podejdzie się do transferu i się nie uda to w kolejnym cyklu znowu można próbować?

• Joannaa Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2024, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izaz123 wrote:
    A jak po 3 miesiącach tej menopauzy podejdzie się do transferu i się nie uda to w kolejnym cyklu znowu można próbować?
    Z tego co mi wiadomo jak nie ma innych przeciwwskazań to tak :)

👩94’
    •adenomioza
    •kir bx z jednym DS
    🧔‍♂️93’
    1 IVF
    4x beta 0
    2 IVF
    1x beta 0
    Zostały ❄️❄️ po PGTA
  • Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2024, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joannaa wrote:
    A ty już byłaś na usg ? W trakcie leczenia ? Nie ma efektu ?

No właśnie u mnie na usg nie było widać adenomiozy. Dlatego czy jest efekt mogłabym zobaczyć tylko na rezonansie. Ale to są wysokie koszty, więc raczej nie będę sprawdzać

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
  • Joannaa Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2024, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak89 wrote:
    No właśnie u mnie na usg nie było widać adenomiozy. Dlatego czy jest efekt mogłabym zobaczyć tylko na rezonansie. Ale to są wysokie koszty, więc raczej nie będę sprawdzać
    Hmm jakbyś załatwiła sobie z NFZ mri miednicy mniejszej ? Może miałabyś jakieś wskazania albo jakiegoś fajnego gina na NFZ ?

👩94’
    •adenomioza
    •kir bx z jednym DS
    🧔‍♂️93’
    1 IVF
    4x beta 0
    2 IVF
    1x beta 0
    Zostały ❄️❄️ po PGTA
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ