Adenomioza
-
WIADOMOŚĆ
-
Joannaa wrote:Dokładnie mam to samo z tym okresem, będziesz miała jakieś dodatkowe wlewy do transferu ?starania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
u niego - niskie parametry, ale w normie, fragmentacja ok
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -
Witam,
Adenomioze odkryto u mnie po histeroskopii, przez około 2 lata lekarze nie umieli postawić diagnozy czemu nie mogę zajść w ciążę mimo wszystkich badań idealnych (drożność jajowodów, badania immunologiczne itp). Nie miałam żadnych objawów i nikt nie rozpoznał choroby na USG. Dostałam informację iż nie da sie tej choroby wyleczyć, ale można ją wyciszyć i wtedy zajść w ciążę. Dostałam 2 zastrzyki przez kolejne 2 miesiące , wprowadzono mnie w sztuczną menopauzę. Po tym miałam histeroskopie żeby sprawdzić jak wygląda endometrium i okazało się że leczenie pomogło , wtedy mogłam zajść w ciążę. Transfer udał się od razu mimo wcześniejszych 3 niepowodzeń. Z doświadczenia uważam że trzeba wyciszyć tą chorobę przed transferem.
Powodzenia!Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia, 23:31
Kasiak89, Aster_81, Paula2014, Igi lubią tę wiadomość
-
Iskierka13 wrote:Witam,
Adenomioze odkryto u mnie po histeroskopii, przez około 2 lata lekarze nie umieli postawić diagnozy czemu nie mogę zajść w ciążę mimo wszystkich badań idealnych (drożność jajowodów, badania immunologiczne itp). Nie miałam żadnych objawów i nikt nie rozpoznał choroby na USG. Dostałam informację iż nie da sie tej choroby wyleczyć, ale można ją wyciszyć i wtedy zajść w ciążę. Dostałam 2 zastrzyki przez kolejne 2 miesiące , wprowadzono mnie w sztuczną menopauzę. Po tym miałam histeroskopie żeby sprawdzić jak wygląda endometrium i okazało się że leczenie pomogło , wtedy mogłam zajść w ciążę. Transfer udał się od razu mimo wcześniejszych 3 niepowodzeń. Z doświadczenia uważam że trzeba wyciszyć tą chorobę przed transferem.
Powodzenia!
Dajesz nadzieję
Choć u mnie histeroskopia też idealna i tylko celowany rezonans pokazał że coś nie tak. No i właśnie już połowa menopauzy za mną.. Zobaczymy jak będziestarania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -
Hej wszystkim!
Adenomioza to ponoć całkiem wredna choroba. Niestety mam ją i endometriozę (1/2 stopień). Aaaa i tzw. niszę w bliźnie po CC (mała, bez objawów). Teoretycznie powinnam zajść w ciążę naturalnie, ale 2,5 roku mija i nadal cisza. O adeno powiedziała mi specjalistka od endometriozy. Mam ją głównie w trzonie szyjki macicy. Jej zdaniem to ona zabija plemniki i nie dopuszcza ich dalej. Zdecydowaliśmy się na in vitro. Na wyciszeniu byłam 2 miesiące, miesiąc na tabletkach anty, do tego dieta przeciwzapalna i suplementy. Efekt? 6 blastek dobrej i średniej jakości. Do transferu miesięczne wyciszenie. Obstawa sporą ilością leków. Faktycznie problem z progesteronem. Jaki efekt? Tego jeszcze nie wiem. Zdążyłam się przyzwyczaić, że przeżywam ciągle rozczarowania. Marzę o ciąży, choć chyba nie do końca wierzę, że mi się uda 😔poród przez CC, nisza Niche w bliźnie po cc, AMH 1,69, endometrioza I/II stopnia 🙁, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego, NK w górnej granicy normy, adenomioza (distreptaza, fluomizin, bactrim forte + endovelle do procedury)
12.23 - przygotowanie do IVF, antykoncepcja
1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
3.04.24 - transfer blastki 4AA (estrofem, lenzetto, neoparin, acard, prolutex, cyclogest, progesterone besins) + AH
9dpt 16,4mlu/ml
12dpt 4,8mlu/ml 😭
5-9.24 - antybiotyki na bakterie w tym biodacyna
8.11 - transfer blastki 4BB (estrofem, neoparin, accofil, cyclogest, progesteron besins)
17.11 - beta 0,8
12.12 - korekta niszy -
Magsty wrote:Hej wszystkim!
Adenomioza to ponoć całkiem wredna choroba. Niestety mam ją i endometriozę (1/2 stopień). Aaaa i tzw. niszę w bliźnie po CC (mała, bez objawów). Teoretycznie powinnam zajść w ciążę naturalnie, ale 2,5 roku mija i nadal cisza. O adeno powiedziała mi specjalistka od endometriozy. Mam ją głównie w trzonie szyjki macicy. Jej zdaniem to ona zabija plemniki i nie dopuszcza ich dalej. Zdecydowaliśmy się na in vitro. Na wyciszeniu byłam 2 miesiące, miesiąc na tabletkach anty, do tego dieta przeciwzapalna i suplementy. Efekt? 6 blastek dobrej i średniej jakości. Do transferu miesięczne wyciszenie. Obstawa sporą ilością leków. Faktycznie problem z progesteronem. Jaki efekt? Tego jeszcze nie wiem. Zdążyłam się przyzwyczaić, że przeżywam ciągle rozczarowania. Marzę o ciąży, choć chyba nie do końca wierzę, że mi się uda 😔
Trzymamy za nas wszystkie kciuki ! Ale tak jak koleżanka wyżej napisała jest to choroba która nie przekreśla nadziei, ja jestem już po 2 zastrzyku w czwartek idę znów na rezonans bo u mnie adeno widać tylko w rezonansie ja mam ją umiejscowioną w tylnej ścianie macicy, tam gdzie z reguły podaje się zarodek
-
Dziewczyny nie straszcie mi wyszla adenomioza kilka miesięcy temu w histeroskopii, podobno skutek cesarskiego cięcia. Będziemy podchodzić do procedury jak wejdzie dofinansowanie i juz pani dr powedziala ze przed transferem 3 miesięczna sztuczna menopauza.
-
Joannaa wrote:Trzymamy za nas wszystkie kciuki ! Ale tak jak koleżanka wyżej napisała jest to choroba która nie przekreśla nadziei, ja jestem już po 2 zastrzyku w czwartek idę znów na rezonans bo u mnie adeno widać tylko w rezonansie ja mam ją umiejscowioną w tylnej ścianie macicy, tam gdzie z reguły podaje się zarodekstarania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -
Magsty wrote:Hej wszystkim!
Adenomioza to ponoć całkiem wredna choroba. Niestety mam ją i endometriozę (1/2 stopień). Aaaa i tzw. niszę w bliźnie po CC (mała, bez objawów). Teoretycznie powinnam zajść w ciążę naturalnie, ale 2,5 roku mija i nadal cisza. O adeno powiedziała mi specjalistka od endometriozy. Mam ją głównie w trzonie szyjki macicy. Jej zdaniem to ona zabija plemniki i nie dopuszcza ich dalej. Zdecydowaliśmy się na in vitro. Na wyciszeniu byłam 2 miesiące, miesiąc na tabletkach anty, do tego dieta przeciwzapalna i suplementy. Efekt? 6 blastek dobrej i średniej jakości. Do transferu miesięczne wyciszenie. Obstawa sporą ilością leków. Faktycznie problem z progesteronem. Jaki efekt? Tego jeszcze nie wiem. Zdążyłam się przyzwyczaić, że przeżywam ciągle rozczarowania. Marzę o ciąży, choć chyba nie do końca wierzę, że mi się uda 😔
I jakie suple?
No ja też trochę nie wierzę, ale jeszcze daję sobie szansę. Już jestem w zasadzie pogodzona, że małe prawdopodobieństwo i jeśli tym razem nie wyjdzie, będziemy adoptować. I też będzie piękniestarania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -
Kasiak89 wrote:Hej hej, a jaki problem z progesteronem?
I jakie suple?
No ja też trochę nie wierzę, ale jeszcze daję sobie szansę. Już jestem w zasadzie pogodzona, że małe prawdopodobieństwo i jeśli tym razem nie wyjdzie, będziemy adoptować. I też będzie pięknie
Niestety miewam trudności z progesteronem. Bez wspomagania starając się naturalnie zanikał mi okres, miałam niski progesteron, musiałam wywoływać miesiączkę. Teraz szykując się do transferu i po transferze musiałam dostać końska dawkę, żeby mieć go ponad 20 🤔poród przez CC, nisza Niche w bliźnie po cc, AMH 1,69, endometrioza I/II stopnia 🙁, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego, NK w górnej granicy normy, adenomioza (distreptaza, fluomizin, bactrim forte + endovelle do procedury)
12.23 - przygotowanie do IVF, antykoncepcja
1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
3.04.24 - transfer blastki 4AA (estrofem, lenzetto, neoparin, acard, prolutex, cyclogest, progesterone besins) + AH
9dpt 16,4mlu/ml
12dpt 4,8mlu/ml 😭
5-9.24 - antybiotyki na bakterie w tym biodacyna
8.11 - transfer blastki 4BB (estrofem, neoparin, accofil, cyclogest, progesteron besins)
17.11 - beta 0,8
12.12 - korekta niszy -
Joannaa wrote:Kasiak89 wrote:Ten rezonans za 1600zł? Czy gdzieś taniej robią?
Wiesz co ja teraz idę na na taki celowany ale w resonice, też jest kontrast ale dożylny tabletki bierzesz dzień przed i w dniu badania, koszt tysiąc złotych.
Ten mój też był celowany, z wlewkami gdzie się da 🤪starania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -
Dziewczyny, a jak to jest z tą sztuczną menopauzą, adenomioza może po niej całkiem zniknąć? Wiecie coś? Czy to tylko takie zaleczenie?starania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -
Kasiak89 wrote:Dziewczyny, a jak to jest z tą sztuczną menopauzą, adenomioza może po niej całkiem zniknąć? Wiecie coś? Czy to tylko takie zaleczenie?
-
Kasiak89 wrote:Zastanawiam się czy to miałoby sens w moim przypadku... Bo jeśli nie ma efektu to co? I tak nic się nie da zrobić podobno. A jeśli jest no to super.
Ten mój też był celowany, z wlewkami gdzie się da 🤪 -
Joannaa wrote:A ty już byłaś na usg ? W trakcie leczenia ? Nie ma efektu ?
No właśnie u mnie na usg nie było widać adenomiozy. Dlatego czy jest efekt mogłabym zobaczyć tylko na rezonansie. Ale to są wysokie koszty, więc raczej nie będę sprawdzaćstarania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -
Kasiak89 wrote:No właśnie u mnie na usg nie było widać adenomiozy. Dlatego czy jest efekt mogłabym zobaczyć tylko na rezonansie. Ale to są wysokie koszty, więc raczej nie będę sprawdzać