Adenomioza
-
WIADOMOŚĆ
-
Magsty wrote:Dziewczyny Wy macie duża adeno? Jak to u Was było? Dochodziło do ciąży biochemicznej, czy zawsze beta zero?
Nie mogę znaleźć opisu. Wydawało mi się że wszystko mam w jednej teczce, a tu jednak... Coś posiałam.
Zawsze okres przychodził o czasie, a nawet wcześniej :p
Mało w życiu bet czy sikańców zrobiłam przez to, ale nigdy nicstarania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
u niego - niskie parametry, ale w normie, fragmentacja ok
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -
Joannaa wrote:Myślę, że też bym tak zrobiła, co do bety mi nigdy nie ruszyła… Ale poza tą menopauzą, do transferu będę na accofilustarania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -
Kasiak89 wrote:Nie widać na rezonansie? Czy usg?
To ile zastrzyków w sumie?
Lekarz zerknął, czekam na wyniki wycinka, ale zaproponował ablację laserową za 3 tys 🙇
Jak żyć
Gdzie można wykonać taką ablację laserową adenomiozy?Starania od 2016r. - adenomioza
Kariotyp ✅
MTHFR hetero ✅ VR2 hetero ✅ PAI-1 hetero - ✅
Klinika Bocian
2021 I Punkcja 5 zarodków – protokół krótki – 1 X 4BB oraz 4 x 3 doba
2022 Transfer 1 ❄ 5doba💔
2022 Transfer 2 ❄ 3 doba – ciąża pozamaciczna- metrotrexat – jajowód zostaje
2022 Transfer 3 ❄ 3 doba – 2 zarodki 💔
2023 Transfer 4 ❄ 3 doba 💔
Klinika Novum
2023 II Punkcja protokół długi 8 zarodków – 1 x 3 doba 10A, 7 x 5 doba (2x 4.1.1, 1x4.1.2, 1x3.1.2, 2x bl2, 1x4.3.3
2023 Transfer 1- świeży - 10A 💔 encorton
2024 Transfer 2- cykl sztuczny– encorton, neoparin, acard- 4.1.1 ciąża biochemiczna
2024. 05–transfer nr 3 - encorton, neoparin, acard, accofil, papawaryna - 💔
2024.07- transfer nr 4- encorton, neoparin, acard 💔
Wizyta u doc. Paśnika- 22.08.2024 -
niepłodna_Patrycja_36 wrote:u mnie lekarz do następnego transferu też chce dołożyć accofil w ciemno i tak się właśnie zastanawiam czy warto czy poczekać na wizytę do doc. Paśniaka w sierpniu i zbadać immunologie. Doktorek też coś wspomniał o papaweryne dodatkowo do atosibanu ze względu na skurcze macicy. Jestem właśnie po diphereline i chciałabym zrobić transfer jeden po drugim żeby zachować dobre endo.
Gdzie można wykonać taką ablację laserową adenomiozy?
To nie ablacja adenomiozy, tylko szyjki, po złym wyniku kolposkopiistarania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -
Joannaa wrote:Bo brakuje mi kirów implantacyjnych 🙄
Dlatego zastanawiam się czy to u mnie podziała, skoro niby wszystko jest i działa... Tylko jakoś bez efektu 🤪starania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -
Kasiak89 wrote:A to u mnie są...
Dlatego zastanawiam się czy to u mnie podziała, skoro niby wszystko jest i działa... Tylko jakoś bez efektu 🤪
Ja już się chwytam wszystkiego 🤦🏻♂️ zobaczymy co będzie… trzeba być dobrej myśli, ta sztuczna menopauza faktycznie wielu kobietom pomaga, może nam też ♥️ decydujesz się na ten zabieg ablacji ? Tobie źle wyszła cytologia, że byłaś skierowana na kolposkopie? -
Kasiak89 wrote:A skąd wiadomo że są te skurcze i papaweryna już potrzebna?
To nie ablacja adenomiozy, tylko szyjki, po złym wyniku kolposkopiiStarania od 2016r. - adenomioza
Kariotyp ✅
MTHFR hetero ✅ VR2 hetero ✅ PAI-1 hetero - ✅
Klinika Bocian
2021 I Punkcja 5 zarodków – protokół krótki – 1 X 4BB oraz 4 x 3 doba
2022 Transfer 1 ❄ 5doba💔
2022 Transfer 2 ❄ 3 doba – ciąża pozamaciczna- metrotrexat – jajowód zostaje
2022 Transfer 3 ❄ 3 doba – 2 zarodki 💔
2023 Transfer 4 ❄ 3 doba 💔
Klinika Novum
2023 II Punkcja protokół długi 8 zarodków – 1 x 3 doba 10A, 7 x 5 doba (2x 4.1.1, 1x4.1.2, 1x3.1.2, 2x bl2, 1x4.3.3
2023 Transfer 1- świeży - 10A 💔 encorton
2024 Transfer 2- cykl sztuczny– encorton, neoparin, acard- 4.1.1 ciąża biochemiczna
2024. 05–transfer nr 3 - encorton, neoparin, acard, accofil, papawaryna - 💔
2024.07- transfer nr 4- encorton, neoparin, acard 💔
Wizyta u doc. Paśnika- 22.08.2024 -
niepłodna_Patrycja_36 wrote:Lekarz widzi na usg, że macica cały czas pracuje. Dodatkowo mam cały czas ból brzucha jak na okres po transferze. ;/
To pewnie też się będę musiała wspomagać
starania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -
Joannaa wrote:Ja już się chwytam wszystkiego 🤦🏻♂️ zobaczymy co będzie… trzeba być dobrej myśli, ta sztuczna menopauza faktycznie wielu kobietom pomaga, może nam też ♥️ decydujesz się na ten zabieg ablacji ? Tobie źle wyszła cytologia, że byłaś skierowana na kolposkopie?
Tak, właśnie w cytologii Asc-us, w kolposkopii też źle wyglądało, te testy wyszły dodatnie i poszedł wycinek do badania.
Zobaczę jaki wynik. No i będę się starała może coś na nfz... Nie wiem, na razie staram się nie martwić, czekam na wyniki.starania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -
Na razie wiem, że hpv wysokoonkogennego nie ma. Na wyniki badania wycinka kolpo jeszcze czekam. A jutro wizyta i się stresuję.starania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -
Joannaa wrote:Hey, jesteś już po wizycie ?
Trochę szkoda, myślałam że od 28 maja te 4 dni to możnaby przesunąć, żeby już w czerwcu transfer był... No ale nie, i dopiero pod koniec czerwca.
Nie wiem jak przeżyje, wieczorem to już strasznie nie mam siły, a 3 dni w tygodniu do 20 pracuję... 🥴starania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -
Kasiak89 wrote:Taaaak. No i kolejny zastrzyk jednak. Żeby się na dofinansowanie załapać... Jednak 6 tys piechotą nie chodzi.
Trochę szkoda, myślałam że od 28 maja te 4 dni to możnaby przesunąć, żeby już w czerwcu transfer był... No ale nie, i dopiero pod koniec czerwca.
Nie wiem jak przeżyje, wieczorem to już strasznie nie mam siły, a 3 dni w tygodniu do 20 pracuję... 🥴 -
Iskierka13 wrote:Witam,
Adenomioze odkryto u mnie po histeroskopii, przez około 2 lata lekarze nie umieli postawić diagnozy czemu nie mogę zajść w ciążę mimo wszystkich badań idealnych (drożność jajowodów, badania immunologiczne itp). Nie miałam żadnych objawów i nikt nie rozpoznał choroby na USG. Dostałam informację iż nie da sie tej choroby wyleczyć, ale można ją wyciszyć i wtedy zajść w ciążę. Dostałam 2 zastrzyki przez kolejne 2 miesiące , wprowadzono mnie w sztuczną menopauzę. Po tym miałam histeroskopie żeby sprawdzić jak wygląda endometrium i okazało się że leczenie pomogło , wtedy mogłam zajść w ciążę. Transfer udał się od razu mimo wcześniejszych 3 niepowodzeń. Z doświadczenia uważam że trzeba wyciszyć tą chorobę przed transferem.
Powodzenia!
@ Iskierka13
Gratuluję! Proszę napisz o jakie konkretnie zastrzyki chodzi. Jestem po 4 IVF szykuje się do ostatniego transferu (bardzo ładny zarodek). Na USG po stymulacji była b. dobrze widoczna adenomioza, próbuję zrobić wszystko co w mojej mocy, aby ułatwić mu "życie". Ewentualnie proszę napisz czy brałaś jakieś inne leki do transferu np. atosiban lub stosowałaś inne terapie (oprócz wspomnianej histeroskopii). Będę wdzięczna, za informacje -
Paula2014 wrote:@ Iskierka13
Gratuluję! Proszę napisz o jakie konkretnie zastrzyki chodzi. Jestem po 4 IVF szykuje się do ostatniego transferu (bardzo ładny zarodek). Na USG po stymulacji była b. dobrze widoczna adenomioza, próbuję zrobić wszystko co w mojej mocy, aby ułatwić mu "życie". Ewentualnie proszę napisz czy brałaś jakieś inne leki do transferu np. atosiban lub stosowałaś inne terapie (oprócz wspomnianej histeroskopii). Będę wdzięczna, za informacje
U mnie niewielkie ognisko+dwa wątpliwe. I 6 transfer z nowej procedury też będzie na tych zastrzykach 😉Paula2014 lubi tę wiadomość
37👩AMH 13,40(20')10,75(22')7,73(24')
❌IO/PCOS/KIR AA/PAI/MTHFR/adeno/mięśniak
✔️kariotyp/CBA/IMK+treg/ANA/ASA/ACA/APL/PPb2/PPT/
LA/helikobacter/MUCh/celiaklia/pasożyty
-14kg jest owu!
38🧔
❌HLA C1C2
✔️kariotyp/nasienie/ASA
VITROLIVE SZCZECIN
03-10/22 HyCoSy✓3xIUI
BOCIAN SZCZECIN
1. ICSI 12/22 (IMSI,Fertilechip,ES) 14🥚11 MII 6❄️
01/23➡️FET5AA❌EG
02/23➡️FET5BB❌EG
03/23 immuno+IPLE❌histero✓
05/23➡️FET4AA❌EG+accofil+ivig
06/23➡️FET2x3BB💔EG+intralipid+accofil 6tc cb
09/23➡️FET5CB💔EG+AH+intralipid+accofil cb?
ALLO 0->33,2
CROSS 23,3->16,7->23,7->15->13,5
2. ICSI 07/24(PICSI,Fertilechip,ES) 13🥚13 MII 8❄️
CD138✓
09/24➡️FET5AA💔EG+intralipid+accofil+plaquenil+
encorton Aurorka👼7tc
11/24➡️FET5AA❌EG+intralipid+accofil+plaquenil+
encorton+prograf
12/24➡️FET5AA🌈Okruszek🍀
"Choćby się spóźniał cud, ja będę czekać, uciszę swój cały świat, by słyszeć Twój szept..." -
Właśnie na ten problem z zagnieżdżeniem są zastrzyki, które powodują sztuczną menopauzę. Jak nie ma działania hormonów - adenomioza się wycisza. Tak mówi teoria. Ale to nie jest tak, że zastrzyk i hurra, podziałało. On na miesiąc blokuje chormony i zazwyczaj bierze się 3. Czasem więcej czasem mniej. Po tym czasie, ponieważ nie było okresu, adenomioza i endometrioza powinny być wyciszone i nie przeszkadzać w zagnieżdżeniu.
Joannaa, Igi, Paula2014 lubią tę wiadomość
starania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -
Kasiak89 wrote:Właśnie na ten problem z zagnieżdżeniem są zastrzyki, które powodują sztuczną menopauzę. Jak nie ma działania hormonów - adenomioza się wycisza. Tak mówi teoria. Ale to nie jest tak, że zastrzyk i hurra, podziałało. On na miesiąc blokuje chormony i zazwyczaj bierze się 3. Czasem więcej czasem mniej. Po tym czasie, ponieważ nie było okresu, adenomioza i endometrioza powinny być wyciszone i nie przeszkadzać w zagnieżdżeniu.
Igi, Paula2014, Kasiak89 lubią tę wiadomość