adopcja zarodków
-
WIADOMOŚĆ
-
Ewuszek wrote:Hej co do klinik z okolic Krakowa to nie pomogę ale jeśli chodzi o Gamete Gdynię to koszt AZ to koszt transferu 1800zl + plus zwrot kosztów za badania dawców i tu są różne kwoty jeszcze miesiąc temu dzwoniłam to na zarodek czekało się krótko nie wiem jak to teraz wygląda jeśli nie jesteś pacjentką Gamety musisz odbyć wizytę w celu kwalifikacji a potem dodatkowo wizytę u psychologa 🙂 Jeżeli jesteś z południa to do Gdyni masz bardzo daleko nie bliżej do Czech ?🙂 Tam zarodki przebadane od zdrowych młodych dawców niezwiązanych z niepłodnością gdyby nie odległość (jestem z północy) wybrałabym Czechy 🙂
Dzwoniłam jeszcze dziś do Gyncentrum mw Krakowie i ma do mnie oddzwonik koordynaror to mi o wszystkim powie -
ElfiaKsiężniczka wrote:pewnie trafiłaś na panią pigułe z prl 😉 też za nią nie przepadam. Jestem teraz u lekarza, jak wrócę do domu to wszystko ci o Art ci napiszę 😊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2020, 19:19
-
lejlaa11 wrote:Bede bardzo wdzieczna ...może rzeczywiscie trafiłam na tę panią.....
wszystko dokładnie wypisalam na poprzedniej stronie. Ostatni wpis.
Tutaj jeszcze link do aktualnego cennika. Widzę, że konsultacje od 15.08. poszły w górę, szczególnie u Chrostowskiego.
https://artvimed.pl/cennik/
Transfer teraz kosztuje 1650zł, pierwsza wizyta 250 zł (300 zł Chrostowski), kolejne 180zł (220 zł Chrostowski). Ceny dodatków (assisted hatching, embryoglue) są takie same.
Mnie prowadził Chrostowski i do niego są bardzo długie terminy, czasem kilka miesięcy. Nie wiem jak inni lekarze, na monitoringu byłam tylko u Posadzkiej - bardzo fajna lekarka, ale urodziła dziecko, więc jej nie będzie jakiś czas i u dr Krysty, która jest taka niemiła i niedostępna 😐
Co do innych lekarzy wejdź na watek artvimedu to.na pewno dziewczyny odpowiedzą jakie mają odczucia co do innych lekarzy. -
Witam was kobietkì, potrzebuje rady od was a nie statystyki od lekarzy. Czy ktoś z was miał lub zna kogoś po adopcji zarodka? Dla nas to jedyna szansa na dziecko, bo i ja i mój mąż nie mamy innej szansy. Bardzo proszę was o pomoc. Jak to wygląda, jaki koszt i szanse na bobasa?👩🦰+👨>40
Mimo leczenia brak ciąży naturalnej
AZ
●Reprofit:
❄21.01.2022
Transfer 5 dniowego❌
●Invimed Katowice+ immunologia.
KIR AA, Allo Mlr 33%
brak implantacyjnych
Leki:Accofil, encorton, Acard
20.12. Biopsja CD138+ CD56 ✅
❄02.02.2023
transfer 3 dniowego 9 I-II
Brak pulsu 8 tydzień💔👼 -
Ada M wrote:Witam was kobietkì, potrzebuje rady od was a nie statystyki od lekarzy. Czy ktoś z was miał lub zna kogoś po adopcji zarodka? Dla nas to jedyna szansa na dziecko, bo i ja i mój mąż nie mamy innej szansy. Bardzo proszę was o pomoc. Jak to wygląda, jaki koszt i szanse na bobasa?
co do kosztów, to odfiltruj sobie moje posty w tym wątku. Naciśnij mój Nick - aktywna w tematach - adopcja zarodków.
One na pewno chętnie też opowie, bo ma córeczkę z az 😉
Jeśli chodzi o "szanse" to różnie bywa. Mogą być jakieś problemy immunologiczne przez co nawet adopcja zarodka się nie uda. Warto więc szukać przyczyn jeśli np dochodzi do implantacji, ale dochodzi do wczesnych poronien, ciąż biochemicznych to myślę, że trzeba pochylić się nad immunologią.Ada M, One lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa już po.
Ogólnie artvimed na tą chwilę nie ma po co odwiedzać nawet, zarodków nie ma i będzie ciężko dalej. Ci co już zarezerwowali mają szczęście.
W macierzyństwie zarodki są, no ale jak wiadomo cena itp. Spisali nas, mamy czekać na tel, ogólnie mam dobre wrażenie
Ja uderzam jeszcze w reprofit, myślę że się zapisze na wizytę online:)Virginia, Morze_Bałtyckie lubią tę wiadomość
-
Amilka , nie ma zarodków? 😱
Zaskoczylas mnie... Wcale już nie mają? Czy po prostu dla was nie ma pasujących? -
My byliśmy na badaniach w Katowicach w Invimedzie. Czy ktoś z was kobietki tam podchodził do adopcji zarodka? Nam badania dały tylko taką szanse na dziecko i wiek mój też nie daje dużo czasu do próbowania. Nie chce być stratna pare miesięcy, kasy i mojego zdrowia i później szukać innej kliniki. Ta klinika to z opini ogólnych w internecie znalazłam, a jak z adopcją zarodka to nic nie moge o nich znaleść. Ile zarodków się dostaje?👩🦰+👨>40
AZ
●Reprofit:
❄21.01.2022
Transfer 5 dniowego❌
KIR AA, Allo Mlr 33%
brak implantacyjnych
❄02.02.2023
Brak pulsu 8 tydzień💔👼 -
nick nieaktualnyElfia nie ma wcale
Wszystko zarezerwowane już nawet nie robią listy rezerwowych żeby wpisać bo są zdania że ciężko będzie o każdy kolejny zarodek a kolejka coraz dłuższa, niestety z różnych przyczyn zarówno wyniki procedur są słabsze jak i coraz więcej par potrzebuje az. -
Amilka wrote:Elfia nie ma wcale
Wszystko zarezerwowane już nawet nie robią listy rezerwowych żeby wpisać bo są zdania że ciężko będzie o każdy kolejny zarodek a kolejka coraz dłuższa, niestety z różnych przyczyn zarówno wyniki procedur są słabsze jak i coraz więcej par potrzebuje az. -
Ada M wrote:My byliśmy na badaniach w Katowicach w Invimedzie. Czy ktoś z was kobietki tam podchodził do adopcji zarodka? Nam badania dały tylko taką szanse na dziecko i wiek mój też nie daje dużo czasu do próbowania. Nie chce być stratna pare miesięcy, kasy i mojego zdrowia i później szukać innej kliniki. Ta klinika to z opini ogólnych w internecie znalazłam, a jak z adopcją zarodka to nic nie moge o nich znaleść. Ile zarodków się dostaje?
Ada M lubi tę wiadomość
2xIUI
styczeń 2019(Imsi - 2 blastki-4AA,4BA)-PGS -Transfer blastki
czerwiec 2019(Imsi - 2 blastki)-Transfer blastki 4BA -poronienie 8 tydz.
Transfer blastki 3BB
luty 2020 pobrano 13 oocytów-są 4 blastocysty - PGS)- 1 zdrowy zarodek , transfer
4IVF - 9 komórek ( transfer 3 dniowca , 3 ❄❄❄, 4AA,4AA,3AA))
Czynnik męski-translokacja (3,7)
Niedoczynność tarczycy
Wysoka prolaktyna
Trombofilia - ok
Ana - dodatnie -
Amilka wrote:Elfia nie ma wcale
Wszystko zarezerwowane już nawet nie robią listy rezerwowych żeby wpisać bo są zdania że ciężko będzie o każdy kolejny zarodek a kolejka coraz dłuższa, niestety z różnych przyczyn zarówno wyniki procedur są słabsze jak i coraz więcej par potrzebuje az.
A tak w ogole to wiecie na jakiej zasadzie w Polsce sa oddawane te zarodki? Czy to sa pary, ktore skonczyly juz leczenie i poszerzanie rodziny i oddaja swiadomie te zardoki na adopcje, czy to sa te ustawowe, ze po 20 latach z automatu zarodki sa oddawane innym?
I jak dostajecie zarodki to wiecie, w ktorym roku powstaly i jak dlugo byly zamrozone?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2020, 14:42
ona 42 lat.
3 IVF 😥
AZ - 01.09.20, 13dpt - beta 1815, 15dpt -beta 3873, 23dpt - mamy ❤️, 8.10.20 - 8 tyg ❤️, BOBO- Maj 2021
Starania o BOBO nr 2
FET - 21.07.23 😢
II FET - 19.10.23, 6dpt- II kreski, 11dpt -beta 726, 13dpt -beta 2137, 27dpt - mamy ❤️, 27.11.23 - 8 tyg ❤️ Nifty i usg polowkowe ok
BOBO 2 jest juz z nami - lipiec 2024 ❤️ -
Virginia wrote:A tak w ogole to wiecie na jakiej zasadzie w Polsce sa oddawane te zarodki? Czy to sa pary, ktore skonczyly juz leczenie i poszerzanie rodziny i oddaja swiadomie te zardoki na adopcje, czy to sa te ustawowe, ze po 20 latach z automatu zarodki sa oddawane innym?
I jak dostajecie zarodki to wiecie, w ktorym roku powstaly i jak dlugo byly zamrozone?
ja miałam podany rok mrożenia zarodków.
Są od leczacych się parVirginia lubi tę wiadomość
-
a tak z ciekawosci dziewczyny, kto u Was bedzie wiedzial, ze dziecko jest adoptowane? Bedziecie mowic tez samemu dziecku?
Ciekawi mnie ten temat, bo w Stanach juz teraz bardzo duzo osob robi sobie sama testy genetyczne i wrzuca do sieci, zeby zbudowac drzewo genealogiczne. I tak mysle, ze to nowe pokolenie szczegolnie w Stanach dosyc latwo bedzie mogla odnalezc swoich genetycznych rodzicow. Wiem, ze w Polsce nie jest to jeszcze tak popularne, ale zastanawia mnie czy bierzecie to pod uwage jak to sie moze zmienic za 20-30 lat.
ona 42 lat.
3 IVF 😥
AZ - 01.09.20, 13dpt - beta 1815, 15dpt -beta 3873, 23dpt - mamy ❤️, 8.10.20 - 8 tyg ❤️, BOBO- Maj 2021
Starania o BOBO nr 2
FET - 21.07.23 😢
II FET - 19.10.23, 6dpt- II kreski, 11dpt -beta 726, 13dpt -beta 2137, 27dpt - mamy ❤️, 27.11.23 - 8 tyg ❤️ Nifty i usg polowkowe ok
Virginia wrote:a tak z ciekawosci dziewczyny, kto u Was bedzie wiedzial, ze dziecko jest adoptowane? Bedziecie mowic tez samemu dziecku?
Ciekawi mnie ten temat, bo w Stanach juz teraz bardzo duzo osob robi sobie sama testy genetyczne i wrzuca do sieci, zeby zbudowac drzewo genealogiczne. I tak mysle, ze to nowe pokolenie szczegolnie w Stanach dosyc latwo bedzie mogla odnalezc swoich genetycznych rodzicow. Wiem, ze w Polsce nie jest to jeszcze tak popularne, ale zastanawia mnie czy bierzecie to pod uwage jak to sie moze zmienic za 20-30 lat.👩🦰+👨>40
AZ
●Reprofit:
❄21.01.2022
Transfer 5 dniowego❌
KIR AA, Allo Mlr 33%
brak implantacyjnych
❄02.02.2023
Brak pulsu 8 tydzień💔👼 -
Ja uważam, że powinno się dowiedzieć. Nigdy nie wiadomo ,czy kiedyś spotka wymarzonego partnera czy partnerke i będzie chciało mieć rodzine i dzieci, a mogłoby się okazać, że są genetycznym rodzeństwem. Szanse są małe, ale zawsze możliwe.
Virginia lubi tę wiadomość
👩🦰+👨>40
AZ
●Reprofit:
❄21.01.2022
Transfer 5 dniowego❌
KIR AA, Allo Mlr 33%
brak implantacyjnych
❄02.02.2023
Brak pulsu 8 tydzień💔👼 -
mila82 wrote:Witaj .ja jestem w invimedzie wroclaw. Ja już złożyłam papiery do az 3 tyg temu.wypelniasz umowę i tam zaznaczacie swoje cechy fonetyczne .czeka się od 3 dni do 6 miesięcy. Też zależne jest id tego jaka masz grupę krwi .najgorzej z Ab.placisz 500 zl za rezerwację A kolejne koszty to wizyty badania i transfer plus leki.jak dopasuja wam dawców to możecie się zgodzić lub nie .w sensie jak będą zarodki słabszej klasy to możecie zrezygnować i oni będą dalej szukać.👩🦰+👨>40
AZ
●Reprofit:
❄21.01.2022
Transfer 5 dniowego❌
KIR AA, Allo Mlr 33%
brak implantacyjnych
❄02.02.2023
Brak pulsu 8 tydzień💔👼 -
Ewuszek wrote:Też się nad tym zastanawiam z jednej strony chciałabym mówić o tym otwarcie ale boje się że dziecko będzie miało z tego powodu nieprzyjemności np. w szkole dla ludzi in vitro jest trudne a co dopiero AZ 90% nie wie że takie coś w ogóle istnieje zastanawiam się w jaki sposób mielibyśmy ewentualnie powiedzieć o tym dziecku w którym momencie dla mnie to jest trudne a co dopiero dla dziecka no ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie ukrywać tego do końca życia zresztą jak piszesz niedługo każdy człowiek sam będzie mógł zrobić sobie badanie dna a raz stracone zaufania ciężko odzyskać
To jest to co u mnie psycholog mowila. Generalnie tutaj mowi sie, zeby mowic dziecku od samego poczatku (dostosowujac do wieku oczywiscie), zeby potem nie bylo zaskoczenia i zeby tez bylo to zupelnie normalna sprawa. Nawet juz sie pojawily jakies ksiazeczki w tej tematyce, ale jeszcze nie widzialam na zywo.
Kwestia tego co innym mowic to juz jest inna sprawa. U nas bedzie wiedziec najblizsza rodzina (rodzice czyli dziadkowie po obu stronach i rodzenstwo), a potem sie zobaczy. Jakos nie planujemy tego faktu ukrywac, ale jednoczesnie wszyscy nie musza wiedziec. Wydaje mi sie, ze jest to zbedna informacja dla postronnych.ona 42 lat.
3 IVF 😥
Starania o BOBO nr 2
FET - 21.07.23 😢
Ada M wrote:Ja uważam, że powinno się dowiedzieć. Nigdy nie wiadomo ,czy kiedyś spotka wymarzonego partnera czy partnerke i będzie chciało mieć rodzine i dzieci, a mogłoby się okazać, że są genetycznym rodzeństwem. Szanse są małe, ale zawsze możliwe.
W Stanach w ostatnich latach wlasnie pojawilo sie kilka reportazy, ktore opisywaly takie sprawy, ze jakos to "przyrodnie" rodzenstwo potrafilo sie znalezc i sparowac... Wiadomo, ze szanse sa nikle, ale jednak.
I wiekszosc przykladow bylo z dzieci gdzie dawca byl jeden facet, bo na razie adopcja zarodka jest dosyc nowa, ale zakladam, ze beda podobne sytuacje z adopcja zarodka w przyszlosci.
Opisywali tez, ze takie sparowanie moze byc dosyc prawdopodobne, bo naturalnie szukamy partnerow, ktorzy w jakims sensie sa podobni do nas.
Nie chce, zeby te moje wpisy brzmialy jak sensacja, ale to sa te rzeczy, nad ktorymi sie ostatnio zastanawiam. Jak mialam spotkanie kwalifikacyjne do AZ z psychologiem to wlasnie rozne takie tematy wyplynely.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2020, 17:27
ona 42 lat.
3 IVF 😥
Starania o BOBO nr 2
FET - 21.07.23 😢
U mnie psycholog z kliniki zasugerowała zapoznanie się z pewnym poradnikiem.
Jest on dostępny na stronie nasz-bocian.pl
Poradnik "powiedzieć i rozmawiać"- to są 4 pdf-y do ściągnięcia, ogólnodostępne. Myślę że warto się zapoznać😊Virginia, Mayu85 lubią tę wiadomość