adopcja zarodków
-
WIADOMOŚĆ
-
ElfiaKsiężniczka było 8 mrożonych komórek, poprawnie rozmroziło się 6 , zostały zapłodnienie i w 3 dobie odpadły 3 zarodki a trzy przetrzymywali do piątej doby. Hodowla zakończyła się w 5 dobie niepowodzeniem. Gin mówiła, że od samego początku zarodki wolno się rozwijały.
W poprzedniej procedurze(na świeżych komorkach) wiem tylko że było 9 komórek z czwgo uzyskaliśmy 4 zarodki. Dwa w 5-tej dobie i 2 w 6-tej dobie. -
Sywi - to wyglada na to, ze moze jednak cos bylo z tymi rozmrozonymi komorkami? Bo fragmentacja spermy wydaje sie ok. Dopiero powyzej 20-26% mowi sie o problemach. I jak nie mieliscie zadnej blastki z tych mrozonych to wyglada jak u mnie gdzie lekarz powiedzial, ze komorki sa slabe i zaczynaja spowalniac po 3 dobie
Ale przykra historia. Wydawaloby sie, ze przy dawczyni komorek nie powinno byc juz problemow a jak to lekarz skomentowal? cos sugerowali?
ona 42 lat.
3 IVF 😥
AZ - 01.09.20, 13dpt - beta 1815, 15dpt -beta 3873, 23dpt - mamy ❤️, 8.10.20 - 8 tyg ❤️, BOBO- Maj 2021
Starania o BOBO nr 2
FET - 21.07.23 😢
II FET - 19.10.23, 6dpt- II kreski, 11dpt -beta 726, 13dpt -beta 2137, 27dpt - mamy ❤️, 27.11.23 - 8 tyg ❤️ Nifty i usg polowkowe ok
BOBO 2 jest juz z nami - lipiec 2024 ❤️ -
Sywi wrote:ElfiaKsiężniczka było 8 mrożonych komórek, poprawnie rozmroziło się 6 , zostały zapłodnienie i w 3 dobie odpadły 3 zarodki a trzy przetrzymywali do piątej doby. Hodowla zakończyła się w 5 dobie niepowodzeniem. Gin mówiła, że od samego początku zarodki wolno się rozwijały.
W poprzedniej procedurze(na świeżych komorkach) wiem tylko że było 9 komórek z czwgo uzyskaliśmy 4 zarodki. Dwa w 5-tej dobie i 2 w 6-tej dobie.
Możemy sobie gdybac co było przyczyną. Mogły to być komórki, a mogły plemniki.
O immunologa na północy popytaj na wątku Immunologia. Lęki i szczepienia limfocytami. https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/immunologia-leki-i-szczepienia-limfocytami,9816,1399.html
Osobiście bez konsultacji bym nie pochodziła. Balabym się stracić kolejny zarodeczek. -
One wrote:Elfia Księżniczko, Ty mnie nie załamuj ja mam teraz 4BB i 3BB właśnie...
Sylwi, nie znam z tamtych rejonów nikogo... z południa tak, ale w Twoich stronach niestety nie
to są bardzo dobre zarodki!!!One lubi tę wiadomość
👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
🔺MTHFR_677C>T homo 🔺PAI-1 4G hetero
💊acard od 1dc i 💉heparyna od transferu
🔺ryzyko celiakii - dieta bg
- 5 transfer poronienie w 8tc.
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
🔹reszta parametrów w normie
🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩❤️👨
16.06- 6 transfer blaski 4BB
22.06.20 6 dpt- beta 43,33 prog.33
24.06.20 8 ddpt- beta 113,9 prog.35
16.07.20 - ❤️ Serduszko nasze bije!
25.07.20- 2 cm Kluseczka tętno 167/min
18.02.21- nasz Chłopczyk już na świecie 😍
Litania do św Józefa 🙏🏻 -
One wrote:Elfia Księżniczko, Ty mnie nie załamuj ja mam teraz 4BB i 3BB właśnie...
Sylwi, nie znam z tamtych rejonów nikogo... z południa tak, ale w Twoich stronach niestety nie
kochana, ja nie uważam, że to są złe blastki. Tak jak kiedyś ci pisałam, zdrowe ciążę są z zarodków 3.3.3. (3.C.C.) Wszystko zależy jak embriolog oceni blastke, może inny by ocenił inaczej. Po rozmrozeniu zarodek dalej się rozpreza i może wskoczyć na wyższą klasę. Pamiętaj, ze immunologia miesza do 12 tc. Dlatego mogło ostatnio źle się skończyć.... Trzymam kciuki mocno. 🍀🍍✊One lubi tę wiadomość
-
Virginia w zasadzie komentarz brzmiał" ciężko powiedzieć co się stało, może potencjał zapłodnieniowy plemników był za mały?"
Dano Nam dwie drogi wyboru: albo spróbować jeszcze raz z KD, ale nikt nie da Nam gwarancji że sytuacja się nie powtórzy, albo spróbować z AZ.
ElfiaKsiężniczko dzięki poczytam na pewno😘
-
Frelciaa wrote:Przecież te blastki miała bardzo dobre. szczególnie 311
Myślałam że jak jest trójka z przodu to już nie są dobre ale to chyba nie ma reguły2019-2020 3xICSI 👎 tylko jedna blastocysta 👎
2021 AZ Nasz pierwszy cud ❤️❤️❤️
2024 AZ Nasz drugi cud ❤️❤️❤️ -
Sywi wrote:One a znasz może jakiegoś dobrego immunologa z północy kraju? Lub słyszałaś i możesz polecić?
Virginia test ERA miałam we wrześniu 2019 r i po tym teście wdrożony został accofil i transfer w 4 dobie brania progesteronu i udało się( z blastką 4.1.1. z 6 doby) ale niestety na krótko- ciąża biochemiczna😔. To był mój trzeci transfer, czwarty był z blastką 4.3.2. i nic się nie zadziało. Piąty transfer to już AZ, blastka 3.2.2.(para od której był zarodek miała bliźniaki)-u mnie beta nawet nie drgnęła... Teraz na dniach podchodzę do transferu drugiego zarodka z AZ też 3.2.2. ale od innej pary. Mam nadzieję że tym razem się uda.
No dla mnie bardzo dziwne jest to, że przy pierwszej procedurze z KD uzyskaliśmy 4 blastocysty(jak twierdzicie całkiem dobre) a przy drugiej procedurze nie mieliśmy ani jednego zarodka! Pierwsza procedura była na świeżych komórkach- mąż miał fragmentację DNA na poziomie 9% po separacji, przy drugiej skorzystaliśmy z komórek mrożonych- fragmentacja u męża 2% po separacji. Czy to możliwe żeby zawiniły komórki?
Jeżeli chodzi o immunologa na północy to wiem że dziewczyny chodzą do dr Suchanek przyjmuje w invikcie w Gdańsku ale ona chyba nie jest od trudnych przypadków2019-2020 3xICSI 👎 tylko jedna blastocysta 👎
Ewuszek wrote:Myślałam że jak jest trójka z przodu to już nie są dobre ale to chyba nie ma reguły
Druga cyfra to jakość węzła zarodkowego, trzecia cyfra oznacza jakość trofoblastu tutaj im niższe cyfry tym lepiej, ALE ŻADNEGO ZARODKA NIE NALEŻY SKRESLAC. KAŻDY MA POTENCJAŁ NA DALSZY ROZWÓJ! 😊RudaKita, Ewuszek, iwonkja lubią tę wiadomość
-
Ewuszek wrote:Myślałam że jak jest trójka z przodu to już nie są dobre ale to chyba nie ma reguły
Zdecydowanie nie. Z tego co widzę po ciążach to trójki i czwórki są najlepsze potem piątki AA. Mnie pierwsza ciąża spotkała z zarodka 3AA. Teraz mam zarodek 3AB i tez uważam ze jest dobry. Lekarz powiedział ze bardzo dobry.Ewuszek, binosek lubią tę wiadomość
👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
🔺MTHFR_677C>T homo 🔺PAI-1 4G hetero
💊acard od 1dc i 💉heparyna od transferu
🔺ryzyko celiakii - dieta bg
- 5 transfer poronienie w 8tc.
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
🔹reszta parametrów w normie
🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩❤️👨
16.06- 6 transfer blaski 4BB
22.06.20 6 dpt- beta 43,33 prog.33
24.06.20 8 ddpt- beta 113,9 prog.35
16.07.20 - ❤️ Serduszko nasze bije!
25.07.20- 2 cm Kluseczka tętno 167/min
18.02.21- nasz Chłopczyk już na świecie 😍
Litania do św Józefa 🙏🏻 -
Frelciaa wrote:Zdecydowanie nie. Z tego co widzę po ciążach to trójki i czwórki są najlepsze potem piątki AA. Mnie pierwsza ciąża spotkała z zarodka 3AA. Teraz mam zarodek 3AB i tez uważam ze jest dobry. Lekarz powiedział ze bardzo dobry.
Frelciu skoro dotrwał do piątej doby to musi być silny u mnie w ogóle zarodki nie osiągają stadium blastocysty trzymam kciuki 👍🙂2019-2020 3xICSI 👎 tylko jedna blastocysta 👎
Frelciaa wrote:Zdecydowanie nie. Z tego co widzę po ciążach to trójki i czwórki są najlepsze potem piątki AA. Mnie pierwsza ciąża spotkała z zarodka 3AA. Teraz mam zarodek 3AB i tez uważam ze jest dobry. Lekarz powiedział ze bardzo dobry.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2020, 14:17
18’córka❤️ -
ElfiaKsiężniczka wrote:kochana, ja nie uważam, że to są złe blastki. Tak jak kiedyś ci pisałam, zdrowe ciążę są z zarodków 3.3.3. (3.C.C.) Wszystko zależy jak embriolog oceni blastke, może inny by ocenił inaczej. Po rozmrozeniu zarodek dalej się rozpreza i może wskoczyć na wyższą klasę. Pamiętaj, ze immunologia miesza do 12 tc. Dlatego mogło ostatnio źle się skończyć.... Trzymam kciuki mocno. 🍀🍍✊
ElfiaKsiężniczka lubi tę wiadomość
18’córka❤️ -
Sywi wrote:Dziewczyny powiedzcie mi proszę jaki jest mniej więcej koszt badań immunologicznych? Z czym powinnam się już zgłosić na wizytę?
Najlepiej chyba zapytać na tamtym wątku, który wkleilam wcześniej.
Z takich najbardziej łatwych do ogarnięcia badań to kiry implantacyjne i nk maciczne.
Edit, na jednym watku znalazłam coś takiego.
PO PIĄTE – immunologia cd
subpopulacje limfocytów (test IMK – najważniejszę to %NK poniżej 12, a cd4/cd8 ok. 1 – szczególnie przy dodatnich ANA)
ocena równowagi cytokin (test CBA – najważniejsze to, żeby IFN, TNF i IL-2 były nisko, a IL-10 jak najwyżej)
obecność Helicobacter pylori i Borrelia burgdorferi u obojga partnerów (przeciwciała z krwi)
przy poronieniach dodatkowo test limfocytotoksyczny LCT
w dalszej kolejności KIR
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2020, 20:56
-
Iwonkja cytuje post ponizej 🙂
Elfia to Twój mam nadzieję że się nie obrazisz 😊
Ze swojej strony mogę powiedzieć że jak będziesz suplementowalam magnez to wybieraj lek nie suplement diety polecam Magne B6 tak samo jeśli chodzi o vit D polecam Vigantol w kroplach
Post Elfiej "według mnie najwięcej dało to, że miałam bezproblemowy transfer, który trwał dosłownie 5 minut. Oraz unormowanie mojej hiperinsulinemi i schudniecie 10 kg,
O 14 weszłam się przebrać o 14.05 byłam na fotelu o 14.10 było już po. Cykl przed transferem miałam hustoriskopie (skrecona szyjka) i biopsje endometrium, a także próbny transfer, przez co okazało się, ze u mnie najlepiej transferowac na pustym pecherzu.
W tym cyklu zmieniłam zwykły kwas foliowy na aktywny b kompleks i koksowalam endo olejem z wiesiolka i acardem i tak je wykoksowalam ze w 13dc mialam 15 mm i transfer stanął pod znakiem zapytania, bo za grube. Ostatecznie dr postanowił, ze jak endo jest trojlinijne i jednorodne to transferujemy.
Dostałam utrogestan 3x1 i duphaston 3x1 oraz encorton (wcześniej miałam zwykłą luteinę, od której miałam podrażnienia) zaczęłam też suplementacja magnezu, czego wcześniej nie robiłam. Dwie godziny przed transferem wzięłam dodatkowo magnez, nospe max i svopolan i kontynuowalam raki roxkurczowy zestaw do końca tygodnia.
po transferze od razu do domu na l4, mąż mi zagrzal termofor i sie wygrzewalam pod kołdrą. Brałam też monokoncenteat z ananasa przez 5 dni. Od dnia trNsferu i codziennie jadłam jeden serek wiejski 200 g na śniadanie i gorzkie kakao 🙈
Ogolnie ta moja suplementacja wyglądała tak:
I faza :
🔸Estrofem od 2dc 2x1 przez 4 dni, potem 3x1 cały czas
🔸b kompleks
🔸acard 75 na nic
🔸olej z wiesiolka 4 kapsułki na dzień
II faza
🔸encorton 7.5 mg
🔸utrogestan 3x1
🔸duphaston 3x1
🔸magnez
Od transferu
🔸no spa
🔸scopolan
🔸monokoncentrat z ananasa
🔸l4, duzo leżenia, wstawanie tylko na siku i pilnowanie godzin podawania leków (wstawiłam sobie budzik co 8 h o 6, 14 i 22)
🔸zwiekszenie białka i magnesy w diecie"iwonkja lubi tę wiadomość
2019-2020 3xICSI 👎 tylko jedna blastocysta 👎
Ewuszek, jesli komuś tylko ma to pomóc to możesz nawet posłać w świat 😋
Teraz jak to czytam to wydaje mi się, że pół apteki zarlam 🙈Virginia, Ewuszek, iwonkja, binosek lubią tę wiadomość
-
Sywi wrote:Virginia w zasadzie komentarz brzmiał" ciężko powiedzieć co się stało, może potencjał zapłodnieniowy plemników był za mały?"
Dano Nam dwie drogi wyboru: albo spróbować jeszcze raz z KD, ale nikt nie da Nam gwarancji że sytuacja się nie powtórzy, albo spróbować z AZ.
ElfiaKsiężniczko dzięki poczytam na pewno😘
Przeoczylam Twoj komentarz. Nam lekarze na poczatku tez mowili, ze to moze byc wina spermy. Maz nawet zrobil TESE i przy drugim i trzecim podejsciu mielismy "lepsza" sperme po zabiegu. I moze cos to dalo, bo przy pierwszym IVF nie mielismy w ogole zarodkow. No ale wiemy, ze to tez troche loteria.
Nam lekarz tez zasugerowal najpierw KD, ale jak sami lekarze nie do konca wiedza co jest problemem, to chyba bedzie jednak AZ.ona 42 lat.
3 IVF 😥
AZ - 01.09.20, 13dpt - beta 1815, 15dpt -beta 3873, 23dpt - mamy ❤️, 8.10.20 - 8 tyg ❤️, BOBO- Maj 2021
Starania o BOBO nr 2
FET - 21.07.23 😢
II FET - 19.10.23, 6dpt- II kreski, 11dpt -beta 726, 13dpt -beta 2137, 27dpt - mamy ❤️, 27.11.23 - 8 tyg ❤️ Nifty i usg polowkowe ok
BOBO 2 jest juz z nami - lipiec 2024 ❤️