Forum Starając się z pomocą medyczną AMH - jakie macie poziomy i jakie szanse?
Odpowiedz

AMH - jakie macie poziomy i jakie szanse?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 maja 2016, 16:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli jest skrajnie niski to wiadomo ze czasu jest niewiele., ale ile dokladnie to nie wiadomo. Twój wynik jest wysoki, zatem nie masz powodów do zmartwień w tym zakresie :)

    gosia89 lubi tę wiadomość

  • Lisek Znajoma
    Postów: 18 7

    Wysłany: 10 maja 2016, 17:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam dziś moje wyniki:
    AMH = 15,2ug/l [norma 1,3-7,0]
    FSH = 6,8mlU/ml [norma 2,5-10,2]
    LH = 5,7mlU/ml [norma 1,9-12,5]
    Estradiol = 91,9pg/ml [norma 19,5-144,2]

    LH:FSH = 0,84

    Czy już mam się załamywać, czy da się z tego jakoś wyciągnąć?

  • gosia89 Ekspertka
    Postów: 584 103

    Wysłany: 11 maja 2016, 21:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisek a miałaś monitoringi? masz owulacje potwoerdzone?

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*]
    grudzień 2015- Histeroskopia
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI :(
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 IUI :(
  • Lisek Znajoma
    Postów: 18 7

    Wysłany: 12 maja 2016, 19:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie nie miałam monitoringu, bo mój gin pracuje w szpitalu i prywatnie przyjmuje tylko raz w tygodniu. 2 cykle temu byłam tuż przed owulacją, miałam pęcherzyk 21mm. Teraz 7 dni po teoretycznej owulacji zrobiłam jeszcze te badania:
    prolaktyna = 5,9 ng/ml [norma 2,8-29,2]
    progesteron = 16,5 ng/ml [norma 3,34-25,56]
    testosteron = 0,36 ng/ml [norma 0,14-0,76]

    Progesteron mógłby być wyższy, jak sądzisz?

    Owulacje muszą się zdarzać, bo pierwszy raz zaszłam w ciążę po 4 miesiącach starań, ale bez wyznaczania owulacji, zupełnie na spontanie. Nie robiłam żadnych badań, cała ciąża była książkowa. Teraz już pół roku i zaczęłam robić badania.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2016, 19:57

  • domiszka Autorytet
    Postów: 1152 545

    Wysłany: 13 maja 2016, 08:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisek wrote:
    No właśnie nie miałam monitoringu, bo mój gin pracuje w szpitalu i prywatnie przyjmuje tylko raz w tygodniu. 2 cykle temu byłam tuż przed owulacją, miałam pęcherzyk 21mm. Teraz 7 dni po teoretycznej owulacji zrobiłam jeszcze te badania:
    prolaktyna = 5,9 ng/ml [norma 2,8-29,2]
    progesteron = 16,5 ng/ml [norma 3,34-25,56]
    testosteron = 0,36 ng/ml [norma 0,14-0,76]

    Progesteron mógłby być wyższy, jak sądzisz?

    Owulacje muszą się zdarzać, bo pierwszy raz zaszłam w ciążę po 4 miesiącach starań, ale bez wyznaczania owulacji, zupełnie na spontanie. Nie robiłam żadnych badań, cała ciąża była książkowa. Teraz już pół roku i zaczęłam robić badania.


    Progesteron jest ok, rosnie pulsacyjnie wiec mysle ze nie ma sie czym przejmowac :)

    Lisek lubi tę wiadomość

    PCO, IO, Endometrioza, teratozoogspermia, kiepski HBA
    Angelius Provita dr P.
    1 IUI :(
    1 IMSI :(
    2 pICSI <3

    24.05.2018 o 2:50 na ziemi pojawil się cud ! <3
  • gosia89 Ekspertka
    Postów: 584 103

    Wysłany: 13 maja 2016, 14:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisek myślę że progesteron jest ok, nie wiesz na 100% kiedy była owulka. A co do Twojego AMH to się nie znam. czytałam ze taki wysoki wynik moze oznaczac PCO ale najlepiej zapytaj lekarza.

    Asia_88, Lisek lubią tę wiadomość

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*]
    grudzień 2015- Histeroskopia
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI :(
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 IUI :(
  • Asia_88 Autorytet
    Postów: 2704 2594

    Wysłany: 13 maja 2016, 14:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2019, 15:59

    Lisek lubi tę wiadomość

    2DoWp2.png
    "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem."
  • Lisek Znajoma
    Postów: 18 7

    Wysłany: 13 maja 2016, 16:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za opinie. Miałam kiedyś zdiagnozowane PCOS i insulinooporność, ale mój lekarz zmarł i kiedy skonsultowałam wyniki z innymi, to żaden z trzech nie potwierdził tej diagnozy. Z badań, które teraz zrobiłam też wydaje mi się, że część wskazuje na PCO, a część temu przeczy. Chyba mam jakieś PCO-widmo :/

  • Lisek Znajoma
    Postów: 18 7

    Wysłany: 13 maja 2016, 19:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze jedno pytanko: czy sądzicie, że mój progesteron na 100% potwierdza owulację?

  • domiszka Autorytet
    Postów: 1152 545

    Wysłany: 16 maja 2016, 19:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisek wrote:
    Dzięki dziewczyny za opinie. Miałam kiedyś zdiagnozowane PCOS i insulinooporność, ale mój lekarz zmarł i kiedy skonsultowałam wyniki z innymi, to żaden z trzech nie potwierdził tej diagnozy. Z badań, które teraz zrobiłam też wydaje mi się, że część wskazuje na PCO, a część temu przeczy. Chyba mam jakieś PCO-widmo :/


    masz takie samo pco widmo jak ja :P

    tak, w przypadku takiego progestoronu mozna juz powiedziec ze owu wystapila

    PCO, IO, Endometrioza, teratozoogspermia, kiepski HBA
    Angelius Provita dr P.
    1 IUI :(
    1 IMSI :(
    2 pICSI <3

    24.05.2018 o 2:50 na ziemi pojawil się cud ! <3
  • marzymisie Autorytet
    Postów: 646 104

    Wysłany: 16 maja 2016, 20:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2017, 10:32

  • domiszka Autorytet
    Postów: 1152 545

    Wysłany: 16 maja 2016, 21:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzymisie wrote:
    Cześć Dziewczyny,

    niestety nie jestem w stanie przeczytać wszystkich stron, bo nieźle się naprodukowałyście :) Poczytałam wybiórczo. Widzę, że różnie bywa i mimo wszystko suwaczki wskazują na ciąże.

    Dziś odebrałam wynik AMH, wyszło aż 5,99 ng/ml. W poprzednim cyklu lekarz nie stwierdził na podstawie usg PCOS. Niby obraz na to nie wskazuje.Poprzedni cykl bezowulacyjny.
    Nie wiem co mam myśleć o tym wyniku.
    Robiłam też FSH, LH i estradiol.

    Pomóżcie proszę w interpretacji, jeśli możecie:
    FSH 5,62 mIU/ml

    f.pęcherzykowa 3,5-12,5
    f.owulacyjna 4,7-21,5
    f.lutealna 1,7-7,7
    po przekwitaniu 25,8-134,8

    LH 7,97 mIU/ml

    f.pęcherzykowa 2,4-12,6
    f.owulacyjna 14-95,6
    f.lutealna 1,0-11,4
    po przekwitaniu 7,7-58,5

    Estradiol 29,57 pg/ml

    f.pęcherzykowa 12,5-166
    f.owulacyjna 85,8-498
    f.lutealna 43,8-211
    po przekwitaniu 5,0-54,7
    ciąża I trymestr 215 - 4300Faza pęcherzykowa 16,2 - 313 pg/mL
    Faza owulacji 41,0 – 323 pg/mL
    Faza lutealna 10,9 – 346 pg/mL

    Z tego co udało mi się poczytać, to stosunek LH do FSH, najlepiej jak jest ok 1. U mnie niestety 1,4.
    Testosteron w normie.
    TSH 2,15.
    Czy jest tak źle?

    Pozdrawiam


    ja równiez byłabym bardzo ostrozna w diagnozie PCOS, sotsunek powinien byc około 1, pytałam kilku ginów bo ja tez mam 1;1,4 i powiedzieli ze jest ok, przy czym ja mam prawie 3 razy takie AMH jak Twoje :)

    PCO, IO, Endometrioza, teratozoogspermia, kiepski HBA
    Angelius Provita dr P.
    1 IUI :(
    1 IMSI :(
    2 pICSI <3

    24.05.2018 o 2:50 na ziemi pojawil się cud ! <3
  • marzymisie Autorytet
    Postów: 646 104

    Wysłany: 16 maja 2016, 21:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2017, 10:33

  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 17 maja 2016, 13:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzymisie wrote:
    Dzięki Domiszka,

    ja przy tym mam stwierdzoną od niedawna insulinooporność, ale póki co nie chciałam brać leków , a diabetolog twierdzi, że mogę "popróbować" bez leków jeszcze, bo jestem na ścisłej diecie i dzięki niej bardzo wyrównałam stan metaboliczny organizmu.

    Domiszka, mówisz że dużo większe AMH masz?Czy oficjalnie postawiono diagnozę- PCOS u Ciebie?

    Jeśli o stosunek LH do FSH chodzi, to tak sobie myślę, że nie jest chyba aż tak źle nie?

    Ja tez mam IO, zobacz na watek o metforminie, na ktorym sie dziela dziewczyny z IO. Nie chce byc pesymistyczna, ale jeszcze sie nie spotkalam z tym by na samej diecie przy IO zajsc w ciaze... Czemu nie chcesz brac lekow? Metformina przepisywana na IO dziala cuda, ja zaszlam w drugim cyklu po 9 miesiacach staran i jestem w 15 tc. Lek biore nadal, ale powoli odstawiam. Jesli masz duzo cierpliwosci to stosuj diete, ale nawet jak zajdziesz w ciaze, to ryzyko straty ciazy z powodu nieleczonej IO jest ogromne - sama dieta Ci wtedy nie pomoze, musisz leki wlaczyc i tak.

    Asia_88 lubi tę wiadomość

    zem3i09kl173cczw.png
  • domiszka Autorytet
    Postów: 1152 545

    Wysłany: 17 maja 2016, 16:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaska1985 wrote:
    Ja tez mam IO, zobacz na watek o metforminie, na ktorym sie dziela dziewczyny z IO. Nie chce byc pesymistyczna, ale jeszcze sie nie spotkalam z tym by na samej diecie przy IO zajsc w ciaze... Czemu nie chcesz brac lekow? Metformina przepisywana na IO dziala cuda, ja zaszlam w drugim cyklu po 9 miesiacach staran i jestem w 15 tc. Lek biore nadal, ale powoli odstawiam. Jesli masz duzo cierpliwosci to stosuj diete, ale nawet jak zajdziesz w ciaze, to ryzyko straty ciazy z powodu nieleczonej IO jest ogromne - sama dieta Ci wtedy nie pomoze, musisz leki wlaczyc i tak.


    a ja znam takie przypadki ;) jesli staraczka nie jest otyla to metformina az takich cudów nie zdziała :)


    co do AMH - mam powtórzyc wynik bo Lh FSH mam takie samo wiec na dwoje babka wrózyła :|

    PCO, IO, Endometrioza, teratozoogspermia, kiepski HBA
    Angelius Provita dr P.
    1 IUI :(
    1 IMSI :(
    2 pICSI <3

    24.05.2018 o 2:50 na ziemi pojawil się cud ! <3
  • marzymisie Autorytet
    Postów: 646 104

    Wysłany: 17 maja 2016, 16:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2017, 10:33

  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 17 maja 2016, 16:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiszka wrote:
    a ja znam takie przypadki ;) jesli staraczka nie jest otyla to metformina az takich cudów nie zdziała :)


    co do AMH - mam powtórzyc wynik bo Lh FSH mam takie samo wiec na dwoje babka wrózyła :|


    Doprawdy? Moje BMI to 18, a jednak u mnie cudownie zadzialala.

    Asia_88 lubi tę wiadomość

    zem3i09kl173cczw.png
  • marzymisie Autorytet
    Postów: 646 104

    Wysłany: 17 maja 2016, 16:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2017, 10:33

  • marzymisie Autorytet
    Postów: 646 104

    Wysłany: 17 maja 2016, 16:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2017, 10:33

  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 17 maja 2016, 16:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzymisie, mysle ze masz racje, wszystko zalezy od tego jak silna jest IO. Moja tez byla nienajgorsza, jestem chuda i przed ciaza i teraz, wyniki i wskaznik nie byly zle, ale jednak ta insulina za slabo spadala i endokrynolog - diabetolog zdecydowal sie na wlaczenie leczenia. On byl tez zdania, ze jak ciaza, to powoli odstawic, ale ginekolog zalecil by brac przynajmniej do konca 13 tc jak sie wszystkie narzady dziecka ustabilizuja. Dziecku nie zaszkodzi, a ryzyko odstawienia niesie ze soba duze ryzyko straty.

    Nie mam PCOS, mam za to jeszcze niedoczynnosc tarczycy subkliniczna i endometrioze 1 stopien. U mnie to sie wzielo prawdopodobnie przez wieloletnie przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych, estrogeny w nich zawarte dzialaja przeciwstawnie do insuliny i organizm sie tak "odwrazliwil" po odatawieniu.

    Ja zdecydowalam sie na leki bo mam 31 lat, nie mialam czasu na diety itp, chcialam zajsc szybko w ciaze. Tymbardziej ze wiedzialam ze mam endometrioze i bedzie coraz trudniej. I zaszlam. Wszystko zalezy od cierpliwosci i determinacji, ja wierze ze i z dieta mozna zajsc, tylko zabiera to wiecej czasu.

    Powodzenia :).

    zem3i09kl173cczw.png
‹‹ 68 69 70 71 72 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego