Forum Starając się z pomocą medyczną AMH - jakie macie poziomy i jakie szanse?
Odpowiedz

AMH - jakie macie poziomy i jakie szanse?

Oceń ten wątek:
  • Sunny Koleżanka
    Postów: 36 10

    Wysłany: 3 czerwca 2016, 12:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 1,14, lekarz powiedział, że szkoda czasu na czekanie, chyba będziemy się decydować na inseminację :(

    Starania od 07.15: AMH 0,89 i LUF
    3xIUI: 30.09/ 28.10/ 24.11.16 :(
    IMSI 04.17, 06/17 :(
    4794870d1d44a68206480dc6a0392ec1.png
    Nie spoczniemy, dopóki nie poczniemy!
  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1036 398

    Wysłany: 4 czerwca 2016, 09:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje AMH rok temu przed laparoskopią wynosiło 4,46ng/ml aktualnie mam 2,49ng/ml . Mam 29 lat. Jak uważacie, powinnam myśleć już o inseminacji czy próbować naturalnie? Wyniki hormonów po leczeniu mam w normie.

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 4 czerwca 2016, 19:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszko, widze ze masz historie dosc spora za soba. Ja bym sobie dala 3 miesiace jeszcze, a jak nie wyjdzie to inseminacja.
    Skąd wiesz, ze masz wrogi sluz?
    Natomiast obawiam sie, ze jesli masz faktycznie potwierdzona trombofilie to nawet inseminacja Ci nie pomoze, dopoki nie zaczniesz jej leczyc (chyba ze leczysz).
    Badalas sie w kierunku insulinoopornosci i chorob tarczycy?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2016, 19:11

    Ann88ann lubi tę wiadomość

    zem3i09kl173cczw.png
  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1036 398

    Wysłany: 5 czerwca 2016, 16:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Póki co cały czas biorę acard a tarczycę mam super. Co ddo insulinooporności to nic mi nie wiadomo ale lekarz badał insulinę i była w dolnych granicach normy. A śluz rok temu po teście wyszedł nienajlepszy. Przepuszczał plemniki ale potem padały. Może teraz jest inaczej po wyleczonych bakteriach i nadżerce ale nie wiem bo testu nie powtarzałam.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2016, 16:45

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 6 czerwca 2016, 22:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To warto powtórzyć ten śluz. Nie wiem czy acard to nie za mało... Tu by sie clexane przydało. Insulinę badalas tylko na czczo czy po obciążeniu glukoza?

    zem3i09kl173cczw.png
  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1036 398

    Wysłany: 6 czerwca 2016, 23:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczę co lekarz poradzi, jeżeli teraz się nie uda na naturalnym cyklu. Mówił, że clexane będę brała, jak już będę w ciąży. Co do insuliny, to badana była tylko na czczo.

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 7 czerwca 2016, 10:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Insulinoopornosc diagnozuje sie poprzez wykonanie testu z obciazeniem 75 g roztworu glukozy. Bada sie obie glukoza plus insulina na czczo, wypija sie roztwor glukozy, po czym po 1 godzinie bada sie obie znowu i po 2 godzinach znowu. Zapytaj lekarza o to, insulinoopornosc to dzisiaj coraz czestsza przyczyna nieplodnosci u kobiet.

    Co do Twojego AMH to nie jest zle, dziewczyny z AMH ponizej 0,5 zachodza naturalnie w ciaze. Kluczowa i tak jest obserwacja cyklu - ile pecherzykow antralnych w cyklu wytwarzasz. Jak ich duzo, to bym sie nie martwila. Poza tym jak bys powtorzyla AMH to pewnie by ci inne zupelnie wyszlo. Nie wiem czemu sie tak dzieje, ale z tego co obserwuje co dziewczyny tu pisza to AMH im potrafi jak zapis EKG skakac, a niby na stalym poziomie powinno byc. Poza tym w dobrym labie na wyniku jest napisana mediana dla danej grupy wiekowej, to tez jest jakis punkt odniesienia.

    zem3i09kl173cczw.png
  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1036 398

    Wysłany: 7 czerwca 2016, 23:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na moim wyniku też była mediana i jestem nieco powyżej, ale blisko mediany. Dzisiaj jednak lekarz wykrył u mnie polipa, który ponoć jest tak usytuowany, że utrudnia zapłodnienie i muszę go usunąć:( ciągle coś. Brak mi już sił...

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 12 czerwca 2016, 22:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie niby ten polip? Na szyjce?

    zem3i09kl173cczw.png
  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1036 398

    Wysłany: 13 czerwca 2016, 19:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak:/

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 13 czerwca 2016, 20:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie sadze by utrudniało :). Plemnik jest maciupki i polip mu niestraszny :), przecież napewno polip szyjki całej nie przysłania :). Chodzisz prywatnie do lekarza?

    zem3i09kl173cczw.png
  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1036 398

    Wysłany: 14 czerwca 2016, 10:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz powiedział, że polip zasłania dość znacznie szyjkę. Powiedział też, że nawet gdybym jakimś cudem z takim polipem zaszła w ciążę, to najprawdopodobniej by się nie utrzymała. Wiadomo, można gdybać, ale ja już wolę pozbyć się wszystkiego, co stoi na przeszkodzie w urodzeniu zdrowego maleństwa. A do lekarza chodzę prywatnie i jest to jedyny, który wykrył wszystkie moje choroby i na serio zajął się moim przypadkiem. Inni kazali mi się faszerować tabletkami antykoncepcyjnymi nawet nie mówiąc co mi jest, a na moje dolegliwości mówili "taka pani uroda". Ciekawe co teraz by powiedzieli, gdyby widzieli dokąd mnie ta "moja uroda" doprowadziła. Póki co hormony mam ustabilizowane więc został tylko ten nieszczęsny polip.

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 14 czerwca 2016, 10:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm.... no zrobisz jak uwazasz, chociaz moze warto zasiegnac drugiej opinii co do polipa.

    zem3i09kl173cczw.png
  • vintoyra Koleżanka
    Postów: 75 14

    Wysłany: 14 czerwca 2016, 15:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny

    to ja wasza koleżanka ...po fachu :)
    rok temu (w czerwcu 2015 - AMH 0.06 ) a w lutym 2016 - AMH -0,26 czyli jestem w czarnej dupie.

    Dawno tutaj nie zaglądałam --- czy przeoczyłam jakieś dobre wiadomości, że komuś przy takim niskim AMH udało się in vitro (dodam, ze nie mam jajowodów wiec naturalne poczęcie nie wchodzi w grę).

    Pęcherzyków antralnych mam mało - tak powiedział lekarz w lutym 2016 bo miałam dokładnie w lewym (większym jajniku) 2 pęcherzyki dominujące ( i 3 antralne) a na prawnym 1 pęcherzyk antralny.


    Aha robiłam jeszcze takie badania (kwiecień 2016 ):
    prolaktyna 4,32 (biorę bromergon od 3 lat - 1 tabl wieczorem)
    ft3 - 2,55 (n:1,71 - 3,71)
    ft4 - 0,92 (n:0,7 - 1,48)
    TSH - 2.87 (n:027 - 4,2)

    więc badania - ok ...

  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 14 czerwca 2016, 16:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    teoretycznie TSH masz za wysokie jak dla staraczek i ft4 warto trzymac w gornej granicy normy. Jakie masz teraz plany? Kolezanka z Przyszlych Mamus zaszla z dwoma dominujacymi pecherzykami, w sensie in vitro, wyrosly tylko dwa biedaczki i nic poza tym, podlamala sie troche, ale pobrali, zrobili transfer obydwoch i jeden sie utrzymal, jest w ciazy :). Wszystko jest mozliwe :).

    zem3i09kl173cczw.png
  • vintoyra Koleżanka
    Postów: 75 14

    Wysłany: 14 czerwca 2016, 16:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaska1985 wrote:
    teoretycznie TSH masz za wysokie jak dla staraczek i ft4 warto trzymac w gornej granicy normy. Jakie masz teraz plany? Kolezanka z Przyszlych Mamus zaszla z dwoma dominujacymi pecherzykami, w sensie in vitro, wyrosly tylko dwa biedaczki i nic poza tym, podlamala sie troche, ale pobrali, zrobili transfer obydwoch i jeden sie utrzymal, jest w ciazy :). Wszystko jest mozliwe :).
    a jakie powinno być TSH ?
    jak popatrzyłam, że jestem w środku normy to się ucieszyłam ... a tutaj mówisz, że za wysokie ;(

    Plany - badania do invitro i in vitro.
    (invitro - na 1 miesięcznej stymulacji tzw krótki protokół).

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2016, 16:24

    ania8306 lubi tę wiadomość

  • Madzik_6 Ekspertka
    Postów: 273 73

    Wysłany: 14 czerwca 2016, 17:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    vintoyra wrote:
    Cześć dziewczyny

    to ja wasza koleżanka ...po fachu :)
    rok temu (w czerwcu 2015 - AMH 0.06 ) a w lutym 2016 - AMH -0,26 czyli jestem w czarnej dupie.

    Dawno tutaj nie zaglądałam --- czy przeoczyłam jakieś dobre wiadomości, że komuś przy takim niskim AMH udało się in vitro (dodam, ze nie mam jajowodów wiec naturalne poczęcie nie wchodzi w grę).

    Pęcherzyków antralnych mam mało - tak powiedział lekarz w lutym 2016 bo miałam dokładnie w lewym (większym jajniku) 2 pęcherzyki dominujące ( i 3 antralne) a na prawnym 1 pęcherzyk antralny.


    Aha robiłam jeszcze takie badania (kwiecień 2016 ):
    prolaktyna 4,32 (biorę bromergon od 3 lat - 1 tabl wieczorem)
    ft3 - 2,55 (n:1,71 - 3,71)
    ft4 - 0,92 (n:0,7 - 1,48)
    TSH - 2.87 (n:027 - 4,2)

    więc badania - ok ...
    Ja mam niskie amh 0.23, właśnie teraz będę podchodzić do ivf. Też miałam malutko pęcherzyków antralnych, bo na początku roku miałam 5 tylko, z lewej 2 i prawej 3. Teraz jak się zgłosiłam do ivf to kazali mi brać dhea. Po 3 miesiącach jest poprawa w lewym mam 6 a w prawym 5 tylko w tym miesiącu akurat torbielka mi na prawym wyskoczyła

    2 IUI :-(
    Niskie AMH, MTHFR, Hiperprolaktynemia
    IVF - czerwiec :-(
    23.05.2017 moje szczęście przyszło na świat :*
  • bella84 Autorytet
    Postów: 2573 1486

    Wysłany: 14 czerwca 2016, 19:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vintoyra tsh dla staraczek powinno byc max 2,5 choc kiedys mi jeden endokrynolog mowil ze idealnie jak nie przekracza 2...

    wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 14 czerwca 2016, 23:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, powinno oscylować tsh miedzy 1.5 a 2, ale spokojnie, tragedii nie ma. Ja zaszłam przybliżonym tsh, bo mimo brania leków nie mogłam go zbić. Przysadka nie odpowiadała po prostu. Ale u mnie ft4 wysokie było, prawie normę przekraczało i lekarz mówił ze to bardzo dobrze bo płód czerpie hormon tarczycy z ft4 właśnie (poziom ft4 = ilośc krążącej tyroksyny w organizmie). Nie martw sie, to jest akurat Twój najmniejszy problem teraz.

    zem3i09kl173cczw.png
  • vintoyra Koleżanka
    Postów: 75 14

    Wysłany: 15 czerwca 2016, 08:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Kaska1985 - dzęki za info. Pod koniec miesiąca mam wizytę i u nedokrynologia i u ginekologa i może wszystko uda mi się zebrać do kupy.

    Powiem wam tylko ,ze w 2013 r w maju - kiedy zdiagnozowali u mnie hiperprolaktynemię to sprawdziłam i TSH mialam 3,5. OD 3 lat zbijam prolaktynę - obecnie mam w normie i widzę ze TSH z tego 3,5 do 2,8 spadło.

    bella84- jak zaczęłam drążyć temat to znalazlam artykuł ze powinno być 1,5 i wogóle się podłamałam

    Madzik_6 - trzymam Kciuki. Jestem dobrej wiary. Bedę sledzić Twoje losy - jesli pozwolisz.

    Madzik_6 lubi tę wiadomość

‹‹ 70 71 72 73 74 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego