AMH - jakie macie poziomy i jakie szanse?
-
WIADOMOŚĆ
-
Staramy się od początku roku, ale niestety jak się domyślacie bez efektów. Mam 40 lat. Zrobiłam w Synevo badania w 3 dniu cyklu:
AMH - 2,75ng/ml
FSH - 6,61 IU/l
LH - 4,41 IU/l
Prolaktyna - 648,9 mU/l (norma 127-637)
TSH - 2,26
D3 - 35
Endokrynolog zalecił mi zdiagnozowanie przyczyny podwyższonej prolaktyny, wykonując test z obciążeniem, w przyszłym tygodniu go wykonam.
Patrzę na te swoje wyniki i nic poza wg mojej interpretacji przyzwoitym AMH nie rozumiem. Jakie powinno być FSH i LH w stosunku do AMH ?
Bo samo AMH jest fajne tylko nie jest to jedyny czynnik który wpływa na jajeczka.
Czy może mi to ktoś wyjaśnić ?
Minęło 6 miesięcy, w moim wieku to już jest czas kontaktu z lekarzem - który oczywiście będzie w sierpniu, ale póki co próbuje mentalnie się przygotować
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia, 09:48
👩🏻❤️👨🏼 '84 & '84
👶🏻♀️ 2015
👶🏻♀️ 2021
💔♀️ 2024
01.2025 rozpoczynamy starania o kolejne👶🏻
08.2025
AMH - 2,75ng/ml
FSH - 6,61 IU/l
LH - 4,41 IU/l
TSH - 2,26
D3 - 35 -
Cześć, jak spada AMH, to wzrasta FSH, jak wzrasta FSH to wzstarsta LH. Wyniki hormonów są ok. Ale TSH to raczej do obniżenia. Często z TSH idzie wysoka prolaktyna. Mi się wydaje, że od testu po obciążeniu juz się odchodzi. Możesz zbadać makroprolaktyne. Ale prolaktyna bardzo często się podnosi w stresie, w niedoczynności tarczycy itp.
Wyniki hormonów ok, ale jeżeli to Twoje "pierwsze chwile" w staraniach to ze względu na wiek działaj szybko. Bo może są jakieś inne przeszkody, których nie widać w badaniach laboratoryjnych, np. niedrozne jajowody itp. A w tym labie co piszesz to jest teraz taka promka że za 1zl w czwartki jest morfologia (chyba do września). -
Dotipik wrote:Cześć, jak spada AMH, to wzrasta FSH, jak wzrasta FSH to wzstarsta LH. Wyniki hormonów są ok. Ale TSH to raczej do obniżenia. Często z TSH idzie wysoka prolaktyna. Mi się wydaje, że od testu po obciążeniu juz się odchodzi. Możesz zbadać makroprolaktyne. Ale prolaktyna bardzo często się podnosi w stresie, w niedoczynności tarczycy itp.
Wyniki hormonów ok, ale jeżeli to Twoje "pierwsze chwile" w staraniach to ze względu na wiek działaj szybko. Bo może są jakieś inne przeszkody, których nie widać w badaniach laboratoryjnych, np. niedrozne jajowody itp. A w tym labie co piszesz to jest teraz taka promka że za 1zl w czwartki jest morfologia (chyba do września).
robiłam jeszcze inne badania te bardziej standardowe typu morfologia, mocz, żelazo, ferrytynę, cukier ale w te części wszystko dobrze wyszło.
Zrobię teraz jeszcze ta maroprolaktyne, tak jak radzisz i to co zaleciła endokrynolog(pewnie nie zaszkodzi)
TSH taki wynik mam od lat i wcześniej nie był przeszkodą do zajścia w ciąże, ale przecież inne warunki mogły się zmienić i teraz ten wynik może faktycznie jest za wysoki(?)
Wcześniej nie miałam problemów i byłam w ciąży kiedy chciałam, ale teraz już tak nie jest.
6 miesięcy starań u 40 to okres maksymalny na brak interwencji lub przynajmniej weryfikacji.
Dlatego właśnie na wizytę do kliniki zabrać ze sobą maksymalnie dużo badań aby nie tracić czasu tylko startować z jakiegoś pułapu wiedzy dla lekarza.
A czy w takim razie ten mój poziom FSH lub LH jest wysoki ? lub "za wysoki"
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia, 12:54
👩🏻❤️👨🏼 '84 & '84
👶🏻♀️ 2015
👶🏻♀️ 2021
💔♀️ 2024
08.2025
AMH - 2,75ng/ml
FSH - 6,61 IU/l
LH - 4,41 IU/l
TSH - 2,26
D3 - 35 -
Mi tam dziewczynki pasują, wszystko z nimi już wiem "co i jak"
Tak badałam się w 3dc
Czy działam w mniejszym stresie? o dziwo nie, mimo iż obiektywnie patrząc nie powinnam się stresować to jestem poschizowana na całego i myślę tylko o tym czy się uda czy nie...a raczej o scenariuszu negatywnym czyli nie uda się.
Nie umiem sobie przetłumaczyć na logikę tego że mam już dwójkę, nie docierają do mnie logiczne argumenty ;/👩🏻❤️👨🏼 '84 & '84
👶🏻♀️ 2015
👶🏻♀️ 2021
💔♀️ 2024
08.2025
AMH - 2,75ng/ml
FSH - 6,61 IU/l
LH - 4,41 IU/l
TSH - 2,26
D3 - 35 -
Butterfly_84 wrote:Staramy się od początku roku, ale niestety jak się domyślacie bez efektów. Mam 40 lat. Zrobiłam w Synevo badania w 3 dniu cyklu:
AMH - 2,75ng/ml
FSH - 6,61 IU/l
LH - 4,41 IU/l
TSH - 2,26
D3 - 35
Endokrynolog zalecił mi zdiagnozowanie przyczyny podwyższonej prolaktyny, wykonując test z obciążeniem, w przyszłym tygodniu go wykonam.
Patrzę na te swoje wyniki i nic poza wg mojej interpretacji przyzwoitym AMH nie rozumiem. Jakie powinno być FSH i LH w stosunku do AMH ?
Bo samo AMH jest fajne tylko nie jest to jedyny czynnik który wpływa na jajeczka.
Czy może mi to ktoś wyjaśnić ?
Minęło 6 miesięcy, w moim wieku to już jest czas kontaktu z lekarzem - który oczywiście będzie w sierpniu, ale póki co próbuje mentalnie się przygotować