X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną AMH - jakie macie poziomy i jakie szanse?
Odpowiedz

AMH - jakie macie poziomy i jakie szanse?

Oceń ten wątek:
  • Butterfly_84 Debiutantka

Wysłany: 1 sierpnia, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staramy się od początku roku, ale niestety jak się domyślacie bez efektów. Mam 40 lat. Zrobiłam w Synevo badania w 3 dniu cyklu:
    AMH - 2,75ng/ml
    FSH - 6,61 IU/l
    LH - 4,41 IU/l
    Prolaktyna - 648,9 mU/l (norma 127-637)
    TSH - 2,26
    D3 - 35

Endokrynolog zalecił mi zdiagnozowanie przyczyny podwyższonej prolaktyny, wykonując test z obciążeniem, w przyszłym tygodniu go wykonam.

Patrzę na te swoje wyniki i nic poza wg mojej interpretacji przyzwoitym AMH nie rozumiem. Jakie powinno być FSH i LH w stosunku do AMH ?
    Bo samo AMH jest fajne tylko nie jest to jedyny czynnik który wpływa na jajeczka.
    Czy może mi to ktoś wyjaśnić ?

Minęło 6 miesięcy, w moim wieku to już jest czas kontaktu z lekarzem - który oczywiście będzie w sierpniu, ale póki co próbuje mentalnie się przygotować

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia, 09:48

👩🏻‍❤️‍👨🏼 '84 & '84
    👶🏻♀️ 2015
    👶🏻♀️ 2021
    💔♀️ 2024

01.2025 rozpoczynamy starania o kolejne👶🏻

08.2025
    AMH - 2,75ng/ml
    FSH - 6,61 IU/l
    LH - 4,41 IU/l
    TSH - 2,26
    D3 - 35
  • Dotipik Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, jak spada AMH, to wzrasta FSH, jak wzrasta FSH to wzstarsta LH. Wyniki hormonów są ok. Ale TSH to raczej do obniżenia. Często z TSH idzie wysoka prolaktyna. Mi się wydaje, że od testu po obciążeniu juz się odchodzi. Możesz zbadać makroprolaktyne. Ale prolaktyna bardzo często się podnosi w stresie, w niedoczynności tarczycy itp.
    Wyniki hormonów ok, ale jeżeli to Twoje "pierwsze chwile" w staraniach to ze względu na wiek działaj szybko. Bo może są jakieś inne przeszkody, których nie widać w badaniach laboratoryjnych, np. niedrozne jajowody itp. A w tym labie co piszesz to jest teraz taka promka że za 1zl w czwartki jest morfologia (chyba do września).

Wysłany: 1 sierpnia, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotipik wrote:
    Cześć, jak spada AMH, to wzrasta FSH, jak wzrasta FSH to wzstarsta LH. Wyniki hormonów są ok. Ale TSH to raczej do obniżenia. Często z TSH idzie wysoka prolaktyna. Mi się wydaje, że od testu po obciążeniu juz się odchodzi. Możesz zbadać makroprolaktyne. Ale prolaktyna bardzo często się podnosi w stresie, w niedoczynności tarczycy itp.
    Wyniki hormonów ok, ale jeżeli to Twoje "pierwsze chwile" w staraniach to ze względu na wiek działaj szybko. Bo może są jakieś inne przeszkody, których nie widać w badaniach laboratoryjnych, np. niedrozne jajowody itp. A w tym labie co piszesz to jest teraz taka promka że za 1zl w czwartki jest morfologia (chyba do września).

robiłam jeszcze inne badania te bardziej standardowe typu morfologia, mocz, żelazo, ferrytynę, cukier ale w te części wszystko dobrze wyszło.

Zrobię teraz jeszcze ta maroprolaktyne, tak jak radzisz i to co zaleciła endokrynolog(pewnie nie zaszkodzi)

TSH taki wynik mam od lat i wcześniej nie był przeszkodą do zajścia w ciąże, ale przecież inne warunki mogły się zmienić i teraz ten wynik może faktycznie jest za wysoki(?)

Wcześniej nie miałam problemów i byłam w ciąży kiedy chciałam, ale teraz już tak nie jest.
    6 miesięcy starań u 40 to okres maksymalny na brak interwencji lub przynajmniej weryfikacji.
    Dlatego właśnie na wizytę do kliniki zabrać ze sobą maksymalnie dużo badań aby nie tracić czasu tylko startować z jakiegoś pułapu wiedzy dla lekarza.

A czy w takim razie ten mój poziom FSH lub LH jest wysoki ? lub "za wysoki"

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia, 12:54

👩🏻‍❤️‍👨🏼 '84 & '84
    👶🏻♀️ 2015
    👶🏻♀️ 2021
    💔♀️ 2024

08.2025
    AMH - 2,75ng/ml
    FSH - 6,61 IU/l
    LH - 4,41 IU/l
    TSH - 2,26
    D3 - 35
  • Dotipik Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buterrfly_84, w mojej opini LH i FSH, jest ok. Na pewno badalas 2-3 d.c. Jak masz dwójkę to na pewno już działasz w mniejszym stresie:)
    Suplementuj się, podnieś witaminę d3.
    Mam koleżankę co ma 4 dziewczynki:) czasami nie da się "trafic" w płeć:)

Wysłany: 1 sierpnia, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tam dziewczynki pasują, wszystko z nimi już wiem "co i jak"
    Tak badałam się w 3dc

Czy działam w mniejszym stresie? o dziwo nie, mimo iż obiektywnie patrząc nie powinnam się stresować to jestem poschizowana na całego i myślę tylko o tym czy się uda czy nie...a raczej o scenariuszu negatywnym czyli nie uda się.
    Nie umiem sobie przetłumaczyć na logikę tego że mam już dwójkę, nie docierają do mnie logiczne argumenty ;/

👩🏻‍❤️‍👨🏼 '84 & '84
    👶🏻♀️ 2015
    👶🏻♀️ 2021
    💔♀️ 2024

08.2025
    AMH - 2,75ng/ml
    FSH - 6,61 IU/l
    LH - 4,41 IU/l
    TSH - 2,26
    D3 - 35
  • Mandi41 Przyjaciółka

Wysłany: 1 sierpnia, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly_84 wrote:
    Staramy się od początku roku, ale niestety jak się domyślacie bez efektów. Mam 40 lat. Zrobiłam w Synevo badania w 3 dniu cyklu:
    AMH - 2,75ng/ml
    FSH - 6,61 IU/l
    LH - 4,41 IU/l
    TSH - 2,26
    D3 - 35

Endokrynolog zalecił mi zdiagnozowanie przyczyny podwyższonej prolaktyny, wykonując test z obciążeniem, w przyszłym tygodniu go wykonam.

Patrzę na te swoje wyniki i nic poza wg mojej interpretacji przyzwoitym AMH nie rozumiem. Jakie powinno być FSH i LH w stosunku do AMH ?
    Bo samo AMH jest fajne tylko nie jest to jedyny czynnik który wpływa na jajeczka.
    Czy może mi to ktoś wyjaśnić ?

Minęło 6 miesięcy, w moim wieku to już jest czas kontaktu z lekarzem - który oczywiście będzie w sierpniu, ale póki co próbuje mentalnie się przygotować

Niezle wyniki, poprosilabym interniste o jakis lek z d3 - nie suplement. Na tsh sie nie znam 😉

41👩‍💻 👨‍🚀37
    AMH 0,05 😢
‹‹ 145 146 147 148 149
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ