AMH - jakie macie poziomy i jakie szanse?
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewiarka wrote:A sprawdzasz czy masz owulację testami? Jakoś się suplementujesz?
Jeszcze nie. To wszystko jest dla mnie absolutnie nowe i niespodziewane, więc dopiero się orientuję, co i jak. Tuż po badaniach miałam zaplanowany od dawna długi wyjazd za granicę, więc nawet nie mam jak iść do swojego lekarza. Może uda się to wszystko sprawdzić w przyszłym miesiącu. Póki co siedzę trochę sama z tymi wszystkimi informacjami i po tej ostatniej bardzo pesymistycznej konsultacji próbuje się połapać co jeszcze mogę sprawdzić.AMH 04.25 - 0,81
Progesteron - 4,9
FSH - 6,48
LH - 1,95
Starania od maja '25
9.06 - bHcg - 13, progesteron - 25
11.06 - bHcg - 74
3.07 - 7mm bebka, serduszko 139 bpm ♥️ -
Ninaa wrote:Trafiłam do Gyncentrum trochę z przypadku. Zostało mi poleconych( przez endokrynolog oraz ginekolog) 3 lekarzy zajmujących się niepłodnością w krk. Powtórzył się dr Chrostowski z artivmedu ( obie bardzo go zachwalały, a obu ufam bo również są z polecenia lekarza z mojej rodziny). Wśród tych nazwisk była tez dr Knafel. Do pozostałych lekarzy były bardzo odległe terminy, a do dr Knafel na drugi dzień bo właśnie przeniosła się do Gyncentrum. Nie chciałam czekać wiec padło na panią dr, ale jestem jak narazie bardzo zadowolona.
Lepiej trafić nie mogłaśNinaa lubi tę wiadomość
Starania od 01.2024
🧔♂️ 33
✅️✅️✅️ wyniki wzorowe
👩32
AMH 06.24 - 0.069 ➡️ 09.24 - 0.79
Biosteron, Q10, wit D, DHA, Pregna start, Inozytol
1 stymulacja 02.25
Punkcja 06.03:
11 pobranych ➡️ 6 dojrzałych ➡️ 6 zapłodnionych ➡️3❄️ (2x 4.1.1 z 5 doby, 1x 5.1.1 z 6 doby) przebadane, zdrowe
FET 03.04 ❄️ 4.1.1 🙏🙏🙏
7dpt beta 41
9dpt beta 106
11dpt 280
16 dpt 2452
Usg 30.04 6mm i serduszko 😍 -
Wiewiorka wrote:Lepiej trafić nie mogłaś
Bo widzę, że udało się pobrać bardzo dużo. Przy niskim Amh to chyba super wynik. Miałaś okresy, w których w jajnikach nie było widać pęcherzyków? -
Probuje sie przekopac przez caly watek.. ale i tak zapytam. Czy jest tu jakas babka po 40stce, ktorej sie udalo z AMH nizszym niz 0,05? Dodam ze nie mam jeszcze dzieci i plakac mi sie chce bo od dwoch lat nic nie wychodzi. Wszystkie USG i badania wychodza w normie. Staramy sie juz 2 lata. 1 rok regularny seks, kolejny rok z paskami owulacyjnymi i termometrem. Stracilam juz nadzieje. Szukam jakiegos swiatelka w tunelu, wiec jesli jest tu jakas ktorej sie udalo, odezwij sie prosze
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca, 22:25
41👩💻 👨🚀37
AMH 0,05 😢 -
Mandi41 - Może Cię trochę pocieszę też walczyłam o pierwsze dziecko. Moje AMH było różne. Raz niższe raz trochę wyższe. Ostatnie jakie mierzyłam było 0,521 ale stosowałam duże dawki Wit D3 (10tys/doba) więc pewnie było fałszywie zawyżone z uwagi na wysoki poziom Wit D3. Przeszłam dwa in vitro w wieku 39 lat (partner 8 lat starszy). Pierwsze nie udane uzyskałam 1 komórkę i podano mi 2-dniowy zarodek. Drugie po intensywnej suplementacji i mezoterapii jajników 3 miesiące przed uzyskałam 5 dojrzałych komórek i 4 zamrożone zarodki średniej klasy z 5 i 6 doby. Po in vitro w kolejnym cyklu zaszłam w naturalną ciążę - poroniona, wady genetyczne. Byłam załamana. Zrobiłam sobie przerwę. Zapisałam się na akupunkturę, piłam zioła ojca Sroki. Ku mojemu zaskoczeniu zaszłam ponownie w naturalną ciążę w wieku 40 lat i urodziłam końcem kwietnia br córeczkę. Moje AHM było napewno niskie bo od badania minął rok. Nie wiem co pomogło. Napewno polecam akupunkturę, po niej czułam się wypoczęta i zrelaksowana. Zawsze możesz też przed podejściem do in vitro spróbować mezoterapii jajników. Efekt podobno się utrzymuje pół roku. Ja zaczęłam w ciążę rok po zabiegu więc raczej mezo mi nie pomogło ale przy in vitro uzyskałam zarodki, które nadal mam zamrożone. Napewno dużo też zależy od nasienia partnera.
Mandi41 lubi tę wiadomość
-
Mandi41 wrote:Probuje sie przekopac przez caly watek.. ale i tak zapytam. Czy jest tu jakas babka po 40stce, ktorej sie udalo z AMH nizszym niz 0,05? Dodam ze nie mam jeszcze dzieci i plakac mi sie chce bo od dwoch lat nic nie wychodzi. Wszystkie USG i badania wychodza w normie. Staramy sie juz 2 lata. 1 rok regularny seks, kolejny rok z paskami owulacyjnymi i termometrem. Stracilam juz nadzieje. Szukam jakiegos swiatelka w tunelu, wiec jesli jest tu jakas ktorej sie udalo, odezwij sie prosze
Ja mam podobne Amh i jak na razie od 3 miesięcy mi się nie udało mimo, że pani dr twierdzi, że przy 2 ostatnich razach były świetne warunki ( za pierwszym okazało się, że mam niedrożny jajowod przy jedynym jajniku z którego mam ostatnio owulacje, wiec i tak nie było szans). Na pocieszenie mogę powiedzieć, że 3 lata temu moje AMH raczej też szorowało po dnie ( aktualnie 0,07), a udało mi się zajść w ciąże za pierwszym podejściem. Główna różnica polega na tym, że od kilku miesięcy mam nieregularne miesiączki ( 2 razy częstsze ) co skłoniło mnie do badań i tak oto dowiedziałam się o moim tragicznym AMH. -
Dziewczyny z niskim AMH - czy miałyście badaną premutację w genie FMR1? Właśnie dzisiaj zrobiłam badanie, niestety czas oczekiwania 3 do 5 tygodni, więc podchodzimy do stymulacji na razie bez wyników. I tak rozwali nam wątpliwości że są marne szanse, ale próbujemy choć jedną stymulację.👩🏻28
❌AMH 1,90 2023 rok
❌AMH 0,119 VII 2025
❌FSH 14,72 VII 2025
❌wit. D3 26
👨🏻 30
❌Słaba jakość nasienia;
❌10 mln koncentracja; całkowita ilość 35 mln
❌Morfologia 1%
✅05.2023 histeroskopia diagnostyczna - wszystko ok
Starania od koniec 2021
Przerwa - odpuszczenie 2024-2025
VII 2025 - startujemy od nowa ❤️ -
eithela wrote:Dziewczyny z niskim AMH - czy miałyście badaną premutację w genie FMR1? Właśnie dzisiaj zrobiłam badanie, niestety czas oczekiwania 3 do 5 tygodni, więc podchodzimy do stymulacji na razie bez wyników. I tak rozwali nam wątpliwości że są marne szanse, ale próbujemy choć jedną stymulację.
Sznase zawsze są, ja przy zbliżonym AMH miałam 2 dojrzałe komórki, niestety słabe. Ale u Cibie może być lepsza sytuacja. Nigdy nie wiadomo jak organizm zareaguje na stymualacjęeithela lubi tę wiadomość
👱♀️❤️👨29&38
Starania o pierwsze 👶🩷🩵
👱♀️
❌Endometrioza 1 stopnia z adenomiozą, podejrzenie polipa i stanu zapalnego
❌Hashimoto
✅MUCHa
✅ANA,ANA1,AMA,ASMA
✅Kariotyp
❌BX, jeden KIR implantacyjny
❌FSH 01.2025 (8,72) 03.2025 (15,70)
TSH (0,80)
Anty TPO (134) ❗
AMH (0,26)-->(0,14) ❌❌❌❌❌
👨
Koncentracja (114,4 mln)
Ruch szybki postępowy a (13,49 %)
Morfologia (2 %) ❌
🍀🍀🍀Start IVF MZ🍀🍀🍀
I procedura ❌
📆05.2025 - Bemfola 225, Menopur 100 -pobrano 4🥚komórki, 2 MII + biopsja endometrium, 0 ❄️
II procedura 🙏
Elonva 150, Gonal 150, Menuoor 150
‼️ Helikobakter pylori
A ch*j z tym wszystkim! -
eithela wrote:Dziewczyny z niskim AMH - czy miałyście badaną premutację w genie FMR1? Właśnie dzisiaj zrobiłam badanie, niestety czas oczekiwania 3 do 5 tygodni, więc podchodzimy do stymulacji na razie bez wyników. I tak rozwali nam wątpliwości że są marne szanse, ale próbujemy choć jedną stymulację.
Ja też robiłam to badanie i wynik wyszedł prawidłowy.
Nie wiem, czy jest to częste (dopiero po zrobieniu pierwszego badania doczytałam, że nie tylko ja miałam taką sytuację), ale ta wersja "podstawowa" badania z Diagnostyki dała u mnie wynik nieinformatywny i i tak musiałam wykupić rozszerzonewięc polecałabym zrobić od razu rozszerzone albo w innym miejscu.
One się nazywały tak:
- Zespół łamliwego chromosomu X - prescreening (badanie regionu zawierającego powtórzenia CGG w genie FMR1) - koszt niecałe 400 zł, wynik dostałam po 15 dniach kalendarzowych
- Zespół łamliwego chromosomu X - analiza w kierunku obecności premutacji i mutacji dynamicznej polegającej na ekspansji powtórzeń (CGG) w 5’UTR genu FMR1 - koszt niecałe 700 zł, wynik po 18 dniach kalendarzowych
To był stan na wrzesień'24.
Powodzenia, trzymam mocno kciuki!👩🏻❤️👨🏼 '90 & '84
starania o pierwsze 👶🏻 od czerwca '24
👩🏻 AMH 0,46, niedoczynność tarczycy, IO w remisji, adenomioza, PAI1 homo
👱🏼♂️ morfologia 1%, DFI 25%, HBA 75%
listopad '24 1. IUI ❌
styczeń '25 2. IUI ❌
17.02.25 kwalifikacja do ivf
28.02.25 ⏸️🥹 (niespodzianka)
12dpo beta 19,9 —> 14dpo beta 74,5 —> 16dpo beta 166 —> 18dpo beta 421 —> 20dpo beta 1161 —> 23dpo beta 5235
18.03 6+3 ❤️ CRL 0,50cm cudu 🥹
16.04 10+3 CRL 3,68cm, 168bpm
🧬 nifty, ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
7.05 1. prenatalne✅ 13+3 CRL 6,91cm, 157bpm
25.06 2. prenatalne✅ 20+3 370g
🙏 czekamy na Ciebie, Skarbie
-
Dahlia wrote:Ja też robiłam to badanie i wynik wyszedł prawidłowy.
Nie wiem, czy jest to częste (dopiero po zrobieniu pierwszego badania doczytałam, że nie tylko ja miałam taką sytuację), ale ta wersja "podstawowa" badania z Diagnostyki dała u mnie wynik nieinformatywny i i tak musiałam wykupić rozszerzonewięc polecałabym zrobić od razu rozszerzone albo w innym miejscu.
One się nazywały tak:
- Zespół łamliwego chromosomu X - prescreening (badanie regionu zawierającego powtórzenia CGG w genie FMR1) - koszt niecałe 400 zł, wynik dostałam po 15 dniach kalendarzowych
- Zespół łamliwego chromosomu X - analiza w kierunku obecności premutacji i mutacji dynamicznej polegającej na ekspansji powtórzeń (CGG) w 5’UTR genu FMR1 - koszt niecałe 700 zł, wynik po 18 dniach kalendarzowych
Powodzenia, trzymam mocno kciuki!
Zespół łamliwego chromosomu X – analiza w kierunku obecności premutacji i mutacji dynamicznej polegającej na ekspansji powtórzeń (CGG) w 5’UTR genu FMR1 - 850 zł więc cenowo by się zgadzało w miarę. Czytałam właśnie Twoja stopkę - kochana gratulacje! Możesz mi jeszcze podpowiedzieć jakie suplementy brałaś przy takim AMH?Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca, 21:44
Dahlia lubi tę wiadomość
👩🏻28
❌AMH 1,90 2023 rok
❌AMH 0,119 VII 2025
❌FSH 14,72 VII 2025
❌wit. D3 26
👨🏻 30
❌Słaba jakość nasienia;
❌Morfologia 1%
Starania od koniec 2021
Dahlia wrote:Ja też robiłam to badanie i wynik wyszedł prawidłowy.
One się nazywały tak:
Powodzenia, trzymam mocno kciuki! -
Mandi41 lubi tę wiadomość
-
Ninaa wrote:Próbujcie na własnych żeby później nie żałować , ja mam bardzo niskie amh, pobrali tylko 2 dojrzałe komórki, ale obie się zapłodniły i mamy 2 ❄️. Nie wiem czy coś z tego będzie, ale bardzo chcę wierzyć, że tak.
Ninaa lubi tę wiadomość
👩🏻28
❌AMH 1,90 2023 rok
❌AMH 0,119 VII 2025
❌FSH 14,72 VII 2025
❌wit. D3 26
👨🏻 30
❌Słaba jakość nasienia;
❌Morfologia 1%
Starania od koniec 2021
Ninaa wrote:Próbujcie na własnych żeby później nie żałować , ja mam bardzo niskie amh, pobrali tylko 2 dojrzałe komórki, ale obie się zapłodniły i mamy 2 ❄️. Nie wiem czy coś z tego będzie, ale bardzo chcę wierzyć, że tak.👱♀️❤️👨29&38
Starania o pierwsze 👶🩷🩵
👱♀️
❌Endometrioza 1 stopnia z adenomiozą, podejrzenie polipa i stanu zapalnego
❌Hashimoto
✅MUCHa
✅ANA,ANA1,AMA,ASMA
✅Kariotyp
❌BX, jeden KIR implantacyjny
❌FSH 01.2025 (8,72) 03.2025 (15,70)
TSH (0,80)
Anty TPO (134) ❗
AMH (0,26)-->(0,14) ❌❌❌❌❌
👨
Koncentracja (114,4 mln)
Ruch szybki postępowy a (13,49 %)
Morfologia (2 %) ❌
🍀🍀🍀Start IVF MZ🍀🍀🍀
I procedura ❌
📆05.2025 - Bemfola 225, Menopur 100 -pobrano 4🥚komórki, 2 MII + biopsja endometrium, 0 ❄️
II procedura 🙏
Elonva 150, Gonal 150, Menuoor 150
‼️ Helikobakter pylori
A ch*j z tym wszystkim! -
eithela wrote:Możesz mi jeszcze podpowiedzieć jakie suplementy brałaś przy takim AMH?
Dużo ubichinolu przez cały cykl (200-300 mg), od 3 dni przed owulacją/IUI/transferem aż do zrobienia testu L-argininę 800 mg 3 kapsułki dziennie - te chyba tak najbardziej pod jakość komórek, a reszta już była dostosowana do aktualnych wyników (Wit B w wersji metylowanej, Omega-3, DHA, sporo magnezu bo 200 mg w pierwszej i 400 mg w drugiej połowie cyklu, Wit D, NAC, jod, cynk, laktoferyna, Omnibiotic jako probiotyk). Chyba tyle… mąż też brał ubichinol i inne dobrane do wyników. Nie wiem, co ostatecznie pomogło, bo ja to biegałam i na akupunkturę, pijam zioła na różne fazy cyklu itp., być może i tak szczęśliwy traf by nas spotkał 🤷♀️
Ale bardzo bardzo życzę, żeby się udało.
I polecam współpracę z dietetykiem Marcinem Ostaszewskim.👩🏻❤️👨🏼 '90 & '84
starania o pierwsze 👶🏻 od czerwca '24
👩🏻 AMH 0,46, niedoczynność tarczycy, IO w remisji, adenomioza, PAI1 homo
👱🏼♂️ morfologia 1%, DFI 25%, HBA 75%
listopad '24 1. IUI ❌
styczeń '25 2. IUI ❌
17.02.25 kwalifikacja do ivf
28.02.25 ⏸️🥹 (niespodzianka)
12dpo beta 19,9 —> 14dpo beta 74,5 —> 16dpo beta 166 —> 18dpo beta 421 —> 20dpo beta 1161 —> 23dpo beta 5235
18.03 6+3 ❤️ CRL 0,50cm cudu 🥹
16.04 10+3 CRL 3,68cm, 168bpm
🧬 nifty, ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
7.05 1. prenatalne✅ 13+3 CRL 6,91cm, 157bpm
25.06 2. prenatalne✅ 20+3 370g
🙏 czekamy na Ciebie, Skarbie
-
Loraa wrote:Ja się już pogodziłam, że pewnie będę korzystać z komórki dawczyni. Podchodzę do drugiej i trzeciej procedury na własnych, ale jakoś bez przekonania
-
Ninaa wrote:Dziękuję 🙂Podobno we wrześniu, wcześniej mam wziąć zastrzyk wprowadzający w stan menopauzy🙈a Ty kiedy startujesz ze stymulacją?👩🏻28
❌AMH 1,90 2023 rok
❌AMH 0,119 VII 2025
❌FSH 14,72 VII 2025
❌wit. D3 26
👨🏻 30
❌Słaba jakość nasienia;
❌Morfologia 1%
Starania od koniec 2021
Staramy się od początku roku, ale niestety jak się domyślacie bez efektów. Mam 40 lat. Zrobiłam w Synevo badania w 3 dniu cyklu:
AMH - 2,75ng/ml
FSH - 6,61 IU/l
LH - 4,41 IU/l
Prolaktyna - 648,9 mU/l (norma 127-637)
TSH - 2,26
D3 - 35
Endokrynolog zalecił mi zdiagnozowanie przyczyny podwyższonej prolaktyny, wykonując test z obciążeniem, w przyszłym tygodniu go wykonam.
Patrzę na te swoje wyniki i nic poza wg mojej interpretacji przyzwoitym AMH nie rozumiem. Jakie powinno być FSH i LH w stosunku do AMH ?
Bo samo AMH jest fajne tylko nie jest to jedyny czynnik który wpływa na jajeczka.
Czy może mi to ktoś wyjaśnić ?
Minęło 6 miesięcy, w moim wieku to już jest czas kontaktu z lekarzem - który oczywiście będzie w sierpniu, ale póki co próbuje mentalnie się przygotować
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia, 09:48
👩🏻❤️👨🏼 '84 & '84
👧 2015, 👧 2021,💔👧 2024 14tc
01.2025 rozpoczynamy starania o kolejne👶🏻
08.2025
AMH - 2,75ng/ml
FSH - 6,61 IU/l
LH - 4,41 IU/l
TSH - 2,26
D3 - 35
Wyniki niby ok? To czemu ciąży nie ma? 🥹 -
Dotipik wrote:Cześć, jak spada AMH, to wzrasta FSH, jak wzrasta FSH to wzstarsta LH. Wyniki hormonów są ok. Ale TSH to raczej do obniżenia. Często z TSH idzie wysoka prolaktyna. Mi się wydaje, że od testu po obciążeniu juz się odchodzi. Możesz zbadać makroprolaktyne. Ale prolaktyna bardzo często się podnosi w stresie, w niedoczynności tarczycy itp.
Wyniki hormonów ok, ale jeżeli to Twoje "pierwsze chwile" w staraniach to ze względu na wiek działaj szybko. Bo może są jakieś inne przeszkody, których nie widać w badaniach laboratoryjnych, np. niedrozne jajowody itp. A w tym labie co piszesz to jest teraz taka promka że za 1zl w czwartki jest morfologia (chyba do września).
robiłam jeszcze inne badania te bardziej standardowe typu morfologia, mocz, żelazo, ferrytynę, cukier ale w te części wszystko dobrze wyszło.
Zrobię teraz jeszcze ta maroprolaktyne, tak jak radzisz i to co zaleciła endokrynolog(pewnie nie zaszkodzi)
TSH taki wynik mam od lat i wcześniej nie był przeszkodą do zajścia w ciąże, ale przecież inne warunki mogły się zmienić i teraz ten wynik może faktycznie jest za wysoki(?)
Wcześniej nie miałam problemów i byłam w ciąży kiedy chciałam, ale teraz już tak nie jest.
6 miesięcy starań u 40 to okres maksymalny na brak interwencji lub przynajmniej weryfikacji.
Dlatego właśnie na wizytę do kliniki zabrać ze sobą maksymalnie dużo badań aby nie tracić czasu tylko startować z jakiegoś pułapu wiedzy dla lekarza.
A czy w takim razie ten mój poziom FSH lub LH jest wysoki ? lub "za wysoki"
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia, 12:54
👩🏻❤️👨🏼 '84 & '84
👧 2015, 👧 2021,💔👧 2024 14tc
01.2025 rozpoczynamy starania o kolejne👶🏻
08.2025
AMH - 2,75ng/ml
FSH - 6,61 IU/l
LH - 4,41 IU/l
TSH - 2,26
D3 - 35