X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Artvimed Kraków In Vitro
Odpowiedz

Artvimed Kraków In Vitro

Oceń ten wątek:
  • Lonia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bydgoszczanka wrote:
    Ja bym poszła na całość!!

Też nie podpuszam ale zobacz na mnie, jak by mogła też bym brała 2 zarodeczki :)

3jvz73sbpxjphhug.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola79 wrote:
    Brać dwa :) optymalnie wyjdzie 2 w 1 ;)
    W końcu ktoś na forum powinien mieć bliźniaki jako pierwszy :-D

To tak pół żartem pół serio. ;)

U nas bliźniaki by nie popadly, mój Z jest z bliźniaków :)
    kurka, mój to by nawet bardzo chciał bliźniaki...
    ale ja się jednak trochę boję. że tego nie ogarnę. i ekonomicznie to też trudne zadanie- wszystkie koszta razy dwa. masz dziecko jedno a potem drugie to zawsze łatwiej- bo masz już wyposażenie po pierwszym. a tak musisz mieć jakby dwa komplety. no i to ogarnianie na raz dwójki.. nie wspominając o podwójnych szczepieniach, podwójnych wyprawkach do szkoły, podwójnych koloniach... :P jak na pierwszą ciążę to powiem ci- lekki hardcore. kurka- no nigdy w ciąży nie byłam i nie miałam dziecka. Uczyć się obsługi dwóch naraz- armageddon :P

No i kwestia zagrożeń płynących z ciąży bliźniaczej. Utkwiło mi w pamięci co powiedział poprzedni lekarz z kliniki kiedy rozważaliśmy invitro- że ja jestem raczej drobna i on by sugerował jednak jeden zarodek. Ciąża bliźniacza jest sporym obciążeniem i niesie ze sobą spore ryzyko. Wcześniactwo, niska waga dzieci i nie wiem co jeszcze- w sumie za dużo nie czytałam bo mnie to nieco przeraziło.

A nie można zakładać że wezmę dwa a jeden się tylko przyjmie. Przecież mogą się przyjąć dwa. A jeśli się przyjmie jeden a drugi obumrze- zostajemy z niczym na później. Trzeba będzie od nowa całą procedurę przejść, np za rok czy dwa- a wówczas nie wiadomo jakiej jakości będą nasze (obojga) komórki. Trzeba by się może zabezpieczyć i coś pomrozić. Dopóki jeszcze coś można z nich wykrzesać. Potem może to nie być takie proste. Sytuacja wyglądałaby całkiem inaczej gdybyśmy mieli ze 4-5 lub więcej blastek. Ale mamy tylko dwie i decyzja jest trudna. Tzn nie dla mojego m- on chce brać nawet dwie. On mówi że sobie poradzimy i aspekt ekonomiczny to nie problem, a z "ogarnianiem" sobie też damy radę.

Wiem, wiem, bredzę, no ale takie to właśnie mam dylematy. Możecie się śmiać ale takie rzeczy mi właśnie chodzą po głowie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2016, 20:10

Kometowy Kosmita- lądowanie 21.10.2016 :-)
    c5e015d88e.png
  • Lola79 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa no nie dziwie się, tez bym miała dylemat. Ja juz to przedyskutowalam i jeśli się uda mieć conajmniej dwa zarodki to weźmiemy dwa od razu. Wiadomo że przez ciążę i pierwsze 2 lata hardcore. Ale zawsze to daje większe szanse na sukces w 1 transferze. Przypadek Julity np.
    Jeśli się nie uda macie czas na 2 procedurę do końca programu. Ja juz się mogę nie załapać.
    Hmm jeśli jesteś drobna. Teoretycznie nawet ciąża pojedyncza to obciążenie. Choć często kobiety z małą miednica lepiej znoszą poród u ciążę. Nie ma reguł. Pogadaj z lekarzem pewnie rozwieje Twoje wątpliwości :) I coś doradzi.

ComeToMeBaby lubi tę wiadomość

• migot_ka Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lonia przykro mi...:(
    Ale nie poddajemy się i walczymy dalej!!!

Lonia lubi tę wiadomość

cd6eba17355731e3e3034216a793cfae.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola79 wrote:
    Kometa no nie dziwie się, tez bym miała dylemat. Ja juz to przedyskutowalam i jeśli się uda mieć conajmniej dwa zarodki to weźmiemy dwa od razu. Wiadomo że przez ciążę i pierwsze 2 lata hardcore. Ale zawsze to daje większe szanse na sukces w 1 transferze. Przypadek Julity np.
    Jeśli się nie uda macie czas na 2 procedurę do końca programu. Ja juz się mogę nie załapać.
    Hmm jeśli jesteś drobna. Teoretycznie nawet ciąża pojedyncza to obciążenie. Choć często kobiety z małą miednica lepiej znoszą poród u ciążę. Nie ma reguł. Pogadaj z lekarzem pewnie rozwieje Twoje wątpliwości :) I coś doradzi.
    właśnie ja mam szerokie biodra, zawsze się wszyscy ze mnie śmiali że będzie mi się dobrze rodziło... także ten. Chruścik jest raczej za podawaniem jednego zarodka- takie są wytyczne żeby podawać po jednym. W wyjątkowych przypadkach dwa. Musiałam z nim drążyć ten temat na dwóch kolejnych spotkaniach. Jak go przycisnęłam to powiedział, że statystycznie dwa zwiększają szansę na ciążę, bo jeśli nie oba to chociaż jeden się przyjmie. Jednak jeśli przyjmą się dwa to mamy ciążę wysokiego ryzyka- ciążę bliźniaczą. Jeśli się przyjmie jeden- tracimy drugiego. On na to patrzy jako lekarz i twierdzi że ciąże bliźniacze nie są pożądane. Gdybym nie drążyła tematu to by poprzestał na pierwszej wypowiedzi że z zasady podają jeden.

c5e015d88e.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cometa : też bym brała oba zarodki gdybym miała możliwość i mąż by chciał ;)
    Mój lekarz też szybko mnie ostudził gdy przy stymulacji clo miałam po 2 pęcherzyki i liczyłam na bliźniaki:p
    Jednak wiele kobiet rodzi bliźniaki choć pewnie jeszcze bardziej będziesz musiała na siebie uważać.
    I jak piszą dziewczyny przy najgorszym scenariuszu masz drugą procedurę.

ComeToMeBaby, Lola79 lubią tę wiadomość

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Lola79 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm ja jeszcze do takiej dyskusji z dr nie doszłam. Zapytam go bez wątpienia. Nie wiedziałam że ma do tego takie podejście. Pewnie każdy lekarz ma swoje za i przeciw. Bardziej by mnie interesowały statystyki żeby jakoś się do tego odnieść. No nic w czwartek pogadam.
    Ja osobiście jestem za 2 ze względu na swój wiek głównie. Ryzyko cóż. Jest zawsze wiadomo. Myślę że wtedy załatwiłabym cc...

• ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola79 wrote:
    Ja osobiście jestem za 2 ze względu na swój wiek głównie. Ryzyko cóż. Jest zawsze wiadomo. Myślę że wtedy załatwiłabym cc...
    musiałaś? musiałaś? zapomniałam o PODWÓJNYM porodzie!!!!! łaaaaaa!
    https://parenting.pl/portal/jak-przebiega-porod-blizniat

a statystyki? owszem, są. szukałam sama w necie.

co do zagrożeń ciąży bliźniaczej- pierwszy lepszy artykuł i mina rzednie:
    https://parenting.pl/portal/blizniacza-ciaza

no i takie historie z pogranicza horrorów, typu wchłanianie bliźniaka do bliźniaka...: https://parenting.pl/portal/w-ciele-tej-kobiety-przez-ponad-40-lat-rosl-plod-jej-blizniaka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2016, 21:10

c5e015d88e.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehehe i co?
    miny wam zrzedły czy wszystkie poszły spać? :P

c5e015d88e.png
  • Lola79 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojtam Ojtam. Ty tu z jakimś extremalnymi tematami wyjeżdżasz. No weź no.
    Teraz każda szczęki z podłogi zbiera ;)

• Vanili Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te dzieciate idą spać!
    Nie chcę se sieki z mózgu robić więc nie czytam ale w bliźniaczej jest jeszcze opcja ze jeden zarodek a jak bozia będzie chciała ci dopierdolic z grubej rury to nawet dwa mogą się podzielić a wtedy masz w chacie mexyk hyhyhy :) CZWO - RACZKI.

Edit: na oglądam się na oddziale zdjęć trojaczkow z podziękowaniem dla lekarzy za opiekę. Więc to jie rzadki cud a rzeczywistość :))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2016, 22:00

mhsvi09kqjxi6wyb.png
    18.11/ 28.11/ 03.12/ 06.12 --> 08.12 [12/8 szt] -->13.12 [ 6/6 szt] / 14.12 mamy 4 śnieżynki ♥
    BHCG: 3dpt - 1,6 / 5dpt- 12 / 8dpt - 90 / 10dpt - 242 / 15dpt - 1874 / 23dpt - 13653
  • Vanili Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lonia, wspieram pozytywnymi myślami.

Nie rozumiem tego.

Bardzo mi przykro. Trzymaj się dziewczyno i walcz!!!

♥♥♥

Lonia lubi tę wiadomość

mhsvi09kqjxi6wyb.png
    18.11/ 28.11/ 03.12/ 06.12 --> 08.12 [12/8 szt] -->13.12 [ 6/6 szt] / 14.12 mamy 4 śnieżynki ♥
    BHCG: 3dpt - 1,6 / 5dpt- 12 / 8dpt - 90 / 10dpt - 242 / 15dpt - 1874 / 23dpt - 13653
  • Lola79 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanili wrote:
    Te dzieciate idą spać!
    Nie chcę se sieki z mózgu robić więc nie czytam ale w bliźniaczej jest jeszcze opcja ze jeden zarodek a jak bozia będzie chciała ci dopierdolic z grubej rury to nawet dwa mogą się podzielić a wtedy masz w chacie mexyk hyhyhy :) CZWO - RACZKI.

Edit: na oglądam się na oddziale zdjęć trojaczkow z podziękowaniem dla lekarzy za opiekę. Więc to jie rzadki cud a rzeczywistość :))
    Że jak podzielić? :-O czworaczki? No to 1500 jak nic PIS da na konto co miesiąc :-D :-D :-D

szurusiowa lubi tę wiadomość

• ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanili wrote:
    Te dzieciate idą spać!
    oj tak- o tym też myslałam. Że biorę dwa a jakby co to każdy się jeszcze może podzielić i będą cztery! toż to wtedy będzie istne piekło na ziemi! :P
    tylko nie wiem czy to jest możliwe jeszcze na etapie blastki i później, czy ten ewentualny podział blastki mają już za sobą. bo cś mi się wydaje że dopiero od blastki może się cos dziać dalej.

c5e015d88e.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola79 wrote:
    Że jak podzielić? :-O czworaczki? No to 1500 jak nic PIS da na konto co miesiąc :-D :-D :-D
    i spożytkujesz je dobrze jeśli do pierwszej wypłaty się nie powiesisz z tej poczwórnej radości hyhyhy

Lola79, Vanili lubią tę wiadomość

c5e015d88e.png
  • Lola79 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ComeToMeBaby wrote:
    i spożytkujesz je dobrze jeśli do pierwszej wypłaty się nie powiesisz z tej poczwórnej radości hyhyhy
    Boshe. Ja nie do końca potrafię sobie wyobrazić podwójną radość plus do tego mojego 5 latka, 34 latka i psa tez w wieku młodzieńczym! :-D

• Lola79 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra Kometa zaczęłam neta przeszukiwać. .. zobaczyłam za dużo! :-O
    No taka z Ciebie koleżanka! ;)

• ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola79 wrote:
    Dobra Kometa zaczęłam neta przeszukiwać. .. zobaczyłam za dużo! :-O
    No taka z Ciebie koleżanka! ;)
    Świadoma matka. Przyszła.
    Ze mnie.
    I dobrze i niedobrze.

Dobranoc :)

c5e015d88e.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zarodek może się podzielić na dwa. Dzieli się na późniejszym nieco etapie niż blastocysta. Sama znam osobiście dziewczynę, która specjalnie dostała jeden zarodek po wczesniejszej stracie blizniakow (przedwczesny poród, dzieci nie żyją) i podzielił się na dwa. Początków było zagrożenie, że będą to bliźniaki jednoowodniowe i jednokosmowkowe jednocześnie. Później okazało się, że mają dwie owodnie i jedna kosmowke czyli nieco lepiej. Ciąża zatrzymała się w 9 tygodniu (prawdopodobnie podkradanie). Różowo nie jest. Na wątku ivf/iui na fioletowej stronie jest dziewczyna z trojaczkami. Podane dwie słabe blastki. Podzieliła się jedna z nich. Dwóch chłopaków i dziewczynka.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tym właśnie piszę.

c5e015d88e.png
‹‹ 219 220 221 222 223 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ