Badanie KIR na problem z implantacją zarodka
-
WIADOMOŚĆ
-
Iwona87 wrote:Dzięki za odpowiedź
Tekla to mamy te same kiry zarówno obecne jak i nieobecne.
Czekam na wyniki badań.
Póki co mam tyle: p/C P.plemnikom ujemny
Białko s wolne 94.25
Wit. B12 702
Kw.foliowy 15.60
Homocysteina 9.00
AMH 1.760
nasze kariotypy prawidłowe
ANA 3 negatywne
P/C.p. antyg.lozyska ujemny
Czynnik V leiden układ heterozygotyczny
MTHFR A1298C układ homozygotyczny
PAI 1 układ heterozygotyczny
Antytrombina III 106.80
Białko C aktywność 145 (norma do 140)
P/C P. Antygenom jajnika ujemny
Nie mamy jeszcze wyników allo mlr, test cytotoksyczny, polimorfizm apal, i niestety komorek NK póki co nie da sie zrobić.
Jutro idę drugi raz do dra Milewicza A za 2 tyg do dra Przybycienia.
Jestem po dwóch poronieniach: 1 w 9t.c., 2 w 6 t.c.
Ja nawet nigdy w ciąży nie byłam... Jeszcze jutrzejszą wizyta z dr Mercikiem odwołana i mam iść do jakiejś innej Pani dr i nie wiem czy nie przełożyć tej wizyty25 lat
Wszystkie hormony w normie
jajowody drożne
AMH 5.58 - stan na 08.2019
Histeroskopia z usunięciem polipa - 02.2020
Komórki NK 19%
KIR obecne: 2DL1, 2DL2, 2DL3, 2DL4norm, 2DL4del, 2DS2, 2DS4norm, 2DS4del-22pz, 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1norm, 3DP1var
KIR niewykryte: 2DL5[gr.1], 2DL5[gr.2], 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
Genotyp KIR: Bx
przeciwciała przeciwjądrowe - brak
przeciwciała przeciw plemnikowe - brak
Allo MLR 0,00% zarówno z mężem jak i z dawcą (nigdy nie byłam w ciąży)
IUI - 10.2020, 11.2020
AID - 12.2020
mąż 25 lat - słaba ruchliwość, żywotność, mała ilość -
Część dziewczyny
Byłam u lekarza immunologa po badaniu KIR i przed pierwszą próbą in vitro po latach starań zlecił mi badania w celu dobrania leków:
- oznaczenie autoprzeciwciał przeciwjądrowych ANA
- przeciwciała przeciw plemnikom IIF
- test mikrocytotoksyczny cross - match
- ocena obecności p/ciał blokujących allow MLR dla kobiety oraz mężczyzny
- test cytotoksyczności komórek NK.
Niestety gdziekolwiek dzwonie to wszyscy mówią że test cytotoksyczności komórek NK nie jest nigdzie wykonywany. Jedynie w Szpitalu dziecięcym w Krakowie ale limit i termin jest bardzo odległy.
Pomóżcie i napiszcie gdzie wykonywalyscie te badania i czy trzeba się do nich jakoś przygotowac lub trafić w jakiś dzień cyklu.
To jest jakaś masakra ciągle tylko badania i nic a terminy przerażają -
Madzik 1986 wrote:Część dziewczyny
Byłam u lekarza immunologa po badaniu KIR i przed pierwszą próbą in vitro po latach starań zlecił mi badania w celu dobrania leków:
- oznaczenie autoprzeciwciał przeciwjądrowych ANA
- przeciwciała przeciw plemnikom IIF
- test mikrocytotoksyczny cross - match
- ocena obecności p/ciał blokujących allow MLR dla kobiety oraz mężczyzny
- test cytotoksyczności komórek NK.
Niestety gdziekolwiek dzwonie to wszyscy mówią że test cytotoksyczności komórek NK nie jest nigdzie wykonywany. Jedynie w Szpitalu dziecięcym w Krakowie ale limit i termin jest bardzo odległy.
Pomóżcie i napiszcie gdzie wykonywalyscie te badania i czy trzeba się do nich jakoś przygotowac lub trafić w jakiś dzień cyklu.
To jest jakaś masakra ciągle tylko badania i nic a terminy przerażają
Ja mam info ze szpitala w Krk - nie robią tego badania, bo firma, która robiła odczynniki czy podłoża przerzuciła linię produkcyjną na szczepionki przeciw covid. Z tego co powiedziała mi Pani ze szpitala w Krk, ta firma była cała na Polskę.
Wrzesień/październik badanie ma być dostępne.
Mój immunolog powiedział, ze może w Łodzi mają opcję wykonać to badanie, ale nie wiem dokładnie gdzie i czy to aktualne.
Jestem w tej samej sytuacji, też miałam zrobić badanie cytotoksyczności kom NK, ale nigdzie nie mają tego w ofercie.25 lat
jajowody drożne
Komórki NK 19%
KIR obecne: 2DL1, 2DL2, 2DL3, 2DL4norm, 2DL4del, 2DS2, 2DS4norm, 2DS4del-22pz, 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1norm, 3DP1var
IUI - 10.2020, 11.2020
AID - 12.2020
A jaką mialyscie dawkę encorton przy wysokich komórkach NK?Endometrioza IV st, usunięta przegroda macicy
Starania od 01.2016
2018 laparo i hisero
2018 3x IUI
05.2019 transfer beta 0
09.2019 transfer beta 5, kolejna 0
12.2019 transfer beta 7, 5, 0
07.2020 laparo
03.2021 AZ 😢
08.2021 AZ 😢
Kariotyp ✔
ANA✔
P/c p. Antyg. jajnika✔
P/C P. kardiolipinie ✔
Mutacja MTHFR ❌
Homocysteina ✔
V Leiden +Mutacja genu ✔
Antykoagulant toczniowy ✔
Komórki NK 30% ❌
Brak KIR: 2DL5(1i2gr), 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1 ❌
Prolaktyna skacząca
TSH 1,4 -
tekla wrote:Ja mam info ze szpitala w Krk - nie robią tego badania, bo firma, która robiła odczynniki czy podłoża przerzuciła linię produkcyjną na szczepionki przeciw covid. Z tego co powiedziała mi Pani ze szpitala w Krk, ta firma była cała na Polskę.
Wrzesień/październik badanie ma być dostępne.
Mój immunolog powiedział, ze może w Łodzi mają opcję wykonać to badanie, ale nie wiem dokładnie gdzie i czy to aktualne.
Jestem w tej samej sytuacji, też miałam zrobić badanie cytotoksyczności kom NK, ale nigdzie nie mają tego w ofercie.Endometrioza IV st, usunięta przegroda macicy
Starania od 01.2016
2018 laparo i hisero
2018 3x IUI
05.2019 transfer beta 0
07.2020 laparo
03.2021 AZ 😢
08.2021 AZ 😢
Kariotyp ✔
ANA✔
P/c p. Antyg. jajnika✔
P/C P. kardiolipinie ✔
Mutacja MTHFR ❌
Homocysteina ✔
V Leiden +Mutacja genu ✔
Komórki NK 30% ❌
Prolaktyna skacząca
TSH 1,4 -
Nasta wrote:Ja byłam 2.06 w Łodzi w APC na badaniu cytotoksycznosci.
To badanie jest od 10.06 niedostępne.
Ja miałam je mieć właśnie 10 i od tego dnia już go nie było.
Ale ja robię sobie dwuletnią przerwę w leczeniu.
Trzymam kciuki za Was wszystkie 💪Nasta lubi tę wiadomość
25 lat
jajowody drożne
Komórki NK 19%
IUI - 10.2020, 11.2020
AID - 12.2020
tekla wrote:To badanie jest od 10.06 niedostępne.
Ja miałam je mieć właśnie 10 i od tego dnia już go nie było.
Ale ja robię sobie dwuletnią przerwę w leczeniu.
Trzymam kciuki za Was wszystkie 💪Endometrioza IV st, usunięta przegroda macicy
Starania od 01.2016
2018 laparo i hisero
2018 3x IUI
05.2019 transfer beta 0
07.2020 laparo
03.2021 AZ 😢
08.2021 AZ 😢
Kariotyp ✔
ANA✔
P/c p. Antyg. jajnika✔
P/C P. kardiolipinie ✔
Mutacja MTHFR ❌
Homocysteina ✔
V Leiden +Mutacja genu ✔
Komórki NK 30% ❌
Prolaktyna skacząca
TSH 1,4 -
nick nieaktualny
-
Nasta wrote:A jaką mialyscie dawkę encorton przy wysokich komórkach NK?
Miałam 10mg raz dziennie od 10 do ostatniego dc przy iui, ale oczywiście nic z tego nie wyszło, za to wyszły Kiry bardzo źle, no i mamy główną przyczynę niepowodzeń..Nasta lubi tę wiadomość
Starania od 2017 r.
👩31 lat
- niedoczynność tarczycy
- NK 20%
- genotyp Kir AA
👨34 lata
- słaba morfologia i ruchliwość plemników
- przeciwciała przeciwplemnikowe w nasieniu (mar test bez leków ok.60%)
- fragmentacja DNA 27%
4 nieudane IUI 😔 -
Poczytaj forum ja robilam ostatnio badania w Warszawie
KIR medgen 390
Allo mlr SalveMedica 700 para
Cross-match Nowogrodzka 59 instytut zgodnosci tkankowej - 160 zl para
W innym watku wrzucilam te adresy
Czekam teraz na Konsultacje u dr. Szachy z Krakowa
Jestem po pierwszej konsultacji, pozytywna ocena, teraz mam juz wiecej badan. Proces ma bardzo uporzadkowany przed wizyta wypelnia sie ankiete i przekazuje wyniki badan. -
nick nieaktualny
-
karolka12 wrote:Byłaś u immunologa? Zalecił Ci accofil?
Byłam u dr Padjas, zleciła więcej badań, na to allo coś tam zapisali nas dopiero na wrzesień.. wspomniała, że jak reszta wyników będzie ok to można spróbować z accofilem i intralipidem, ale ja już chyba straciłam wiarę, że w naszym przypadku cokolwiek może pomóc ☹️ a u Ciebie jak tam ?Starania od 2017 r.
👩31 lat
- niedoczynność tarczycy
- NK 20%
- genotyp Kir AA
👨34 lata
- fragmentacja DNA 27%
4 nieudane IUI 😔 -
nick nieaktualnyNatii06 wrote:Byłam u dr Padjas, zleciła więcej badań, na to allo coś tam zapisali nas dopiero na wrzesień.. wspomniała, że jak reszta wyników będzie ok to można spróbować z accofilem i intralipidem, ale ja już chyba straciłam wiarę, że w naszym przypadku cokolwiek może pomóc ☹️ a u Ciebie jak tam ?
MyŚliwa, Natii06 lubią tę wiadomość
-
karolka12 wrote:Ja jestem w trakcie przygotowan do IVF. Tez bylam u dr Padjas i powiedzialam, ze nie zrobilam allo mlr bo termin oczekiwania długi itd i zapytałam czy muszę to robić od razu czy dopiero po ewentualnym (tfu tfu) niepowodzeniu. Zaleciła mi encorton i intralipid przed transferem i w razie niepowodzenia mam zrobic allo mlr i cross-match. Swoja droga zrobila na mnie pozytywne wrazenie. U mnie KIRy sa ok ale ta cytotoksycznosc NK mocno przekroczona. Teraz musimy jeszcze powtórzyc badanie chromatyny, bo była wysoka - ok. 41% uszkodzonych. Prawdopodobnie to byl efekt covid ale okaze sie za tydzien po badaniu. Od tego wyniku zalezy czy zostaniemy zakwalifikowani do IVF. Oprócz tego zrobiłam pakiet badań na trombofilie i wyszly mi PAI-1 hetero i MTHFR_1298A>C hetero, ale tym lekarze sie za bardzo nie przejmuja. Biore profilaktycznie acard i metylowany kwas foliowy i witamine b12. Staram sie nastawiac pozytywnie i nie poddawac sie:)
Super ! To trzymam kciuki żeby to było pierwsze i ostatnie podejście 🙂 z tego co wiem to przy wysokiej fragmentacji przy in vitro stosuje się selekcję fertile chip i to ma wysoką skuteczność, bo przez tą płytkę przechodzą plemniki tylko z prawidłową chromatyna, ja miałam to przy iui, bo też mieliśmy prawie 30% i parametry były po tym bardzo dobre. My in vitro od początku nie braliśmy pod uwagę, idziemy w stronę adopcji 🙂 ale jeszcze zrobię te kilka badań dla świętego spokoju, bo dr wspominała że przy iui też można brać intralipid i accofil i że jak reszta wyników będzie ok to możemy spróbować jeszcze ostatni raz.
Pani dr dla mnie też ok, chociaż tak jakoś się nie przeraziła tymi moimi Kirami, jakby to była bułka z masłem 🙈 a mam nieobecne właściwie wszystkie implantacyjne i byłam załamana jak zobaczyłam ten wynik.Starania od 2017 r.
👩31 lat
- niedoczynność tarczycy
- NK 20%
- genotyp Kir AA
👨34 lata
- fragmentacja DNA 27%
4 nieudane IUI 😔 -
nick nieaktualnyNatii06 wrote:Super ! To trzymam kciuki żeby to było pierwsze i ostatnie podejście 🙂 z tego co wiem to przy wysokiej fragmentacji przy in vitro stosuje się selekcję fertile chip i to ma wysoką skuteczność, bo przez tą płytkę przechodzą plemniki tylko z prawidłową chromatyna, ja miałam to przy iui, bo też mieliśmy prawie 30% i parametry były po tym bardzo dobre. My in vitro od początku nie braliśmy pod uwagę, idziemy w stronę adopcji 🙂 ale jeszcze zrobię te kilka badań dla świętego spokoju, bo dr wspominała że przy iui też można brać intralipid i accofil i że jak reszta wyników będzie ok to możemy spróbować jeszcze ostatni raz.
Pani dr dla mnie też ok, chociaż tak jakoś się nie przeraziła tymi moimi Kirami, jakby to była bułka z masłem 🙈 a mam nieobecne właściwie wszystkie implantacyjne i byłam załamana jak zobaczyłam ten wynik.Natii06, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
karolka12 wrote:Myslalam nad tym, zeby sprobowac kolejnej IUI wlasnie z intralipidem i encortonem, ale jakos juz od poczatku roku nastawialismy sie na IVF i chyba pojdziemy na calosc. W piatek wszystko sie okaze:) Super, ze jestescie zdecydowani na adopcje choc pewnie proces jest dlugi, wiec moze w miedzyczasie.... jesli tylko czujecie sie na silach to probujcie i walczcie dalej, jestescie mlodzi:) Trzymam kciuki!!!
Dawaj znać o przebiegu sytuacji 🙂 Są lepsze i gorsze dni, ale masz rację, trzeba walczyć, nie ważne jak, ważne że dążymy do tego samego celu i prędzej czy później na pewno każdej się uda 🥰🌷karolka12 lubi tę wiadomość
Starania od 2017 r.
👩31 lat
- niedoczynność tarczycy
- NK 20%
- genotyp Kir AA
👨34 lata
- fragmentacja DNA 27%
4 nieudane IUI 😔