CLO
-
WIADOMOŚĆ
-
Alutka82 wrote:Ja mialam brac Clo od 3 do 7 dnia pozniej w 12 dc Estradiol i gdy wynik bedzie dobry/duzy bo jak narazie nie mam nawet 200:( to mam wziasc 2 zastrzyki a od 16dc Duphaston.a Ovitrele to co to za lek?
dziewczyny wszystkie piszą że ovitrelle to lek na pękanie ale to nie prawda. ovitrelle to lek który ostatecznie prowadzi do tego aby pęcherzyk dojrzał i on sam pęka pęcherzyki nie pękają dlatego że samoistnie nie dojrzewają do końca. ja clo brałam od 3 do 7 dnia cyklu tak jak ty ale nie zadziałał wogóle ja brałam po jednej tabletce na dzień clo. no i potem badałam estriadol i potem dostałam pregnylk bo estriadol był ok 50 i potem po pregnylu znowu był badany estriadol i był już 467 coś koło tego nie pamietam dokładnie i dostałam ovitrelle. żeby dostać ovitrelle estriadol musi być powyżej 200. ja też brałam duphaston ale musisz pamiętać że jak dostanies ovitrelle to test czy bete możesz dopiero zrobić po 14 dniach minimum bo on podnosi HCG ja robił 18 dni po i wyszły dwie kreski i potem na bete szłam.jeśli chodzi o duphaston to też go brałam i jak wyszła ciąża ale dla lekarza musi być ta z krwi i duphaston biore do dzisiaj bo jestem po poronieniu 2 lata temu. i będę brała do 9 tygodnia a może nawet 12 tygodnia byle nie do końca ciąży. ja akurat musiałm brać duphaston bo miałam za niski progesteron. czy coś jeszcze byś chciałą wiedzić jak tak to pisz kochana4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
AniaStaraczka85 wrote:Elina a gin mówił dlaczego dwa zastrzyki a nie jeden?
tego nie wiem dlaczego dwa nie pytałam się kochana. ale najwyraźniej tak się daje a clo pregnyl ovitrelle to są leki powodujące rośnięcie pęcherzyka i każy jest podawany w innej fazie cyklu i odpowiednio do wyniku estriadolu.4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
AniaStaraczka85 wrote:Alutka ovitrelle to tak jak pregnyl zastrzyk który powoduje pęknięcie pęcherzyka i uwolnienie komórki jajowej.ja tez brałam kiedyś pregnyl a w ostatnim stymulowanym cyklu ovitrelle i wtedy czułam jajnik,od samego clo nic nie czulam:)
kochana mylisz się te leki nie są na pękanie pęcherzyk sam pęka. w każdej fazie cyklu podaje się odpowiedni lek który na danym etapie powoduje dojrzewanie pęcherzyka. pęcherzyki u niektóryh same nie pękają bo jest za niski estriadol i są nie dojrzałe i nie chcą dojrzeć i potem przychodzi @ i od nowa cykl. pytałam się gin o to pękanie to powiedział że nie ma leków na pękanie. jeżeli uważasz że pregnyl i ovitrelle jest na pękanie to co by był za sens jak nie miałam po clo pęcherzyków żeby dawał mi pregnyl na pękanie i potem ovitrelle na pękanie na zdrowy rozsądek wiadomo że te leki powodują dojrzewanie pęcherzyka a jak pęcherzyk jest dojrzały to wtedy pęka.4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
Elina wrote:kochana mylisz się te leki nie są na pękanie pęcherzyk sam pęka. w każdej fazie cyklu podaje się odpowiedni lek który na danym etapie powoduje dojrzewanie pęcherzyka. pęcherzyki u niektóryh same nie pękają bo jest za niski estriadol i są nie dojrzałe i nie chcą dojrzeć i potem przychodzi @ i od nowa cykl. pytałam się gin o to pękanie to powiedział że nie ma leków na pękanie. jeżeli uważasz że pregnyl i ovitrelle jest na pękanie to co by był za sens jak nie miałam po clo pęcherzyków żeby dawał mi pregnyl na pękanie i potem ovitrelle na pękanie na zdrowy rozsądek wiadomo że te leki powodują dojrzewanie pęcherzyka a jak pęcherzyk jest dojrzały to wtedy pęka.
Kochana z całą sympatią ale nie potrzebuję wykładu z fizjologii człowieka-skończyłam uniwersytet medyczny:)
Obu lekarzy z którymi miałam do czynienja mówili że te zastrzyki są na pękniecie,juz nie bądźmy tacy drobiazgowi-pośrednio może ale prowadzą do pęknięcia pęcherzyków w końcowym etapie.michasia-K, moniaaa_1988, cookiemonster, Bella93, Opolanka 85, mamakejti lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMi gin powiedziala ze zastrzyk dopiero gdy bedzie ladny Estradiol inaczej nie ma sensu bo za male jajeczka aby cos z nich bylo jednak nie mowila czy na pekniecie czy dojrzewanie:) a co do Duphastonu mam odstawic po 10 dniach i czekac tylko ze teraz nie wiem czy jak nam sie uda to brac dalej ? Ja staram sie od 7 lat jednak wiecej kasy stracilam i zdrowia niz to bylo warte bo efekt mizerny:( od sierpnia lecze sie w klinice nieplodnosci i mam wielka nadzieje
Elina lubi tę wiadomość
-
AniaStaraczka85 wrote:Kochana z całą sympatią ale nie potrzebuję wykładu z fizjologii człowieka-skończyłam uniwersytet medyczny:)
Obu lekarzy z którymi miałam do czynienja mówili że te zastrzyki są na pękniecie,juz nie bądźmy tacy drobiazgowi-pośrednio może ale prowadzą do pęknięcia pęcherzyków w końcowym etapie.
Ja miałam ovitrelle dwa razy, raz mi go moja ginka przepisała a raz lekarz u którego byłam w zastepstwie i obydwoje przepisując go mówili "zastrzyk na pęknięcie"
Chociaż z ciekawości przeczytałam właśnie ulotkę i jest napisane że to lek powodujący ostateczne dojrzewanie komórki i jej luteinizacje ale podawany po uprzedniej stymulacji wzrostu pęcherzyka.
03.04.15 [*] 4tc; 21.08.15 [*] 9tc.
PCO , mutacja genu MTHFR C677T heterozygta -
Alutko z tym duphastonem to miałam tak ze poprzedni gin kazał właśnie odstawić i czekac(tez go pytałam co jeśli się uda to mi pow.ze czekamy na ciążę mocna która się nie zakończy wraz z odstawieniem progesteronu- co uważam za nieważne podejwxie) a obecny gin po 14 dniach od zastrzyku kazał iść na betę i w zależności od wyniku albo odstawić luteine albo kontynuować
-
nick nieaktualnyAniaStaraczka85 wrote:Alutko z tym duphastonem to miałam tak ze poprzedni gin kazał właśnie odstawić i czekac(tez go pytałam co jeśli się uda to mi pow.ze czekamy na ciążę mocna która się nie zakończy wraz z odstawieniem progesteronu- co uważam za nieważne podejwxie) a obecny gin po 14 dniach od zastrzyku kazał iść na betę i w zależności od wyniku albo odstawić luteine albo kontynuować
tez sie troszke boje ze z odstawienia @ przyjdzie
tym bardziej ze Clo narazie nie tak dziala
Elina lubi tę wiadomość
-
Alutka82 wrote:Wlasnie tez tak chce zrobic po 10 dniach od Duphastonu a 12 dni po zastrzyku pojsc na bete i wtedy bede pytac co dalej
tez sie troszke boje ze z odstawienia @ przyjdzie
tym bardziej ze Clo narazie nie tak dziala
kochana a ty też będziesz mieć ovitrelle bo jak tak to po ovitrelle dopiero najlepiej po 14 dniach zrobić bete ja zrobiłam 11 dni po i wyszdł mi negatywny a potem w 18 dniu pozytywny lepiej poczekać cierpliwie.4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
Elina wrote:dziewczyny wszystkie piszą że ovitrelle to lek na pękanie ale to nie prawda. ovitrelle to lek który ostatecznie prowadzi do tego aby pęcherzyk dojrzał i on sam pęka pęcherzyki nie pękają dlatego że samoistnie nie dojrzewają do końca. ja clo brałam od 3 do 7 dnia cyklu tak jak ty ale nie zadziałał wogóle ja brałam po jednej tabletce na dzień clo. no i potem badałam estriadol i potem dostałam pregnylk bo estriadol był ok 50 i potem po pregnylu znowu był badany estriadol i był już 467 coś koło tego nie pamietam dokładnie i dostałam ovitrelle. żeby dostać ovitrelle estriadol musi być powyżej 200. ja też brałam duphaston ale musisz pamiętać że jak dostanies ovitrelle to test czy bete możesz dopiero zrobić po 14 dniach minimum bo on podnosi HCG ja robił 18 dni po i wyszły dwie kreski i potem na bete szłam.jeśli chodzi o duphaston to też go brałam i jak wyszła ciąża ale dla lekarza musi być ta z krwi i duphaston biore do dzisiaj bo jestem po poronieniu 2 lata temu. i będę brała do 9 tygodnia a może nawet 12 tygodnia byle nie do końca ciąży. ja akurat musiałm brać duphaston bo miałam za niski progesteron. czy coś jeszcze byś chciałą wiedzić jak tak to pisz kochana
dupka bierze sie jakos tylko do pierwszego trymestru,potem łozysko przejmuje jego role i nie jest potrzebnyElina lubi tę wiadomość
Antoś IVF,Julisia natural
-
Alutka82 wrote:Mi gin powiedziala ze zastrzyk dopiero gdy bedzie ladny Estradiol inaczej nie ma sensu bo za male jajeczka aby cos z nich bylo jednak nie mowila czy na pekniecie czy dojrzewanie:) a co do Duphastonu mam odstawic po 10 dniach i czekac tylko ze teraz nie wiem czy jak nam sie uda to brac dalej ? Ja staram sie od 7 lat jednak wiecej kasy stracilam i zdrowia niz to bylo warte bo efekt mizerny:( od sierpnia lecze sie w klinice nieplodnosci i mam wielka nadzieje
jesli ciąze potwierdzisz betą to zaraz zrób badanie progesteronu,po wyniku zobzczysz czy dalej brac dupka czy nie trzebaElina lubi tę wiadomość
-
AniaStaraczka85 wrote:Kochana z całą sympatią ale nie potrzebuję wykładu z fizjologii człowieka-skończyłam uniwersytet medyczny:)
Obu lekarzy z którymi miałam do czynienja mówili że te zastrzyki są na pękniecie,juz nie bądźmy tacy drobiazgowi-pośrednio może ale prowadzą do pęknięcia pęcherzyków w końcowym etapie.
szkoda sie czepiac szczegółów,zwał jak zwał,mnie ovitrell pomogło pęknąc i pęknął,taką ma role...mamakejti lubi tę wiadomość
-
Elina wrote:kochana a ty też będziesz mieć ovitrelle bo jak tak to po ovitrelle dopiero najlepiej po 14 dniach zrobić bete ja zrobiłam 11 dni po i wyszdł mi negatywny a potem w 18 dniu pozytywny lepiej poczekać cierpliwie.
u mnie tez podobnie,17 dnia po podaniu ovitrelle test negatyw,czekałam wiec na @ jednak 20ego dnia po ovitrelle zrobiłam test i pozytyw i beta juz ponad 500 była,tak wiec płytkowy nie wykazał za pierwszym razem ciązyAntoś IVF,Julisia natural
-
No mi właśnie też gin kazał betę odrazu zrobić 14 dni po zastrzyku co było moim.26 dc.ovitrelle i pregnyl to gonadotropiny wiec domowego testu za wcześnie nie ma.co robić bo może wyjść fałszywie dodatni wynik
-
Jagna 75 wrote:dupka bierze sie jakos tylko do pierwszego trymestru,potem łozysko przejmuje jego role i nie jest potrzebny
tak jagna mi lekarz powiedział że będę brać do 9tygodnia albo 12 tygodnia zależy jak to wszystko będzie wyglądać. ja 9 marca mam kolejną wizytę. jak będę wiedzieć co i jak to wam napisze.4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
nick nieaktualny
-
Jagna 75 wrote:jesli ciąze potwierdzisz betą to zaraz zrób badanie progesteronu,po wyniku zobzczysz czy dalej brac dupka czy nie trzeba
ja nie robiłam progesteronu lekarz kazał mi brać może dlatego że przed ciążą miałam niski poziom progesteronu.4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
nick nieaktualnyElina wrote:tak jagna mi lekarz powiedział że będę brać do 9tygodnia albo 12 tygodnia zależy jak to wszystko będzie wyglądać. ja 9 marca mam kolejną wizytę. jak będę wiedzieć co i jak to wam napisze.
Elina lubi tę wiadomość