CLO
-
WIADOMOŚĆ
-
Paola, zgadza sie, dobrze zrozumialas. Clo trzeba brac jak jajniki sa czyste, nie ma starego pecherzyka w nich. Jesli jest to trzeba sie wstrzymac z clo.
Najprostrza przyczyna niepekania pecherzykow jest podwyzszony poziom prolaktyny - badalas ja? Jesli nie, to fru na badanie. Jesli to nie prl to juz lekarz musi wymyslic przyczyne. -
Badania hormonalne, m.in. PRL mam zrobić w 3 dc, potem jeszcze USG sutków. A to możliwe, że takie duże pęcherzyki się wchłoną? I kiedy one się wchłoną, przed miesiączką? Bo ginekolog u którego robiłam USG mówi że mogą się wchłonąć po miesiączce...
-
dzwoniłam ale mnie rozłączył napisałam sms , ale cisza... może po prostu dziś nie zajmuje się pracą, cóż poczekam, ale zapisałam sie na nfz zeby miec badania za darmo, bo juz pomalu nie wyrabiam w poznaniu, mam tego mojego ale prywatnego. a tam wszystko na wlasną reke.. a czeka mnie jeszcze wizyta u reumatologa bo nie lecze tych moich stawów, i endokrynologa bo nie wiem co z Euthyroxem brac czy nie i czy w dwce 125 ktorą sama sobie zrobilam poniewaz 137 za mocno mi zbiło..czekam,czekam
-
Dziewczyny, nie przesadzacie trochę z tymi badaniami? Triszka, nie rób progesteronu, to bez sensu. Nie ma żadnego zalecenia które mówi że każda ciężarna powinna robić progesteron i brać Luteine na wszelki wypadek...
Beta jest w porządku, jeśli wiesz kiedy była owu to możesz sobie nawet wyliczyć "datę ostatniej miesiaczki" tak żeby zgadzała się z datą owu -
Pewnie, ze nie ma zalecenia badac progesteronu u kazdej kobiety w ciazy, ale Triszka miala cykle bezowulacyjne do tej pory i nie zna podstawowego, wysciowego poziomu po owulacji. Ja uwazam, ze 20zl to nie pieniadze za cene spokoju
Euthyorox sie bierze w ciazy, nie ma mowy o przerywaniu, tsh w ciazy trzeba bardzo pilnowac, bo fasolki poczatkowo ciagna hormon od mamy i tsh lubi skoczyc. Najczesciej endo zwiekszaja dawke w ciazy, ale to trzeba zbadac. Lekarz Ci wszystko wyjasni.kapturnica lubi tę wiadomość
-
Mi z góry ginka powiedziala, ze mam brać lutke jak sie uda zajsc. Za dlugo czekalam na te ciaze żeby teraz cokolwiek przeoczyć. IMO przy cyklach bezowulacyjnych taka niespodzianka to spory stopień zagrożenia wiec jedno badanie wiecej moze pomoc, a na pewno nie zaszkodzi.
-
nick nieaktualnyAnatolka wrote:
Najprostrza przyczyna niepekania pecherzykow jest podwyzszony poziom prolaktyny - badalas ja? Jesli nie, to fru na badanie. Jesli to nie prl to juz lekarz musi wymyslic przyczyne.
Ja mialam prolaktyne niziutka a i tak nie pekajajaka moze byc tego przyczyna?
-
nick nieaktualnypaola87 wrote:Witajcie:) Udaliśmy się z mężem do kliniki leczenia niepłodności i od stycznia mam przyjmować clo. Tymczasem w tym miesiącu miałam monitoring (u innego ginekologa, gdyż do kliniki musimy z mężem dojeżdżać), no i tak w 17 dc pęcherzyk miał 14 mm, w 19 dc 17x22 mm, w 21 dc 17x25 mm i pan doktor powiedział że już nic z tego nie będzie. Zadzwoniłam do ginekolog z kliniki żeby zdać jej relację z monitoringu, no i ona powiedziała żebym poszła jeszcze raz zobaczyć co się z tym pęcherzykiem stało, i że jeśli jeszcze będzie to ponowić USG w pierwszym dniu miesiączki i sprawdzić, bo żeby zacząc brać w 3 dc clo musi się pęcherzyk wchłonąć (tak to zrozumiałam). No i poszłam dziś do mojego ginekologa, a tu w 27 dc 2 pęcherzyki: 29 mm i 35 mm. Co o tym myśleć? Dlaczego nie pękają? Cykle mam 31 dni, plus minus 1 dzień, więc opierając się na poprzednich miesiącach wnioskuję że te pęcherzyki nie pękają, skoro miesiaczki dostaję w terminie (no bo gdybym miała tak późne owulacje to by cykle były dłuższe, tak?). Od czego tak się dzieje? No i o co chodzi z tym ich nagłym wzrostem?
-
nick nieaktualnyscarllet wrote:Ja mialam prolaktyne niziutka a i tak nie pekaja
jaka moze byc tego przyczyna?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyscarllet wrote:Nienawidze swojej macicy.... aszka, mam wszystko
piszcie cos, siedze w pracy do 16tej, klientow nie ma, nudze sie
-
No nie wiem czy tak ładnie rosną, skoro taką wielkość dopiero w 27 dc osiągnęły:) Tego też nie rozumiem, czemu tak dużo czasu potrzebują? A clo mi pani doktor przepisała, nie wiem może mi to unormuje jakoś ten proces rośnięcia, pękania, nie wiem... Pewnie gdybym dziś miała u niej wizytę, dałaby mi zastrzyk i niech się dzieje wola nieba:) Ale teraz mam do niej jechać dopiero w 12 dc po przyjęciu clo, a takiej sytuacji nie przewidziałyśmy... Myślałyśmy, że już nie urosną. Dzwoniłam do kliniki, ale jej dziś nie było, więc nie mogłam tego skonsultować. Może się nie wchłoną do miesiączki i co wtedy? W ogóle jest możliwość żeby się wchłonęły takie duże pęcherzyki?
-
Jest mozliwosc, mozesz isc na monitoring w 3dc zanim clo wezmiesz. U mnie w klinice kaza przyjsc miedzy 1 a 3. Do 3 dnia bedzie jasne czy sie wchlonal czy nie. Clo zdecydowanie przyspieszy proces rosniecia. Owulacja na pewno bedzie wczesniej. Na pekanie w razie czego sa zastrzyki
lekarka ma dobry plan.
-
nick nieaktualny