X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

CLO

Oceń ten wątek:
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola, zgadza sie, dobrze zrozumialas. Clo trzeba brac jak jajniki sa czyste, nie ma starego pecherzyka w nich. Jesli jest to trzeba sie wstrzymac z clo.

Najprostrza przyczyna niepekania pecherzykow jest podwyzszony poziom prolaktyny - badalas ja? Jesli nie, to fru na badanie. Jesli to nie prl to juz lekarz musi wymyslic przyczyne.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badania hormonalne, m.in. PRL mam zrobić w 3 dc, potem jeszcze USG sutków. A to możliwe, że takie duże pęcherzyki się wchłoną? I kiedy one się wchłoną, przed miesiączką? Bo ginekolog u którego robiłam USG mówi że mogą się wchłonąć po miesiączce...

• Triszkaaa Koleżanka

Wysłany: 31 grudnia 2014, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzwoniłam ale mnie rozłączył napisałam sms , ale cisza... może po prostu dziś nie zajmuje się pracą, cóż poczekam, ale zapisałam sie na nfz zeby miec badania za darmo, bo juz pomalu nie wyrabiam w poznaniu, mam tego mojego ale prywatnego. a tam wszystko na wlasną reke.. a czeka mnie jeszcze wizyta u reumatologa bo nie lecze tych moich stawów, i endokrynologa bo nie wiem co z Euthyroxem brac czy nie i czy w dwce 125 ktorą sama sobie zrobilam poniewaz 137 za mocno mi zbiło.. :(

czekam,czekam
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie przesadzacie trochę z tymi badaniami? Triszka, nie rób progesteronu, to bez sensu. Nie ma żadnego zalecenia które mówi że każda ciężarna powinna robić progesteron i brać Luteine na wszelki wypadek...

Beta jest w porządku, jeśli wiesz kiedy była owu to możesz sobie nawet wyliczyć "datę ostatniej miesiaczki" tak żeby zgadzała się z datą owu ;)

YCC3p2.png
    Z PCOS & Prl udało się! 24 miesiące, 19 cykl, 10 owulacyjny, 4 z Clo <3
    mLMjp2.png
    Przypadeczek, 2 cykl po powrocie miesiączek...
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie, ze nie ma zalecenia badac progesteronu u kazdej kobiety w ciazy, ale Triszka miala cykle bezowulacyjne do tej pory i nie zna podstawowego, wysciowego poziomu po owulacji. Ja uwazam, ze 20zl to nie pieniadze za cene spokoju :)

Euthyorox sie bierze w ciazy, nie ma mowy o przerywaniu, tsh w ciazy trzeba bardzo pilnowac, bo fasolki poczatkowo ciagna hormon od mamy i tsh lubi skoczyc. Najczesciej endo zwiekszaja dawke w ciazy, ale to trzeba zbadac. Lekarz Ci wszystko wyjasni.

kapturnica lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • KathleenPL Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi z góry ginka powiedziala, ze mam brać lutke jak sie uda zajsc. Za dlugo czekalam na te ciaze żeby teraz cokolwiek przeoczyć. IMO przy cyklach bezowulacyjnych taka niespodzianka to spory stopień zagrożenia wiec jedno badanie wiecej moze pomoc, a na pewno nie zaszkodzi.

atdciei3o1k6xtk1.png
    relgk6nl74aaqa70.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam sie. Wlasnie na ivf jest dziewczyna, ktora 2 dni temu miala bete 18, a progesteon 6... Dzis beta spada... Jedno badanie moze tydzien po transferze i podniesienie dawki lutki, a moze beta by rosla...

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Triszkaaa Koleżanka

Wysłany: 31 grudnia 2014, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie no zrobie badanko zrobie, tylko wkurzam się że tak długo za wynikiem, tez chce jak najlepiej.. a kazdy tydzien jest wazny :(

KathleenPL lubi tę wiadomość

czekam,czekam
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2014, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:

Najprostrza przyczyna niepekania pecherzykow jest podwyzszony poziom prolaktyny - badalas ja? Jesli nie, to fru na badanie. Jesli to nie prl to juz lekarz musi wymyslic przyczyne.

Ja mialam prolaktyne niziutka a i tak nie pekaja :-( jaka moze byc tego przyczyna?

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2014, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Witajcie:) Udaliśmy się z mężem do kliniki leczenia niepłodności i od stycznia mam przyjmować clo. Tymczasem w tym miesiącu miałam monitoring (u innego ginekologa, gdyż do kliniki musimy z mężem dojeżdżać), no i tak w 17 dc pęcherzyk miał 14 mm, w 19 dc 17x22 mm, w 21 dc 17x25 mm i pan doktor powiedział że już nic z tego nie będzie. Zadzwoniłam do ginekolog z kliniki żeby zdać jej relację z monitoringu, no i ona powiedziała żebym poszła jeszcze raz zobaczyć co się z tym pęcherzykiem stało, i że jeśli jeszcze będzie to ponowić USG w pierwszym dniu miesiączki i sprawdzić, bo żeby zacząc brać w 3 dc clo musi się pęcherzyk wchłonąć (tak to zrozumiałam). No i poszłam dziś do mojego ginekologa, a tu w 27 dc 2 pęcherzyki: 29 mm i 35 mm. Co o tym myśleć? Dlaczego nie pękają? Cykle mam 31 dni, plus minus 1 dzień, więc opierając się na poprzednich miesiącach wnioskuję że te pęcherzyki nie pękają, skoro miesiaczki dostaję w terminie (no bo gdybym miała tak późne owulacje to by cykle były dłuższe, tak?). Od czego tak się dzieje? No i o co chodzi z tym ich nagłym wzrostem?
    ale na co Ci clo jak pecherzyki ładnie rosna? Natomiast czasami pekaja dosc duze, trzeba isc sprawdzic znowu na usg czy pekły w piatek i zbadac prolaktyne.

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2014, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    scarllet wrote:
    Ja mialam prolaktyne niziutka a i tak nie pekaja :-( jaka moze byc tego przyczyna?
    Najczęstszymi przyczynami są: zespół policystycznych jajników (PCOS), endometrioza a także zaburzenia hormonalne wywołane nieprawidłowym funkcjonowaniem tarczycy czy przysadki mózgowej jak np. hiperprolaktynemia. Zespół ten najczęściej rozpoznawany jest podczas szukania przyczyn trudności w zajściu w ciążę.

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    scarllet wrote:

Scarllet, odpowiedz u nas jest jedna - endometrioza...

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Triszkaaa wrote:
    nie no zrobie badanko zrobie, tylko wkurzam się że tak długo za wynikiem, tez chce jak najlepiej.. a kazdy tydzien jest wazny :(

To jakies dziwne laboratorium. U mnie jest tego samego dnia. Nie masz innego w poblizu?

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2014, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nienawidze swojej macicy.... aszka, mam wszystko :-) piszcie cos, siedze w pracy do 16tej, klientow nie ma, nudze sie

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2014, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    scarllet wrote:
    Nienawidze swojej macicy.... aszka, mam wszystko :-) piszcie cos, siedze w pracy do 16tej, klientow nie ma, nudze sie
    ja tez mam tarczyce chociaz moja mama miala wieksze problemy i mega zle wyniki zaszla, kolezanki dwie zle wyniki i tez zaszły a ja ustabilizowane i nic. Taka chyba loteria...

• paola87 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie wiem czy tak ładnie rosną, skoro taką wielkość dopiero w 27 dc osiągnęły:) Tego też nie rozumiem, czemu tak dużo czasu potrzebują? A clo mi pani doktor przepisała, nie wiem może mi to unormuje jakoś ten proces rośnięcia, pękania, nie wiem... Pewnie gdybym dziś miała u niej wizytę, dałaby mi zastrzyk i niech się dzieje wola nieba:) Ale teraz mam do niej jechać dopiero w 12 dc po przyjęciu clo, a takiej sytuacji nie przewidziałyśmy... Myślałyśmy, że już nie urosną. Dzwoniłam do kliniki, ale jej dziś nie było, więc nie mogłam tego skonsultować. Może się nie wchłoną do miesiączki i co wtedy? W ogóle jest możliwość żeby się wchłonęły takie duże pęcherzyki?

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest mozliwosc, mozesz isc na monitoring w 3dc zanim clo wezmiesz. U mnie w klinice kaza przyjsc miedzy 1 a 3. Do 3 dnia bedzie jasne czy sie wchlonal czy nie. Clo zdecydowanie przyspieszy proces rosniecia. Owulacja na pewno bedzie wczesniej. Na pekanie w razie czego sa zastrzyki :) lekarka ma dobry plan.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie zbieram do wyjazdu. Idzie mi jak krew z nosa a chlop mi sie zatrul i nie pomaga...

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Triszkaaa Koleżanka

Wysłany: 31 grudnia 2014, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny przed chwilą dosc mocno zabolał mnie brzuch i poleciało mi troche krwi, czy to moze oznaczać poronienie?...

czekam,czekam
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2014, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Triszka każde krwawienie powinnaś kontrolować ja bym pojechała na izbe przyjęc jeśli sie powtórzy bierzesz luteinę albo dupka? ja tam nie jestem za ładowaniem progesteronu na zapas ale jeśli coś takiego sie pojawiło to powinnaś brac progesteron.

‹‹ 750 751 752 753 754 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ