CLO
-
WIADOMOŚĆ
-
APS wrote:Cześć Dziewczyny! jestem tu od niedawna, jako że jakiś czas temu zaczęłam się na poważnie starac o ciążę. Po wielu próbach regulowania cyklu udałam się do znanego lekarza, który od razu przepisał mi Clostilbegyt, ponieważ nie rosną mi pęcherzyki i mam pęcherzykowate jajniki. Dodam, że wykonywałam wcześniej u innych lekarzy szereg badań i wszystkie były w normie, a do tego jestem bardzo szczupła więc wykluczali PCOS. Teraz dostałam Clo 5-10 dc 2x1 tabletka. czy to nie za dużo, zważywszy na to, że poza brakiem pęcherzyków mam dobre wyniki? zaniepokoiło mnie też to że lekarz powiedział że nie jest konieczny monitoring... sama nie wiem co robić, bo to bardzo uznany lekarz, czy ja za bardzo panikuję i powinnam po prostu zazywac tabletki tak jak mi kazal przez 3 cykle? Czy u którejś z Was doszło do przestymulowania albo ciąży bliźniaczej? i jeszcze jedno pytanie, czy po Clo sa regularne cykle 28 dniowe czy nie ma na to za bardzo wpływu (ja miałam do tej pory ok. 35)?
W pierwszym cyklu z CLO monitoring jest obowiązkowy ponieważ lekarz musi zobaczyć jak reagujesz na lek !!! Jak szybko rosną pęcherzyki, czy pękają, czy w ogóle rosną albo czy nie robi się torbiel. Szczerze mówiąc to zastanaów się czy warto chodzić do takiego gin bo ja bym go już skreśliła.
Też byłam u dwóch lekarzy, którzy mają dużo bardzo dobrych opini. Ale dla mnie to okazał się jakiś dramat. Więc nie sugeruj się tylko opiniami innych. Trzeba samemu wyciągnąć wnioski z wizyty, a jak dla mnie Twój gin zachował się mało profesjonalnie i niepoważnie !!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2015, 06:25
-
APS monitoring i to nie tylko w pierwszym cyklu, ale w każdym, w którym będziesz brać clo. Zresztą skoro nie rosną Ci pęcherzyki, to czemu lekarz z góry założył że będą Ci pękać? Może w trakcie cyklu trzeba będzie podać pregnyl? Musisz to monitorować. A jeśli na przykład zrobi Ci się torbiel i nie będziesz o tym wiedziała i w kolejnym cyklu weźmiesz clo? To bieda, bieda i jeszcze raz bieda
A każde nowe problemy to strata czasu, więc lepiej unikać tych, których uniknąć można. A 2 tabletki jak na dzień dobry to duża dawka, więc monitoring jest po prostu niezbędny. A jeśli w ogóle nie urosną Ci pęcherzyki, to po co się faszerować kolejne cykle bez konsultacji z lekarzem? Lepiej wiedzieć co tam w jajnikach piszczy
Jeśli chcesz iść do innego gina, idź, tylko powiedz mu, że clo bierzesz, nie ukrywaj tego, możesz nawet wspomnieć że Twój gin powiedział że monitoring nie jest potrzebny, ale Ty jesteś innego zdania i dlatego przyszłaś. Ale pamiętaj, że możesz iść też do swojego obecnego gina i po prostu powiedzieć mu: "panie Ty mi tu nie chrzań, tylko rób monitoring"Oczywiście powiedz to trochę ładniej
Ale naprawdę, nie odpuszczaj tego monitoringu. Po przeczytaniu całęgo tego wątku wiem, że co organizm to inna historia z clo
APS, Paolaaa lubią tę wiadomość
-
Amus87 wrote:paola ja nie robie testu owu na dupku bo u mnie wychodza pozytywne chyba nie tylko u mnie albo tuli pisała ze tak miała albo anatolka nie jestem pewna
a owulke mam potwierdzoną po proegsteronie
odnośnie ciązy sie nie nastawiam
test dzisiaj -
a tempka 35,5 czyli za 3-4 dni okres
Nie wydalam w zyciu ani zlotowki na test owulacyjnym. Mam wysokie LH, wiec mija sie to z celem, poza tym absolutnie zawsze mialam przynajmniej 1-2 monitoringi w cyklu. Takze popieram Paole w tym co napisala. Z reszta chyba nawet oba wpisy przed moim zrobily 2 rozne Paole i popieram obie. JA tez przejechalam sie na pierwszym ginie, ktory opinie ma wzorowe i pracuje w klinice...
Aaaa poza tym pracowalam kiedys w internetowej agencji reklamowej i wiem skad moga sie brac takie wpisy z opiniami... Mozecie sie domyslic.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2015, 08:41
mana lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
APS wrote:dziękuję za podpowiedź! a myślisz ze mogę pójść do innego lekarza na monitoring, nie mówiąc mu że jestem na stymulacji? Boję się że jak się przyznam to mnie nie przyjmie po innym, a chciałabym już działać a nie tracic kolejne pól roku na badania i eksperymenty... no i zastanawiam się czy mogę kontynuować przyjmowanie suplementów typu DHA i folik?
-
Bardzo Wam dziękuję, w takim razie zrobie jak mówicie i się zapisze. ja zawsze wole zrobić więcej badan niż za mało, tylko nie chciałam wychodzić na jakas panikare
gdyby to mi powiedział normalny lekarz to bym od razu szukala gdzie indziej pomocy, ale bylam u tak zwanego autorytetu wiec dlatego zglupialam. Powiedzcie od którego dnia isc na monitoring i co ile dni?
Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
Aniołek 9 tc [*] 19.04.2015
Tęsknię za Wami moje Skarby :***
22.7.16 IUI
Mąż-Polimorfizm IGF-2 Apal homozygota
4% prawidłowych plemników -
paola87- bardzo, ale to BARDZO dobrze napisane !!!
Sama jestem tego najświeższym przykładem. I muszę Wam się moje drogie pochwalić, że jestem właśnie po monitoringu i nareszcie coś się u mnie ruszyło, a dodam, że jestem w 68 dc!!! Dla przypomnienia napiszę tylko, że mój gin zaczął od mniejszej dawki- 1 tabletka przez 3 dni. Dzisiaj jest 4 dzień od ostatniej tabletki CLO.
Na prawym jajniku dwa dominujące pęcherzyki, z czego ten nieco większy ma 15 mmWidziałam te piękne dwa pęcherzyki na własne oczy
Lewy jajnik bez zmian.
Dr powiedział, że kolejny monitoring za tydzień w środę. Powinnam do tego czasu być już po owu. I mam nadzieję, że tak będzieŻe pęcherzyki same ładne pękną bo wcześniej nie miałam z tym problemu. Ale nie chcę się podniecać za bardzo i będę się cieszyć dopiero w tedy gdy będę wiedzieć na 100%, że jestem po owulacji.
Endometrium urosło z 5 mm na 6 mm. Nie dużo, ale jakoś takie mocno widoczne było.
Dzisiaj już nie chciałam poruszać tego tematu, ale będę cisnąć doktorka za tydzień czy brać duphaston.
Także APS- jak widzisz monitoring jest bardzo ważny. Lekarz musi zobaczyć na jaką dawkę CLO reagujesz i czy w ogóle reagujesz. 2 tabletki na dzień dobry bez monitoringu to dość ryzykowne.
-
Anatolka wrote:Nie wydalam w zyciu ani zlotowki na test owulacyjnym. Mam wysokie LH, wiec mija sie to z celem, poza tym absolutnie zawsze mialam przynajmniej 1-2 monitoringi w cyklu. Takze popieram Paole w tym co napisala. Z reszta chyba nawet oba wpisy przed moim zrobily 2 rozne Paole i popieram obie. JA tez przejechalam sie na pierwszym ginie, ktory opinie ma wzorowe i pracuje w klinice...
Aaaa poza tym pracowalam kiedys w internetowej agencji reklamowej i wiem skad moga sie brac takie wpisy z opiniami... Mozecie sie domyslic.
Kochana mi w cyklach, w których miałam owulację sama z siebie testy wychodziły bardzo ładnie. Nie sugerowałam się tylko testami, ale mierząc temperaturę, obserwując śluz i dokładając do tego testy owu można sobie dokładniej zobrazować cały cykl.
Są dziewczyny, którym cały cykl testy będą wychodzić pozytywne, a niektórym cały cykl negatywne. Niestety ....
Co do lekarzy .... to faktycznie zastanawiające są niektóre komentarze. A raczej fakt skąd się biorą. Ja straciłam jakiś 1000 zł w ciągu 3 miesięcy na 3 ginów. Dla mnie okazali się totalną porażką.
Poszłam do lekarza na NFZ. Z polecenia ... Od koleżanki. Fakt, że ona nie miała żadnych problemów z zajściem w ciąże, ale stwierdziłam- skoro na NFZ to co mi szkodzi spróbować. Czekałam na 1 wizytę 1,5 miesiąca bo lekarz ma spore obłożenie. Jest bardzo mało wygadany co mnie denerwuje, ale widać, że zna się na rzeczy i w końcu jestem zadowolona. A do tego wizyty za darmo. Więc jednak się da. -
Paolaaa: 68 dzień cyklu! nieźle. U mnie to byłoby prawie 3 cykl.
Z ginekologiem zrobiłam dokładnie tak jak ty. Poszłam na NFZ bo uznałam że to co mogę robić za darmo to zrobię a zapłacę np. za badania płatne. Poprzedni mimo,że chodziłam prywatnie i ciąże prowadził nie zauważył poważnej wady u córki a i badań nie zlecał.
Zastanawia mnie czy słusznie dostałam ten clo. Bo skoro pęcherzyk urósł w dwa dni 10mm i osiągnął 35mm to może mi to niekonieczne. Zobaczymy co wymyśli pani dr w kolejnym cyklu.
Robiłam teraz testy bo uznałam że skoro mam monitoring to sprawdzę jak się do tego odniosą testy.
Robiłyście dziewczyny badanie na toxo,różyczkę czy cytomegalie? Ja w wcześniejszych ciążach robiłam tylko toxo i to w ciąży. A wyszło mi teraz że niedawno przeszłam cytomegalie. -
APS wrote:Bardzo Wam dziękuję, w takim razie zrobie jak mówicie i się zapisze. ja zawsze wole zrobić więcej badan niż za mało, tylko nie chciałam wychodzić na jakas panikare
gdyby to mi powiedział normalny lekarz to bym od razu szukala gdzie indziej pomocy, ale bylam u tak zwanego autorytetu wiec dlatego zglupialam. Powiedzcie od którego dnia isc na monitoring i co ile dni?
APS lubi tę wiadomość
-
Dzwoniłam dziś do mojej endokrynolog z wynikami z piątku. Kazała się wstrzymać z clo i powiedziała, że zdecydujemy w następnym cyklu po kolejnej kontroli wyników. I dołożyła 2 x 100 euthyroxu, a przez 5 dni tak jak do tej pory, 75. I kolejny miesiąc muszę czekać
To czekanie z miesiąca na miesiąc mnie dołuje. Czuję się wtedy tak bezproduktywnie, chciałabym wreszcie zacząć działać. Mieliśmy zacząć od stycznia, a tu dopiero kwiecień w perspektywie i to nie wiadomo czy mi znowu to gó**o nie skoczy
Czekanie byłoby bardziej znośne gdybym wiedziała czy to miesiąc czy dwa, czy ile, a przez to hashimoto, to nic nie wiem. W dodatku oblałam się tuszem do pieczątki i jestem brudna
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAPS wrote:Cześć Dziewczyny! jestem tu od niedawna, jako że jakiś czas temu zaczęłam się na poważnie starac o ciążę. Po wielu próbach regulowania cyklu udałam się do znanego lekarza, który od razu przepisał mi Clostilbegyt, ponieważ nie rosną mi pęcherzyki i mam pęcherzykowate jajniki. Dodam, że wykonywałam wcześniej u innych lekarzy szereg badań i wszystkie były w normie, a do tego jestem bardzo szczupła więc wykluczali PCOS. Teraz dostałam Clo 5-10 dc 2x1 tabletka. czy to nie za dużo, zważywszy na to, że poza brakiem pęcherzyków mam dobre wyniki? zaniepokoiło mnie też to że lekarz powiedział że nie jest konieczny monitoring... sama nie wiem co robić, bo to bardzo uznany lekarz, czy ja za bardzo panikuję i powinnam po prostu zazywac tabletki tak jak mi kazal przez 3 cykle? Czy u którejś z Was doszło do przestymulowania albo ciąży bliźniaczej? i jeszcze jedno pytanie, czy po Clo sa regularne cykle 28 dniowe czy nie ma na to za bardzo wpływu (ja miałam do tej pory ok. 35)?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2015, 14:17
-
Byłam dzisiaj na USG:
12dc
endo 6mm,
prawy jajnik z wieloma pęcherzykami do 10 mm i jednym 18 mm
jajnik lewy z PG 22mm.
Jutro pregnyl mam wziąć.
Ginowi się nie podoba to, że mi rosną po 2-3 duże pęcherzyki, a to źle?
Bez stymulacji zawsze był jeden p.dominujący.M&M -
nick nieaktualny
-
Paola87 dzięki wielkie za wskazówki, widze ze jesteś oblatana w temacie
trzymam za Ciebie kciuki i mam nadzieje ze będziemy niedługo szczęśliwymi mamami
ja już nie wiem co lepsze, czasem jak czekam na wyniki to chciałabym mieć wykryty jakiś problem to przynajmniej mogłabym się jakos leczyc wiedzac ze to idzie w dobrym kierunku, a ja mam wyniki wszystkich hormonow w normie a mimo to pęcherzyki nie rosna
najlepsze jest to ze jakie 1,5 roku temu robiłam sobie kilka razy USG i zawsze były sliczne peczerzyki i duże endometrium, a teraz jak na zlosc od paru miesięcy ani jednego ani drugiego
ale coz, teraz licze na clo, w każdym razie trochę mi lepiej po tych Waszych poradach
trzymaj się!
Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
22.7.16 IUI
aszka wrote:znnay lekarz ale czy specjalista od niedpłodnosci? Niestety nawet w klinikach pracuja rozni lekarze ktorzy tez sie mijaja z celem. Jak masz pecheryzki dodatkowe (wg lekarzaa) to lepiej zacznij od jednej, ja mialam dwa i byłam przestymulowana tyle ze u mnie owulacja w ogole nie wystepuje a to co innego. Ale i tak było przestymulowanie. Cykle sa rozne, zalezy kiedy masz owulacje ale clo zazwyczaj owulacje przyspiesza. Monitoring jest konieczny mój były lekarz tez dodawał wszystkim dhupaston bo mówił ze co 2 kobieta po clo ma bez dupka torbiel. CO do Dheas to zazwyczaj zalecaja sumplementacje jezeli wychodzi zły wynik DHEAS albo AMH.
Aszka lekarz u którego bylam to profesor ginekologii, ale nie specjalista od nieplodnosci. U mnie sa pęcherzyki,tylko się zatrzymują na wielkości 11 mm. temperaturę badam od roku i zawsze 14 dni przed koncem mi się podwyzsza, co mnie tym bardziej dziwi, ale lekarz stwierdził ze nie mam owulacji ani nawet nie rosna pęcherzyki i mam się nie sugerować temperaturaGabryś 11tc [*] 6.08.2015
22.7.16 IUI
nick nieaktualny