CLO
-
WIADOMOŚĆ
-
Kochana mi na początku wydawało się, że ginekolog, do którego teraz chodzę jest OK. W ciągu ostatniego roku trochę ich przerobiłam, ale teraz z perspektywy czasu zaczynam być co raz mocniej zawiedziona
Składa się na to wiele pierdół, ale w całości ... odczucia są niefajne. Z wizyty na wizytę co raz gorzej ...
Ja troszkę badań już porobiłam (LH, FSH, estradiol, testosteron, prolaktyna (dwa razy), kilka razy progesteron, lipidogram, glukoza,TSH, FT3, FT4). Zrobiliśmy badanie nasienia. Wszystkie badania, które wymieniłam będziemy powtarzać w następnym cyklu (lub nie- jeżeli jakimś cudem się uda nie zakończyć tego cyklu przez najbliższych 9 miesięcy). Dołożę jeszcze androstendion, DHEA (lub DHEA-S ale jeszcze nie wiem czym to się różni) i 17 OH progest. I badanie nasienia. Jestem tylko ciekawa czy w klinice będą to akceptować? Czy muszą mieć świeże (czyli z aktualnego cyklu) i najlepiej z ich labolatorium? -
Iwona36 wrote:Pewnie dla wielu to niedługo, bo 10 miesięcy, ale zważywszy na to, ze córka zaraz skończy 16 lat to chciałabym JUZ!!A tu nic.Co cykl to wariactwo, przez lata było idealnie, cykle 28 dniowe, a teraz...gin lekami rozregulował mnie na maxa. Puchne, nie mam nastroju, a ciąży jak nie było tak nie ma. Badania wszystkie ok, i moje i męża. Chyba muszę odpocząć.
-
Paolaaa wrote:Kochana a czy faktycznie widzisz roznice w podejsciu lekarza? Mi żaden nie zlecił nawet badań hormonalnych. Poprzedni wszystko chcieli załatwić duphastonem. Teraz biore CLO ale tylko 3 cykle. Później antyki ale ja nie chce.
Ja jestem dziwnym przypadkiem. Przed antykami nie mialam zadnych problemow z cyklami. Zawsze trwaly miedzy 30 a 33 dni. Czy naprawde tak trudno znalezc prztczyne braku owulacji? -
Paola87 trzymaj sie dzielnie! z tego co widze to jesteś w dobrych rekach, to chyba jedna z najlepszych klinik. czy znasz przyczyne utraty dzidziusia?
Roma a ty jak dzisiaj...?Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
Aniołek 9 tc [*] 19.04.2015
Tęsknię za Wami moje Skarby :***
22.7.16 IUI
Mąż-Polimorfizm IGF-2 Apal homozygota
4% prawidłowych plemników -
Paolaaa wrote:Kochana a czy faktycznie widzisz roznice w podejsciu lekarza? Mi żaden nie zlecił nawet badań hormonalnych. Poprzedni wszystko chcieli załatwić duphastonem. Teraz biore CLO ale tylko 3 cykle. Później antyki ale ja nie chce.
Ja jestem dziwnym przypadkiem. Przed antykami nie mialam zadnych problemow z cyklami. Zawsze trwaly miedzy 30 a 33 dni. Czy naprawde tak trudno znalezc prztczyne braku owulacji?
tez bym bardzo chciała wiedzieć dlaczego przed antykami miałam cykle 30-33 a jakiś czas po zaczely się wariacje, dlaczego mam nieregularne i co z moja owulacja... może faktycznie cos jest nie tak i to jest przyczyna ze teraz moje dzieciatko się nie rozwija??? robiam na wlasna reke wiele badan, teoretycznie sa w miare w normach ale bylam już u tylu lekarzy a żaden nie jest gotowy poswiecic mi 15 mn więcej i je przeanalizować....Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
22.7.16 IUI
paola87 wrote:Gin do którego chodzę u siebie w mieście to wspaniały lekarz, ale wiedziałam, że klinika szybciej doprowadzi mnie do upragnionego celu. Tam są nastawieni na konkretne działanie, nie bawią się, tylko jak zlecają np. stymulacje, to 2, 3 cykle i jak brak ciąży to dalsze badania, zmiana leczenia, itp.
Ja na dzień dobry dostałam listę badań, ale bez widocznego naciągania, podstawowe. Nie ma potrzeby wykonywać od razu wszystkich możliwych badań, jeśli nie ma wskazań. Oczywiście wszystko na pewno zależy od lekarza do którego się trafi. U mnie przede wszystkim dzięki temu że moją gin w klinice zaniepokoił wynik tsh 2, 9, wykryto mi hashimoto. Większość lekarzy olałoby taki wynik, albo dało mały euthyrox. Ja od razu dostałam następne badania na krew i usg tarczycy, a to wszystko dało potem diagnozę. Za 2 miesiące tsh było już ponad 9. Swoją drogą tak wtedy sobie skakało że miałam szczęście, że w dniu badania nie wynosiło na przykład 1 czy 2, wtedy nigdy nie dowiedziałabym się o chorobie.
Orientujesz się może jaki jest stosunek TSH do T4 i T3 przy hashimoto? ja badałam TSH 3 razy, raz było powyżej 4 a 2 razy ok 2,8-2,9. Cholesterol mam w gornej granicy, ale jestem szczupla. tak sobie mysle teraz ze może w tym kierunku szukac problemu..?Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
22.7.16 IUI
APS a badałaś FT3 i FT4? Obydwa powinny być w granicach 50% (czyli pomiędzy normami). U mnie FT3 wyniosło 96% czyli przy samiutkiej górnej granicy a to FT3 chyba jest ważniejsze. Chcę powtórzyć cały panel tarczycowy dołączając jeszcze anty TPO bo już nie raz czytałam, że każde badanie powinno się wykonać co najmniej dwa razy żeby mieć miarodajny wynik i móc wysuwać wnioski.
Jakie badania robiłaś jeszcze? U mnie to, co robiłam też jest w normie.
APS powiem Ci, że jak tak sobie czytam to zazwyczaj kobiety ze zdiagnozowanym PCOS miały problemy z nieregularnym okresem przed tabletkami. Ja takiego problemu nie miałam kompletnie. Dla mnie to jest bardzo dziwne. Czasem wystarczy wpływ jakiegoś hormonu żeby zepsuć całą gospodarkę, ale to trzeba robić badania żeby się dowiedzieć. A niestety ja w ostatnim roku byłam u 5 lekarzy i żaden nic nie zlecił. Jak brałam swoje wyniki to popatrzyli i koniec tematu.
Dlatego tak mocno zaczynam rozważać klinikę. Tam badania do podstawa. Poza tym wszyscy specjaliści na miejscu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2015, 19:37
-
APS wrote:Orientujesz się może jaki jest stosunek TSH do T4 i T3 przy hashimoto? ja badałam TSH 3 razy, raz było powyżej 4 a 2 razy ok 2,8-2,9. Cholesterol mam w gornej granicy, ale jestem szczupla. tak sobie mysle teraz ze może w tym kierunku szukac problemu..?
-
Aaaa... biłam się z myślami co z tym Dongiem zrobić. Nie wytrzymałam i wzięłam dziś 1 kapsułkę. To mała ilość dlatego myślę, że nie zaszkodzi. Kto wie, może pomoże
Okaże się w środę.
_analiza lubi tę wiadomość
-
Paolaaa wrote:APS a badałaś FT3 i FT4? Obydwa powinny być w granicach 50% (czyli pomiędzy normami). U mnie FT4 wyniosło 96% czyli przy samiutkiej górnej granicy a to FT4 chyba jest ważniejsze. Chcę powtórzyć cały panel tarczycowy dołączając jeszcze anty TPO bo już nie raz czytałam, że każde badanie powinno się wykonać co najmniej dwa razy żeby mieć miarodajny wynik i móc wysuwać wnioski.
APS powiem Ci, że jak tak sobie czytam to zazwyczaj kobiety ze zdiagnozowanym PCOS miały problemy z nieregularnym okresem przed tabletkami. Ja takiego problemu nie miałam kompletnie. Dla mnie to jest bardzo dziwne. Czasem wystarczy wpływ jakiegoś hormonu żeby zepsuć całą gospodarkę, ale to trzeba robić badania żeby się dowiedzieć. A niestety ja w ostatnim roku byłam u 5 lekarzy i żaden nic nie zlecił. Jak brałam swoje wyniki to popatrzyli i koniec tematu.
Dlatego tak mocno zaczynam rozważać klinikę. Tam badania do podstawa. Poza tym wszyscy specjaliści na miejscu. -
APS dziękuję, zaczynam się zbierać do kupy. Baardzo bym chciała żeby już było po wszystkim, żebym mogła zamknąć ten temat w mojej psychice. Mam nadzieje, ze chociaż uniknę zabiegu. A co u Ciebie?
Dziękuję Wam za wsparcie kochane moje dziewczynki. Kibicuję Wam mocno i zaciskam kciukasy.25.05.2010 Aniołek 9 tc
03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud
17.04.2015 - Aniołek 8 tc
03.01.2016 - Aniołek 8 tc
29.04.2016 - Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy -
paola87 wrote:Ale bierzesz euthyrox? Jesteś pod opieką endokrynologa? Nie rozumiem tego pytania o stosunek.
od 2 dni biore letrox na obnizenie. no zastanawiam sie czy tez moge miec to dziwactwo co Ty i po jakich badaniach mozna je rozpoznac? myslalam ze po stosunku TSH do FT3 albo FT4Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
22.7.16 IUI
Paolaaa wrote:APS a badałaś FT3 i FT4? Obydwa powinny być w granicach 50% (czyli pomiędzy normami). U mnie FT3 wyniosło 96% czyli przy samiutkiej górnej granicy a to FT3 chyba jest ważniejsze. Chcę powtórzyć cały panel tarczycowy dołączając jeszcze anty TPO bo już nie raz czytałam, że każde badanie powinno się wykonać co najmniej dwa razy żeby mieć miarodajny wynik i móc wysuwać wnioski.
Dlatego tak mocno zaczynam rozważać klinikę. Tam badania do podstawa. Poza tym wszyscy specjaliści na miejscu.
jak TSH mialo 2,9 to FT3 3,52 a FT4 1,2. co o tym sadzisz?
Bella93 lubi tę wiadomość
Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
22.7.16 IUI
Rozmawiałam z lekarką, powiedziała, ze clo generalnie nie ma wpływu na II fazę, mam jutro sie sms-em przypomnieć i umawiamy się na histeroskopię, tylko musi zobaczyć jak tam terminy w szpitalu.
Roma przytulam mocno :*
Wszystkim Wam mocno kibicuje i czekam na dobre wieści -
APS wrote:jak TSH mialo 2,9 to FT3 3,52 a FT4 1,2. co o tym sadzisz?
-
FT4 ma normy 0,93-1,7 a FT3 2-4,4
TSH robiłam jeszcze 2 razy i raz było podobne a raz powyżej 4.
bylam ostatnio u ginekologa ze specjalizacja endokrynologiczna, ponoc dobry ale nie pytal o FT3 ani FT4, przed ciaza nie chodziłam do endokrynologa.Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
22.7.16 IUI
APS skąd jesteś? O ile pamiętam z Krakowa? Mam na prawdę znakomitego endokrynologa, ale w Mysłowicach. Gdybyś chciała namiary to służę25.05.2010 Aniołek 9 tc
03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud
17.04.2015 - Aniołek 8 tc
03.01.2016 - Aniołek 8 tc
29.04.2016 - Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy -
Kurcze to dziwne, że dziwne, że Twój ginekolog nie zainteresował się tarczycą tym bardziej, że TSH masz wysokie więc FT3 i FT4 to podstawa. No i przeciwciała ...
Może zrób jak najszybciej na własną rękę te badania?