Endometrium polipowate.
-
WIADOMOŚĆ
-
35latka wrote:Ja odrazu wyobrażam sobie niewidomo co.... Biopsja kojarzy mi sie wiadomo z czym....
Czy orgametril może pomóc, aby to narosniete endo się zluszczylo?
3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
"Nie bój się, tylko wierz." -
nick nieaktualnyAnuśla wrote:Kochana biopsja to jest dosłownie pobranie wycinka, czyli jak masz histero to muszą go pobrać, bo po to m.in. jest to badanie. Endometrium się zluszcza co cykl, bo dostajesz miesiaczke. To że masz teraz polipowate i nieladne, nie znaczy że w przyszłym cyklu też takie będzie. Jeśli badanie wykaże stan zapalny lub bakterie na endometrium to pewnie masz je stale nieładnie i pewnie dostaniesz antybiotykoterapie.
Problem z niejednorodnym/pogrubionym endometroum mam od grudnia, z różnym nasileniem. Moja Pani Doktor na usg powiedziała, że wygląda na polipowate, natomiast Pan, który robił mi zabieg powiedział, że jest niejednorodne, nic nie wspomniał o polipowatym, stąd się tak martwię
Teraz Histero miał przed owulacja w pierwszej fazie cylku i było niejednorodne, pogrubione, na monitorze widziałam mnóstwo białego czegoś, takie strzępki i były wszędzie wyścielały cała macice. to tak wygląda jakby podczas miesiączki nie dało radę się wyczyścić, na dodatek mam macicę w tyłozgięciu, może i to też przeszkadza, sama nie wiem nikt mi nic nie wytłumaczył...Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2020, 19:20
-
nick nieaktualnywdrodze82 wrote:Dziewczyny, zaglądacie tu jeszcze? Ja dziś odebrałam wynik badania histopato po kolposkopii z łyżeczkowaniem. W opisie m.in. limfocytowe nacieki zapalne w szyjce macicy i polipy endometrium.
Wizytę mam za 3 tygodnie. Nie wiem, czy naciskać na histeroskopie operacyjna? Boje sie, ze po lyzeczkowaniu moje endometrium bedzie zmasakrowane
Syska. jak szybko po diagnozie masz miec biopsje? Jakie leki?
Ja właśnie w czwartek idę na histeroskopie, Miałam jakiś czas temu i mój wynik to " Endometrium bez cech wydzielania" na histeroskopi widziałam jak wszędzie w macicy jest taka biała wyściółka z farfoclami. Dwa cykle brałam provere, dziś byłam u lekarza, endometrium jest już jednorodne ale nadal pogrubione. Moja dr powiedziała mi że usunie mi to histeroskopowo, bo nie chce mnie wysyłać na łyżeczkowanie, bo jestem przed transferem. Postara mi się usunąć wszystko podczas histeroskopii. Idę w czwartek i dam znać co i jak.
Endometroum polipowate usuwa się lekami lub właśnie podczas zabiegu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2020, 17:42
-
nick nieaktualnySyska. wrote:Jestem załamana, dostalam diagnozę endometrium polipowate i to dużo ognisk 😭 mam mieć biopsję i za miesiąc leki brać przez dwa miesiące czy którejś te leki pomogły? Co teraz? Nie mam już szans na ciążę?
Masz szansę na ciążę, spokojnie. Ja też panikowałam z biopsia ale to rutynowe pobranie wycinka. Będzie dobrze. -
nick nieaktualnywdrodze82 wrote:Lenka, dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Jestem w trakcie przeglądania tego wątku. Fajnie, że masz taką dr, która dba o Ciebie i nie idzie na łatwiznę. Trzymam kciuki za Twoją histeroskopię.
Tez się z tego cieszę, że bardzo się stara mój lekarz, aby wszystko było ok. Ale nie ukrywam, że jestem już tym wszystkim zmęczona i samotna z tym co czuje. Dziś byłam na wizycie i Pani Doktor mówiła że lepsza jest histeroskopia operacyjna bo jest mniej inwazyjna.... na twoim mijescu jednak bym upierała się o skierowanie na histeroskopie operacyjna... Jest o wiele mniej inazyjna, no chyba że zadecyduje inaczej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2020, 19:23
-
nick nieaktualnywdrodze82 wrote:Lenka, tak właśnie myślę, że histero operacyjna będzie najlepsza. Twoje uczucia doskonale znam i rozumiem. Wszystko ma swoje granice, cierpliwość też. Wierzę, że ten transfer się uda, za co mocno trzymam kciuki ✊✊
A zdradzisz, jakie suple bral Twój mężczyzna, że z 1% podskoczyło do 3% ??? Mojemu po suplach z 3% spadło do 1%. Brał Fertility for Men i Androvit. Włosy mu na plecach rosną, a plemniory zamiast się poprawić to się całkiem popierniczyły Wszystkie parametry w dół.
Hej. Dziękuję bardzo za tymanie kciuków. Przydadzą się, dziś będzie trudny dzień dla mnie o 14 histeroskopia.
Mąż ma najgorsza morfologie z możliwych. 0 %plemników pierwszego stopnia, natomiast po profertilu poprawiły się plemniki drugiego stopnia z 1% na 3%,ale to chyba i tak nic nie da... Od dwóch lat ciąży brak.
Profertil jest dość drogi, bo kosztuje 200zl za opakowanie na miesiąc. Chcę też zazanaczyc, że mąż schudł 14 i zaczął zdrowo się odżywiać, a efekt dość słabiutki, ale tak sobie myślę, że jak u Twojego Męża było nawet 3 %zdrowych opelmników to jest szansa, że to chwilowe pogorszenie?!
-
nick nieaktualnywdrodze82 wrote:Hej. Też miałam dziś stresujący dzień, za mną egzamin teoretyczny na prawko, na szczęście zdany i teraz praktyka. Wymyslilam sobie cel dodatkowy, bo myślenie w kółko o ciąży nie pomagało mi na psychike, a wcześniej jakoś nie musiałam mieć tego prawka.
Czekam na wieści, jak poszła histeroskopia.
Nie wiem za bardzo, co to znaczy plemniki pierwszego i drugiego stopnia. Zaraz pogooglam Też liczę, że to chwilowe, ale mój mąż mało się ruszał i rusza, do tego po rzuceniu palenia nie dość, że przytył, to wciąż ma ciągoty do słodkiego. Dodatkowo troche sobie od lutego folgowaliśmy z alko, to też na pewno nie pomogło. Będzie musiał powtórzyć to badanie i tak. Wtedy zobaczymy, czy się potwierdzi teratozoospermia czy nie.
Witam jestem już po. Przyznam, że zabieg był bolesny, ponieważ zdecydowałam się że chce aby dr mi wszystko tam wyczyściła, przetrwałam jakos, czekam na wynik, lekarz mówi że najlepiej w kolejnym cyklu podejść do transferu. Oby wszystko było ok. Ogólnie cieszę się że mam to już za sobą. Na ekranie nadal były takie białe strzepki, ale odnoszę wrażenie, że było ich mniej, niż oststnio bo były już widoczne ujścia jajowodów.
-
nick nieaktualnywdrodze82 wrote:Myślałam, że histeroskopie operacyjną robią ze znieczuleniem ogólnym Masakra 😐 Kobiety muszą się tyle nacierpieć Dobrze, że masz to za sobą i możesz szykować się na transfer ✊🍀
Tak robią, ale postanowiłam, że przetrwam i prosiłam dr żeby mi to zrobiła, z resztą z epidemia nie jest stabilne i nie wiem jak długo bym czekała. Tazke się cieszę, że mam to już za sobą -
Hej, dostałam diagnozę na usg że mam endometrium polipowate i miałam zrobioną biopsję za dwa tygodnie wyniki bo już tydzień czekam. Załamałam się kompletnie, rozsypałam się staramy się z partnerem ponad 2 lata, jedna ciąża stracona w 8 tyg a teraz dowiaduję się o czymś takim 😭 jak będą wyniki dr mówiła że będę mieć leki dwa miesiące i jeśli nie pomogą to wkładkę na 3 albo 6 miesięcy. Tracę już wiarę że się uda, kolejne miesiące trzeba czekać. Jak z tym dziadostwem walczyć? 😞
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2020, 21:40
-
Weronikaa wrote:Hej, dostałam diagnozę na usg że mam endometrium polipowate i miałam zrobioną biopsję za dwa tygodnie wyniki bo już tydzień czekam. Załamałam się kompletnie, rozsypałam się staramy się z partnerem ponad 2 lata, jedna ciąża stracona w 8 tyg a teraz dowiaduję się o czymś takim 😭 jak będą wyniki dr mówiła że będę mieć leki dwa miesiące i jeśli nie pomogą to wkładkę na 3 albo 6 miesięcy. Tracę już wiarę że się uda, kolejne miesiące trzeba czekać. Jak z tym dziadostwem walczyć? 😞
4 x IUI
Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
"Nie bój się, tylko wierz." -
Anuśla wrote:A w jakim celu ta wkładka? Endometrium zluszcza sie co cykl i to, że jest polipowate w jednym cyklu wcale nie znaczy, że będzie polipowate w kolejnym. Jeśli zbadaja wycinek pod katem posiewu mikrobiologicznego i wyjdzie bakteria na endometrium to leczy się to antybiotkami które bierze i kobieta i partner. A najlepiej zrobić histeroskopie i przy okazji wyciąć zrosty i polipy jeśli jakieś sa.Szs
-
Szapiro wrote:Nie da się polipowatego Endometeium w całości wyciąć ja miałam 2 mies tabsy, potem mirena spirala z hormonami na 6 mies i i kolejny transfer udany.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2020, 23:17
4 x IUI
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
"Nie bój się, tylko wierz."