Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Endometrium polipowate.
Odpowiedz

Endometrium polipowate.

Oceń ten wątek:
  • Czarna_owieczka Ekspertka

Wysłany: 25 lutego, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie było w drugą stronę, w obrazie było widoczne polipowate endometrium i zrosty w ujściu jajowodu. Wszystko miałam dokładnie wyczyszczone podczas histero, robiłam w znieczuleniu miejscowym. Rzeczywiście dr trochę się napocił, żeby wszystko wyczyścić i trochę to trwało (robiłam prywatnie we Wro).

W opisie wycinków nie miałam wzmianki o polipowatym endometrium, tylko wyszedł mi stan zapalny i podwyższone komórki NK. W kontrolnej biopsju po leczeniu też nie było info.

U mnie dr Jarosz wskazała obraz z histero+stan zapalny jako główną przyczynę nieudanych transferów i poronienia, ze względu na jego przebieg miała podejrzenia, że to właśnie endometrium było głównym problemem.

sylstaa, WannaBe lubią tę wiadomość

🧑87 🧔85
    AMH 0,13, Hashimoto, IO, Adenomioza, PAI-1, brakujące KIRy implantacyjne, ❌Cross-match 32%, ❌ANA dodatnie
    ✅ przywrócone naturalne owulacje
    Morfologia 4%

12.2024 1 IVF -> 4 🥚->1 MII -> 1 blastka -> ET beta 0 ❌
    02.2025 2 IVF-> 3 🥚-> 2 MII -> 1 blastka -> ET beta 0 ❌

03.2025 cykl naturalny + ovitrelle ⏸️
    6+0 (29 dpo) 3,6 mm człowieczka z bijącym serduszkiem ❤️
    7+4 💔 👼 Joanka

C.d. Histeroskopia - zrobiony porządek ✅ wyleczony stan zapalny ✅Mezoterapia jajników ✅ Immunosupresja ✅

08.2025 3 IVF-> 6 🥚-> brak MII ❌

10.2025 naturals 🌈 🌱
    💊accofil, encorton, prograf, clexane, accad
    Beta 9dpo 23, 11dpo 63, 13dpo 131, 15dpo 310, 18dpo 1179, 27dpo 21440🤞🏼
    6+6 9mm szczęścia i serdeuszko ❤️
    9+2 2,5 cm małego Bąbla
    12+1 Felia test - niskie ryzyka, dziewczynka 💕
    13+4 prenatalne - wszystko ok

preg.png
  • WannaBe Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylstaa wrote:
    U mnie było tak: miałam histeroskopię przed pierwszą procedura i wszystko było ok. Potem 4 transfery zdrowych zarodków, nigdy nawet biochem. Na USG endometrium zawsze ok wg lekarza z kliniki. Sydor wysłał mnie dalej, bo powiedział że wg niego musi być problem z endometrium, że to niemożliwe że przy tylu lekach które brałam żadnej próby implantacji nie było.

Trafiłam do dr Janowca na minihistero, zaraz po wejściu do macicy zobaczyłam na ekranie zmiany z każdej strony😕 To były mikropolipy, dr Janowiec powiedział że wielu lekarzy nie usuwa ich (zalecenia są takie, jeśli się nie mylę, że zmiany powyżej 10mm powinny zostać usunięte). Oni w Barskiej usuwają nawet takie drobne zmiany, na pierwszym zabiegu pousuwał tyle ile się dało, jeszcze między tymi polipami była adenomioza. Musiałam mieć jeszcze drugi zabieg, żeby na pewno dobrze przygotować endometrium. Mój lekarz z kliniki po tych zabiegach powiedział „opis zabiegów dramatyczny, a wycinki czyste (faktyczne wyszło z histipatu wszytko ok) i może taka moja natura że endometrium nie jest u mnie gładkie”🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

Transfer po leczeniu u dr Janowca udany, od początku wysokie bhcg i ładne przyrosty.

Super że się udało! 💖 czyli jednak sprawdza się że zabieg abrazji pomaga. Trochę mnie to przeraża, najpierw czekanie 2-3 miesiące na kwalifikacje do szpitala i potem czekanie 2-3 miesiące na sam zabieg. Tak jak mówię - u mnie wszystko na histero było czysto, Endo trojlinijne, objawów polipów brak - miesiączki skąpe, bardzo nieregularne, endo prawie w ogóle mi nie rośnie, w hist pat przy okazji scratchingu w 2023 wszystko było ok poza lekko podwyższonymi komórkami nk. 🤷🏻‍♀️
    Dr napisal mi juz że ten wynik jest nieprawidłowy i trzeba będzie wdrożyć leczenie przed transferem. 😭 kto wie, może to jest właśnie nasza główna przyczyna. Na razie podchodzimy do stymulacji mimo wszystko, transfery i tak będą opóźnione przez PGT-A, na kolejnej wizycie dopytam co i jak dalej.

Starania od 2018
    Ja: 32 lata, AMH 3.83-> 3.1 -> 2.38 -> 1.87 ng/ml 😔
    IO, PAI-1, MTHFR heterozygotyczna
    HSG - ok ✔️
    Kariotyp prawidłowy ✔️
    Kir Bx ✔️ brak 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm ❌
    Podwyższone CD56 ❌ - Medrol + Hydroxychloroquine
    CD138 - ok ✅
    Histeroskopia - ok ✅

Mąż: 35 lat, IO, asthenozoospermia
    2019: morfologia 2%,
    2021: morfologia 3%, MSOME 0%/1%, fragmentacja 30%
    2023: morfologia 4% , fragmentacja 24% 👏🏻,
    Kariotyp prawidłowy ✔️
    HLA-C - C1*07 ✔️

IUI - 09.2021 - Aromek + Ovitrelle
    1️⃣ IVF-ICSI + ZyMot - długi protokół
    - 04.2022 - ET 8A, 4B ❌, 0 ❄️

2️⃣ IVF-IMSI + Fertile Chip - nowa klinika - krótki protokół
    - 10.2023 - ET 2x8A ❌
    - 05.2024 - FET + Embryoglue ❄️ 4AA ❌
    - 06.2024 - FET + Embryoglue ❄️ 3BA 💔 CB, beta 11dpt: 47.9, 13dpt: 47.4, 16dpt: 23.5

3️⃣ IVF-ICSI - długi protokół
    - 04.2025 - FET + Embryoglue ❄️ 4AB ❌
    - 08.2025 - FET + Embryoglue ❄️ 4BA ❌
  • WannaBe Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna_owieczka wrote:
    U mnie było w drugą stronę, w obrazie było widoczne polipowate endometrium i zrosty w ujściu jajowodu. Wszystko miałam dokładnie wyczyszczone podczas histero, robiłam w znieczuleniu miejscowym. Rzeczywiście dr trochę się napocił, żeby wszystko wyczyścić i trochę to trwało (robiłam prywatnie we Wro).

W opisie wycinków nie miałam wzmianki o polipowatym endometrium, tylko wyszedł mi stan zapalny i podwyższone komórki NK. W kontrolnej biopsju po leczeniu też nie było info.

U mnie dr Jarosz wskazała obraz z histero+stan zapalny jako główną przyczynę nieudanych transferów i poronienia, ze względu na jego przebieg miała podejrzenia, że to właśnie endometrium było głównym problemem.
    My właśnie też chcemy iść do dr Jarosz. Gdzie dokładnie robiłaś histero? My mieszkamy pod Wrocławiem, robiłam w szpitalu w Oleśnicy i wszystko było w znieczuleniu ogólnym.

Starania od 2018
    Ja: 32 lata, AMH 3.83-> 3.1 -> 2.38 -> 1.87 ng/ml 😔
    IO, PAI-1, MTHFR heterozygotyczna
    HSG - ok ✔️
    Kariotyp prawidłowy ✔️
    Kir Bx ✔️ brak 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm ❌
    Podwyższone CD56 ❌ - Medrol + Hydroxychloroquine
    CD138 - ok ✅
    Histeroskopia - ok ✅

Mąż: 35 lat, IO, asthenozoospermia
    2019: morfologia 2%,
    2021: morfologia 3%, MSOME 0%/1%, fragmentacja 30%
    2023: morfologia 4% , fragmentacja 24% 👏🏻,
    Kariotyp prawidłowy ✔️
    HLA-C - C1*07 ✔️

IUI - 09.2021 - Aromek + Ovitrelle
    1️⃣ IVF-ICSI + ZyMot - długi protokół
    - 04.2022 - ET 8A, 4B ❌, 0 ❄️

2️⃣ IVF-IMSI + Fertile Chip - nowa klinika - krótki protokół
    - 10.2023 - ET 2x8A ❌
    - 05.2024 - FET + Embryoglue ❄️ 4AA ❌
    - 06.2024 - FET + Embryoglue ❄️ 3BA 💔 CB, beta 11dpt: 47.9, 13dpt: 47.4, 16dpt: 23.5

3️⃣ IVF-ICSI - długi protokół
    - 04.2025 - FET + Embryoglue ❄️ 4AB ❌
    - 08.2025 - FET + Embryoglue ❄️ 4BA ❌
  • Czarna_owieczka Ekspertka

Wysłany: 26 lutego, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam w Feminea na Bielanach Wrocławskich u dr Sobalaka. Terminy praktycznie od ręki, ja miałam zalecenie histero od innego lekarza i to wystarczyło do kwalifikacji, chociaż umówiłam sobie dodatkowa wizytę tuż przed zabiegiem żeby pogadać z dr na spokojnie.

WannaBe lubi tę wiadomość

🧑87 🧔85
    AMH 0,13, Hashimoto, IO, Adenomioza, PAI-1, brakujące KIRy implantacyjne, ❌Cross-match 32%, ❌ANA dodatnie
    ✅ przywrócone naturalne owulacje
    Morfologia 4%

12.2024 1 IVF -> 4 🥚->1 MII -> 1 blastka -> ET beta 0 ❌
    02.2025 2 IVF-> 3 🥚-> 2 MII -> 1 blastka -> ET beta 0 ❌

03.2025 cykl naturalny + ovitrelle ⏸️
    6+0 (29 dpo) 3,6 mm człowieczka z bijącym serduszkiem ❤️
    7+4 💔 👼 Joanka

C.d. Histeroskopia - zrobiony porządek ✅ wyleczony stan zapalny ✅Mezoterapia jajników ✅ Immunosupresja ✅

08.2025 3 IVF-> 6 🥚-> brak MII ❌

10.2025 naturals 🌈 🌱
    💊accofil, encorton, prograf, clexane, accad
    Beta 9dpo 23, 11dpo 63, 13dpo 131, 15dpo 310, 18dpo 1179, 27dpo 21440🤞🏼
    6+6 9mm szczęścia i serdeuszko ❤️
    9+2 2,5 cm małego Bąbla
    12+1 Felia test - niskie ryzyka, dziewczynka 💕
    13+4 prenatalne - wszystko ok

preg.png
‹‹ 22 23 24 25 26
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inozytol a kobieca płodność – wsparcie owulacji, metabolizmu i zdrowia hormonalnego kobiet

Coraz więcej kobiet w wieku rozrodczym zmaga się z zaburzeniami hormonalnymi, które utrudniają zajście w ciążę lub jej prawidłowy przebieg. Dlatego wiele par w czasie starań o dziecko decyduje się na wprowadzenie suplementacji poprawiającej kobiecą płodność. Jednym z najlepiej przebadanych składników jest inozytol, który – regulując gospodarkę hormonalną i cukrową – może zwiększyć szansę na zapłodnienie. Jak dokładnie działa i jakie inne skuteczne składniki wspierające płodność kobiet warto włączyć do codziennej suplementacji?

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ