GENETYKA a trudności w zajściu w ciążę
-
WIADOMOŚĆ
-
Bea ja też na własną reke zaczełam robić badania, dobzre jest zrobić Pakiet Mutacji zwłaśza mutacja Leiden w genie czynnika V, mutacja w genie czynnika II, analiza polimorfizmów genu MTHFR (C677T oraz A1289C) i koniecznie poziom Homocysteiny to da ci odpowiedź czy masz problemy z przyswajaniem kwasu foliowego. Zacznij od tego w zależności od wyniku mozesz pozniej robic dalsze badania.
Niestety wszystkie badania troche kosztuja, ale mysle ze po takim dlugim czasie warto szukac przyczyny.
Lipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:(
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY -
U mnie właśnie przez wysoką Homocysteine wyszła mutacja w genie MTHFR mój gin twierdzi ze moze bycto tez przyczyna lub miec wpływ na zagniezdzanie zarodka bo juz 2 razy zarodek sie nie chciał utrzymać.Nie jestem tu expertem ale w razie dłuższych staran warto zrobic te i inne badania, tylko szkoda ze wszystkie tyle kosztujaLipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:(
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY -
Witajcie dziewczyny,
świat genetyki przy trudnościach w zajściu w ciążę jest mi zupełnie obcy. Staramy się z mężem o nasze maleństwo od dwóch lat, przeszliśmy już wiele badań i rzekomo oboje jesteśmy zdrowi. Jedyną opcją jaką proponują lekarze to inseminacja lub laparoskopia w celu wykluczenia endometriozy. A maleństwa jak nie było na świecie tak nie ma. Dlatego moje myśli skierowały się w stronę genetyki. Czy możecie mi podpowiedzieć jakie badania powinnam wykonać? -
Dziewczyny, mam pytanie. Robiliśmy w Vitrolive badania genetyczne i przyszły męża wyniki CFTR i AZF. Mam pytanie dot. AZF. Otrzymaliśmy dokument na maila a na nim:
"Informacje metodyczne; Nazwa genu:
AZFa: sY84, sY86
AZFb: sY127, sY134
AZFc: sY254, sY255
Ponadto test umożliwia potwierdzenie obecności sekwencji trzech genów: ZFY/ZFX oraz SRY.
WYNIK: W analizowanym preparacie DNA pacjenta stwierdzono obecność wszystkich wyżej wymienionych sekwencji."
Koniec. Nie ma informacji czy wykryto mutacje czy nie (jak to było w CFTR), ani czy wynik prawidłowy czy nie, tylko że stwierdzono obecność. Co to znaczy??09.2018 - ICSI , 22 oocyty - mamy 6 blastocyst: 4AA, 4BA, 3AA, 3BA, 3BB, jedna wczesna blastka
07.08.2019 - 4 crio ❄ 3BA + scratching + Accofil = Oliwia
Zaczynamy kolejne starania -
Ania_84 wrote:powiem Wam ze bałam sie ze ta wada genetyczna wykluczy nam szanse .. ale okazalo sie ze mamy wieksze szanse niz ci uktorych genetyka jest ok tylko wychodza mutacje AZF ..
no i co najwazniejsze to nie jest dziedziczne wiec nasze dzieciatko powinno byc zdrowe
Ania, dlaczego mówisz że przy AZF są kiepskie szanse?? Możesz na mój post powyżej spojrzeć? Bo nie wiem czy ten wynik to znaczy że źle czy dobrze. A dopiero pod koniec sierpnia mamy lekarza. Do tego czasu zwariuję z niepewności09.2018 - ICSI , 22 oocyty - mamy 6 blastocyst: 4AA, 4BA, 3AA, 3BA, 3BB, jedna wczesna blastka
07.08.2019 - 4 crio ❄ 3BA + scratching + Accofil = Oliwia
Zaczynamy kolejne starania -