Ginekolog Maciej Brązert
-
WIADOMOŚĆ
-
GosiaK wrote:A miała któraś z Was wywoływanie porodu? Jak to w ogóle wygląda? Czy jak jest donoszona to od razu działają czy zwlekają? 🫣
Zależy od sytuacji i oddziału, przy nadciśnieniu myślę, że od poniedziałku zaczną albo nawet już w sobotę /niedzielę, działania różne, balonik, żel na szyjkę, później oxy jak już jest jakieś rozwarcie, nie będę bajerować bardzo często po kilku dniach i tak kończy się cc na Polnej też są za sn więc będą działać aby wszystkie możliwości wykorzystać. -
GosiaK wrote:A miała któraś z Was wywoływanie porodu? Jak to w ogóle wygląda? Czy jak jest donoszona to od razu działają czy zwlekają? 🫣
Ja w pierwszej ciąży miałam wywoływanie tylko wtedy był okres urlopowy i nie miał kto podjąć konkretnych decyzji, więc kazali jak najwięcej chodzic po parku i ogólnie terenie szpitala no i kochane polne schody... tylko na nich trzeba być ostrożnym bo łatwo się poślizgnąć i spaść. Później chyba w sobotę doc. Banaszak zrobiła masaż tylko cos nieskuteczny i jak wrócił Profesor to też chyba 2 dni chodzenia i kolejnego po obchodzie balonik i wody odeszły w nocy jakoś po 14 godzinach chociaż sam balonik dalej sobie siedział i na porodówce wyjmowali. Jeżeli chodzi o założenie tego ustrojstwa to przynajmniej mnie nie bolało i niewiele czułam. Przy drugiej ciąży i wizji wywoływania bałam się, że będą oksytocynę podawać. Na szczęście mlody sam się wywołał 🙈 -
Ja miałam wywoływana poprzez przebicie pęcherza, chociaż kilka dni musialam na takie decyzję poczekac 😉
Co obchod to decyzję były inne i pomimo, że zadecydowano o wywołaniu to po przewiezieniu na porodowke inny lekarz stwierdził, że on nie będzie wywoływał niedonoszonej ciąży 😉
I tutaj był problem, bo ciąża była w tyg 36+ a już kilka dni rozwarcie na 5 cm, co ponoć też było niebezpieczne i wszytsko zalezalo od lekarza na którego w danym dniu się trafiło 🙃07.22 - stymulacja lametta
11.22 - badanie drożności ✅
11.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
12.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
06.01.23 - ⏸ 🙏😍
07.01.23 - ⏸ beta - 71.58 prog - 27.78 🥰 🙏
09.01.23 beta - 333.02 prog 51.02 😍
11.01.23 beta - 770.34
14.01.23 beta - 2112.51
18.01.23 - pęcherzyk ciążowy 🥰 + torbiel na jajniku - 6 cm 😱
27.01.23 - zarodek z serduszkiem 😍
15.02.23 - 26 mm maleńkiego człowieczka 🥰
07.03.23 - 61 mm Maluszka ☺ Sanco - zdrowy chłopczyk 💙
27.03.23 - 9.77 cm Bobasa 😍
12.04.23 - 210 g Leosia 🥰
08.05.23 - 411 g 🤩
12.05.23 - połówkowe - 536 g zdrowego Akrobaty 😄
29.05.23 - 731 g 😍 szyjka 2.6 cm 🥺
14.06.23 - kilogram Bobasa 🥰 szyjka 2.1 cm 😞
26.08.23 - Leopold 🧡🐻 3045 g 51 cm -
Pucz wrote:Ja miałam wywoływana poprzez przebicie pęcherza, chociaż kilka dni musialam na takie decyzję poczekac 😉
Co obchod to decyzję były inne i pomimo, że zadecydowano o wywołaniu to po przewiezieniu na porodowke inny lekarz stwierdził, że on nie będzie wywoływał niedonoszonej ciąży 😉
I tutaj był problem, bo ciąża była w tyg 36+ a już kilka dni rozwarcie na 5 cm, co ponoć też było niebezpieczne i wszytsko zalezalo od lekarza na którego w danym dniu się trafiło 🙃
Przebicie miało być następne gdyby balonik zawiódł bo nagle się obudzili że to już 42 tydzień i nie rodzi 🤔 razem ze mną była dziewczyna która chyba 4 razy miała balonik z oksytocyną no to ciężko się na nią nawet patrzylo i chyba dlatego się tak bałam tego dziadostwa 🙈 -
Ja123 wrote:Przebicie miało być następne gdyby balonik zawiódł bo nagle się obudzili że to już 42 tydzień i nie rodzi 🤔 razem ze mną była dziewczyna która chyba 4 razy miała balonik z oksytocyną no to ciężko się na nią nawet patrzylo i chyba dlatego się tak bałam tego dziadostwa 🙈
Mi kiedyś jeden rezydent opowiadał tak luźno rozmawialiśmy, że Finowie kiedyś zrobili badania eksperymentalne no właśnie co się stanie jak ciąża będzie trwała dłużej i śmiertelność noworodków była tak wysoka, że głośnym echem odbiły się te badania -
GosiaK kochana mam swoje zdanie co do szpitali ale niezmiennie z niecierpliwością czekam na Aleksandra życzę wszystkiego dobrego i mocno kibicuje za powodzenie indukcji 💪
GosiaK lubi tę wiadomość
1 UIU - ciąża pozamaciczna😔
transfer - 07.2020
9 dpt bhcg-93🍀
31.03.2021 - Antoni 💙
2023 powrót po rodzeństwo -
Synek cudowny ale z tych wymagających dzieci jest. Miał mieć rodzeństwo ale chyba zostaniemy przy jedynym dziecku 😉Nadzieja88 wrote:ZuzaMaruda Twój synek już pół roczku, jak się macie?Pozdrowienia dla Was 🙂
Jeszcze nie, mam 4.5 mięsiąca. Młodego pół roku to się nie mogę doczekać bo karmienie to mega wyzwanie i mam cicha nadzieję że rozszerzenie diety pójdzie nam zdecydowanie lepiej. -
Nadzieja88 wrote:Mi kiedyś jeden rezydent opowiadał tak luźno rozmawialiśmy, że Finowie kiedyś zrobili badania eksperymentalne no właśnie co się stanie jak ciąża będzie trwała dłużej i śmiertelność noworodków była tak wysoka, że głośnym echem odbiły się te badania
Dr na ostatniej wizycie wtedy mówił, że jeszcze dzień góra dwa i trzeba rodzić bo przepływy znacząco osłabły a w szpitalu cudem się poprawiły 🙈 ale najważniejsze, że Profesor w porę wrócił i założył balonik -
ZuzaMaruda wrote:Synek cudowny ale z tych wymagających dzieci jest. Miał mieć rodzeństwo ale chyba zostaniemy przy jedynym dziecku 😉
Jeszcze nie, mam 4.5 mięsiąca. Młodego pół roku to się nie mogę doczekać bo karmienie to mega wyzwanie i mam cicha nadzieję że rozszerzenie diety pójdzie nam zdecydowanie lepiej.
Moi synowie też z tej grupy wymagających 🙈ale cudni. To powodzenia za jakiś czas z dietą🙂, ten etap ze starszym pamiętam całkiem dobrze, drugi synek trochę bardziej wymagający pod tym względem był i roboty było 2x więcej bo i podloga czasem nawet ściany mam w kaszce bardziej się bawi tym jedzeniem niż chce jeść 🙈 -
Klarysa-1 wrote:Dziewczyny a co myślicie o bankowaniu krwi pępowinowej? Jeszcze mam dużoooo czasu ale właśnie 🤔
Kiedyś w ciąży byłam na takim spotkaniu z banku i po przeczytaniu dużo literatury, rozmowie z lekarzem ani pierwszemu ani drugiemu synkowi nie bankowaliśmy jest to reklama i pieniądze, tak naprawdę w niewielu przypadkach można to później zastosować przy dzisiejszym postępie medycyny i możliwościach leczenia przeszczepiania, dwa kwestia ile tej krwi się pobierze, kwestia pępowiny też była ale już nie pamiętam dokładnie jak było z tym coś też nie było zalecane. Wiadomo bogatemu nikt nie zabroni ale nie jest to opłacalne. Takie moje zdanie.
Klarysa-1 lubi tę wiadomość
-
Ja123 wrote:Dr na ostatniej wizycie wtedy mówił, że jeszcze dzień góra dwa i trzeba rodzić bo przepływy znacząco osłabły a w szpitalu cudem się poprawiły 🙈 ale najważniejsze, że Profesor w porę wrócił i założył balonik
Najważniejsze, że z pozytywnym zakończeniem 🙂 -
Nadzieja88 wrote:Kiedyś w ciąży byłam na takim spotkaniu z banku i po przeczytaniu dużo literatury, rozmowie z lekarzem ani pierwszemu ani drugiemu synkowi nie bankowaliśmy jest to reklama i pieniądze, tak naprawdę w niewielu przypadkach można to później zastosować przy dzisiejszym postępie medycyny i możliwościach leczenia przeszczepiania, dwa kwestia ile tej krwi się pobierze, kwestia pępowiny też była ale już nie pamiętam dokładnie jak było z tym coś też nie było zalecane. Wiadomo bogatemu nikt nie zabroni ale nie jest to opłacalne. Takie moje zdanie.
Dziękuję ☺️ jeszcze poczytam ale właśnie też nie jestem przekonana za -
My też nie bankowaliśmy. GINEKOLOGIEM roku w Wielkopolsce 2023 został dr Przybylski z Lutyckiej ordynator, to akurat należy się Panu doktorowi przez ten czas pobytu na Lutyckiej same konkretne decyzję podejmował. Też będę polecała jako alternatywe.1 UIU - ciąża pozamaciczna😔
transfer - 07.2020
9 dpt bhcg-93🍀
31.03.2021 - Antoni 💙
2023 powrót po rodzeństwo